Säkerhetsinstruktioner
6
• När du värmer vätska, placera också en tesked i kärlet för att
undvika fördröjd kokning. Vid fördröjd kokning uppnås
koktemperaturen utan att de typiska ångorna visas. När sedan
behållaren skakas det minsta kan vätskan plötsligt och häftigt
börja koka över eller spruta - med risken att skålla användaren.
• Mat med ”skinn” eller ”skal”, som potatis, tomater, korv och
liknande, bör du sticka hål på med en gaffel innan de tillagas,
annars kan inte ångan frigöras och det ökade trycket kan få dem
att explodera.
• Se till att minst 70°C uppnås för tillagning/uppvärmning av
maten. Använd aldrig kvicksilver- eller vätsketermometer för
kontrollmätning av maten.
• Barnmat i flaskor eller burkar ska alltid värmas utan lock och
röras eller skakas ordentligt efter uppvärmning, så att värmen
fördelas. Kontrollera alltid temperaturen på barnmat innan du ger
det till barnet.
• Den heta maten i ugnen kommer att värma upp de tillbehör som
används. Använd därför alltid grytlapp eller grytvante när du
tar ut uppvärmd mat.
• Tillaga aldrig mat för länge eller med för hög effekt. Vissa partier
av maten kan torka ut eller t.o.m. fatta eld.
Använd aldrig mikrovågsugnen till följande:
• för att värma upp ägg eller sniglar i dess skal, eftersom de
kommer att explodera. Ägg kan pocheras eller ”stekas” i en
mikrovågsugn så länge som du sticker hål på äggulan.
• för att värma upp stora mängder matolja (för fondue eller
fritering) och drycker med stor andel alkohol - det finns en risk
för självantändning!
• för att värma oöppnade burkar, flaskor, etc.
• för att torka djur, kläder eller papper.
• för kärl som porslin, keramik eller poröst lergods (som handtag
eller oglaserat material) som kan fyllas med vatten. Detta kan få
ångtryck att byggas upp under uppvärmningen vilket kan splittra
godset.
Mikrovågor
1
1