Electrolux EKI6150 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
spis
BRUKSANVISNING
EKI 6150
821 05 99-00
S
Innehålls förteckning
2
Innehåll
Spisen
Säkerhet .............................................................3
Spisen ..................................................................4
Tillbehören ...............................................4
Säkerhetsutrustningen .....................................5
Tippskyddet .............................................5
Kastrullskyddet (extra tillbehör) ............5
Luckspärren .............................................6
Före första användning.....................................7
Rengöring av spisen ................................7
Rengör tillbehören ...................................7
Ställ in klockan ........................................7
Manöverpanelen ................................................7
Bränn av ugnen .......................................7
Glaskeramikhällen ............................................9
Användning av hällen ..............................9
Rengöring av hällen ..............................13
Ugnen ................................................................14
Ugnens funktioner ................................14
Klockans knappar .................................15
Signaluret ..............................................15
Ugnstid ..................................................16
Sluttid ....................................................16
Ugnstid och sluttid ................................17
Praktisk användning ..............................18
Rengöring och skötsel ...........................22
Tillbehör ................................................24
Tabeller ............................................................25
Bakning ..................................................25
Placering i ugn .......................................25
Grill & Matlagning ................................26
Praktiska råd och tips ....................................27
Problem och åtgärder ...................................28
Mikrovågsugnen
Säkerhet ...........................................................29
Mikrovågsugnen ..............................................30
Tillbehör .................................................30
Viktigt att veta .................................................31
Kontrollpanelen ..............................................32
Så här använder du Mikrovågsugnen .........33
Kom ihåg ................................................41
Det här kan du inte göra i
mikrovågsugnen ....................................41
Praktiska råd och tips ....................................42
Installation ........................................................43
Ändring av sockelhöjd och -djup ..........43
Nivåjustering ..........................................44
Elektrisk anslutning ...............................44
Service ..............................................................45
Tekniska uppgifter ..........................................46
Skrotning ..........................................................47
Spisen
3
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hus-
hållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan
person. Hör gärna av dig till oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning. Adress
och telefonnummer finns under kapitlet ”Service”.
Text med en VARNINGSTRIANGEL handlar om säkerhet. LÄS DESSA TEXTER EXTRA NOGGRANT, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det mesta,
även spisen. Vi vill för säkerhets skull betona några saker
som du bör tänka på om du har barn eller besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta,
alternativt en vägg eller ett högskåp, på båda sidor om
spisen. Se till att
TIPPSKYDDET är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD till din spis, skall det vara
monterat.
LUCKSRREN/LUCKSPÄRRARNA skall också vara
i funktion.
Låt inte barn använda rakbladsskrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär dem
att kärl, häll och ugnar blir mycket varma och behåller
värmen en tid efter användning.
BERÖRING KAN GE
BRÄNNSKADOR.
För användare av pacemaker
Electrolux har undersökt hur induktionshällar påverkar
olika typer av pacemakers. Resultaten
visar att det är helt ofarligt för innehavare av pacemaker
att använda induktionshällar, så länge han/hon
respekterar
ETT SÄKERHETSAVSTÅND PÅ 30 CM FRÅN
HÄLLEN.
Om du har en pacemaker, föreslår vi dock att du
KONTAKTAR DIN LÄKARE för rådgivning. Om det uppstår
några som helst tvivel, rekommenderar vi att du
INTE
använder produkter med induktionshäll.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av BEHÖRIG FACKMAN. Arbete
utfört av lekman kan försämra spisen samt leda till skada
på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPPSKYDDET ska vara monterat, då undviker du att
spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till spännings-
förande delar. Bryt strömmen till spisen och kontakta
service för reparation.
Lägg inte metallföremål som lock, kniv och sked på
hällen. De blir heta om en värmezon sätts på av misstag.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid brand,
nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN MED LOCK, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för induktionshäll
respektive ugn.
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med som buktar utåt
snurrar lätt på glaskeramikhällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används. Samtliga vred ska vara nollställda.
Varning! Alkohol och liknande som kan bilda
explosiva gaser eller andra ämnen vilka kan
förorsaka brand eller explosion får inte
användas i ugnen.
Användning på hällen måste ske med största
försiktighet. T.ex. flambering med konjak, eller annan
alkohol, kan medföra att fettrester i köksfläkten antänds
och orsaka allvarliga bränder. Likaså kan eldslågor och
brinnande fettstänk förorsaka person-skador.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Använd rakbladsskrapan med försiktighet. Rakbladet
är mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig ugnslampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den så nära spisens
bakstycke som möjligt. Sätt luckspärren/luckspärrarna ur
funktion.
Spisen
4
Spisen
1
Löstagbar imkåpa
2
Häll med
INDUKTIONSZONER
3a
Manöverpanel med
VRED
TILL
HÄLLEN
3b
Manöverpanel med
VRED
TILL
UGNEN
3c
Manöverpanel med
VRED
TILL
M
IKROVÅGSUGNEN
4a
Mikrovågsugn
4b
Ugn
5
Sockel
Spisen har hjul baktill för att under-
lätta förflyttning vid städning.
Öppna mikrovågsugnens lucka,
lyft försiktigt i mikrovågsugnens
överkant och dra sedan ut spisen.
1
Start
2
3a
4a
4b
5
3c
3b
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador. Anmäl
omedelbart transportskador till återförsäljaren.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt kom-
munkontor om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
DESSA
LEVERERAS
MED
SPISEN
:
Emaljerade bakplåtar
Super Clean långpanna och ugnsgaller, vilka
är belagda med en non-stick beläggning.
Plastkniv, lämplig till att skära kakor med
Vattenkokare
Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
Rakbladsskrapa samt rengöringsmedel för
glaskeramikhällen
Stektermometer
•Bruksanvisning
FÖLJANDE
FINNS
ATT
KÖPA
SOM
EXTRA
TILLBEHÖR
:
Sockeldekor
Kastrullskydd inkl. monteringsdetaljer
Spisen
5
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm breda, på
båda sidor om spisen
(SE BILD). En av bänkarna kan ersättas
av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till att
följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är in-
skjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att spisen
har blivit justerad till den rätta nivån, se kapitel Installation,
s. 25.
SÅ HÄR MONTERAR DU TIPPSKYDDET PÅ SPISEN:
1 Rita en linje på väggen längs hällens bakre kant
(SE BILD).
2 Måttuppgifter gäller för montering på vänster eller
höger sida
(SE BILD). Mät ut var tippskyddet ska
placeras och skruva fast det i massivt material eller
lämplig förstärkning.
OBS! Om utrymmet mellan bänkskåpen är större än
spisens bredd, måste du justera sidmåttet om du önskar
centrera spisen.
3 Tänk på, om du justerat måttet, att passa in tipp-
skyddet i hålet på spisens bakstycke när du skjuter
in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen.
1 Tryck in propparna i de främre hålen.
2 Placera skyddet på spisen med propparna över
hällkanten.
3 Vrid skyddet snett nedåt och
4 sedan uppåt så att kortsidans kanter griper tag
under hällkanten
5Lås med de bakre propparna.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Spisen
6
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan/
lådan. Spärren är vid leverans i funktion, men kan vid
behov kopplas ur.
A Tryck ner spärren när du ska ÖPPNA luckan.
B När du vill SÄTTA SPÄRREN UR FUNKTION, kontrollera
att ugnen inte är varm, tryck ner och för spärren
på luckans överkant ett par mm åt höger.
C Om spärren inte är i funktion, för spärren på
luckans överkant ett par mm åt vänster.
A
C
B
Spisen
7
Före första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL ELLER ANDRA
REPANDE MEDEL. Tänk på att göra rent under imkåpan.
Den kan du diska i maskin.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du dragit
ut spisen för att göra rent bakom den.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och hand-
diskmedel. Skölj och torka torrt.
Även Super Clean-tillbehören ska diskas noggrant
med hett vatten och diskmedel innan du använder dem
första gången.
Ställ in klockan
När strömmen till spisen är ansluten, blinkar ett antal
symboler tills dess att du ställt in tiden på klockan.
STÄLL IN TIDEN SÅ HÄR:
1 Symbolen A och 0:00 blinkar i informations-
fönstret.
2 Tryck samtidigt på knapparna och , släpp
knapp först, sen knapp , och ställ in tiden
med hjälp av eller . Tiden ställs in i
minuter. Symbolen
A släcks.
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången, måste du
bränna av den. Gör så här:
1 Sätt på över/undervärme samt maximal
temperatur. Ugnsluckan skall vara stängd.
2 Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3 Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
max.°C
Spisen
8
Manöverpanelen
1 Kontrollampa HÄLLEN
2 Vred till VÄRMEZONERNA
3a Informationsfönster
3b Knappar till KLOCKAN
4 Termostatens kontrollampa UGNEN
5 Termostatvred UGNEN
6 Kontrollampa SPISEN
7 Funktionsvred UGNEN
1 1
2
3a
3b
5
7
4
6
Spisen
9
Glaskeramikhällen
Hällen har fyra värmezoner. De värms upp med hjälp av
magnetiska fält, s.k.
INDUKTION. Det innebär att
uppkok sker snabbare, jämfört med en vanlig
glashäll
zonen svarar ”direkt” på ändrad vredinställning.
OBSERVERA att induktionszonerna fortfarande kan vara
varma efter användning.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temperaturchocker, men
är känsligt för slag. En kryddkvarn som ramlar ner kan
spräcka hällen. Använd aldrig hällen som stå-, avlastnings-
eller förvaringsplats.
Användning av hällen
ANVÄND ALDRIG EN SPRÄCKT GLASKERAMIKHÄLL.
Vätska kan vid överkok tränga ner till spän-
ningsförande delar. Bryt strömmen till spisen
och kontakta service för reparation. Lägg inte
metallföremål som lock, kniv och sked på
hällen. De blir heta om en värmezon sätts på av
misstag. Lämna aldrig frityrkokning, smältning
av fett, paraffin eller annat lättantändligt utan
tillsyn. Vid brand, nollställ spisens vred och
stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN MED LOCK,
använd aldrig vatten.
Vreden till värmezonerna är märkta från 0–12, där 12
ger den högsta värmen. De kan vridas både med– och
moturs. Gör så här när du vill använda hällen:
1 Sätt en kastrull eller stekpanna på värmezonen.
Kontrollera att
• kärlet har en magnetisk botten.
• kärlet inte är för litet.
2 Ställ in ett läge på vredet. Zonens röda kontroll-
lampa lyser med ett fast sken. Även kontroll-
lampan för spisen lyser. Tänk på att kärlet värms
upp mycket snabbare än på en vanlig häll.
3 Om kontrollampan börjar blinka långsamt
betyder det att zonens värmeeffekt inte går på.
För att ställa detta till rätta, läs vidare på sidan
28 (Problem och åtgärder).
4 Nollställ vredet efter användning.
ø 160 mm
ø 180 mm
ø 220 mm
ø 180 mm
I
N
D
U
K
T
I
O
N
I
N
D
U
K
T
I
O
N
I
N
D
U
K
T
I
O
N
I
N
D
U
K
T
I
O
N
Spisen
10
Zonerna delar på värmeeffekten
OBSERVERA att när de två högra eller de två vänstra
induktionszonerna är på samtidigt, delar den främre
och den bakre zonen på värmeeffekten. Detta märks
genom ett klickljud från hällen samt att kokningen
eventuellt ökar och minskar.
Orsaken är att den främre och bakre zonen på
respektive höger och vänster sida delar på samma
energikälla. När båda zonerna är på och har höga
vredinställningar, kommer därför effekten för varje
zon att reduceras. För att kunna utnyttja den maxi-
mala toppeffekten (läge 12) på en zon, måste den andra
vara avstängd.
Det går alltså bra att använda båda zonerna sam-
tidigt, även med den ena inställd på läge 12.
KOM BARA
IHÅG att zonen som är inställd på läge 12 får reducerad
effekt, vilket medför längre uppkokningstid. Vid
övriga inställningar kommer du inte märka någon
större skillnad, och ingen zon har prioritet framför den
andra.
ENKEL INDUKTIONSPRINCIP
En ström skapar när den flyter genom en spole ett
magnetiserande fält. Under värmezonen finns en spole
(
A) försedd med ferritstavar (B). Tillsammmans med en
kastrull (med magnetisk botten) på zonen bildar spolen
och stavarna ett nära på slutet magnetiskt system.
Den energi som frigörs värmer upp kastrullen och dess
innehåll.
Du får pröva dig fram till det läge och den värmezon
som passar dig och dina kärl bäst beroende av vad du
ska tillaga. Här nedan får du en liten vägledning:
Smältning/Varmhållning
LÄGE 1: Lämpligt för smältning av smör och choklad.
LÄGE 2,3: Mintemperatur för varmhållning av mat .
A
B
Spisen
11
Kokning
Vanligtvis kokar du upp på högsta läget för att sedan
vidarekoka på en lägre inställning. Ljudet eller
storleken på vattenbubblorna kan hjälpa dig att välja
rätt läge.
LÄGE 3-4: Lämpligt för såser som redes med ägg/olja
t.ex. bearnaisesås.
LÄGE 4-6: Sjudande vatten med ett fåtal små bubblor.
Lämpligt för sjudning av såser (t.ex. köttfärssås samt
sås redd med vetemjöl), köttgrytor, stekar samt för
pochering av fisk.
LÄGE 7-9: Lätt, kokande vatten. Lämpligt för det mesta
som ska kokas t.ex. potatis och andra rotfrukter.
LÄGE 12: Ljudet tystnar innan vattnet börjar bubbla
kraftigt s.k. stormkokning. Lämpligt för uppkokning
av vatten till pasta och ris. Ställ sedan in önskat läge
för vidarekokning.
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är kyl-
skåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ in ett
läge på vredet. Det är viktigt att fettet har rätt färg
(temperatur) när du börjar steka för att du ska få ett bra
resultat. Tryck en ljus stekspade mot botten så ser du
lätt fettets färg. Använd matolja när du steker på hög
värme.
LÄGE 7-8, SVAGT BRYNT FETT: Lämpligt för t.ex. korv,
panerad fisk, stekt potatis och ägg.
LÄGE 8, SVAGT BRYNT FETT: Lämpligt för kotletter med
ben, tjocka biffar samt fisk utan panering.
LÄGE 9, FRITERING, BRYNT FETT: Stekning av portions-
styckat kött, grönsaker, fritering i kastrull (med full
uppmärksamhet).
LÄGE 10, KRAFTIGT BRYNT FETT: Använd endast matolja.
Lämpligt för bryning av stekar och köttfärs, stekning
av lövbiff, halstrad fisk.
LÄGE 12: WOKNING (OBS! flatbottnad wokpanna).
Spisen
12
Val av kastrull/stekpanna
Använd endast kärl som är avsedda för
glaskeramikhäll respektive ugn.
Vid val av kastrull/stekpanna till hällen tänk på att
kärlets botten:
ska vara magnetisk.
inte behöver vara helt anpassad till zonens
storlek, men en liten kastrull på en stor zon ger
längre uppkokningstider.
ska vara slät eller finmönstrad.
Vi rekommenderar följande minimått för kärlets
bottendiameter;
Bäst är det naturligtvis om måtten på zonen och kärlets
botten är lika stora.
Spar energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången
(jfr med utan lock).
•Ång och tryckkokning spar också energi.
VÄRMEZON
(Ø
CM)
K
ASTRULL/STEKPANNA
(Ø
CM)
22 16
18 12
16 12
Spisen
13
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält
plast och folie för att inte skada hällen.
GÖR SÅ HÄR OM HÄLLEN ÄR MYCKET SMUTSIG:
1 Ta bort fläckar med rakbladsskrapan (se nedan).
2 Använd det medföljande rengöringsmedlet när
värmevarnaren slocknat. Skaka flaskan och
spruta ut ett par smala strängar på hällen. Gnid
rent med en fuktig trasa eller hushållspapper.
3 Torka med en fuktig trasa bort överflöd av
medlet, det kan annars etsas fast när hällen
värms upp nästa gång. Torka torrt.
Rakbladsskrapan
LÅT INTE BARN ANVÄNDA SKRAPAN.
Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok från glas-
keramikhällen. Innan du använder skrapan för första
gången måste du vända på rakbladet, som är transport-
säkrat. Ett hölje täcker det vassa rakbladet när skrapan
inte används.
1 Tryck ner knappen på översidan av skrapan och
skjut den framåt så långt det går
(SE BILD).
2 Ta bort rakbladet. Sätt tillbaka bladet med den
vassa kanten utåt.
3 Lås bladet med skrapans flikar (SE BILD).
4 Tryck ner knappen hårt och drag den bakåt så
långt det går.
SÅ HÄR ANVÄNDER DU RAKBLADSSKRAPAN:
1 Ta fram rakbladet genom att skjuta knappen (på
översidan av skrapan) framåt till stopp
(SE BILD).
Du kan kontrollera att rakbladet är i låst läge genom
att trycka ner bladet mot en oöm yta.
2 Se till att rakbladet är rent och helt annars kan
det skada hällen. Nya rakblad finns att köpa i
färghandeln.
3 Luta skrapan ca 45° och skrapa rent. Du kan try-
cka rakbladet hårt mot hällen utan att skada den.
4 Torka försiktigt av smutsen från bladet med hus-
hållspapper.
5 Efter användning tryck ner knappen och drag
den bakåt så långt det går. Förvara skrapan på en
barnsäker plats.
Spisen
14
Ugnen
Ugnen har löstagbara ugnsstegar (1) med sju falser.
Vilken falsnivå som är lämplig att använda för olika
funktioner och temperaturer, kan du se i tabellerna för
bakning och matlagning i slutet av bruksanvisningen.
Stektermometeruttaget sitter på vänster sida i ugnen
(2) och varmluftsfläkten med ringelement i den bakre
väggen (3).
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula kontroll-
lampan på manöverpanelen lyser under uppvärmning
och slocknar vid uppnådd temperatur (tänds och släcks
när termostaten slår till och från). För att välja ugns-
funktion vrider du funktionsvredet till symbolen för
önskad funktion (se nedan).
UGNEN HAR FÖLJANDE FUNKTIONER:
Belysning
Ugnsbelysningen tänds automatiskt vid samtliga inställn-
ingar. Du kan även ha enbart belysningen på, utan att
någon av de andra funktionerna är igång.
Över/undervärme
Yttre tak- och bottenelement inkopplat.
Övervärme
Yttre takelement inkopplat.
Undervärme
Bottenelement inkopplat.
Varmluft
Yttre tak- och bottenelement, samt varmluftsfläkt med
omgivande element inkopplat.
Pizzaläge
Bottenelement och varmluftsfläkt med omgivande
element inkopplat.
Turbogrill
Inre takelement och varmluftsfläkt inkopplat.
Grill
Inre takelement inkopplat.
Snabbstart
Inre tak- och bottenelement inkopplat. Det tar ca nio-tio
minuter att värma upp ugnen till 200ºC. Kan även använ-
das vid gratinering.
3
1
2
Spisen
15
PRINCIPEN FÖR VARMLUFT
Yttre tak- och bottenelement plus ett ringelement runt
fläkten värmer upp luften, som sedan sprids genom
luftkanaler i ugnens bakre vägg med hjälp av fläkten.
Den varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter
sugs in genom fläktgallret.
Värmen överförs snabbt och effektivt, vilket oftast
innebär att du kan använda en lägre ugnstemperatur än
vid över/undervärme. Sänk temperaturen med 15-20%
om det i receptet står att du ska använda en temperatur
mellan 160 och 225°C. Ju högre temperatur desto
större sänkning. Vid temperaturer över 225°C är det
bättre att använda över/undervärme.
Klockans knappar
SYMBOLER I INFORMATIONSFÖNSTRET:
A Autosymbol
Kokkärlssymbol
Signalursymbol
KNAPPARNAS SYMBOLER:
Signalur
Plus
Minus
Ugnstid
Sluttid
Signaluret
Du kan med hjälp av signaluret ställa in tid från 1
minut upp till 23 tim och 59 min.
1 Tryck på . Tiden 0:00 visas. Om du inte
ställt in tiden inom fem sekunder övergår den
till normaltid. Tryck då på igen.
2 Ställ in tiden genom att trycka på eller .
Symbolen visas nu i fönstret.
3 När inställd tid är uppnådd ljuder en signal
och symbolen slocknar i fönstret. Tryck på
en av knapparna eller för att stänga av
signalen.
För att ändra inställd tid, eller nollställa tiden, tryck på
eller . Efter ca fem sekunder övergår tids-
inställningen för signaluret till klockan. För att se hur
lång tid det är kvar på signaluret, tryck på .
ÄNDRING AV LJUDSIGNAL
Det finns tre olika ljudsignaler/nivåer. Om du vill
ändra ljudsignal, tryck på tills du hittat den
du vill använda.
A
A
Spisen
16
Ugnstid
Med den här funktionen ställer du in hur lång tid du
vill att maten ska vara i ugnen. Ugnen stängs av vid
uppnådd tillagningstid.
GÖR SÅ HÄR FÖR ATT STÄLLA IN UGNSTIDEN:
1 Sätt på ugnen genom att vrida funktionsvredet
och termostatvredet till önskade lägen.
2 Tryck på och ställ in tiden med hjälp av
eller . Symbolerna
A och syns nu i
informationsfönstret.
3 Ugnen startar omedelbart.
4 När inställd ugnstid är uppnådd blinkar sym-
bolen
A, symbolen släcks och en signal
hörs. Tryck samtidigt på knapparna och
för att stänga av signalen.
5 NOLLSTÄLL VREDEN.
Efter ca fem sekunder övergår tidsinställningen för
ugnstiden till klockan. För att se hur lång tid det är
kvar, tryck på .
Sluttid
Här ställer du in den tid du vill att ugnen ska stängas
av. Denna är en bra funktion om du:
behöver gå ifrån en stund och är rädd att maten/
baket ska förstöras under tiden.
vill utnyttja eftervärmen och spara energi.
Du ställer in maten i ugnen och när du ställt in önskad
sluttid startar ugnen.
GÖR SÅ HÄR:
1 Sätt på ugnen genom att vrida funktionsvredet
och termostatvredet till önskade lägen.
2 Tryck på och ställ in önskad sluttid med
hjälp av och . Symbolerna
A och
syns nu i informationsfönstret.
3 Ugnen startar omedelbart.
4 När inställd sluttid är uppnådd blinkar symbolen
A, symbolen släcks och en signal hörs.
Tryck samtidigt på knapparna och för att
stänga av signalen. Efter ca sju minuter upphör
signalen automatiskt, om du inte manuellt har
stängt av den.
5 NOLLSTÄLL VREDEN.
EXEMPEL: Klockan är 13:00. Du vill att maten ska bli
klar kl. 13:45 (vilket är den inställda sluttiden).
Tillagningstiden blir då 45 minuter.
A
A
Spisen
17
Ugnstid och sluttid
Vill du att maten ska vara färdig när du kommer hem?
Sätt då in maten i ugnen och ställ in
SLUTTIDEN plus den
tid du vill att ugnen ska vara på, dvs.
UGNSTIDEN. Maxi-
mal ugnstid är 10 timmar.
GÖR SÅ HÄR:
1 Placera den mat som ska tillagas i ugnen och
sätt på ugnen genom att vrida funktionsvredet
och termostatvredet till önskade lägen.
2 Tryck på och ställ in önskad tillagningstid
(t.ex 45 min) med hjälp av och .
Symbolen
A syns i informationsfönstret.
3 Tryck på för att ställa in önskad sluttid.
Tidigast sluttid syns i fönstret.
4 Välj sluttid med hjälp av och . Symbolen
är nu släckt och tänds först när ugnen
startar.
5 När tillagningstiden är slut bryts strömmen till
ugnen. Symbolen
A blinkar, symbolen
släcks och en signal ljuder. Tryck samtidigt på
knapparna och för att stänga av signalen.
6 NOLLSTÄLL VREDEN.
Avbryta programmering
Om du behöver kan du avbryta en inprogrammering
genom att samtidigt trycka på och .
KOM IHÅG att
stänga av ugnen vid avbruten programmering.
A
A
Spisen
18
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning,
HÅLL BARN
UNDER UPPSIKT.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av
t.ex. pizza på en plåt finns det risk att den slår sig (blir
skev). Plåten återgår till sin ursprungliga form när den
kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder ugnen? Här nedan får du praktiska råd och
tips på hur du bäst utnyttjar ugnens olika funktioner för
olika typer av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem minuter
före full tid. Du har då möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek.
ÖVER/UNDER-
VÄRME ger jämn färgsättning.
Bakning med varmluft
Med VARMLUFT blir bakningen mer rationell, eftersom
två plåtar samtidigt i ugnen ger totalt kortare grädd-
ningstid. Färgsättningen kan bli något ojämn, speciellt
om det utbakade brödet inte är väljäst.
Blir resultatet inte som du tänkt dig? Läs Praktiska
Råd & Tips på s. 27, så får du tips på lösningar till
dina bakproblem.
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
Spisen
19
Matlagning med varmluft
VARMLUFT använder du vid matlagning i flera nivåer
samtidigt t.ex. köttfärslimpa, köttbullar och för tillag-
ning av hela måltider, förrätt huvudrätt dessert. Tänk
på att välja rätter som ska ha samma temperatur. Om
rätterna kräver olika lång tid, anpassar du insättningen
i ugnen för att få dem färdiga i den ordning du önskar.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt både i ÖVER/
UNDERVÄRME och VARMLUFT. Stekar av nötkött, som rost-
biff och innanlår, blir saftigast om de tillagas i 125°C
ugnsvärme, men tar lite längre tid än vid högre ugns-
temperatur. Välj en ugnssäker form med låg kant där
steken precis får plats, så undviker du att skyn torkar
in. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det ofta
mycket spad. Använd därför ett stort stekfat eller en
långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Om du använder stekpåse, klipp då hål i ett hörn på
påsen innan den sätts in i ugnen. Du minskar då risken
att bränna dig på het ånga när påsen ska öppnas.
Användning av stektermometern
Var aktsam så du inte bränner Dig på värme-
slingan i taket, eller på ugnsstegen när Du
ansluter eller lossar kontakten till stek-
termometern. Använd en stekhandske.
Stektermometern klarar av temperaturer mellan 0 och
99°C. Innan du startar ugnen tar du bort täckknappen
som skyddar termometeruttaget från smuts. Använd
endast original stektermometer och se till att ingen del
av termometern kommer i kontakt med takelementet.
För bästa resultat måste spetsen på stektermo-
metern vara mitt i den tjockaste delen av steken dit
värmen når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern,
därför bör hela röret vara inne i köttet. Tänk på att
termometern kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda
ugnen. När önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut
steken, täcker den med aluminiumfolie och låter den
vila ca 15 minuter. Köttet går sedan lättare att
tranchera (skära upp) och mindre köttsaft sipprar ut.
Spisen
20
INSTÄLLNING
Gör så här när du vill använda stektermometern:
1 Anslut stektermometern till uttaget i ugnen.
2 80ºC är den förinställda temperaturen. Du kan
nu ställa in önskad temperatur med hjälp av
och . Aktuell temperatur och vald temperatur
visas i informationsfönstret
(SE BILD). I informa-
tionsfönstret kan du följa temperaturökningen i
köttet.
AVSTÄNGNING
När önskad temperatur i köttet är uppnådd ljuder en
signal och ugnen stängs av.
1 Tryck samtidigt på knapparna och för att
stänga av signalen. Efter ca sju minuter upphör
signalen automatiskt, om du inte manuellt har
stängt av den.
2 Lossa stektermometern från uttaget i ugnen och
ta ut steken.
OBS! Ugn och stektermometer är
varma.
3 Sätt tillbaka täckknappen när ugnen svalnat.
Ugnen fungerar igen först när stektermometern är
borttagen.
OBS! KOM IHÅG ATT NOLLSTÄLLA VREDEN!
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som
mörkt kött (nöt och vilt). Grillolja och/eller grill-
kryddor ger bättre färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte
tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det på
ugnsgallret och krydda efter önskemål. Placera en
långpanna, gärna folieklädd, under gallret för att samla
upp fettstänk m.m. Fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d.
placeras högt upp i ugnen medan t.ex. tjocka revbens-
spjäll placeras i nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet på och termostatvredet på
önskad temperatur, max 250ºC. Börja grilla efter 35
minuters uppvärmning. Passa noga och vänd minst en
gång under tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig
och i värsta fall bränd mat. 8JQVOXFNDQVNDYDUD
VWlQJGYLGJULOOQLQJ
Aktuell temperatur
Önskad temperatur
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Electrolux EKI6150 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual