Russell Hobbs COOK@HOME 19750-56 Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

instructions 2
Bedienungsanleitung 6
mode d’emploi 10
instructies 14
istruzioni per l’uso 18
instrucciones 22
instruções 26
brugsanvisning 30
bruksanvisning (Svenska) 34
bruksanvisning (Norsk) 38
käytohjeet 42
инструкции (Русский) 46
pokyny (Čeština) 50
pokyny (Slovenčina) 54
instrukcja 58
upute 62
navodila 66
οδηγίες 70
utasítások 74
talimatlar 78
instrucţiuni 82
инструкции (Български) 86
93
34
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du
överlåter apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
A VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
1 Denna apparat får bara användas av ansvarig vuxen person eller under överinseende av
ansvarig vuxen person. Håll apparaten utom räckhåll för barn.
2 gg inte ned apparaten i vätska, använd den inte i badrum, nära vatten eller
utomhus.
3 Lägg inte ned djupfryst kött eller fågel i apparaten – tina ingredienserna fullständigt före
tillagningen.
4 Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger
igenom. Tillaga fisk tills köttet är fast.
5 Tillaga ingenting i apparatens hölje – all mat ska tillagas i den avtagbara skålen.
6 Rör inte vid de heta ytorna på apparaten, locket eller skålen – använd grillvantar eller en
handduk.
7 Böj dig inte över apparaten och håll dig på avstånd från utströmmande ånga.
8 Häll minst 1 kopp vatten i skålen.
9 Häll inte vatten över den översta påfyllningsmarkeringen.
10 Ånga kommer att strömma ut. Ställ därför inte apparaten nära gardiner, under hyllor eller
skåp eller i närheten av någonting annat som skulle kunna skadas av utströmmande ånga.
11 Täck inte över apparaten och lägg inte heller något ovanpå den.
12 Dra ut nätsladden när grillen inte används.
13 Använd bara tillbehör och övrig utrustning som företaget tillhandahåller.
14 Använd inte apparaten för några andra ändamål än sådana som beskrivs i denna
bruksanvisning.
13 Apparaten får inte användas med hjälp av en extern timer eller något ärrkontrollsystem.
14 Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
17 Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren, serviceombud eller någon med
liknande kompetens för att undvika skaderisker.
endast för hushållsbruk
U FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Diska skålen, locket och korgen i varmt vatten med diskmedel, skölj sedan och torka.
d SÅ HÄR GÅR DET TILL
Principen är att man lägger ned ingredienser och vatten i skålen och låter vattnet koka in.
Apparaten slår över till varmhållningsläge när vattnet har kokat in.
T TILLAGNINGSTIDER
•Man kan ställa in tillagningstiderna på två sätt:
1) Häll i exakt rätt mängd vatten och vänta tills apparaten automatiskt slår över till
varmhållningsläge – denna metod används vid kokning av ris (metod 1).
2) Häll i rikligt med vatten, kontrollera tillagningsprocessen och tryck reglaget uppåt
manuellt när ingredienserna är färdiga (metod 2). Använd denna metod när du inte vet
exakt hur kvantitet, typ och storlek på ingredienserna påverkar tillagningstiden.
3 Notera tillagningsprocessen vid användning av metod 2. Nästa gång vet du hur det fungerar
och du kan använda metod 1 och låta apparaten ”göra jobbet.
35
C ÖVERKOKNING
4 Överkokning är inget stort problem – ångkokning är nämligen en relativt varsam
tillagningsmetod och ett par minuter mer eller mindre spelar i regel ingen roll.
5 Fisk ska däremot inte överkokas – då blir den seg som tuggummi och smakar papp.
C FÖRBEREDELSE
6 Ställ apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta.
7 Använd inte apparaten nära eller under gardiner, hyllor, skåp eller något annat som skulle
kunna skadas av utströmmande ånga.
8 Se till att sladden inte hänger ned så att man kan snubbla på den eller snärja in sig i den.
9 Ha grillvantar eller en handduk i närheten samt ett värmetåligt underlägg eller en tallrik att
sätta skålen på.
10 Placera skålen inne i apparaten.
C SKÖLJA RIS
11 Argumentet som talar mot att skölja ris före kokning är att man samtidigt sköljer bort
näringsämnena.
12 Argumentet som talar för att skölja ris före kokning är att man blir av med ett överskott av
stärkelse och lösa skal.
13 Om man tillreder risbollar eller sushi där riset ska klibba ihop finns ingen anledning att skölja
riset först.
14 Om man inte vill att riset ska klibba ihop utan föredrar att riskornen är åtskilda kan det vara
lämpligt att skölja riset först.
C FYLLA PÅ VATTEN
15 ll önskad mängd ris i skålen.
16 Tillsätt så mycket vatten som behövs – en kopp vatten för varje kopp ris brukar vara lagom.
17 Häll inte vatten över den översta påfyllningsmarkeringen.
C TILLAGNING
18 Vrid skålen ett kvarts varv i vardera riktningen för att vara säker på att skålens botten har
kontakt med elementet.
19 Sätt locket på skålen.
20 Sätt stickproppen i väggkontakten. Lampan N tänds (värmefunktion).
21 Flytta reglaget till P (kokfunktion). Lampan N släcks.
22 När riset är färdigt kommer reglaget att växla till N. lampan P släcks och lampan N tänds.
23 Låt riset vila i tio minuter och dra därefter ut kontakten på apparaten.
24 Ta på grillhandskarna.
25 Ånga och varm luft strömmar ut när du tar av locket. Luta locket något för att leda ångan
bort från dig.
26 Flytta skålen och ställ den på ett värmetåligt underlägg eller en tallrik.
27 Använd köksspaden för att röra om och blanda riset så att all ånga avdunstar.
28 Ibland får riset i skålens botten en knaprig yta.
29 En del tycker att riset smakar extra bra när ytan är lite knaprig.
30 Du kan också välja att ta bort den knapriga ytan med hjälp av köksspaden när du har hällt
upp riset.
bilder
1 knopp
2 lock
3 ångöppning
4 korg
5 påfyllningsmarkering
6 skål
7 kopp
8 köksspade
9 kolv
10 element
Nhålla varm
Pkoka
11 lampor
12 reglage
bruksanvisning (Svenska)
36
C TILLSÄTTA ANDRA INGREDIENSER
31 Om du tillsätter andra ingredienser (russin, frukt, nötter eller liknande) bör man minska
mängden ris eftersom de andra ingredienserna också suger upp vatten.
32 Russin och torkad frukt suger upp lika mycket vatten som ris så lägg ned sådana ingredienser
i koppen tillsammans med riset.
33 Nötter suger inte upp särskilt mycket vatten så de kan tillsättas efter det att du har mätt upp
riset.
C ANVÄNDA APPARATEN SOM ÅNGKOKARE
34 Tillsätt vatten. Använd metod 1 eller 2 (se ovan).
35 Placera korgen uppe på skålen och lägg maten i skålen.
36 Skär ingredienserna i ungefär lika stora delar så allting blir färdigt samtidigt.
37 Gör ett paket av aluminiumfolie och lägg in ärtor och liknande ingredienser som kan mosas
sönder eller glida ned i vattnet.
38 Var försiktig när du öppnar paketet efter tillagningen – använd grillvantar eller en tång/sked
av plast.
39 Sätt locket på skålen.
40 Använd apparaten på samma sätt som vid riskokning.
41 Följ de tider som gäller för ångkokning.
42 Lämna inte kvar några ingredienser i apparaten efter ångkokningen – de blir blöta.
t NOTERA
43 Notera ingredienserna (sort och kvantitet) och hur mycket vatten du använder. Nästa gång
kan du lätt anpassa mängden vatten och låta apparaten sköta programmeringen.
C KOLV
44 Kolven hindrar elementet från att värmas upp om inte skålen är på plats.
C RDIG?
45 Dra ur sladden på apparaten.
46 Flytta inte riskokaren med den fulla skålen inuti. Apparaten blir tung att bära och sladden kan
komma att fastna någonstans.
47 Lyft upp skålen från riskokaren innan du tömmer den. Om du tar bort ingredienserna från
skålen när den fortfarande är inne i riskokaren kan ingredienserna komma in i apparaten och
skada den.
C SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
48 Dra ur sladden på apparaten och låt den kallna innan den görs ren eller ställs undan.
, Dra ut stickkontakten från vägguttaget och dra därefter ut kontakten på apparaten.
49 Diska skålen, locket och insatsen i varmt vatten med diskmedel, skölj sedan och torka.
50 Torka av alla ytor med en ren och fuktig trasa.
51 Lägg inte någon del av apparaten i en diskmaskin.
37
tillagningstid och livsmedelssäkerhet
, Använd inte musslor som redan är öppna före tillagningen. Ångkoka musslor tills skalet är
helt öppet och kasta dem som inte har öppnats under tillagningen.
52 Tidsangivelsen gäller för ett (1) lager ingredienser. Prova dig fram så att du vet vilka tider som
gäller för just dina ingredienser eller blandningar.
53 Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger
igenom. Tillaga fisk tills köttet är fast.
54 Man bör koka bladgrönsaker så kort tid som möjligt för att färgen och sprödheten ska
bevaras. Doppa ned dem i iskallt vatten om du vill att kokningen ska avstanna snabbt.
H MILJÖSKYDD
För att undvika miljö- och hälsoproblem som beror på farliga ämnen i elektriska och
elektroniska produkter får inte apparater som är märkta med denna symbol kastas
tillsammans med osorterat hushållsavfall utan de ska tillvaratagas, återanvändas eller
återvinnas.
mat (färsk) kvantitet tid (minuter)
sparris 400g 15-18
gröna bönor 200g 20
broccoli 200g 18
brysselkål 200g 20
vitkålhuvud (delat i fyra delar) 25-30
morötter (skivade) 200g 15-20
blomkål 200g 15
majskolvar 2 24-35
zucchini (skivad) 200g 10-12
potatisar (delade i fyra delar) 400g 25-30
spenat 200g 5-8
kyckling (utan ben) 400g 6-8
fiskfiléer 400g 8-10
fisk i bitar 2 20-23
räkor 250g 10-12
hummerstjärtar (djupfrysta) 12-15
musslor 250g 15
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96

Russell Hobbs COOK@HOME 19750-56 Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för