Electrolux EBC20G.3AL Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

I n b y g g n a d s u g n
BRUKSANVISNING
EBC 20G.3
S
315 6631 07 / 02.05
2
Bästa kund!
Läs igenom denna bruksanvisning noggrant
och lägg särskilt märke till avsnittet ”Säkerhet” på de
första sidorna.
Behåll denna bruksanvisning för framtida bruk och
lämna den vidare till nästa ägare i förekommande fall.
Den innehåller mycket viktig information!
Med varningstriangeln och/eller texten ”Var-
ning!”, ”Observera!” uppmärksammas du
på anvisningar som är viktiga för din säkerhet
eller för produktens funktionsduglighet.
1. De här siffrorna leder dig steg för steg vid använd-
ningen av ugnen.
2. . . .
3. . . .
Vid denna symbol hittar du kompletterande in-
formation om hur ugnen ska användas.
Vid denna symbol hittar du tips och anvis-
ningar för energisnål och miljöriktig hantering.
Denna bruksanvisning innehåller också anvisningar
om vad du själv kan göra vid eventuella störningar, se
avsnittet ”Åtgärd vid störningar”.
Skulle dessa anvisningar inte avhjälpa störningen, kan
du få mer hjälp genom följande möjligheter:
Vid frågor angående produktens funktion eller använd-
ning ber vi dig att kontakta vår konsumentkontakt på
tel. 0771-11 44 77
eller via e-mail på vår hemsida www.electrolux.se.
Naturligtvis lyssnar vi gärna på dina önskemål, förslag
och synpunkter.
Vårt mål är att kontinuerligt förbättra produkter och
service till förmån för kunden.
Vid tekniska problem står vår kundservice alltid till för-
fogande (adress och telefonnummer hittar du i
avsnittet ”Service”).
Vill du beställa service, installation eller reservdelar
ber vi dig kontakta Electrolux Service på
tel. 0771-76 76 76 eller via vår hemsida
www.electrolux.se. Du kan även söka hjälp via din
återförsäljare.
Adressen till din närmaste servicestation finner du via
www.electrolux.se eller Gula Sidorna under rubriken
Hushållsutrustning, vitvaror - service.
Se även avsnittet ”Service”.
Tack för att du väljer Electrolux!
3
Innehållsförteckning
Säkerhet 4. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Elsäkerhet 4. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Säkerhet för barn 4. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Säkerhet under användning 4. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Säkerhet vid rengöring 4. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Avfallshantering 5. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inbyggnadsugnen 6. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Produktbeskrivning 6. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Panel 6. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Utrustning 7. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Innan ugnen används för första gången 8. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
En första rengöring 8. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
En första upphettning 8. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inställningsvred för ugnens funktioner 9. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Funktionsvred 9. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Temperaturvred 9. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Kontrollampor 9. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Användning av ugnens funktioner 10. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Över- och undervärme 10. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Varmluft 10. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Grill 10. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Övervärme 11. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Undervärme 11. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Övervärme intensiv 11. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Undervärme intensiv 11. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Sterilisera 11. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Allmänna anvisningar för ugnsstekning och bakning 12. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rengöring och skötsel 13. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inbyggnadsugn med katalytiskt rengöringssystem 13. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bak-/stek-/grillgaller , bakplåtar och bakformar 13. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Fettfilter 13. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnspanna i aluminium 14. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Utsida av rostfritt stål 15. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Utsida i alu-design 15. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ugnsbelysning - byte av glödlampor 15. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Användbara tips 16. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Installationsanvisning 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inmontering 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Elanslutning/försörjningsledning 18. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tekniska data 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Direktiv 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bak- och stektabell 20. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Varmluft 20. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Över- och undervärme 20. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Lågtemperaturstekning 23. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Varmluftsgrillning 23. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Grilltabell 23. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Steriliseringstabell 24. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Torktabell 24. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Service 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Garanti 27. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
4
Säkerhet
Denna ugnuppfyller godkända tekniska normer och gällande säkerhetsföreskrifter, men vi vill ändå göra dig upp-
märksam på följande säkerhetsanvisningar.
Elsäkerhet
Inbyggnadsugnen får endast anslutas av en behö-
rig fackman. Inbyggnadsugnar får endast använ-
das om de är monterade i passande inbyggnads-
skåp enligt standard. Då säkerställs
beröringsskyddet som krävs av gällande natio-
nella bestämmelser för elektriska apparater.
Skadade inbyggnadsugnar får inte installeras. Vid
störningar eller fel: koppla ifrån eller skruva ur säk-
ringen.
Av säkerhetsskäl får reparationer på ugnen, i syn-
nerhet strömförande delar, endast utföras av en
behörig elektriker eller utbildad kundservicetekni-
ker eftersom det annars kan innebära avsevärda
risker för användaren. Vänd dig direkt till vår kund-
service vid störningar.
Använd endast ugnen i monterat skick. På så sätt
är du säker när du rör vid elektriska komponenter.
Säkerhet för barn
Var noga med att hålla små barn borta från ugnen. Se
till att inga barn leker i närheten.
Säkerhet under an−
vändning
Denna ugn är avsedd för hushållsbruk och får en-
dast användas för normal kokning och ugnsstek-
ning av måltider.
Ugnen måste hettas upp en gång innan du börjar
använda den. Var noga med att ha god ventilation,
använd vid behov köksfläkten.
Den uppvärmda ugnen och ugnens värmeelement
för övervärme och grill kan orsaka brännskador.
Använd grytlappar eller en grillvante när du tar ut
varm mat ur ugnen.
Undvik överdriven belastning på ugnsluckan. Kliv
inte upp eller sitt på den.
Med ugnen levereras diverse tillbehör. Om du an-
vänder andra tillbehör bör du se till att det är lämp-
liga temperaturbeständiga bakformar och stek-
kärl. Följ tillverkarens anvisningar.
Kontrollera efter användning att ugnen är av-
stängd.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i
ugnen kan det eventuellt uppstå en lättantändlig
blandning av luft och alkohol. Öppna i så fall luckan
försiktigt. Handskas inte med glöd, gnistor eller eld
i samband med detta.
Säkerhet vid rengöring
Vid manuell rengöring av ugnsstegarna, lampglas
och ugnslucka får inga värmeelement vara påslag-
na i ugnen. Se till att ugnen har svalnat så mycket
att du kan röra vid de inre delarna utan risk.
Håll alltid ugnen ren. Stänk av fett och fläckar kan
orsaka otrevlig lukt vid uppvärmning.
Var noga med att luckan och ramen runt luckan har
rena tätningsytor.
Vid ugnsluckans gångjärn är det en viss skaderisk,
därför är det säkrast att låta en utbildad kund-
servicetekniker utra montering och avmontering.
Det är av elsäkerhetsskäl inte tillåtet att rengöra
ugnen med ångstråle eller högtryckstvätt.
5
Avfallshantering
Förpackningsmaterial
Förpackningsmaterialet är miljövänligt och
kan återanvändas. Plastdelarna är märkta, till
exempel >PE<, >PS<, etc. Lämna förpack-
ningsmaterialet vid de kommunala återvin-
ningsstationerna i därför avsedda behållare.
Avfallshantering när
produkten är utsliten
Symbolen på produkten eller emballaget
anger att produkten inte får hanteras som
hushållsavfall. Den skall i stället lämnas in på
uppsamlingsplats för återvinning av el- och
elektronikkomponenter. Genom att säkerställa
att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till
att förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produkten
kasseras som vanligt avfall. För ytterligare up-
plysningar om återvinning bör du kontakta lo-
kala myndigheter eller sophämtningstjänst el-
ler affären där du köpte varan.
Varning: Gör den utslitna ugnen obrukbar, så
att den blir helt ofarlig, innan den lämnas till
återvinning.
Skilj ugnen från elförsörjningen och ta bort
elkabeln från den.
6
Inbyggnadsugn
Produktbeskrivning
C
300
C
250
200
150
100
50
Ugnslucka med helglaslucka
Ugnshandtag
Panel med funktionsvred
Panel
C
12 3 4
50
100
150
200
250
300
C
1. Kontrollampa för ugnen
2. Kontrollampa för ugnstemperaturen
3. Funktionsvred för ugnen
4. Temperaturvred för ugnen
7
Utrustning
A Ugnsstegar
B Undervärme
C Grillelement
D Övervärme
E Fettfilter
F Ugnsbelysning
G Ugnspanna i aluminium
1 - 3 Falsar
Ugnstillbehör
Med ugnen levereras diverse tillbehör. Om du
använder andra tillbehör bör du se till att det är
lämpliga temperaturbeständiga bakformar
och stekkärl. Följ tillverkarens anvisningar.
Ugnen är utrustad med:
1 bakplåt
1 bak-/stek-/grillgaller
1 fettfilter
1 ugnspanna av aluminium
Fettfilter
Fettfiltret skyddar ugnens insida mot kraftig nedsmuts-
ning.
Sätt alltid i fettfiltret vid ugnsstekning med
varmluft.
Ta ut fettfiltret när du bakar, annars förlängs baktiden.
Ugnsstegar
Ugnen har två ugnsstegar med tre falsar. De är numre-
rade från 1 = nedre fals till 3 = övre fals i tabellerna.
Sätt in plåtar eller galler mellan de dubbla steg-
paren. På så sätt ser du till att de glider säkert
och förhindrar att de tippar.
3
2
1
B
A
D
C
F
E
G
A
1
2
3
Tippskydd
Upphängningsbygel
8
Innan ugnen används för första gången
En första rengöring
Avlägsna alla föremål ur ugnen, med undantag
för aluminiumplåten som är placerad under
undervärmens element, t.ex. klistermärken
och skyddsfolie på ugnen.
Obs! Ta inte bort typskylten!
Torka av panelen och ugnsluckan med en trasa som
fuktas med lite varm diskmedelslösning och torka torrt.
Du kan låta ugnsbelysningen vara tänd genom att
ställa in funktionsvredet på önskad funktion.
Temperaturvredet står kvar i AV-läget.
En första upphettning
Ugnen måste hettas upp en gång innan du bör-
jar använda den. Var noga med att ha god ven-
tilation.
- Ställ in funktionsvredet på Över-/Undervärme och
temperaturvredet på 250 _C.
- Stäng ugnen och låt den stå utan innehåll på
denna temperatur i ca 60 minuter.
50
100
150
200
250
300
C
9
Inställningsvred för ugnens funktioner
Funktionsvred
Funktionsvredet vrids åt höger eller vänster till önskad
funktion.
Ugnsbelysningen tänds samtidigt med alla funktions-
inställningar.
Över- / undervärme
Övervärme
Undervärme
Övervärme intensiv
Övervärme med ugnsfläkt
Varmluft
Bakning på max. två falsnivåer.
Över- / undervärme med ugnsfläkt
Undervärme intensiv
Undervärme med ugnsfläkt
Min-grill
Grillelement
Temperaturvred
Genom att vrida till höger kan man ställa in en önskad
temperatur mellan 50 och 300 °C.
Vrid inte längre än det går.
För att stänga av ska du vrida tillbaka till AV-läget.
Ugnen värms inte upp förrän funktionsvredet och tem-
peraturvredet ställts in.
Kontrollampor
Kontrollampan för funktionsvredet
lyser när ugnen är påslagen. Den slocknar när alla
vred står i AV-läget.
Kontrollampan för temperaturen
lyser när ugnsvärmen är påslagen. Den slocknar när
den valda temperaturen är uppnådd och tänds alltid
vid eftervärmning igen.
50
100
150
200
250
300
C
10
Användning av ugnens funktioner
Över− och
undervärme
Över- och undervärme är traditionella funktioner i in-
byggnadsugnar. Värmeelement på ugnsbottnen och i
ugnstaket avger strålningsvärme till maten. Tempera-
turen kan ställas in mellan 50 och 300 °C.
Bakning eller stekning med över- och undervärme kan
göras på en nivå.
För temperaturinställningar och falsplacering, se bak-
och stektabellen på sidan 20.
Varmluft
Den varma ugnsluften cirkulerar hela tiden med hjälp
av fläkten på ugnens bakre vägg. Temperaturen kan
ställas in mellan 50 och 300 _C. Med funktionen Varm-
luft sker uppvärmningen snabbare än med konventio-
nella metoder. Temperaturen kan härigenom ställas in
20 _C lägre än vad som anges i recept där över-/un-
dervärme används.
Beroende av vad du tillagar kan du utnyttja upp till två
nivåer. Se bak- och stektabellen på sidan 20.
Grill
Grilla alltid med stängd ugnslucka. Lämna
inte ugnen utan uppsikt.
För mindre mängder grillkött och halva kycklingar ger
infragrillen ett garanterat gott resultat. Temperatur-
område från 210 till 250 °C.
Maten grillas av grillelementen i ugnstaket.
Information om falsplacering hittar du i grilltabellen på
sidan 23.
Funktionsvredet och temperaturvredet måste vara in-
ställda för grillning.
Eftersom ugnstermostaten även omfattar grillfunktio-
nerna kan temperaturen ställas in efter all sorts kött el-
ler fisk. Mer information hittar du i tabellen.
Placera plåten på fals 1 som fettuppsamlingsfat.
Om du grillar flera gånger efter varandra bör du ren-
göra plåten efter varje gång.
11
Övervärme
Kan användas för svag eftergräddning av bakverk.
Undervärme
För svag eftergräddning
Övervärme intensiv
För genomvärmning och gratinering av rätter samti-
digt.
Undervärme intensiv
För sterilisering.
Sterilisera
med intensiv undervärme
Förväll grönsakerna, skölj snabbt av under kallt vatten
och lägg dem i glasburkar.
Tillredd frukt kan läggas direkt i glasburkarna.
Alla använda glasburkar måste vara lika stora
och i felfritt skick. Kontrollera också skicket på
gummipackningarna.
Koka upp salt- eller sockerlag och fyll glasburkarna
upp till
3
/
4
höjd.
Sätt bakplåten på den nedersta nivån och ställ glas-
burkarna på plåten enligt bilden här intill.
Glasburkarna får varken beröra varandra eller
någon av ugnsväggarna.
Steriliseringstid- och temperatur finns i steriliserings-
tabellen på sidan 24.
Öppna aldrig ugnsluckan under steriliserings-
förloppet.
Ta ut glasburkarna ur ugnen när steriliseringen är klar
och låt dem svalna stående på en duk eller träunderlag
på ett dragfritt ställe.
För grönsaker (bönor och kålsorter) ska steriliseringen
upprepas efter 24 till 48 timmar.
Kontrollera att locken sitter tätt några dagar efter det
att glasburkarna fått svalna. Om de går lätt att lyfta
upp, måste burken steriliseras en gång till eller också
ska innehållet användas omedelbart.
12
Allmänna anvisningar för
ugnsstekning och bakning
Ugnsstekning med varmluft
och över− / undervärme
Tillagningstiden beror på matvaran, men också på vik-
ten och tjockleken. I allmänhet räknar man per cm kött
(räknat efter tjockleken)
Nöt och vilt 15 - 18 minuter
Fläsk och kalv 15 - 18 minuter
Filé och rostbiff 10 - 12 minuter
Ju tjockare köttstycke, desto lägre kan ugnstempera-
turen vara.
Du kan känna om köttet är genomstekt genom att
trycka på det med en gaffel. Om steken inte ger efter
längre är den genomstekt.
Låt steken stå övertäckt ca 10 minuter innan du skär
upp den, så rinner det knappt ut någon köttsaft.
Ugnsteka/tillaga i stekgryta
eller på plåt
Lägg stora djupfrysta brödrätter t.ex.pizza på en
bakplåt med bakpapper, så undviker du att bakplåten
blir skev.
Magert kött, vilt och köttfärslimpa läggs direkt i en stek-
gryta (Pyrex- eller stengodsform) eller i en långpanna.
Om stektiden överstiger en timme ska ingredienserna
till såsen inte läggas ned i stekgrytan förrän en halv-
timme före tillredningstidens slut. Bryn dem först lätt
och fyll sedan på med lite varmt vatten.
Bakformar och stekkärl
Vid bakning och ugnsstekning med varmluft kan du an-
vända de tillbehör som levererats med ugnen, men
även mörka och ljusa bakformar, keramikformar och
värmebeständiga formar. För mörka formar skall ugns-
temperaturen sänkas med 10-15 grader. Följ tillverka-
rens anvisningar.
Ljusa bakformar eller stekgrytor ställs på plåten.
Temperaturval
Med funktionen Varmluft värms matvarorna upp snab-
bare än med konventionella metoder. Temperaturen
kan härigenom ställas in 20 _C lägre än vad som an-
ges i recept där över-/undervärme används.
Fettfilter
Sätt in fettfiltret vid ugnsstekning med varmluft och
varmluftgrillning samt vid grillning. Det skyddar
ugnens insida mot kraftig nedsmutsning.
Använd bakplåten på lägsta falsen (1) som fet-
tuppsamlingsfat.
Ta ut fettfiltret vid bakning. Genom en intensivare
värmefördelning förkortas tillagningstiden.
Förvärma
Då den inställda temperaturen uppnås mycket snabbt,
sparar man oftast in uppvärmningstiden av ugnen vid
bakning eller ugnsstekning, se bak- och stektabeller.
Vi rekommenderar förvärmning för:
- Rätter som ska ugnstekas snabbt, t.ex. filé, rost-
biff, schnitzel eller kotlett. Köttporerna sluter sig
fortare och det stekta blir saftigare.
- Småkakor som lätt flyter ut, småfranska, paj och
rulltårta.
r värms ugnen upp till den inställda temperaturen in-
nan man sätter in det som ska bakas resp. ugnsstekas.
Så här använder du dig av
baktabellen
Vid alltför höga temperaturer bakas kakan snabbt upp-
ifrån, den reser sig inte riktigt eller faller ihop, eftersom
det inte finns tillräckligt med fuktighet för att den ska bli
genombakad.
Tar bakförloppet alltför lång tid eller om kakor/bröd inte
r färg som förväntat får du ställa in en högre tempera-
tur.
r att få en jämnare färg på kakan kan du sänka bak-
temperaturen (ca 10 _C). I det här fallet förlängs bakti-
den.
Uppgifterna om baktiden kan också variera, eftersom
storleken på ägg, mjölets bindningsförmåga liksom
materialet i formarna är olika.
13
Rengöring och skötsel
Vid rengöring av ugnsstegar, lampglas och ugnslucka
får inga värmeelement vara påslagna i ugnen.
Se till att ugnen har svalnat så mycket att du kan röra
vid de inre delarna utan risk. Endast ugnsbelysningen
får vara tänd.
Det är av säkerhetsskäl inte tillåtet att rengöra
ugnen med ångstråle eller högtryckstvätt.
Rengör ugnen regelbundet och grundligt i ljummet el-
ler kallt tillstånd. Undvik att beläggningar bränns fast
upprepade gånger.
Inbyggnadsugn med kataly−
tiskt rengöringssystem
(ojämna, porösa ytor)
Ugnen är utrustad med ett katalytiskt rengörings-
system, som bränner bort mindre beläggningar vid in-
ställningar över 200°C. Mindre fettfläckar på ugnsväg-
garna är normalt. Läs igenom följande information för
att få en optimal rengöringsfunktion.
När du steker eller grillar något som stänker mycket
(fläsk med hög andel fett) kan du låta ugnen stå på i 5
minuter extra på högsta temperatur för rengöring.
Använd inga repande rengöringsmedel, ugns-
sprayer eller stålull. De förstör det katalytiska
rengöringssystemet.
Öppna bara ugnen under korta stunder. På så
sätt kan det katalytiska rengöringssystemet
arbeta mer effektivt.
Använd inga dukar av textil. Luddet fastnar på
den skrovliga ytan.
Rengör bak− / stek− /
grillgaller, bakplåtar
och bakformar
med varm diskmedellösning. De ska inte rengöras i
diskmaskin.
Fettfilter
Diska fettfiltret efter varje användning med en mjuk
borste i varm diskmedellösning eller helt enkelt i disk-
maskinen. Vid besvärlig smuts bör du lägga det i blöt
en stund.
14
Ur− och inmontering av ugns−
stegarna
r att förenkla rengöringen av ugnsstegarna kan man
montera av dem från ugnen.
Ugnsstegarna kan hakas av och diskas i diskmaskinen
eller rengöras med stålull.
Haka av ugnsstegarna framtill och dra ut dem ur de
båda bakre öppningarna.
Ugnspanna i aluminium
Använd inga repande rengöringsmedel, ugns-
sprayer eller stålull.
Rengör inte i diskmaskinen.
Diska ugnspannan efter varje användning med en
mjuk borste i varm diskmedellösning. Vid besvärlig be-
läggning bör du lägga den i blöt i varm diskmedellös-
ning en stund.
Använd ett plant underlag vid rengöringen, för
att förhindra att ugnspannan blir deformerad.
Kontrollpanel och ugnslucka
Var noga med att luckan och ramen runt luckan
har rena tätningsytor.
Panelen och ugnsluckan ska rengöras med varm disk-
medellösning eller med fönsterputs och torkas torra.
För ugnsluckans insida används endast diskmedellös-
ning.
Ugnsluckans insida av glas har ett värmereflekterande
skikt. Aggressiva medel och ett intensivt repande eller
skurande skadar skiktet och begränsar den värme-
reflekterande verkan.
15
Utsida av rostfritt stål
Avlägsna lätt smuts med en ren, mjuk och fuktig trasa
- mirakelduk passar särskilt bra.
Använd inte repande medel.
Tänk på att inte arbeta mot strukturen (den fina
vågräta linjeringen) när du rengör den rostfria
ytpolishen.
Inga roterande rörelser!
Utsida i alu−design
Avlägsna lätt smuts med en ren, mjuk och fuktig trasa
- mikroduk passar särskilt bra.
Använd inte repande medel.
Vid behov kan du använda ett vanligt rengöringsmedel
för rostfritt stål. Följ tillverkarens information när du an-
vänder dessa rengörings- och putsmedel.
Ugnsbelysning − byte av glödlampor
Innan du lossar ugnslampan måste ugnen
kopplas från elnätet. Koppla från säkringen el-
ler skruva av den.
Defekta glödlampor kan du själv byta ut.
Du behöver lampor som är värmebeständiga upp till
300 °C med 25 watt, 230/240 volt - E 14.
Dessa finns att köpa hos vår serviceavdelning för re-
servdelar eller i elaffärer.
Bänd försiktigt av det rätvinkliga glasskyddet från ra-
men i den vänstra sidoväggen med en bred skruvmej-
sel, sedan den vänstra ugnsstegen har hakats av.
STOP
16
Användbara tips
Problem Möjlig orsak Åtgärd
Det som ska bakas eller
ugnsstekas kommer inte
riktigt igång
Felaktig temperaturinställning Kontrollera den inställda temperatu-
ren mot tabellens uppgifter
Det som ska bakas eller
ugnsstekas får ingen färg
För låg temperatur
Olämpliga formar
Höj temperaturen, kontrollera ge-
nomstekning/-bakning, förkorta
eventuellt tiden
Anpassa temperatur och falsplace-
ring vid användning av mörka bak-
formar vid över-/undervärme
Bakytan eller stekytan blir
för mörk
För hög temperatur Kontrollera den inställda temperatu-
ren mot tabellens uppgifter, sänk ev.
temperaturen och förläng tiden
Bakverket blir för torrt Bakningstiden för lång på grund av för
låg temperatur
Kontrollera den inställda temperatu-
ren med tabellens uppgifter, höj ev.
temperaturen och förkorta tiden
Bakverket är för fuktigt På grund av för hög temperatur kunde
inte tillräckligt med fuktighet avdunsta
För mycket vätska i degen
Välj tabellens undre temperatur-
värde
Tillred degen med mindre vätska
När någonting inte fungerar
Problem Möjlig orsak Åtgärd
Ugnen fungerar inte Störning i strömförsörjningen Kontrollera säkringarna
Ugnsbelysningen fungerar
inte
Glödlampan är trasig Byt ut glödlampan - se sidan 15
Skadade inbyggnadsugnar får inte användas.
Vid störning eller fel ska du koppla ur säkringen eller skruva av den.
Försök inte själv göra några ingrepp i ugnen.
Ej fackmässigt utförda arbeten kan leda till ugns- och personskador.
Vänd dig till kundservice om störningar eller fel inte kan åtgärdas med hjälp av dessa tips.
STOP
17
Installationsanvisning
Mindre ugn bredd 60 cm, enligt Europastandard
(230 V)
Inmontering
Vid montering av brandfarligt material måste gällande
nationella brandskyddsbestämmelser följas.
Efter genomförd elanslutning (se nästa sida):
1. Skjut in ugnen i nischen med framsidan utåt.
Se till att kabeln inte blir klämd när du skjuter in
ugnen.
2. Fäst ugnen på båda sidor med minst två skruvar
(detalj A).
Variant:
Om den mindre ugnen monteras in i kombination med
en inbyggnadsugn, måste detta göras med stödvin-
kel-set nr 315 1663 00. Inbyggnadsmåtten kan häm-
tas från monteringsanvisning nr 315 1697 00.
Typskylt
A = apparat
N = nisch
A
A
B
N 380-388
A 388
268
30
360
20
A 565
N min. 550
N 560
A 595
D
A
ca.50
Detalj A
20
N
13
A
Detalj B
18
Elanslutning/
försörjningsledning
Elinstallationen måste utföras av en behörig elinstalla-
tör.
Som nätanslutningskabel måste man använda en ka-
bel av typ H05VV-F eller en med högre värde.
Installationen måste göras via en försörjningsledning
med stickkontakt alternativt via en fast ledning i husets
elinstallation med en skiljeanordning med minst 3 mm
kontaktöppning, som samtidigt kopplar bort alla poler
från elnätet, i enlighet med nationella bestämmelser
för elinstallationer.
Anslutningen som går via en stickkontakt måste utfö-
ras så att eluttaget ligger utanför spisutrymmet. Räkna
med en kabellängd på ca 120 cm vid direktanslutning.
1. Lägg anslutningskabeln plant på nischens golv.
2. Lyft upp ugnen i handtagen som sitter på sidorna
och skjut in ¾ av ugnen i nischen.
3. Lossa kopplingsplinten underifrån.
4. Öppna kopplingsplinten (Detalj D).
5. Öppna kopplingsplintens snäpplås (Detalj E).
6. Anslut enligt anslutningsschema.
7. Säkra dragavlastningen genom att trycka fast
snäpplåset (Detalj F).
8. Stäng kopplingsplinten.
9. Skruva fast kopplingsplinten underifrån.
10. Kopplingsplinten får inte användas för anslutning
av andra apparater (t.ex. spishällar)!
Vid service får ugnen inte vara ansluten till
elnätet!
Detalj D
Detalj E
Detalj F
Anslutningsschema
Fasbeteckning:
L = linje (fas)
N = neutralledare
L
230-240V
~50Hz
N
19
Tekniska data
Yttermått
Höjd 38,8 cm
Bredd 59,5 cm
Djup 56,5 cm
Djup med öppen ugnslucka 81,0 cm
Ugnens innermått
Höjd 18,4 cm
Bredd 41,5 cm
Djup 41,2 cm
Volym 31,0 l
Totalvikt netto 43,0 kg
Effektförbrukning
Övervärme 1100 W
Undervärme 1100 W
Min-grill 1500 W
Direktiv
Denna apparat uppfyller EG-direktiven
73/23/EEG Lågspänningsdirektivet inklusive ändring 90/683/EEG
89/336/EEG EMC-direktiv inklusive ändring 92/31/EEG
93/68/EEG CE-märkningsdirektiv
r ska du ange uppgifterna från ugnens typskylt. Du hittar typskylten på höger sida av ugnsramen när
du har öppnat ugnsluckan.
Ange alltid dessa uppgifter vid:
- servicebehov
- beställning av reservdelar
eller tillbehör
- tekniska förfrågningar
Prod-nr:
Serie
EBC 20G.3
kW V ~50Hz
Typ
Electrolux
+
S
EZ 13
20
- De angivna temperaturerna och tillagningstiderna är riktvärden
- Rekommenderade tillagningsmetoder, temperaturer, tillagningstider och falsnivåer står med fet stil
- Vid temperaturer markerade med * förvärms ugnen med den angivna temperaturen
Bak
och
Ugnsfunktion (inställning se sidan 9)
Bak−
och
stektabell
Över- + undervärme Varmluft (VL) (VL)
s e abe
Temp
°C
Tid min. Nivå
Temp
°C
Tid min. Nivå
2
Nivåer
Pajer och pastejer (pajdeg och smördeg) utan fettfilter
med färsk frukt + geléöverdrag 210* 40 - 45 2 --- --- --- ---
med djupfryst frukt + geléöverdrag 220* 30 - 35 2 --- --- --- ---
Franska pajer (utan geléöverdrag) 220* 30 - 35 2 --- --- --- ---
Ostpaj 210* 40 - 45 2 190* 40 - 45 2 ---
Svamppaj 220* 30 - 35 2 200* 35 - 40 2 ---
Broccoli- / purjolökspaj 200* 30 - 35 2 180* 35 - 40 2 ---
Skink och ostpaj 200* 35 - 40 2 180* 40 - 45 2 ---
Kakor: Kakor och tårtor utan fettfilter
Mandel/nötbotten 180* 30 - 35 1 170* 35 - 40 1 ---
Rulltårta 240* 7 - 10 2 200* 7 - 10 2 ---
Sockerkaka, tung 175* 60 - 65 1 160 65 - 70 1 ---
Äpplekaka (sockerkakssmet) 175* 45 - 50 2 160* 30 - 40 1 ---
tårtbotten av sockerkakssmet 200 20 - 25 2 --- --- --- ---
Mördegsbottnar för tårtor 190 16 - 20 2 160* 20 - 25 2 ---
Tigerkaka 180 60 - 65 1 170 60 - 65 1 ---
Nötkaka 180* 50 - 55 1 160* 60 - 65 1 ---
Ostkaka
180
80 - 90
1
låt därefter stå 10 min. i avstängd ugn
Ostkaka
180
80 - 90
1
låt därefter stå 10 min. i avstängd ugn
Småkakor (petit-chou-smet, mördeg, marängsmet) utan fettfilter
Eclairbakelser 200* 30 - 35 2 190 35 - 40 2 ---
Mördegstarteletter 160* 20 - 25 2 --- --- --- ---
Hallongrottor 180* 15 - 20 2 160* 20 - 25 2 ---
Mandelgifflar 200* 15 - 20 2 180* 20 - 25 2 ---
Maränger 80 2h - 3h 2 70 3h - 4h 2 ---
Smördegskakor utan fettfilter
Aperitifsnacks 210* 8 - 10 2 190* 7 - 10 2 1 + 3
Skinkpiroger 220* 15 - 20 2 200* 15 - 20 2 ---
Smördegsknyten 200* 20 - 25 2 180* 15 - 20 2 ---
Inbakad fläskfilé 200* 45 - 55 1 190* 35 - 45 1 ---
Inbakad korv 220* 18 - 22 2 200* 18 - 22 2 ---
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EBC20G.3AL Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för