Electrolux EOB998 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
I n b y g g n a d s u g n
STEAM
BRUKSANVISNING
EOB 998
S
315 5285 00 / 03.01
2
Till våra kunder
Läs noga igenom bruksanvisningen. Lägg särskilt
märke till avsnittet «Säkerhetsanvisningar».
Förvara bruksanvisningen väl för att kunna titta i den
senare och överlämna den vid ett eventuellt ägarbyte.
Information som är viktig för din säkerhet och
för maskinens funktionsduglighet är markerad
med en varningstriangel och/eller orden «Var-
ning!», «Se upp!». Lägg särskilt märke till
denna information.
1. Numrerade anvisningar visar dig steg för steg
hur du använder maskinen.
2. . . .
3. . . .
Efter den här symbolen får du kompletterande
information om skötsel och praktisk använd-
ning av maskinen.
Tips och information om maskinens ekono-
miska och miljövänliga användning är marke-
rade med denna symbol.
I avsnittet «Åtgärder vid störningar» finns information
om hur du själv kan åtgärda eventuella fel som upp-
står.
3
Innehållsförteckning
Säkerhetsanvisningar 5. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Elsäkerhet 5. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Säkerhet för barn 5. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Användning 5. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Säkerhet vid rengöring 5. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Avfallshantering 6. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inbyggnadsugn 7. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Beskrivning av ugnen 7. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Panel 7. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnsutrymmet 8. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tillbehör 8. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Innan ugnen används första gången 9. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ställ in klockan 9. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rengör ugn och tillbehör 9. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Värm upp ugnen 9. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Information om ugnens elektronik 10. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Informationsfönster 10. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Allmän information 10. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnens funktioner 11. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inkoppling – start 12. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Val av ugnsfunktion 12. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Val av temperatur 12. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Signalur/timer 13. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Automatikprogram 14. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Automatisk avstängning av ugnen 14. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Automatisk start och avstängning av ugnen 16. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ångkokning – våt ånga 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Intervalltillagning 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stektermometer 18. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Funktionslås (barnsäkerhet) 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Service–symbolen 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Så här använder du ugnsfunktioner 20. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ångkokning 20. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Varmluft och ånga i följd 20. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Intervalltillagning 21. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Varmluft 21. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Pizza/paj 21. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Grillning 22. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Gratinering 22. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Över/undervärme 23. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Torkning 23. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Lågtemperaturstekning 24. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Sterilisering 24. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Allmänt om bakning, stekning och ångtillagning 25. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Allmänt om bakning 25. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bakning med varmluft 25. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Allmänt om bakplåtar och långpanna 25. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stekning 25. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Upptining med varmluft 25. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
4
Rengöring och skötsel 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Cleanemaljen 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Emaljerad plåt och långpanna 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Fettfiltret 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnsgallret och skyddslocket 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnsstegarna 27. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Steam generation system 27. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Panel och ugnslucka 28. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugn med rostfri panel och lucka 28. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Byte av ugnslampa 29. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tips och råd 30. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Praktiska problem 30. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Om ugnen inte fungerar 31. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tekniska problem 31. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Installation 32. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Transportskador 32. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inbyggnad av ugnen 32. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Fastsättning av ugnen 32. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Elektrisk anslutning 32. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tekniska data 33. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
EG – direktiv 33. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ångkokning tabell 34. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Intervalltillagning 35. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Varmluft och ånga efter varandra 35. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tabeller 36. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bakning 36. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnsrätter 36. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stekning 37. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Lågtemperatur–stekning “Lo” 37. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Gratinering 38. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Grillning 38. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Pizza/paj 38. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Torkning 39. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Sterilisering 39. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Service och reservdelar 41. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Konsumentköp EHL 41. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Konsumentkontakt 41. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Service och reservdelar 41. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
5
Säkerhetsanvisningar
Denna elektriska apparat uppfyller tillämpade tekniska regler och säkerhetsnormer. Trots detta vill vi ändå göra dig
uppmärksam på följande säkerhetsanvisningar.
Elsäkerhet
Installation och anslutning av den nya ugnen får
endast utföras av en behörig elektriker. Ur säker–
hetssynpunkt bör ugnen byggas in i anpassat in–
byggnadsskåp.
Skadad ugn får inte användas. Om fel uppstår skall
ugnen göras strömlös.
Reparationer av ugnen får endast utföras av fack–
man. Felaktigt utförda reparationer kan medföra
betydande risker för användaren. Vid reparationer
– kontakta vår kundservice eller din fackhandel.
Ugnen får inte anslutas och användas förrän den
är monterad i ett skåp.
Säkerhet för barn
Håll alltid barnen under uppsikt då du använder ugnen.
Användning
Ugnen får endast användas i enskilt hushåll och
för normal hushållsanvändning.
Före första användning skall ugnen värmas upp.
Vädra köket. Var försiktig! Ugnen blir mycket varm.
Lägg inte aluminiumfolie på ugnens botten. Hind-
ras undervärmen kan emaljen skadas på grund av
överhettning.
Håll alltid ugnsluckan stängd under tillagning med
våt ånga. Var försiktig då luckan öppnas eftersom
den heta ångan kan orsaka skada.
Använd endast kärl av material som är avsett för
tillagning i ugn. Kontrollera kärltillverkarens anvis-
ningar.
Använd alltid väl isolerande grytvantar och ta ett
stadigt tag i det som skall tas ut ur ugnen.
Kontrollera att ugnen är avstängd när den inte an-
vänds. Samtliga vred skall vara nollställda.
Säkerhet vid rengöring
Se till att ugnen svalnat av innan rengöring sker.
Håll alltid ugnen ren. Fett och spill osar rejält vid
uppvärmning och medför i värsta fall risk för brand.
Se till att ugnslucka och ugnslister hålls rena.
Ugnsluckan är monterad på ett speciellt sätt för att
förhindra korrosion. Om ugnsluckan måste tas av
skall en serviceman utföra detta.
Det är absolut förbjudet att rengöra ugnen med
hjälp av en högtryckstvätt.
6
Avfallshantering
Avfallshantering av för
packningsmaterial
Alla förpackningsdelar kan återvinnas, plastfo-
lier och frigolitdelar märkta på motsvarande
sätt. Förpackningsmaterial och eventuell gam-
mal apparat ska avfallshanteras på riktigt sätt..
Följ de nationella och regionala bestämmel-
serna och materialmärkningen (materialsor-
tering, avfallsinsamling, återbruk).
Anvisningar för avfalls
hantering
Ugnen får inte skrotas tillsammans med hus-
hållssoporna.
Upplysningar om hämtningstider eller sam-
lingsplatser erhålls hos det lokala gatukontoret
eller hos kommunalförvaltningen.
Varning! Uttjänta gamla apparater ska göras
obrukbara innan de skrotas. Klipp av elslad-
den.
7
Inbyggnadsugn
Beskrivning av ugnen
Panel
Informationsfönster (displayer)
Knappar för olika inställningar
Handtag
Ugnsluckamed värmereflekterande glas
Panel
12 7 9345 6 8 1011
Tryckknappar
1. Inkoppling (PÅ), Belysningen tänds
2. Avstängning (AV), Stänger av alla inställningar utom signaluret och inställd klocka
3. Barnsäkert funktionslås (säkerhetsfunktion)
4. Stektermometer
5. Val av olika ugnsfunktioner
6. Minus / Plus för inställning av tid och temperatur
7. Tillagningstid = koktid
8. Färdigtid = stopptid
9. Signalur / Timer
10. Klocka
11. Utdragbar vattenpåfyllningsbehållare
8
Ugnsutrymmet
A Löstagbara ugnsstegar med silikontätning
B Grillelement
C Takelement (bottenelementet ej synligt)
B + C Maxgrill
D + E Ugnsbelysning
F Filter
G Ventilationsöppning med självrengörande
filter
H Uttag för stektermometer
J Ånggenerator
K Skyddslock över ånggeneratorn
1 – 5 Antal ugnsfalsar
Tillbehör
Använd endast formar och kärl som är ugnstå-
liga.
Följ kärltillverkarens anvisningar.
Följande utrustning medföljer ugnen:
2 Emaljerade bakplåtar
(ej lämplig i våt ånga.)
1 Emaljerad långpanna
(ej lämplig i våt ånga.)
2 Galler
1 Stektermometer
1 Skyddslock
1 Fettfilter
Ugnsstegar
Silikontätningen förhindrar korrosion.
Stegarna har 5 st falsar. I tabellerna finns angivet
lämplig fals. 1= nedre fals och 5 = övre fals.
Placera plåtar/långpanna och galler enligt bil-
den så erhålls ett automatiskt tippskydd.
5
4
3
2
1
E
C
B
G
J
A
D
A
F
H
K
5
3
2
1
4
Stoppläge
9
Innan ugnen används första gången
Ställ in klockan
Efter anslutning av ugnen till el–nätet och vid strömav-
brott blinkar 12.00 i informationsfönstret. Rätt tid
måste ställas in. Klockan kan ställas in mellan 00.00 till
23.59. Tryck på
. 12:00 lyser med fast sken.
Vänta ,med att ställa in en tid, tills displayen vi-
sar 12:05.
1. Tryck åter på
. Punkterna ”:” börjar blinka.
2. Tryck därefter på
eller . Ställ in rätt tid.
Inställningen måste påbörjas inom 4 sekun-
der. Har det gått för lång tid, tryck på nytt på
.
Ovan gäller även för att ändra inställd tid, t ex från som-
mar– till vintertid.
Ändring av tid kan bara ske när ugnen är avstängd och
funktionslåset är urkopplat.
r att se rätt dygnstid då t. ex timer eller automatikpro-
gram används, tryck på
.
Rengör ugn och
tillbehör
Ta ut samtliga medföljande tillbehör ur ugnen,
samt ev. skyddsfilmer och informationspap-
per. Ugnens dataskylt för inte tas bort.
Torka av ugnens insida, panel och lucka med varmt
vatten.
Diska plåtar, galler och långpanna med varmt vatten
och eventuellt handdiskmedel. Skölj och torka torrt
med hushållspapper.
För att få bättre insyn i ugnen under rengöringen.
Tryck på 1.
Värm upp ugnen
Se till att ugnen är tom och luckan stängd. Ven-
tilera väl med hjälp av t ex köksfläkt eller öppna
fönstret.
1. Tryck på
.
2. Välj över/undervärme genom att trycka på .
3. Tryck på . Ställ in ugnstemperaturen 230 °C.
En obehaglig lukt uppstår på grund av att små rester
av olja från tillverkningen finns kvar på elementen.
4. Tryck på efter en timme.
10
6
1 65
10
Information om ugnens elektronik
Informationsfönster
Symboler (i informationsfönstret)
Service
Det barnsäkra funktionslåset är aktiverat
Ugnsfunktion
Visar inställd och uppnådd ugnstemperatur
Uppvärmning sker till inställd temperatur
Stektermometer kan inte anslutas
Stektermometer ansluten
Tillagningstid (koktid) är vald
Färdigtid (stopptid) är vald
Timer/Signalur
Allmän information
Inställning inom 4 sekunder
Efter att ha startat upp ugnen måste en funktion väljas
inom 4 sekunder. Detta gäller även vid t ex val av tider
att nästa steg måste ske inom 4 sekunder. En signal
hörs efter 4 sekunder som bekräftar att inställningen är
gjord. Om 4 sekunder gått innan inställning påbörjats,
tryck åter på önskad funktion och börja om.
Säkerhetsavstängning
Om funktionen “Automatisk avstängning“ inte använts
och du skulle glömma att stänga av ugnen samt vid ett
termostatfel, stänger ugnen av sig själv efter en viss
tid, beroende på inställd ugnstemperatur:
Ugnstemperatur Stänger av efter
upp till 120 °C
12 timmer
upp till 230 °C
6 timmer
Ugnens restvärme
När ugnen stängs av fortsätter informationsfönstret att
visa ugnsutrymmets temperatur till denna har sjunkit
under 40 °C.
Automatisk efterkylning
När ugnen stängs av fortsätter kylfläkten att ytterligare
gå i minst 3 minuter eller tills att ugnstemperaturen är
under 200 °C.
11
Ugnens funktioner
Tryck lätt på knapp 5 för val av ugnsfunktion. Ugns-
funktionerna visas i fönstret med symboler enligt
nedan.
Ugnssymbol
Denna symbol visas i fönstet när knappen ”På”
trycks in.
Våt ånga
Lämpligt för kokning av t ex grönsaker, ris, po-
tatis och fisk
Temperaturen på ångan är 96 °C
Intervalltillagning
Lämpligt för t ex bakning, stekning, upptining
och uppvärmning.
Växelvis 75% varmluft och 25% ånga
Förinställd temperatur :180 °C
Varmluft
Ringelement och varmluftsfläkt,
Förinställd temperatur: 170
°C
Pizza/paj
Varmluft + undervärme.
Förinställd temperatur : 230 °C
Gratinering
Min–grill + varmluftsfläkt. (Varmluftsgrillning)
Förinställd temperatur: 180 °C
Min–grill
Det inre elementet i taket
(grillelement) inkopplat.
Förinställd temperatur: 230 °C
Max–grill
Båda grill– och takelementen. Förinställd tem-
peratur: 230 °C
Över/undervärme
Tak– och bottenelement.
Förinställd temperatur: 200 °C
Torkning
undervärme och varmluftsfläkt
Förinställd temperatur: 40 °C
Lågtemperaturstekning
Ringelement och varmluftsfläkt, (”Lo” visas i
fönstret innan förinställd tid kommer upp)
Förinställd temperatur: 120/80 °C
5
12
Inkoppling - start
Starta upp ugnen genom att trycka på knapp 1.
Om du endast vill använda signaluret behöver du inte
starta upp ugnen.
Om en felaktig inställning görs hörs 3 korta sig-
naler. Tryck på knapp 2 och därefter på nytt på
knapp 1.
Ugnens funktion och temperatur kan stängas av ma-
nuellt genom att trycka på knapp 2 eller automatiskt
om en tillagningstid och /eller färdigtid ställts in.
Tryck på knapp 2 för att stänga av ugnen.
Val av ugnsfunktion
Funktionerna ånga, intervall, varmluft, pizza, grill, och
över/undervärme kan användas för olika typer av mat-
lagningssätt.
Tryck lätt på knapp 5 tills önskad symbol visas i
fönstret.
Varje funktion har en förinställd temperatur.
Om denna temperatur inte ändras kommer ugnen att
börja uppvärmningen efter 4 sekunder.
Val av temperatur
Tillsammans med symbolen för ugnsfunktionen visas
den förinställda temperatur i fönstret.
Tryck på 6
eller och välj önskad temperatur.
Temperaturval kan göras mellan 40 – 230
°C.
Den valda temperaturen visas i fönstret.
Tillsammans med funktionerna varmluft, pizzaläget
och över/undervärme tänds symbolen 12 som visar att
uppvärmningsfasen.
Vid uppnådd temperatur hörs en signal och symbolen
12 slocknar.
521
612
13
Signalur/timer
Med hjälp av signaluret kan du välja en tid som
ger en signal.
Denna funktion kan användas även då ugnen
inte är inkopplad.
Du kan välja en timertid även om du redan valt
en automatisk tillagningstid. I fönstret visas då
timertiden.
1. Tryck på 9. I fönstret symbolen 13 blinkar och visar
:00.
2. Tryck på 6
och . Ställ in önskad tid. Du kan
ställa in en tid från 1 minut upp till 9 timmar och 59
sekunder.
Efter 4 sekunder börjar tiden räknas ned och symbolen
13 lyser.
3 korta signaler hörs när tiden gått slut och symbolen
13 blinkar.
Med 15 sekunders intervall hörs signalen i ytterligare
2 minuter. Tryck på knapp 9 så stängs signalen av.
6 9
13
14
Automatikprogram
Viktigt!
Innan val av automatisk programmering måste
ugnsfunktion och temperatur väljas.
Automatisk avstäng
ning av ugnen
Så fort du valt en tillagningstid börjar nedräkningen av
tiden. När tiden är slut stängs ugnen av.
Inställning av tillagningstid
1. Tryck på 7. I fönstret syns 00, «:» och symbolen 14
blinkar.
2. Tryck på 6
eller . Ställ in önskad tillagningstid.
Välj från 1 minut upp till 9 timmar och 59 minuter.
Tillagningstiden visas i fönstret och symbolen 14 lyser.
Exempel:
önskad tillagningstid 45 minuter.
Tryck på knapp 7 och tryck på 6 eller och ställ
in 00.45
Vill du ändra tiden:
Tryck på knapp 7 och därefter på 6 eller och
ställ in 00.45
3 korta signaler hörs när tiden är slut. I fönstret visas
klockans tid och den valda ugnsfunktionens symbol
blinkar.
Signalen fortsätter i max 2 minuter med 15 sekunders
intervall.
Tryck på knapp 2 för att stänga av signalen och ug-
nen.
6 7
14
15
Inställning av färdigtid
Ugnen kan också programmeras så att den stängs av
vid en bestämd tidpunkt.
1. Tryck på 8·. I fönstret syns 00, «:» och symbolen
14 blinkar.
2. Tryck på 6 eller . Ställ in det klockslag du vill
att ugnen skall stängas av.
Du kan endast ställa in tid inom 24 timmar.
Den valda avstängningstiden syns i fönstret och sym-
bolen 15.
Exempel:
Klockan är 11.15
Maten skall vara klar klockan 12.00.
Tryck på knapp 8 och välj med knappen 6 eller
tiden 12.00. – Ugnen är nu på till och med 12.00.
Vill du ändra tiden:
Tryck på 8 och korrigera med på 6 eller .
När tiden gått ut hörs tre signaler. Ugnsfunktionens
symbol blinkar, belysningen i ugnen släcks och i fön-
stret syns aktuell dygnstid.
Signalen fortsätter i max 2 minuter med 15 sekunders
intervall.
Stäng av signalen och ugnen genom att trycka på
2.
8
6
15
2
16
Automatisk start och avstäng
ning av ugnen
Ugnen kan programmeras att starta vid en senare tid-
punkt och automatiskt stängas av när tillagningstiden
gått ut.
1. Tryck på 7. I fönstret syns 00, «:» och symbolen 14
blinkar.
2. Tryck på 6 eller . Ställ in önskad tillagningstid.
3. Tryck på 8.
4. Tryck på 6 eller . Ställ in den tid du vill maten
skall vara klar (stopptid).
Exempel:
Klockan är 7.30.
Tillagningstiden skall vara 45 minuter
och maten skall vara klar klockan 12.00.
Tryck på 7 och välj med 6 eller tiden 00.45
tryck på 8 och välj med 6
eller 12.00.
Ugnen startar först klockan 11.15 (12.00 minus 00.45)
och efter 45 minuter d.v.s klockan 12.00 stängs ugnen
av.
I fönstret lyser stopptiden, «:»
och symbolen 15 blinkar.
Efter 4 sekunder stängs ugnsfunktion och belysningen
i ugnen slocknar. Symbolen för vald funktion (utan
ram), aktuell dygnstid och symbolerna 14 och 15 syns
i fönstret.
r ugnen startar slocknar symbolen 14 och och tillag-
ningstiden räknas ner.
Kontroll:
Tryck på knapp 7 för att se inställd tillagningstid
och med knapp 8 inställd stopptid.
Vill du ändra tillagnings– eller stopptiden:
Tryck på 7 alt. 8 och ändra med 6
eller .
När tillagningstiden gått ut hörs tre signaler. Ugnsfunk-
tionens symbol blinkar, belysningen i ugnen släcks och
i fönstret syns aktuell dygnstid.
En upprepande signal hörs i ca 2 minuter och därefter
stängs ugnen av.
Stäng av signalen och ugnen helt med knapp 2.
6
7
14
8
6
15
2
17
Ångtillagningsprogram
Ställ alltid in en tillagningstid eller stopptid
när ett ångprogram används.
Då börjar ångan att försvinner ur ugnen 5 minuter in-
nan inställd tid är slut. När luckan öppnas kommer bara
ånga ut från den heta maten.
Om luckans temperatur är under 96° bildas kondens
på luckans insida vid ångkokning.
Eftersom det tar 2 min. innan ångan bildats har
en tid under 10 minuter ingen effekt.
När luckan öppnas kommer bara ånga från
den heta maten.
Har du kalkhaltigt vatten bör du använda des-
tillerat vatten för att unvika kalkbildningar.
Använd endast galler vid ångkokning.
Ett surrande ljud uppstår när vattnet är slut. Ljudet up-
phör strax efter att påfyllningen av vatten har gjorts.
Ångkokning - våt ånga
1. Häll vatten (ca. 0,7 Liter) i panelens vattenbehålla-
ren, inte direkt i ånggeneratorn. Vattnet räcker i ca
30 minuter.
2. Tryck på knapp .
3. Välj funktionen våt ånga med knapp .
4. Tryck på
eller och därefter på knapp eller
för inställning av tillagningstid alternativ stopp-
tid.
Efter ca 2 minuter börja ånga bildas i ugnen. När tem-
peraturen på ångan uppnått 96 °C hörs en signal.
När tiden gått slut hörs 3 kort signaler.
5. Stäng av signalen och ugnen med knapp
.
När ugnen svalnat skall det kvarvarande vattnet i
ånggeneratorn sugas upp med hjälp av en tvätt-
svamp. För rengöring av generatorn kan några
droppar vinäger användas.
Låt ugnsluckan stå på glänt (ca 2 cm öppning med
hjälp av en trägaffels skaft ) tills hela ugnen är torr.
Intervalltillagning
Automatiskt arbetar ugnen växelvis med 75% varmluft
och 25% ånga.
1. Vattnet, 0,7 liter som fylls på räcker i ca 1 timme.
2. Sätt på ugnen med knapp 1.
3. Välj funktionen Intervalltillagning, knapp 5 och ställ
in önskad ugnstemperatur med 6 eller .
4. Tryck på 7 eller 8 och därefter på knapp 6
eller eller för inställning av tillagningstid al-
ternativ stopptid.
Se vidare information under avsnittet ångkokning.
61 2 5 7
14
8
14
1 6
5
7
8
18
Stektermometer
Genom att välja en innertemperatur i kött, fisk eller vid
uppvärmning av tillagad maträtt kommer ugnen att au-
tomatiskt stängas av efter uppnådd temperatur
1. Stick in termometerns spets i rättens mitt så att
spetsen inte kan påverkas av ugnsvärmen (hos
fågel i bröstmuskeln). Se till så att spetsen inte lig-
ger mot något ben eller fett.
2. Anslut stektermometern till uttaget i ugnen.
Symbolen syns i fönstret.
3. Välj först ugnsfunktion och temperatur. Tryck på
knapp
.
En förinställd temperaturen på 70
o
C syns i fönstret.
4. Du kan välja innertemperatur mellan 30 och 99
o
C
med eller .
Rekommenderad innertemperatur för:
Rostbiff eller oxfilé: mycket blodigt 45 °C
blodigt 50 °C
lätt rött 60 °C
Fläskstek 80 – 85 °C
Lammstek/kalvstek 70 – 75 °C
Nötstek 75 °C
I fönstret visas ugnsfunktionens symbol, innertemper-
atur istället för dygnstiden samt stektermometersym-
bolen
.
När innertemperaturen blivit högre än 30 °C syns tem-
peraturstegringen i fönstret.
Kontroll och ändring
Genom att trycka på
kan du kontrollera vald inner-
temperatur och ändra med eller .
När vald innertemperatur uppnåtts hörs tre signaler.
En upprepande signal hörs i ca 2 minuter och därefter
stängs ugnen av.
Stäng av signalen och ugnen helt med knapp
.
OBS! Termometern kan även användas vid ångko-
kning av hel fisk och rimmad skinka men var försiktig
luckan öppnas eftersom mycket het ånga finns kvar
i ugnen.
6
4
16
2
19
Funktionslås
(barnsäkerhet)
Med funktionslåset i låst läge gör du det svårare för
barn att ”använda” ugnen. Om någon av misstag
trycker på en knapp händer ingenting, eftersom det
krävs att två knappar hålls intryckta samtidigt för att
sätta på eller ändra en funktion, och det har små barn
svårt att klara. Barn är nyfikna av naturen och intresse-
rade av det mesta, även ugnen.
Aktivering av låset kan endast ske när ugnen
är avstängd.
Inkoppling av låset
När du sedan vill använda en låst ugn, måste
du hålla knapp 3 intryckt under hela tiden du
ställer in, ändrar eller kontrollerar något.
1. Tryck på 3 och håll den intryckt, tryck sedan på 1
och håll båda knapparna intryckta ( ca 4 sekunder)
tills symbolen 17 tänds i informationsfönstret.
2. Tryck därefter på 2 om du inte skall använda ug-
nen.
Urkoppling av låset
1. Tryck på 2 och 3, håll dem intryckta, tills symbolen
17 slocknar i fönstret.
Service-symbolen
Om ett elektriskt fel uppstår som kräver ett service–
besök tänds symbolen 18 i fönstret och där ugnens
temperatur normalt visas tänds en felkod.
Stäng av ugnen och skruva ut säkringen (prop-
pen). Vänta en stund och anslut ugnen igen och
sätt på den igen. Om service–symbolen åter tänds
ber vi dig kontakta Elektroservice och ange ug-
nens modellbeteckning (se dataskylten) och ange
den felkod som visas i fönstret t ex 001.
Ur säkerhetssynpunkt går kylfläkten och ugnen
stängs av genom att den görs på nytt strömlös.
1 23
17
18
20
Så här använder du ugnsfunktioner
Ångkokning
Risk finns att den heta ångan som strömmar ut
då luckan öppnas snabbt kan ge brännskada.
Använd därför en automatisk tillagningstid, se
sid.17.
Tillagning med ånga är lämpligt för all typ av mat, an-
tingen färsk eller fryst. Både grönsaker, fisk, kött,
pasta, ris och t o m ägg kan kokas med den våta ångan.
Även lämpligt för uppvärmning och upptining.
Undvik att öppna luckan under ångkokningen.
En hel måltid kan tillagas på en gång eftersom du kan
sätta in på flera falsar. I tabellen på sid 33 finns tider för
olika mängder och olika rätter.
Tänk på att kärlets material skall klara minst 100 °C.
Placera kärlet på gallret. Fläkten ser till att ångan för-
delas jämnt över maten. Ångans håller en temperatur
på ca. 96 °C.
Använda inte de emaljerade plåtarna.
Om ångfunktionen inte varit i bruk under längre
tid bör ånggeneratorn och vattenbehållaren i
panelen sköljas ur med rent vatten.
För att underlätta den normal rengöringen av
ugnen kan en kort ångkokning göras.
Varmluft och
ånga i följd
Med en kombination av varmluft och ångkokning i följd
kan en hel middag tillagas på en gång.
Med varmluft tillagar du t ex steken tills den fått färg och
därefter väljer du ånga och sätter in potatis, grönsaker
och för dessert t ex en brylépudding.
Tider och förslag finner du i tabellen på sidan 35.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Electrolux EOB998 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual