QN 4039 S
5
Viktigt att veta
• När du värmer vätska, placera också
en tesked i kärlet för att undvika för-
dröjd kokning. Vid fördröjd kokning
uppnås koktemperaturen utan att de
typiska ångorna visas. När sedan
behållaren skakas det minsta kan
vätskan plötsligt och häftigt börja koka
över eller spruta - med risken att skål-
la användaren. Du riskerar att brän-
na dig.
• VARNING: vätskorna eller annan mat
får inte värmas upp i täta behållare
eftersom de kan explodera.
• Mat med ”skinn” eller ”skal”, som pota-
tis, tomater, korv och liknande, bör du
sticka hål på med en gaffel innan de
tillagas, annars kan inte ångan frigöras
och det ökade trycket kan få dem att
explodera.
• Se till att minst 70°C uppnås för tilla-
gning/uppvärmning av maten. Använd
aldrig kvicksilver- eller vätsketermo-
meter för kontrollmätning av maten.
• Barnmat i flaskor eller burkar ska alltid
värmas utan lock och röras eller ska-
kas ordentligt efter uppvärmning, så
att värmen fördelas. Kontrollera alltid
temperaturen på barnmat innan du ger
det till barnet för att på så sätt undvika
brännskador.
• Den heta maten i ugnen kommer att
värma upp de tillbehör som används.
Använd därför alltid grytlapp eller
grytvante när du tar ut uppvärmd
mat.
• Tillaga aldrig mat för länge eller med
för hög effekt. Vissa partier av maten
kan torka ut eller t.o.m. fatta eld.
Använd aldrig mikrovågsugnen till föl-
jande:
• för att värma upp stora mängder matol-
ja (för fondue eller fritering) och drycker
med stor andel alkohol - det finns en
risk för självantändning!
• för att värma oöppnade burkar, flaskor,
etc.
• för att torka djur, kläder eller papper.
• för kärl som porslin, keramik eller poröst
lergods (som handtag eller oglaserat
material) som kan fyllas med vatten.
Detta kan få ångtryck att byggas upp
under uppvärmningen vilket kan splittra
godset.
• Använd inte bestick eller kärl av metall eller
med metalldekor. Gnistbildning kan uppstå
och förstöra ugnen och/ eller kärlet.
• Metallklämmor eller förslutningar som
innehåller metalltrådar kan ge gnistbild-
ning i ugnen och skall därför avlägsnas.
• Se till att burkar eller förpackningar inte
är tätt tillslutna när de värms i ugnen, då
övertryck annars kan uppstå.