Electrolux EKI6101 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
spis
BRUKSANVISNING
EKI 6101
821 07 20-02
S
Innehållsförteckning
2
Innehåll
Spisen
Säkerhet ...................................................... 3
Spisen ........................................................... 4
Tillbehören ......................................... 4
Säkerhetsutrustningen .............................. 5
Tippskyddet ....................................... 5
Kastrullskyddet (extra tillbehör) ...... 5
Luckspärren ....................................... 6
Före första användning.............................. 7
Rengöring av spisen .......................... 7
Rengör tillbehören ............................. 7
Ställ in klockan .................................. 7
Bränn av ugnen ................................. 7
Manöverpanelen ......................................... 8
Glaskeramikhällen ..................................... 9
Användning av hällen ........................ 9
Rengöring av hällen ........................12
Ugnen .........................................................13
Ugnens funktioner ..........................13
Klockans knappar ...........................14
Signaluret ........................................14
Ugnstid ............................................15
Sluttid .............................................. 15
Ugnstid och sluttid ..........................16
Praktisk användning ........................17
Rengöring och skötsel .....................20
Tabeller ..................................................... 22
Bakning ............................................22
Placering i ugn .................................22
Grill & Matlagning .......................... 23
Praktiska råd och tips .............................24
Problem och åtgärder ............................ 25
Mikrovågsugnen
Säkerhet .....................................................26
Mikrovågsugnen .......................................27
Viktigt att veta ..........................................28
Kontrollpanelen .......................................29
Så här använder du Mikrovågsugnen ...30
Praktiska råd och tips .............................39
Installation .................................................40
Ändring av sockelhöjd och -djup ....40
Nivåjustering ....................................41
Elektrisk anslutning .........................41
Service ........................................................42
Tekniska uppgifter ...................................43
Skrotning ...................................................44
Spisen
3
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hus-
hållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan
person. Hör gärna av dig till oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning.
Adress och telefonnummer finns under kapitlet ”Service”.
Text med en
VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet.
LÄS
DESSA
TEXTER
EXTRA
NOGGRANT
, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det
mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets skull betona
några saker som du bör tänka på om du har barn eller
besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta,
alternativt en vägg eller ett högskåp, på båda sidor om
spisen. Se till att
TIPPSKYDDET
är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD
till din spis, skall det vara
monterat.
LUCKSPÄRREN
/
LUCKSPÄRRARNA
skall också vara
i funktion.
Låt inte barn använda rakbladsskrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär dem
att kärl, häll och ugnar blir mycket varma och behåller
värmen en tid efter användning.
BERÖRING
KAN
GE
BRÄNNSKADOR
.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPPSKYDDET
ska vara monterat, då undviker du att
spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till
spänningsförande delar. Bryt strömmen till spisen och
kontakta service för reparation.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. på glas-
keramikhällen. En av misstag påsatt värmezon kan få
papperet/plasten att brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid
brand, nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för glas-
keramikhäll respektive ugn. Kontrollera kärlens
bottnar. Kärl som buktar utåt, ger dålig värmekontakt
och snurrar lätt på glaskeramikhällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred skall vara nollställda.
Varning! Alkohol och liknande som kan bilda
explosiva gaser eller andra ämnen vilka kan
förorsaka brand eller explosion får inte
användas i ugnen.
Användning på hällen måste ske med största
försiktighet. T.ex. flambering med konjak, eller annan
alkohol, kan medföra att fettrester i köksfläkten
antänds och orsaka allvarliga bränder. Likaså kan
eldslågor och brinnande fettstänk förorsaka person-
skador.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet
är mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig ugnslampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning och återvinning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den så nära spisens
bakstycke som möjligt. Sätt luckspärren/luckspärrarna
ur funktion.
Kontakta Elkretsen AB eller återförsäljaren för att få
reda på var du kan lämna produkten för skrotning och
återvinning. Du kan också gå in på www.el-kretsen.se
för att ta reda på närmaste inlämningsställe.
Spisen
4
Spisen
1
Löstagbar imkåpa
2
Häll med värmezoner
3a
Manöverpanel med
VRED
TILL
HÄLLEN
3b
Manöverpanel med
VRED
TILL
UGNEN
3c
Manöverpanel till
MIKROVÅGSUGNEN
4a
Mikrovågsugn
4b
Ugn
5
Sockel
Spisen har hjul baktill för att
underlätta förflyttning vid
städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i ugnens överkant
och dra sedan ut spisen.
1
Start
2
3a
4a
4b
5
3c
3b
2
1
3
4
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador. Anmäl
omedelbart transportskador till återförsäljaren.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt kom-
munkontor om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
DESSA
LEVERERAS
MED
SPISEN
:
Emaljerade bakplåtar
Super Clean långpanna och ugnsgaller, vilka
är belagda med en non-stick beläggning.
Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
Rakbladsskrapa för glaskeramikhällen
Stektermometer
•Bruksanvisning
Plastkniv, lämplig till att skära kakor med
FÖLJANDE
FINNS
ATT
KÖPA
SOM
EXTRA
TILLBEHÖR
:
Sockeldekor
Kastrullskydd inkl. monteringsdetaljer
Spisen
5
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm breda, på
båda sidor om spisen
(
SE
BILD
)
. En av bänkarna kan ersättas
av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till att
följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är in-
skjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att spisen
har blivit justerad till den rätta nivån, se kapitel Installation,
s. 40.
HÄR
MONTERAR
DU
TIPPSKYDDET
SPISEN
:
1
Rita en linje på väggen längs hällens bakre kant
(
SE
BILD
)
.
2
Måttuppgifter gäller för montering på vänster eller
höger sida
(
SE
BILD
)
. Mät ut var tippskyddet ska
placeras och skruva fast det i massivt material eller
lämplig förstärkning.
OBS
!
Om utrymmet mellan bänkskåpen är större än
spisens bredd, måste du justera sidmåttet om du önskar
centrera spisen.
3
Tänk på, om du justerat måttet, att passa in tipp-
skyddet i hålet på spisens bakstycke när du skjuter
in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen.
1
Tryck in propparna i de främre hålen.
2
Placera skyddet på spisen med propparna över
hällkanten.
3
Vrid skyddet snett nedåt och
4
sedan uppåt så att kortsidans kanter griper tag
under hällkanten
5 Lås med de bakre propparna.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Spisen
6
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan/
lådan. Spärren är vid leverans i funktion, men kan vid
behov kopplas ur.
A
Tryck ner spärren när du ska
ÖPPNA
luckan.
B
När du vill
SÄTTA
SPÄRREN
UR
FUNKTION
, kontrollera
att ugnen inte är varm, tryck ner och för spärren
på luckans överkant ett par mm åt höger.
C
Om spärren inte är i funktion, för spärren på
luckans överkant ett par mm åt vänster.
A
C
B
Spisen
7
Före första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
ELLER
ANDRA
REPANDE
MEDEL
. Tänk på att göra rent under imkåpan.
Den kan du diska i maskin.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du dragit
ut spisen för att göra rent bakom den.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och hand-
diskmedel. Skölj och torka torrt.
Även Super Clean-tillbehören ska diskas noggrant
med hett vatten och diskmedel innan du använder dem
första gången.
Ställ in klockan
När strömmen till spisen är ansluten, blinkar ett antal
symboler tills dess att du ställt in tiden på klockan.
STÄLL
IN
TIDEN
SÅ
HÄR
:
1
Symbolen A och 0:00 blinkar i informations-
fönstret.
2
Tryck samtidigt på knapparna och , släpp
knapp först, sen knapp , och ställ in tiden
med hjälp av eller . Tiden ställs in i
minuter. Symbolen A släcks. Symbolen
lyser när klockan är ställd.
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången, måste du
bränna av den. Gör så här:
1
Sätt på över/undervärme samt maximal
temperatur. Ugnsluckan skall vara stängd.
2
Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3
Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
max.°C
Spisen
8
Manöverpanelen
1
Vred till
VÄRMEZONERNA
2a
Informationsfönster
2b
Knappar till
KLOCKAN
3
Termostatens kontrollampa
UGNEN
4
Termostatvred
UGNEN
5
Kontrollampa
SPISEN
6
Funktionsvred
UGNEN
1
2
1
3
4
2a
2b
4
6
3
5
Spisen
9
Glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När du sätter på
en zon lyser den i olika långa perioder beroende på vilket
läge du valt på vredet. Även på den högsta inställningen
slocknar zonen ibland, då för att förhindra överhettning.
Du har möjlighet att ändra storleken på de två bakre
zonerna. För stekpannan/kastrullen finns runda zoner i
olika storlekar. Den ovala vänstra kanske passar till
fiskgrytan.
Vid användning av Snabbstart fungerar ej den bakre
högra zonen. Spisen har en effektspärr för att förhindra
överbelastning av elnätet.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för varje zon.
Lampan lyser om zonen är varmare än ca 55°C även efter
att den är avstängd.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temperaturchocker,
men är känsligt för slag. En kryddkvarn som ramlar ner
kan spräcka hällen. Använd aldrig hällen som stå-,
avlastnings- eller förvaringsplats.
Användning av hällen
ANVÄND
ALDRIG
EN
SPRÄCKT
GLASKERAMIKHÄLL
.
Vätska kan vid överkok tränga ner till spännings-
förande delar. Bryt strömmen till spisen och kon-
takta service för reparation. Du måste genast
(medan hällen ännu är het) med skrapan ta bort
socker och överkok med högt sockerinnehåll t.ex.
marmelad samt smält plast och folie för att inte
skada hällen. Lämna aldrig frityrkokning, smält-
ning av fett, paraffin eller annat lättantändligt
utan tillsyn. Vid brand, nollställ spisens vred och
stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
,
använd aldrig vatten.
Vreden till värmezonerna är märkta från 0–12, där 12 ger
den högsta värmen. Gör så här när du vill använda de
främre zonerna eller de bakre i liten storlek:
1
Vrid medurs fram till önskat läge på vredet till
den zon du valt.
2
Nollställ vredet moturs efter användning.
Gör så här när du vill använda de två bakre zonerna i stor
storlek:
1
Vrid medurs förbi symbolen efter siffran 12,
2
vrid sedan tillbaka till önskat läge mellan 12 och
1. Nollställ vredet moturs efter användning.
Du får pröva dig fram till det läge och den värmezon
som passar dig och dina kärl bäst beroende av vad du
ska tillaga. Här följer en liten vägledning (till rätt
värmeläge):
ø 140 mm
ø 140 mm
ø 210 mm
140x250 mm
ø 180 mm
ø 120 mm
Värmevarnare
4
1
2
3
2
1
Spisen
10
Kokning
Vanligtvis kokar du upp på högsta läget för att sedan
vidarekoka på en lägre inställning. Ljudet eller stor-
leken på ”vattenbubblorna” kan hjälpa dig att välja rätt
läge:
SVAG
VÄRME
:
Sjudande vatten. Lämpligt för vidarekokning
av ris, fisk, samt grönsaker som t.ex. sockerärter och
broccoli.
MEDELVÄRME
:
Småkokande vatten. Lämpligt för det
mesta som ska kokas t.ex. kött, rotfrukter och
vidarekokning av potatis.
STARK
VÄRME
:
Ljudet tystnar innan vattnet börjar bubbla
kraftigt. Lämpligt för uppkokning av vatten till pasta
och ris. Ställ sedan in önskat läge för vidarekokning.
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är kyl-
skåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ in ett
läge på vredet. Det är viktigt att fettet har rätt färg
(temperatur) när du börjar steka för att du ska få ett bra
resultat. Tryck en ljus stekspade mot botten så ser du
lätt fettets färg.
SVAGT
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för t.ex. ägg, lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för det mesta: Pannkakor,
färsrätter, korv, tunna fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för tunna köttskivor.
Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
Spisen
11
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina
kärl än en spis med plattor. Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex
botten (buktar utåt), snurrar lätt på glaskeramik-
hällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga,
men kan lämna silverliknande fläckar på hällen.
Fläckar tar du bort med rengöringsmedlet som
medföljde spisen.
Kastruller och kannor i glas eller emaljerade
med grovt mönster sliter, om de dras fram och
tillbaka, mer på hällen än vad kärl av andra
material gör.
För att spara tid och därmed energi ska kastrullens/
stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för liten botten bränner
överkok lätt fast på hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som buktar för mycket utåt
eller inåt ger förlängda uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en
rostfri modell med sandwichbotten, dvs. en botten med
lager av olika metaller.
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången
(jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med oplan botten).
Se till att hällen är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen mellan kärl
och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt maten bli färdig på
eftervärmen.
Ång– och tryckkokning spar också energi.
aluminium
Spisen
12
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker eller överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält
plast och folie för att inte skada hällen.
GÖR
SÅ
HÄR
OM
HÄLLEN
ÄR
MYCKET
SMUTSIG
:
1
Ta bort fläckar med rakbladsskrapan (se nedan).
2
Använd rengöringsmedel när värmevarnaren
slocknat. Skaka flaskan och spruta ut ett par
smala strängar på hällen. Gnid rent med en
fuktig trasa eller hushållspapper.
3
Torka med en fuktig trasa bort överflöd av
medlet, det kan annars etsas fast när hällen
värms upp nästa gång. Torka torrt.
Rakbladsskrapan
F
ÖRVARA
RAKBLADSSKRAPAN
OÅTKOMLIG
FÖR
BARN
. Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok från glas-
keramikhällen.
SÅ
HÄR
ANVÄNDER
DU
RAKBLADSSKRAPAN
:
1
Dra tillbaka skyddet så att rakbladet blir synligt
(
SE
BILD
)
.
2
Se till att rakbladet är rent och helt då det annars
kan det skada hällen. Nya rakblad finns att köpa
i färghandeln.
3
Luta skrapan ca 45° och skrapa rent. Du kan
trycka rakbladet hårt mot hällen utan att skada
den.
4
Torka försiktigt av smutsen från bladet med hus-
hållspapper.
5
Efter användning tryck skyddet framåt så att det
täcker rakbladet. Förvara skrapan på en barn-
ker plats.
BYTE
AV
RAKBLAD
:
1
Öppna skrapan genom att lossa hela skruven (ingen
skruvmejsel behövs) och placera det nya rakbladet i
framkant.
2
Sätt ihop skrapan och skruva dit skruven igen.
3
Tryck skyddet framåt så långt det går så att rak-
bladet skyddas.
Spisen
13
Ugnen
Ugnen har löstagbara ugnsstegar (1) med sju falser.
Vilken falsnivå som är lämplig att använda för olika
funktioner och temperaturer, kan du se i tabellerna för
bakning och matlagning i slutet av bruksanvisningen.
Stektermometeruttaget sitter på vänster sida i ugnen
(2). Ugnen har en sidolampa som går att byta.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula kontroll-
lampan på manöverpanelen lyser under uppvärmning
och slocknar vid uppnådd temperatur (tänds och släcks
när termostaten slår till och från). För att välja ugns-
funktion vrider du funktionsvredet till symbolen för
önskad funktion (se nedan).
UGNEN
HAR
FÖLJANDE
FUNKTIONER
:
Belysning
Ugnsbelysningen tänds automatiskt vid samtliga
inställningar. Du kan även ha enbart belysningen på,
utan att någon av de andra funktionerna är igång.
Över/undervärme
Yttre tak- och bottenelement inkopplat.
Övervärme
Yttre takelement inkopplat.
Undervärme
Bottenelement inkopplat.
Grill
Inre takelement inkopplat.
Snabbstart
Inre tak- och bottenelement inkopplat. Det tar ca nio-
tio minuter att värma upp ugnen till 200ºC. Kan även
användas vid gratinering.
1
2
Spisen
14
Klockans knappar
SYMBOLER
I
INFORMATIONSFÖNSTRET
:
A Autosymbol
Kokkärlssymbol
Signalursymbol
KNAPPARNAS
SYMBOLER
:
Plus
Minus
Signalur
Ugnstid
Sluttid
Signaluret
Du kan med hjälp av signaluret ställa in tid från 1
minut upp till 23 tim och 59 min.
1
Tryck på . Tiden 0:00 visas. Om du inte
ställt in tiden inom fem sekunder övergår den
till “normaltid”. Tryck då på igen.
2
Ställ in tiden genom att trycka på eller .
Symbolen visas nu i fönstret.
3
När inställd tid är uppnådd ljuder en signal
och symbolen slocknar i fönstret. Tryck på
en av knapparna eller för att stänga av
signalen.
För att ändra inställd tid, eller nollställa tiden, tryck på
eller . Efter ca fem sekunder övergår tids-
inställningen för signaluret till klockan. För att se hur
lång tid det är kvar på signaluret, tryck på .
ÄNDRING
AV
LJUDSIGNAL
Det finns tre olika ljudsignaler/nivåer. Om du vill
ändra ljudsignal, tryck på tills du hittat den
du vill använda.
A
A
Spisen
15
Ugnstid
Med den här funktionen ställer du in hur lång tid du
vill att maten ska vara i ugnen. Ugnen stängs av vid
uppnådd tillagningstid.
GÖR
SÅ
HÄR
FÖR
ATT
STÄLLA
IN
UGNSTIDEN
:
1
Sätt på ugnen genom att vrida funktionsvredet
och termostatvredet till önskade lägen.
2
Tryck på och ställ in tiden med hjälp av
eller . Symbolerna A och syns nu i
informationsfönstret.
3
Ugnen startar omedelbart.
4
När inställd ugnstid är uppnådd blinkar sym-
bolen A, symbolen släcks och en signal
hörs. Tryck samtidigt på knapparna och
för att stänga av signalen.
5
NOLLSTÄLL
VREDEN
.
Efter ca fem sekunder övergår tidsinställningen för
ugnstiden till klockan. För att se hur lång tid det är
kvar, tryck på .
Sluttid
Här ställer du in den tid du vill att ugnen ska stängas
av. Denna är en bra funktion om du:
behöver gå ifrån en stund och är rädd att maten/
baket ska förstöras under tiden.
vill utnyttja eftervärmen och spara energi.
Du ställer in maten i ugnen och när du ställt in önskad
sluttid startar ugnen.
GÖR
SÅ
HÄR
:
1
Sätt på ugnen genom att vrida funktionsvredet
och termostatvredet till önskade lägen.
2
Tryck på och ställ in önskad sluttid med
hjälp av och . Symbolerna A och
syns nu i informationsfönstret.
3
Ugnen startar omedelbart.
4
När inställd sluttid är uppnådd blinkar symbolen
A, symbolen släcks och en signal hörs.
Tryck samtidigt på knapparna och för att
stänga av signalen. Efter ca sju minuter upphör
signalen automatiskt, om du inte manuellt har
stängt av den.
5
NOLLSTÄLL
VREDEN
.
EXEMPEL
: Klockan är 13:00. Du vill att maten ska bli
klar kl. 13:45 (vilket är den inställda sluttiden).
Tillagningstiden blir då 45 minuter.
A
A
Spisen
16
Ugnstid och sluttid
Vill du att maten ska vara färdig när du kommer hem?
Sätt då in maten i ugnen och ställ in
SLUTTIDEN
plus den
tid du vill att ugnen ska vara på, dvs.
UGNSTIDEN
. Maxi-
mal ugnstid är 10 timmar.
GÖR
SÅ
HÄR
:
1
Placera den mat som ska tillagas i ugnen och
sätt på ugnen genom att vrida funktionsvredet
och termostatvredet till önskade lägen.
2
Tryck på och ställ in önskad tillagningstid
(t.ex 45 min) med hjälp av och .
Symbolen A syns i informationsfönstret.
3
Tryck på för att ställa in önskad sluttid.
Tidigast sluttid syns i fönstret.
4
Välj sluttid med hjälp av och . Symbolen
är nu släckt och tänds först när ugnen
startar.
5
När tillagningstiden är slut bryts strömmen till
ugnen. Symbolen A blinkar, symbolen
släcks och en signal ljuder. Tryck samtidigt på
knapparna och för att stänga av signalen.
6
NOLLSTÄLL
VREDEN
.
Avbryta programmering
Om du behöver kan du avbryta en inprogrammering
genom att samtidigt trycka på och .
KOM
IHÅG
att
stänga av ugnen vid avbruten programmering.
A
A
Spisen
17
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning,
HÅLL
BARN
UNDER
UPPSIKT
.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av
t.ex. pizza på en plåt finns det risk att den slår sig (blir
skev). Plåten återgår till sin ursprungliga form när den
kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder ugnen? Här nedan får du praktiska råd och
tips på hur du bäst utnyttjar ugnens olika funktioner för
olika typer av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem minuter
före full tid. Du har då möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek.
ÖVER
/
UNDER
-
VÄRME
ger jämn färgsättning.
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt. Stekar av nöt-
kött, som rostbiff och innanlår, blir saftigast om de
tillagas i 125°C ugnsvärme, men tar lite längre tid än
vid högre ugnstemperatur. Välj en ugnssäker form med
låg kant där steken precis får plats, så undviker du att
skyn torkar in. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det
ofta mycket spad. Använd därför ett stort stekfat eller
en långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Spisen
18
Användning av stektermometern
Var aktsam så du inte bränner Dig på värme-
slingan i taket, eller på ugnsstegen när Du
ansluter eller lossar kontakten till stek-
termometern. Använd en stekhandske.
Stektermometern klarar av temperaturer mellan 0 och
99°C. Innan du startar ugnen tar du bort täckknappen
som skyddar termometeruttaget från smuts. Använd
endast original stektermometer och se till att ingen del
av termometern kommer i kontakt med takelementet.
För bästa resultat måste spetsen på stektermo-
metern vara mitt i den tjockaste delen av steken dit
värmen når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern,
därför bör hela röret vara inne i köttet. Tänk på att
termometern kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda
ugnen. När önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut
steken, täcker den med aluminiumfolie och låter den
vila ca 15 minuter. Köttet går sedan lättare att
tranchera (skära upp) och mindre köttsaft sipprar ut.
INSTÄLLNING
Gör så här när du vill använda stektermometern:
1
Anslut stektermometern till uttaget i ugnen.
2
80ºC är den förinställda temperaturen. Du kan
nu ställa in önskad temperatur med hjälp av
och . Aktuell temperatur och vald temperatur
visas i informationsfönstret
(
SE
BILD
)
. I informa-
tionsfönstret kan du följa temperaturökningen i
köttet.
AVSTÄNGNING
När önskad temperatur i köttet är uppnådd ljuder en
signal och ugnen stängs av.
1
Tryck samtidigt på knapparna och för att
stänga av signalen. Efter ca sju minuter upphör
signalen automatiskt, om du inte manuellt har
stängt av den.
2
Lossa stektermometern från uttaget i ugnen och
ta ut steken.
OBS
!
Ugn och stektermometer är
varma.
3
Sätt tillbaka täckknappen när ugnen svalnat.
Ugnen fungerar igen först när stektermometern är
borttagen.
OBS
!
KOM
IHÅG
ATT
NOLLSTÄLLA
VREDEN
!
Aktuell temperatur
Önskad temperatur
Spisen
19
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som
mörkt kött (nöt och vilt). Grillolja och/eller grill-
kryddor ger bättre färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte
tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det på
ugnsgallret och krydda efter önskemål. Placera en
långpanna, gärna folieklädd, under gallret för att samla
upp fettstänk m.m. Fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d.
placeras högt upp i ugnen medan t.ex. tjocka revbens-
spjäll placeras i nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet på och termostatvredet på
önskad temperatur, max 250ºC. Börja grilla efter 3–5
minuters uppvärmning. Passa noga och vänd minst en
gång under tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig
och i värsta fall bränd mat. Ugnsluckan ska vara
stängd vid grillning.
Snabbstart (gratinering)
Utmärkt vid färgsättning av gratänger och varma
smörgåsar. Den här funktionen kan du även använda
för snabbuppvärmning av ugnen till inställd tempera-
tur. När ugnen kommit upp i den valda temperaturen
väljer du önskad funktion. Det tar ca nio-tio minuter
att värma upp ugnen till 200ºC. Undvik snabbupp-
värmning om du ska grädda småkakor eller maränger.
Spisen
20
Rengöring och skötsel
Ugnen
Ugnen har slät emalj.
VID
RENGÖRING
AV
UGNEN
FÅR
EJ
ÅNGRENGÖRINGSUTRUSTNING
ANVÄNDAS
.
GÖR
SÅ
HÄR
OM
UGNEN
ÄR
MYCKET
SMUTSIG
:
1
Spill eller överkok som sitter fast, lossar du med
t.ex. en stekspade.
2
Stryk med en svamp ut såpa i ugnen.
3
Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och över/
undervärme i ca 10 minuter.
4
När ugnen svalnat tvättas den med rent vatten,
ev. kan du behöva gnida försiktigt med tvålull.
Torka torrt.
OBS! Vassa kanter, handskar rekommenderas.
Ugnsluckan
Luckan på spisen består av ett extra innerglas som lätt
kan rengöras. Tänk på att inte skruva isär det extra
innerglaset och luckglaset samtidigt.
RENGÖRING
AV
DET
EXTRA
INNERGLASET
1
Öppna luckan och ställ den i öppet läge.
2
Skruva loss de två skruvarna med t ex ett mynt och
lyft upp luckglaset.
3
Rengör med fönsterputsmedel, om glaset är mycket
smutsigt kan du använda den medföljande rak-
bladsskrapan.
4
Lägg ner glaset så hålen passar i muttrarna och
skruva i skruvarna.
RENGÖRING
MELLAN
GLASEN
1
Kontrollera att ugnen inte är varm och att luckspär-
ren är i funktion innan du tar bort den yttre delen,
luckfronten.
2
Öppna luckan och placera, för att hindra luckan
från att slå igen, t.ex. hoprullade grytlappar mellan
bågarna i gångjärnen (
SE
BILD
). Fäll sedan upp luc-
kan.
3
Håll i luckhandtaget, tryck ner de två fjädrarna på
luckans övre kant och ta bort luckfronten.
4
Efter rengöring med ett fönsterputsmedel hakar du
åter fast fronten i konsolen (
SE
BILD
). Se till att luc-
kan sitter säkert fasthakad på båda sidor.
5
Tryck sedan ner de två fjädrarna på luckans övre
kant och tryck fronten på plats.
6
Ta bort grytlapparna.
2
4
3
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Electrolux EKI6101 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual