Electrolux EVY7800AAV Recipe book

Typ
Recipe book
.................................................. ...............................................
SV MIKROVÅGSKOMBIUGN RECEPTBOK
TILLAGNINGSHJÄLP -RECEPT
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna in-
delade i olika kategorier:
Upptining
Kokning/Smältning
•Fågel/Kött/Fisk
Paj/Grytor/Gratäng
Efterrätter
AUTOMATISKA PROGRAM
Dessa automatiska program ger optimala
inställningar för alla slags kött eller andra
recept:
Köttprogram med Vikt automatisk -funk-
tion (menyn Tillagningshjälp ) - denna
funktion beräknar automatiskt tillagnings-
tiden. För att använda den måste ma-
tens vikt matas in.
Automatiska recept -funktion (menyn Till-
agningshjälp ) - denna funktion använder
fördefinierade värden för en maträtt. För-
bered maträtten enligt receptet i denna
bok.
Vikt automatisk -rätter
Hel kyckling
Bräserat kött
Viltstek
Lammstek
Grisstek
Kalvstek
Hel anka
Hel gås
Kalkon, hel
UPPTINING
Tina fisk
Lägg den djupfrysta fisken på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en behål-
lare så att smältvattnet kan rinna av utan
att smutsa ned mikrovågsugnens insida.
Kontrollera maten regelbundet under uppti-
ningen och vänd den flera gånger. Efter-
hand som fisken tinar ska du undersöka
fiskens olika delar om den är blockfrusen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i rum-
stemperatur ungefär lika lång tid som upp-
tiningstiden.
Tina fågel
Lägg maten som ska tinas på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en behål-
lare så att smältvattnet kan rinna av utan
att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under uppti-
ningen och vänd den flera gånger. Täck ex-
ponerade feta ytor som ben och vingspet-
sar med aluminiumfolie.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i rum-
stemperatur ungefär lika lång tid som upp-
tiningstiden.
Tina kött
Lägg det djupfrysta köttet på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en behål-
lare så att smältvattnet kan rinna av utan
att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under uppti-
ningen och vänd den flera gånger. Efter-
hand som maten tinar ska du noga ta isär
köttfärs eller delar av köttet om det är
blockfruset.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i rum-
stemperatur ungefär lika lång tid som upp-
tiningstiden.
Tina bröd
Lägg brödet på en kökshandduk på en tall-
rik.
Vänd på brödet flera gånger under uppti-
ningen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
2
www.electrolux.com
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i rum-
stemperatur ungefär lika lång tid som upp-
tiningstiden.
KOKNING/SMÄLTNING
Färska grönsaker
Lägg hackade grönsaker i en mikrovåg-
sugnssäker tallrik och tillsätt ca 50 ml vat-
ten. Täck över tallriken (lock eller plastfolie
som tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Tips: Om grönsakerna är mycket krispiga
kan du ställa in en lägre vikt. Om grönsa-
kerna är för mjuka kan du ställa in en högre
vikt.
Frusna grönsaker
Lägg djupfrysta grönsaker i en mikrovåg-
sugnstålig tallrik och tillsätt ca 50 ml vatten.
Täck över tallriken (lock eller plastfolie som
tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Tips: Om grönsakerna är mycket krispiga
kan du ställa in en lägre vikt. Om grönsa-
kerna är för mjuka kan du ställa in en högre
vikt.
Bräsera lök
Skiva lök och lägg på en mikrovågsugnstå-
lig tallrik med 1 matsked smör eller olja.
Täck över tallriken (lock eller plastfolie som
tål mikrovågsugn).
Vänd på lökringarna flera gånger under till-
agning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Ugnsbakad potatis
Lägg potatis i en mikrovågsugnssäker tall-
rik och tillsätt ca 100 ml vatten. Täck över
tallriken (lock eller plastfolie som tål mikro-
vågsugn).
Vänd på potatisen flera gånger under tillag-
ning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Ris
Lägg ris (långkornigt) i en mikrovågsugnstå-
lig skål och tillsätt vatten enligt förhållandet
1:2 (=100 g ris och 200 ml vatten). Krydda
efter smak. Tillsätt smörskivor, ångade lökr-
ingar eller örter. Täck över tallriken (lock el-
ler plastfolie som tål mikrovågsugn).
Vänd på riset flera gånger under tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Smälta choklad
Skär chokladen i bitar och lägg på en tall-
rik. Täck över tallriken (lock eller plastfolie
som tål mikrovågsugn).
Rör om chokladen flera gånger efterhand
som den smälter.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Smälta smör
Skär smöret i bitar och lägg på en tallrik.
Täck över tallriken (lock eller plastfolie som
tål mikrovågsugn).
Rör om i smöret flera gånger efterhand
som det smälter.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
FÅGEL/KÖTT/FISK
Kycklingvingar
Ingredienser:
1 kg kycklingvingar
Marinad:
2 matsked matolja
2 matskedar sojasås
•1 matsked senap
1 krossad vitlöksklyfta
•rosmarin
timjan
nymalen svartpeppar
SVENSKA 3
majsstärkelse
Beskrivning:
Blanda olja, sojasås, senap, vitlök och ör-
ter. Täck över kycklingvingarna med mari-
naden och låt dra i 2-3 timmar. Strö sedan
över lite majsstärkelse.
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 2
Sätt en mikrovågsugnstålig tallrik i botten
för att samla upp dropp.
Vänd efter 10 minuter.
Kyckling, 2 halvor
Ingredienser:
1 kg hel kyckling, i halvor
•salt
peppar
örter efter behag
olja för ösning
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 2
Sätt en mikrovågsugnstålig tallrik i botten
för att samla upp dropp.
Vänd efter 15 minuter.
Sjötungsrullader
Ingredienser:
4 sjötungefiléer
saft av en halv citron
salt, nymalen svartpeppar
100 g hackad bladspenat, djupfryst, ti-
nad
•1 vitlöksklyfta
2 matskedar vitt vin
•50 ml grädde
•1 äggula
Beskrivning:
Droppa citronjuice över fiskfiléerna och sal-
ta och peppra. Pressa ut spenaten och
krydda med vitlök. Täck sjötungefiléerna
med spenat och rulla till en cylinder. Lägg i
en smörad bakform och se till att de tunna
ändarna på filéerna är invikta undertill.
Droppa vitt vin över rullarna.
Vispa ihop grädde och äggula och salta
lätt. Lägg över fiskrullarna.
Tid i produkten: 17 minuter
Ugnsnivå: 2
Köttfärslimpa med örter
Ingredienser för 4 personer:
brödskivor skurna i små bitar och dop-
pade i lite varmt vatten
1 lök, finhackad som stekts lätt i lite
smör
1 krossad vitlöksklyfta
•250 g köttfärs
250 g fläskfärs
100 g kalvstek
•1 ägg
1 tesked salt
peppar
•paprika
1 matsked hackad persilja
1 tesked finhackad rosmarin
1 tesked timjanblad
4 skivor bacon, för att lägga ovanpå
Beskrivning:
Blanda alla ingredienser väl, forma till en
köttfärslimpa och lägg i en mikrovågsugns-
säker, brandsäker form. Lägg baconskivor-
na ovanpå.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 2
Fiskfilé i gräddsås
Ingredienser för 4 personer:
400 g fiskfilé (forell eller regnbågsforell)
20 g matolja
250 g lök, i ringar
6 matskedar crème fraîche (gräddfil)
paprikapulver, sött
•citron
•salt
Beskrivning:
Stek löken lätt i en panna med oljan tills
den är genomskinlig. Lägg sedan i en smö-
rad ugnsform.
Rensa fiskfiléerna, droppa citron över, salts
och lägg i formen ovanpå lökringarna.
Blanda crème fraîche med paprika, efter
behag och häll såsen över fiskfiléerna. Salta
lätt.
Tid i produkten: 12 minuter
Ugnsnivå: 1
Vrid formen efter halva tiden.
4
www.electrolux.com
Kycklinglår
Ingredienser:
4 Kycklinglår à 250 g
250 g crème fraîche
125 ml grädde
1 tesked salt
•1 tesked paprika
1 tesked curry
1/2 tedsked peppar
250 g skivade burkchampinjoner
20 g majsstärkelse
Beskrivning:
Rengör kycklinglåren och lägg i en ugns-
form. Blanda ihop resten av ingredienserna
och häll över kycklinglåren.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Coq au Vin
Ingredienser:
1 kyckling
•salt
peppar
•1 matsked mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 matskedar sojasås
1/2 knippe persilja
1 kvist timjan
•150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och skurna i
fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Beskrivning:
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet.
Värm det skirade smöret i en stekpanna
och bryn kycklingen på alla sidor. Häll i vitt
vin, kycklingbuljong och sojasås och koka
upp.
Tillsätt persilja, timjan, tärnad bacon,
svamp, schalottenlök och vitlök.
Koka upp igen, täck över med ett lock och
ställ in i produkten.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
Lammstek med ben
Ingredienser:
2,7 kg lammstek med ben
30 ml olivolja
•salt
peppar
3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tesked
torkad rosmarin)
•vatten
Beskrivning:
Skölj lammsteken och klappa den sedan
torr, gnid in olivolja och skär snitt i köttet.
Krydda med salt och peppar. Skala och
skiva vitlöksklyftorna, tryck sedan ner dem i
snitten i köttet tillsammans med rosmarink-
vistarna.
Lägg lammsteken i en ugnsform och tillsätt
vatten; botten bör vara täckt till ett djup av
10 - 15 mm. Vänd steken efter cirka 30 mi-
nuter.
Tid i produkten: 165 minuter
Ugnsnivå: 1
Ossobuco
Ingredienser:
4 matskedar smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till benen)
4 medelstora morötter, skurna i små tär-
ningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade, halverade,
urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
•4 matskedar smör
2 matskedar mjöl för panering
6 matskedar olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och finhack-
ade
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1/2 tesked vardera av timjan och orega-
no
•2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
SVENSKA 5
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en långpanna
och fräs grönsakerna i den. Ta ut grönsa-
kerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda
och täck dem sedan med mjölet. Skaka av
överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan och bryn
skivorna på medelhög värme tills de är gyl-
lenbruna. Ta ur köttet och häll av överbliven
olivolja.
Deglasera köttsaften i långpannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt sju-
da en stund. Tillsätt 250 ml köttbuljong
samt persilja, timjan, oregano och tärnade
tomater. Krydda med salt och peppar. Låt
sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg köt-
tet ovanpå och häll såsen över allting. Täck
ugnspannan med ett lock och ställ in i pro-
dukten.
Tid i produkten: 120 minuter
Ugnsnivå: 2
Lax på grönsaksbädd
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen salladslök
2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater (400 g)
4 laxfiléer
juice från en citron
salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
•50 ml vitt vin
1 kvist färsk rosmarin
•150 ml vin
1/2 knippe färsk timjan
Beskrivning:
Skölj potatisen. Skala, skär i fjärdedelar och
koka i saltat vatten i 25 minuter, låt sedan
rinna av och skär i skivor.
Skölj och finhacka salladslöken. Skala vit-
löksklyftorna och skär i bitar. Blanda lök
och vitlök med den hackade tomaten.
Skvätt citronjuice över laxfiléerna och låt
dem marineras en stund. Torka sedan av
och smaksätt med salt peppar.
Blanda grönsaker och potatis och placera i
en smord ugnsfast form. Krydda och lägg
laxen överst.
Häll grönsaksbuljong och vitt vin över, sprid
ut rosmarin och timjan ovanpå.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
Ugnsbakad fiskfilé
Ingredienser:
600 - 700 g gös-, lax- eller havsforell-filé-
er
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
1 tesked dragon
hackad persilja
•salt, peppar
•citron
•smör
Beskrivning:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt
marinera ett tag. Badda med hushållspap-
per för att ta bort överbliven juice. Salta och
peppra fiskfiléerna på båda sidor. Placera
sedan fiskfiléerna i en smord, ugnsfast
form.
Rör ihop riven ost, hackad persilja, dragon,
ströbröd och grädde. Fördela genast
blandningen över fiskfiléerna och klicka ut
smör på blandningen.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
Fryst fiskgratäng
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Kanin i senapssås
Ingredienser:
2 kaniner, 800 g vardera
salt och peppar
2 matskedar olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnad bacon
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tesked färsk timjan
125 ml grädde
2 matsked Dijonsenap
6
www.electrolux.com
Beskrivning:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar, smaksätt
med salt och peppar och bryn på alla sidor.
Ta ur kaninbitarna och bryn lök och bacon.
Strö över mjöl och rör om. Rör i kyckling-
buljong, vitt vin och timjan, och låt koka
upp. Lägg i ugnsform.
Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg i köt-
tet, täck över med ett lock och ställ sedan
in i produkten.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 2
Harsadel
Ingredienser:
•2 harsadlar
6 enbär (krossade)
salt och peppar
30 g smält smör
125 ml gräddfil
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
Beskrivning:
Gnid in harsadlarna med krossade enbär,
salt och peppar, och stryk på smält smör.
Lägg harsadlarna i en ugnspanna, häll
gräddfil över och lägg i soppgrönsakerna.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
Stekt anka med apelsin
Ingredienser:
1 anka (1,6 – 2,0 kg)
•salt
peppar
3 apelsiner, skalade, urkärnade och tär-
nade
1/2 tesked salt
2 apelsiner för råsaftpressning
•150 ml sherry
Beskrivning:
Rengör ankan, krydda med salt och pep-
par och gnid in med apelsinskal.
Fyll ankan med saltade apelsintärningar
och sy ihop.
Placera ankan med bröstet nedåt i lång-
pannan.
Pressa ur saften ur apelsinerna, blanda
med sherryn och häll över ankan.
Ställ in ankan i produkten. Vänd den efter
30 minuter. En ljudsignal avges.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
Fylld kyckling
Ingredienser:
1 kyckling, 1,2 kg (med krås)
1 matsked matolja
1 tesked salt
•1/4 tesked paprika
50 g ströbröd
3 - 4 matskedar mjölk
1 hackad lök
1 knippe persilja, hackad
20 g smör
•1 ägg
salt och peppar
Beskrivning:
Rengör och torka kycklingen. Blanda olja,
salt och paprika och gnid in i kycklingen.
Fyllning: Blanda ströbröd och mjölk. Lägg
hackad lök, persilja och smör i en panna
och fräs. Finhacka hjärtat, levern och ma-
gen och tillsätt ett ägg. Blanda sedan ihop
allting och krydda med salt och peppar
Lägg kycklingen med bröstet nedåt i en
ugnspanna och ställ in i produkten; vänd
efter 30 minuter. En ljudsignal avges.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
Kalvlägg
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
4 skivor kokt skinka
2 matskedar matolja
1 tesked salt
1 tesked ädelpaprika
1/2 tesked basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280 g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
•vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela kalv-
läggen. Skär fyra skivor av kokt skinka i
halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut över
SVENSKA 7
kalvläggen. Lägg kalvläggen i en långpanna
och strö ut champinjonerna över den. Till-
sätt soppgrönsaker och vatten till kalvläg-
get; botten bör vara täckt till ett djup av 10
- 15 mm. Vänd steken efter cirka 30 minu-
ter.
Tid i produkten: 160 minuter
Ugnsnivå: 1
Vildsvin
För att göra marinaden:
1,5 l rött vin
150 g rotselleri
150 g morötter
•2 lökar
5 lagerblad
5 kryddnejlikor
2 knippen soppgrönsaker (morot, purjo-
lök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan sval-
na.
1,5 kg vildsvinsstek (bog)
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 3 dagar.
Ingredienser för stekning:
•salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
1 liten burk kantareller
Beskrivning:
Ta ut vildsvinssteken ur marinaden och tor-
ka den. Smaksätt med salt och peppar och
bryn på alla sidor. Lägg i ugnsform. Tillsätt
kantareller och några av soppgrönsakerna
ur marinaden.
Häll marinad i formen; botten bör vara täckt
till ett djup av 10 - 15 mm. Täck över ugns-
pannan med ett lock och ställ in i produk-
ten.
Tid i produkten: 140 minuter
Ugnsnivå: 1
Hel kyckling
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
900 och 2 100 g.
Beskrivning:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. En påminnelse syns på dis-
playen.
Ugnsnivå: 1
Engelsk rostbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. Inner-
temperatur för:
Röd inuti - 48 °C
Rosa - 65 °C
•Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 1
Viltstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Lammstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
10 – 30 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
20–40 mm.
Ugnsnivå: 1
8
www.electrolux.com
Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Hel anka
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 500 och 3 300 g.
Beskrivning:
Lägg ankan i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca. 30 minu-
ter. Displayen visar en påminnelse.
Ugnsnivå: 1
Hel gås
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
2 300 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg gåsen i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca. 30 minu-
ter. Displayen visar en påminnelse.
Ugnsnivå: 1
Kalkon, hel
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1700 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg kalkonen i en ugnsfast form och kryd-
da efter smak. Vänd steken efter ca. 30 mi-
nuter. Displayen visar en påminnelse.
Ugnsnivå: 1
PAJ/GRYTOR/GRATÄNGER
Fyllda svampar
För 3 personer
Ingredienser:
6 stora svampar
•1 matsked smör
•salt
peppar
•citronsaft
1 liten burk hackade tomater, cirka 150
g
1/2 knippe persilja, hackad
flera basilikablad, hackade
1 skiva vitt bröd, i bitar
75 g Gorgonzola, i tärningar
3 matskedar grädde
Beskrivning:
Rengör svamparna. Vrid loss stjälkarna och
skär i små tärningar. Krydda med salt och
peppar och droppa citronjuice över.
Blanda de kryddade svmpstjälkarna med
bifftomat, persilja och basilika, bröd, gor-
gonzola och grädde, krydda sedan med
salt och peppar. Fyll svamphattarna och
lägg i en smörad ugnsform.
Tid i produkten: 15 minuter
Ugnsnivå: 1
Fyllda tomater
För 2 personer
Ingredienser:
4 stora tomater, varje ca 300 g
1 liten zucchini, ca 80 g
60 g champinjoner
1 schalottenlök
2 matskedar matolja
•100 g kokt ris
50 ml grönsaksbuljong
75 g mozzarella
1 matsked hackad persilja
•salt
nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Skär av ett lock på varje tomat. Använd en
tesked för att ta ut innehållet och lämna en
kant på ca 1 cm. Hacka tomatköttet fint.
Skölj zucchinin och skär i kuber. Skiva
svamparna. Skala och finhacka schalotten-
löken.
Värm oljan i en kastrull. Sautera schalotten-
löken. Tillsätt zucchinin och svamparna och
sautera kortvarigt. Tillsätt ris, hackad tomat
och buljong och låt koka i 5 minuter. Skär
mozzarellan i små kuber. Tillsätt mozzarel-
lan och persilja till riset och krydda med salt
och peppar. Fyll tomaterna med ris och
SVENSKA 9
sätt på tomatlocken. Lägg tomaterna i en
smörad ugnsform.
Tid i produkten: 15 minuter
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Vrid formen efter halva tiden.
Vegetabiliska spaetzle
För 2 personer.
Ingredienser:
250 g färsk spaetzle
2 medelstora selleristjälkar, ca 100 g
1 stor morot, ca 150 g
•1 matsked smör
50 ml buljong
100 g naturell keso eller keso med örter
(t.ex. Cantadou)
•salt
nymalen svartpeppar
1/2 knippe gräslök
30 g riven ost, t.ex. Sbrinz eller Parme-
san
100 ml kaffegrädde
Beskrivning:
Lägg spaetzle i en smörad ugnsform.
Skölj och tärna selleri och morot. Fräs kort-
varigt i smör i stekpannan. Tillsätt buljong-
en, täck över och koka grönsakerna i 5 mi-
nuter. Ta sedan bort pannan från värmen.
Blanda i keson. Krydda grönsakerna med
salt och peppar.
Häll grönsakssåsen över spaetzle. Klipp
gräslök över rätten. Strö över den rivna os-
ten och ringla grädde över rätten.
Tid i produkten: 12 minuter
Ugnsnivå: 2
Potatis- / zucchinigratäng
För 2 personer.
Ingredienser:
250 g potatis
200 g squash
•salt
nymalen vitpeppar
130 g blandad riven ost (t.ex. pizzamix)
1 liten burk ansjovis, 60 g
1 krossad vitlöksklyfta
1 schalottenlök, finhackad
150 ml grädde
färska örter (t.ex. basilika, mejram, ore-
gano, timjan) eller kryddmix
lite olivolja
Beskrivning:
Skala potatis och skiva tunt.
Skölj zucchinin och torka dem noga med
en kökshandduk. Skär i tunna skivor. Smörj
en ugnsform med olivolja.
Blanda sedan ihop potatis och zucchini
och krydda med salt och peppar Blanda i
100 g ost, vitlöken och schalottenlöken och
lägg i lager i ugnsformen med ansjovisen.
Blanda grädden med resten av osten. Till-
sätt de finhackade örterna eller kryddmix-
en. Blanda noga och lägg över rätten.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
Ostgratäng
För 3 personer.
Ingredienser:
8 skivor vitt bröd
100 ml vitt vin
1 lök, skuren i ringar
100 g riven ost (Gruyere eller alpost)
400 ml mjölk
•3 ägg
•salt
nymalen svartpeppar
muskot, färskriven
100 g tärnad bacon, rökt
40 g smörflingor
1 knippe gräslök
Beskrivning:
Skär brödet diagonalt åt båda hållen så det
blir 32 trianglar. Varva med bröd och lökr-
ingar i en platt ugnsform. Droppa vitt vin
över rätten.
Vispa osten med mjölken och äggen. Kryd-
da efter behag och häll över brödet. Sprid
bacon jämnt över rätten och lägg sedan
smörskivor ovanpå.
Sprid gräslök över rätten innan den serve-
ras.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
Purjolöksgryta
För 2-3 personer.
Ingredienser:
10
www.electrolux.com
500 g purjolök
250 g kvark (hälften fett)
50 ml crème fraîche
•1 ägg
50 g riven ost, t.ex. parmesan
•1 vitlöksklyfta
•salt
nymalen svartpeppar
2 – 3 skivor skinka
1 rågad matsked skorpmjöl
•smörskivor
Beskrivning:
Skär purjolöken i 1 cm tjocka ringar och
koka i saltat vatten i 5 minuter. Häll av vatt-
net och låt rinna av ordentligt. Skär skinkan
i strimlor.
Rör samman kvark, crème fraîche, ägg och
2 / 3 av osten. Pressa vitlöken i blandning-
en och rör ned. Tillsätt slutligen purjolöken
och skinkan. Krydda med salt och peppar.
Lägg sedan direkt i en smörad ugnsform.
Blanda samman resten av osten och
brödsmulorna och strö över rätten. Strö
generöst med smörbitar.
Tid i produkten: 20 minuter
Ugnsnivå: 1
Fyllda canneloni
Som en förrätt för 4 personer
Som en huvudrätt för 2 personer
Ingredienser:
1 finhackad lök
•1 tesked margarin
•1 vitlöksklyfta
1 paket djupfryst bladspenat (300 g)
100 g riven ost
1 burk tomater (400 g)
10 cannellonirör (okokta)
buljong
•salt
vitpeppar
•oregano
•paprika
•muskot
Beskrivning:
Bryn löken i margarin i en panna. Tillsätt
frusen spenat och blanda i efterhand som
spenaten smälter. Fortsätt tillaga i ca 5 mi-
nuter, krydda med 50 g riven ost, vitpep-
par, buljong, pressad vitlöksklyfta och mus-
kot. Låt det koka i 3-4 minuter. Fyll cannel-
lonirören med blandningen.
Gör tomatbasen genom att hälla innehållet i
burken i en långpanna, krossa tomaterna
med en gaffel och krydda med salt, vitpep-
par, oregano och paprika.
Placera de fyllda cannellonirören på tomat-
basen och strö över resten av osten.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
Potatisgratäng
Ingredienser:
1 000 g potatis
1 tesked av vardera salt, peppar och
muskotnöt
2 vitlöksklyftor
200 g riven ost
200 ml mjölk
200 ml grädde
•4 matskedar smör
Beskrivning:
Skala potatis, skär i tunna skivor, torka av
och krydda.
Gnid in en ugnsfast form med en vitlök-
sklyfta och smörj sedan formen med lite
smör.
Fördela hälften av den kryddade potatisen i
formen och strö över lite riven ost. Lägg på
resterande potatisskivor och strö över re-
sten av den rivna osten.
Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop med
mjölk och grädde. Häll blandningen över
potatisen och fördela resten av smöret över
gratängen i små klickar.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
Lätt tårtbotten
Ingredienser:
•4 ägg
2 matskedar varmt vatten
50 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•100 g socker
100 g mjöl
100 g potatismjöl
2 strukna teskedar bakpulver
SVENSKA 11
Övrigt:
28 cm rund springform, svart, botten
täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Separera äggen. Rör ihop äggulorna med
varmt vatten, 50 g socker, vaniljsocker och
salt. Vispa äggvitorna tillsammans med 100
g socker till hårt skum.
Sikta ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver.
Blanda försiktigt samman äggvitorna och
äggulorna. Rör sedan försiktigt ner mjöl-
blandningen. Häll smeten i bakformen, jäm-
na till och sätt in i produkten.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 2
Brownies
Ingredienser:
250 g vanlig choklad
250 g smör
375 g socker
2 paket vaniljsocker (ungefär 16 g)
•1 nypa salt
•5 matskedar vatten
•5 ägg
375 g valnötter
250 g mjöl
•1 tesked bakpulver
Beskrivning:
Bryt chokladen i stora bitar och smält i ett
vattenbad.
Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker, salt
och vatten. Tillsätt äggen och den smälta
chokladen.
Grovhacka valnötterna, blanda dem med
mjölet och bakpulvret, och rör ner i chok-
ladsmeten.
Täck en djup bakplåt med bakplåtspapper,
häll ut smeten ovanpå och jämna ut.
Tid i produkten: 50 minuter
Ugnsnivå: 3
Efter bakning:
Låt svalna. Avlägsna bakplåtspapperet och
skär i fyrkanter.
Flätad vetelängd
Ingredienser för degen:
750 g mjöl
30 g jäst
400 ml ljummen mjölk
10 g socker
15 g salt
•1 ägg
100 g rumstempererat smör
Ingredienser för garnering:
•1 äggula
lite mjölk
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten. Skär upp jästen, placera den i hålet,
rör ner med mjölken, lite av sockret och lite
av mjölet från kanterna. Strö över lite mjöl
och låt jäsa på en varm plats tills mjölet
som strötts över börjar spricka.
Tillsätt resten av sockret, saltet, ägget och
smöret på mjölkanten. Knåda alla ingredi-
enser till en smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till ungefär
dubbel storlek.
Dela sedan upp den i tre lika stora deg-
stycken och rulla ut dem till längder Fläta
samman de tre längderna.
Täck sedan över och låt jäsa i ytterligare en
halvtimme. Pensla flätans yta med en
blandning av äggula och mjölk, och ställ
sedan in i produkten.
Tid i produkten: 50 minuter
Ugnsnivå: 2
Morotskaka
Ingredienser för smeten:
150 ml solrosolja
100 g farinsocker
•2 ägg
75 g sockerlag
175 g mjöl
•1 tesked kanel
1/2 tesked malen ingefära
•1 tesked bakpulver
200 g fint rivna morötter
75 g sultanrussin
25 g riven kokosnöt
Ingredienser för glasyren:
50 g smör
150 g cream cheese
40 g sockerkristaller
malda hasselnötter
Övrigt:
Rund springbakform med 22 cm diame-
ter, smord
12
www.electrolux.com
Beskrivning:
Vispa ihop solrosolja, farinsocker, ägg och
sirap. Rör ner resten av ingredienserna till
smeten.
Häll smeten i den smorda bakformen.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Rör ihop smör, cream cheese och socker
(vid behov kan lite mjölk tillsättas för att
göra glasyren bredbar).
Bred ut glasyren över kakan när denna har
svalnat och strö ut malen hasselnöt ovan-
på.
Ostpaj
Ingredienser:
1,5 skivor schweizisk smördeg (kvadra-
tiskt utrullad)
500 g riven ost
200 ml grädde
100 ml mjölk
•4 ägg
salt, peppar och muskotnöt
Beskrivning:
Placera degen på en välsmord bakplåt.
Stick hål över hela degen med en gaffel.
Fördela osten jämnt på degen. Blanda
grädde, mjölk och ägg och krydda med
salt, peppar och muskot. Rör om ordentligt
och häll ut över osten.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 3
Fetaostfylld pirog
Ingredienser:
400 g fetaost
•2 ägg
3 matskedar hackad slätbladig persilja
svartpeppar
80 ml olivolja
375 g filodeg
Beskrivning:
Blanda ihop fetaost, ägg, persilja och pep-
par. Täck filodegen med en fuktig tygbit så
att den inte torkar. Pensla varje blad med
lite olja och lägg 4 blad på varandra.
Skär i 4 remsor, cirka 7 cm per remsa.
Placera 2 rågade matskedar fetablandning i
ett hörn av varje remsa och vik ihop den
diagonalt till en triangel.
Lägg uppochned på en bakplåt och pensla
med olja.
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 2
Lantbröd
Ingredienser:
500 g vetemjöl
250 g rågmjöl
15 g salt
1 litet paket torrjäst
250 ml vatten
250 ml mjölk
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bakplåt-
spapper
Beskrivning:
Lägg vetemjöl, rågmjöl, salt och torrjäst i en
stor skål.
Blanda vatten, mjölk och salt och rör ner i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en smidig
deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Forma degen till en lång limpa och placera
den på smord eller bakpappersbeklädd
bakplåt.
Låt brödet jäsa med ungefär hälften av sin
volym. Strö ut lite mjöl före bakningen.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Citrontårta
Ingredienser för smeten:
250 g smör
•200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 struken tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Ingredienser för glasyren:
•125 ml citronsaft
100 g florsocker
Övrigt:
Fyrkantig bakform, 30 cm lång
SVENSKA 13
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Beskrivning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa tills det är pö-
sigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt gången,
vispa pösigt igen.
Rör samman mjöl, potatismjöl och bakpul-
ver och rör ner i smeten.
Häll smeten i den smorda och bröade for-
men, jämna till och sätt in formen i produk-
ten.
Blanda citronsaft och florsocker efter
gräddningen. Lägg den bakade kakan på
aluminiumfolie.
Vik upp aluminiumfolien längs kakans sidor
så att glasyren inte rinner ut. Nagga kakan
och bred på glasyr med en pensel. Låt där-
efter kakan stå en stund för att suga upp
glasyren.
Tid i produkten: 75 minuter
Ugnsnivå: 2
Muffins
Ingredienser:
150 g smör
150 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
skal från en ovaxad citron
•2 ägg
50 ml mjölk
25 g potatismjöl
225 g mjöl
10 g bakpulver
1 burk surkörsbär (375 g)
225 g grovhackad choklad
Övrigt:
Pappersformer, cirka 7 cm i diameter
Beskrivning:
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker,
salt och skal från en ovaxad citron. Tillsätt
ägg och vispa ihop igen.
Blanda potatismjöl, mjöl och bakpulver och
rör ner i smeten tillsammans med mjölken.
Låt surkörsbären rinna av och rör ner i
smeten tillsammans med chokladbitarna.
Häll smeten i pappersformarna, sätt for-
marna på en bakplåt och ställ i produkten.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 3
Örtfylld pirog
Ingredienser för degen:
300 g mjöl
20 g jäst
125 ml ljummen mjölk
•1 ägg
50 g smör
3 g salt
Ingredienser för fyllningen:
750 g lök
•250 g bacon
•3 ägg
250 g crème fraîche
125 ml mjölk
1 tesked salt
•1/2 tsk malen peppar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten.
Skär upp jästen och lägg i hålet. Blanda
med mjölken och lite mjöl från kanterna.
Strö mjöl över degen och lämna på en
varm plats för jäsning tills det utströdda
mjölet börjar spricka.
Lägg ägget och smöret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig jäs-
deg.
Låt degen jäsa på en varm plats till ungefär
dubbel storlek.
Skala löken, dela den i fyra delar och skiva
den tunt under tiden.
Tärna bacon och tillaga försiktigt med löken
och låt svalna.
Kavla ut degen och lägg den på en smord
bakplåt, nagga botten med en gaffel och
tryck upp kanterna. Låt jäsa igen.
Rör ihop ägg, crème fraîche, mjölk, salt och
peppar. Tillsätt avsvalnade löken och baco-
net i degblandningen. Tillsätt degen. Rör
ihop allting, häll ut på degbotten och jämna
till.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 3
Pastagratäng
Ingredienser:
•1 liter vatten
•salt
250 g tagliatelle
250 g kokt skinka
14
www.electrolux.com
20 g smör
1 knippe persilja
•1 lök
100 g smör
•1 ägg
250 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
50 g riven parmesan
Beskrivning:
Koka upp vatten med lite salt. Lägg taglia-
tellen i det kokande saltade vattnet och
koka i ca. 12 minuter. Häll av vattnet.
Tärna skinkan.
Värm smör i en panna.
Hacka persilja och skala och hacka löken.
Fräs detta i stekpannan.
Smörj en bakform med lite smör. Blanda
tagliatelle, skinka och fräst persilja och lök,
och lägg i formen.
Blanda ägg och mjölk och krydda med salt,
peppar och muskotnöt; häll ovanpå pa-
stablandningen. Sprid sedan ut parmesan
över formen.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 2
Pizza
Ingredienser för degen:
14 g jäst
200 ml vatten
300 g mjöl
3 g salt
1 matsked matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade
200 g ost, riven
100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
150 g fetaost
•oregano
Övrigt:
•Bakplåt, smord
Beskrivning:
Smula sönder jästen i en skål och lös upp
den i det ljumma vattnet. Blanda mjölet och
saltet och blanda ner det i skålen tillsam-
mans med oljan.
Knåda ingredienserna till en smidig deg
som släpper från skålens kanter. Täck där-
efter över degen och låt den jäsa på en
varm plats till dubbel storlek.
Kavla ut degen och placera den på den
smorda bakplåten. Stick hål i botten med
en gaffel.
Lägg på ingredienserna till fyllningen i tur
och ordning.
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 2
Quiche Lorraine
Ingredienser för degen:
200 g mjöl
•2 ägg
100 g smör
1/2 tesked salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
•2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en skål
och rör ihop till en jämn deg. Låt degen stå
i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten med
en gaffel.
Fördela skinka eller bacon på degen.
Blanda ägg, gräddfil och kryddor till fyll-
ningen. Tillsätt sedan ost.
Häll fyllningen över köttet.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 2
Tysk ringkaka
Ingredienser för botten:
500 g mjöl
1 litet paket torrjäst (ca 8 g)
80 g florsocker
150 g smör
•3 ägg
2 strukna teskedar salt
150 ml ljummen mjölk
SVENSKA 15
70 g russin (dränk i 20 ml kirsch under 1
timme i förväg)
Ingredienser för garnering:
50 g hela, skållade mandlar
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, florsocker, smör, ägg,
salt och mjölk i en skål och knåda till en
smidig jäsdeg. Täck över degen i skålen
och låt jäsa i 1 timme.
Knåda in de indränkta russinen i degen för
hand.
Placera mandlarna individuellt i varje hålig-
het i en smord och mjöltäckt gugelhupf-
form.
Forma sedan degen till en korv och placera
den i gugelhupfformen. Täck över och låt
jäsa i ytterligare 45 minuter.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
Krämig äppelpaj
Ingredienser:
2 skivor schweizisk smördeg (kvadratiskt
utrullad)
50 g malda hasselnötter
1,2 kg äpplen
•3 ägg
300 ml grädde
70 g socker
Beskrivning:
Lägg smördegen på en välsmord bakplåt
och nagga botten med en gaffel. Sprid ut
hasselnötterna jämnt över smördegen.
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i
12 skivor. Sprid ut skivorna jämnt på smör-
degen. Vispa ihop ägg, grädde socker och
vaniljsocker ordentligt och häll ut över äpp-
lena.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 3
Franskbröd
Ingredienser:
1 000 g mjöl
1 paket färsk jäst eller 2 paket torrjäst
650 ml mjölk
15 g salt
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bakplåt-
spapper
Beskrivning:
Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös upp
jästen i ljummen mjölk och tillsätt den i mjö-
let. Knåda alla ingredienser till en smidig
deg. Beroende på mjölets kvalitet kan lite
mer mjölk behöva tillsättas för att degen
ska bli smidig.
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Skär degen i två delar, forma två långa lim-
por och placera dem på smord eller bak-
plåtspappersklädd bakplåt.
Låt bröden jäsa igen till knappt dubbla stor-
leken.
Strö lite mjöl över före bakningen och skär
med en skarp kniv minst 1 cm djupt, 3 - 4
gånger diagonalt över brödet.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Fylld vetefläta
Ingredienser för degen:
650 g mjöl
20 g jäst
200 ml mjölk
40 g socker
5 g salt
5 äggulor
200 g rumstempererat smör
Ingredienser för fyllningen:
250 g hackade valnötter
20 g ströbröd
1 tsk mald ingefära
50 ml mjölk
60 g honung
30 g smält smör
•20 ml rom
Ingredienser för garnering:
•1 äggula
lite mjölk
50 g flagade mandlar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten. Skär upp jästen, placera den i hålet,
rör ned med mjölken och lite av sockret
och mjölet från kanterna. Strö över lite mjöl
och låt jäsa på en varm plats tills mjölet
som strötts över börjar spricka.
Tillsätt resten av sockret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig jäs-
deg. Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
16
www.electrolux.com
Blanda ihop alla ingredienserna till fyllning-
en. Dela degen i tre lika stora delar och
kavla ut till långa rektanglar. Fördela en
tredjedel av fyllningen på varje rektangel
och rulla sedan ihop degbitarna.
Gör en fläta av de tre degbitarna. Pensla
flätans yta med en blandning av äggula och
mjölk och strö sedan över flagad mandel.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Mandelkaka
Ingredienser för smeten:
•5 ägg
200 g socker
100 g marsipan
200 ml olivolja
450 g mjöl
1 matsked kanel
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
50 g hackade pistaschmandlar
125 g finhackad mandel
300 ml mjölk
Ingredienser för fyllningen:
200 g aprikosmarmelad
•5 matskedar florsocker
•1 tesked kanel
2 matskedar varmt vatten
•flagad mandel
Övrigt:
28 cm springform
Beskrivning:
Vispa ihop ägg, socker och marsipan i 5
minuter. Tillsätt sedan långsamt olivoljan till
äggsmeten.
Sikta ihop mjöl, kanel och bakpulver, och
blanda sedan ner de hackade pistasch-
mandlarna och den malda mandeln i mjö-
let. Rör sedan försiktigt ner äggsmeten i
mjölken.
Häll ut i bakformen, vars botten har be-
strötts med ströbröd.
Tid i produkten: 70 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Värm aprikosmarmeladen och bred sedan
ut den på kakan med en pensel; låt svalna.
Rör ihop florsocker, kanel och varmt vat-
ten, och bred sedan ut det på kakan. Strö
sedan flagad mandel direkt på kakans gla-
serade yta.
Fryst Apfel Strudel
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Bröd/Bullar
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Frysta bröd/bullar
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Biffgryta
Ingredienser:
600 g nötkött
salt och peppar
•mjöl
10 g smör
•1 lök
330 ml mörk öl
•2 teskedar farinsocker
2 teskedar tomatpuré
500 ml oxbuljong
Beskrivning:
Skär nötköttet i tärningar, krydda med salt
och peppar och strö ut lite mjöl över.
Värm smör i en panna och bryn köttbitarna.
Lägg det sedan i en gryta.
Skala och finhacka löken. Fräs lätt i lite
smör och lägg den sedan i grytan ovanpå
köttet.
Blanda mörkt öl, farinsocker, tomatpuré
och oxbuljong, lägg det i stekpannan och
låt koka upp. Häll det sedan över köttet
(köttet bör vara helt täckt).
Täck över och ställ in i produkten.
Tid i produkten: 120 minuter
Ugnsnivå: 2
Cheesecake
Ingredienser för botten:
150 g mjöl
70 g socker
SVENSKA 17
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g lättkvarg
3 äggulor
200 g socker
saft från en citron
200 g crème fraîche
1 paket vaniljsåspulver (40 g eller mot-
svarande mängd pulver för att göra
pudding av 500 ml mjölk)
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm diame-
ter, smord
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten av
ingredienserna och blanda ihop med en el-
visp. Ställ sedan degen i kylskåpet i 2 tim-
mar.
Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda kak-
formen och gör små hål med en gaffel.
Forma en ca. 3 cm hög kant av resten av
degen.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en el-
visp. Tvätta russinen, låt dem torka väl,
droppa över rommen och låt dra in.
Häll lättkvarg, äggulorna, socker, citronsaf-
ten, creme fraiche och puddingpulvret i en
skål och blanda ingredienserna väl.
Vänd avslutningsvis försiktigt ner de vispa-
de äggvitorna och russinen i kvargsmeten.
Tid i produkten: 85 minuter
Ugnsnivå: 2
Pommes Frites
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Botten för fruktkaka
Ingredienser:
200 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•3 ägg
300 g mjöl
1/2 paket bakpulver (ungefär 8 g)
•125 g korinter
125 g russin
60 g hackade mandlar
60 g kanderat citronskal eller kanderat
apelsinskal
60 g hackade kanderade körsbär
70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
Svart springbakform, 24 cm i diameter.
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan ägg-
en, ett åt gången, vispa igen. Blanda mjöl
och bakpulver och rör ner i smeten.
Rör också ner frukten i smeten.
Häll smeten i den förberedda formen och
dra upp smeten lite högre längs kanten än i
mitten. Garnera kanten och mitten av ka-
kan med hela, skållade mandlar. Sätt in ka-
kan i produkten.
Tid i produkten: 100 minuter
Ugnsnivå: 2
Frukttarte
Ingredienser för pajbotten:
200 g mjöl
•1 nypa salt
125 g smör
•1 ägg
50 g socker
50 ml kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
Frukt beroende på säsong (400 g äpp-
len, persikor, surkörsbär, etc.)
90 g finhackad mandel
•2 ägg
•100 g socker
90 g rumstempererat smör
Övrigt:
Quiche-form med 28 cm diameter,
smord
Beskrivning:
Sikta mjölet i en skål, blanda salt och smör
skuret i små bitar med mjölet. Tillsätt sedan
ägg, socker och kallt vatten, och knåda till
en deg.
18
www.electrolux.com
Låt degen svalna i kylskåpet i 2 timmar.
Kavla ut den kylda degen, placera i den
smorda quiche-formen och stick hål med
en gaffel. Rengör och kärna ur frukten och
lägg ut den i små bitar eller skivor på de-
gen. Lägg malen mandel, ägg, socker och
rumstempererat smör i en skål och vispa
tills det blir pösigt. Häll sedan ut det ovan-
på frukten och jämna till.
Tid i produkten: 50 minuter
Ugnsnivå: 2
Riven potatisgräng
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Lasagne
Ingredienser för köttsåsen:
•100 g bacon
•1 lök
•1 morot
100 g selleri
2 matskedar olivolja
•400 g blandfärs
100 ml köttbuljong
1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
•3 matskedar smör
250 g gröna lasagneplattor
50 g riven parmesan
50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar. Ska-
la lök och morot, putsa sellerin och skär allt
i små tärningar.
Hetta upp oljan i en stekgryta, lägg i fläsk-
köttet och de tärnade grönsakerna och
stek under omrörning.
Tillsätt köttfärsen gradvis och stek under
omrörning för att bryta upp och deglasera
köttbuljongen. Sjud köttsåsen med toma-
terna, kryddorna, salt och peppar på svag
värme under lock i ca. 30 minuter.
Gör under tiden bechamelsåsen: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och värm
tills det är gyllene under oavbruten omrör-
ning. Tillsätt mjölken lite i taget under stän-
dig omröring. Krydda såsen med salt, pep-
par och muskotnöt, sjud utan lock ca. 10
minuter.
Smörj en stor fyrkantig gratängform med 1
matsked smör. Lägg i flera skikt lasagnep-
lattor, köttsås, bechamelsås och ostbland-
ning i formen. Översta skiktet ska bestå av
bechamelsås med ost över. Lägg resteran-
de smör i klickar ovanpå lasagnen.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Fryst lasagne/cannelloni
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Moussaka (för 10 personer)
Ingredienser:
1 hackad lök
olivolja
1,5 kg köttfärs
1 liten burk hackade tomater (400 g)
50 g riven ost
4 teskedar ströbröd
salt och peppar
•kanel
1 kg potatis
1,5 kg aubergine
smör att steka i
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
150 g riven ost
4 matskedar ströbröd
50 g smör
Beskrivning:
Fräs den hackade löken i lite olivolja, tillsätt
sedan köttfärsen och värm under omrör-
ning.
SVENSKA 19
Lägg i hackade tomater, riven Emmentaler
och ströbröd. Rör om väl och låt koka upp.
Krydda sedan med salt, peppar och kanel
och avlägsna från spisplattan.
Skala potatisen och skär den i 1 cm tjocka
skivor. Skölj auberginen och skär i 1 cm
tjocka skivor.
Torka alla skivor med hushållspapper. Bryn
sedan i en stekpanna med mycket smör.
Gör under tiden bechamelsåsen: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och värm
tills det är gyllene under oavbruten omrör-
ning. Tillsätt mjölken lite i taget under stän-
dig omröring. Krydda såsen med salt, pep-
par och muskotnöt, sjud utan lock ca. 10
minuter.
Lägg potatisskivorna i botten av en smord
bakform, strö ut lite riven ost över. Lägg ut
ett lager av aubergine ovanpå detta. Lägg
sedan en del av köttfärsblandningen ovan-
på. Häll sedan en del av bechamelsåsen
ovanpå.
Gör nu ytterligare ett lager av potatis följt av
aubergine och sedan köttfärsblandningen.
Det sista lagret skall vara bechamelsås.
Sprid sedan ut resten av osten ovanpå,
samt ströbrödet. Smält smöret och häll ut
ovanpå moussakan.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
Fryst panpizza
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Kyld pizza
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Fryst pizza
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Fryst portionspizza
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Piroger (30 små bitar)
Ingredienser för degen:
250 g speltmjöl
250 g smör
250 g lättkvarg
•salt
Ingredienser för fyllningen:
1 litet vitkålshuvud (400 g)
50 g bacon
2 matskedar skirat smör
salt, peppar och muskotnöt
3 matskedar gräddfil
•2 ägg
Övrigt:
Bakplåt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Knåda speltmjöl, smör, lättkvarg och lite
salt till en deg och lägg i kylskåpet.
Skär vitkålen i fina strimlor. Tärna bacon
och stek i det skirade smöret. Tillsätt kålen
och fräs tills den är mjuk. Krydda med salt,
peppar och muskot och blanda med
gräddfilen.
Fortsätt att bräsera tills all lös vätska har
avdunstat.
Hårdkoka äggen, kyl dem och tärna dem.
Blanda ner i kålen och låt svalna.
Kavla ut degen och skär ut cirklar med
8 cm diameter.
Lägg lite fyllning i mitten av varje cirkel och
vik över. Försegla kanterna genom att
trycka till med en gaffel.
Placera pirogerna på en bakplåt täckt med
bakplåtspapper och pensla med äggula.
Tid i produkten: 20 minuter
Ugnsnivå: 3
Savarinkaka
Ingredienser för degen:
350 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst eller
42 g färsk jäst)
75 g socker
100 g smör
5 äggulor
1/2 tesked salt
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
125 ml mjölk
Efter bakning:
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EVY7800AAV Recipe book

Typ
Recipe book