Tefal EF352116 Användarmanual

Kategori
Fondues, finsmakare
Typ
Användarmanual
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
VIKTIGA FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER
Lämna aldrig apparaten obevakad när den är i
bruk.
Apparaten är endast avsedd att användas r
hemmabruk.
Den är inte avsedd att användas i följande fall
som inte täcks av garantin:
- I pentryn för personal i butiker, kontor och
andra arbetsplatser,
- På lantbruk,
- För gästernas användning på hotell, motell
och andra liknande boendemiljöer,
- I miljöer av typ bed & breakfast, vandrarhem
och liknande rum för uthyrning.
Denna apparat är inte avsedd att användas
av personer (inklusive barn) som inte klarar
av att hantera elektrisk utrustning, eller av
personer utan erfarenhet eller kännedom,
rutom om de har erllit, genom en person
ansvarig för deras säkerhet, en övervakning
eller på förhand fått anvisningar angående
apparatens användning. Om barn annder
denna apparat måste de övervakas av en vuxen
för att säkerställa att barnen inte leker med
apparaten.
Ta bort allt förpackningsmaterial, klisterlappar och
80
SV
TEF-FONDUE-2017624610 07/06/12 09:44 Page80
81
tillbehör som finns inuti och utanpå apparaten.
Rulla ut sladden helt och hållet.
Temperaturen kan vara g de åtkomliga
ytorna när apparaten är i funktion.
Rör aldrig vid apparatens varma delar.
Anslut alltid stickkontakten till ett jordat uttag.
Apparaten är inte avsedd att fungera med
hjälp av en extern timer eller med en separat
fjärrkontroll.
Kontrollera att nätsnningen stämmer överens
med märkningen på apparatens undersida.
Om sladden är skadad, ska den bytas ut mot
originalsladd eller en speciell enhet som finns
disponibel hos tillverkaren eller tillverkarens
serviceverkstad.
Om en förlängningssladd måste användas, se
till att den har motsvarande diameter och har
en jordad kontakt.
Flytta inte apparaten när oljan är varm.
Denna apparat är inte en frityrkokare. Det är
således helt uteslutet att fritera pommes frites,
munkar, etc. i fonduegrytan.
Kontrollera att livsmedel som ska användas har
fått rinna av ordentligt.
Om du använder frysta varor, kontrollera att de
är fullständigt upptinade.
Den här apparaten får användas av barn över
SV
är i
för
fall
tell
em
as
rar
av
m,
on
ng
de
der
en
ed
och
TEF-FONDUE-2017624610 07/06/12 09:44 Page81
8 år samt av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förga samt av personer
utan erfarenhet och kunskap, om de övervakas
eller har tt instruktioner om hur apparaten ska
användas ett säkert sätt och om de förstår
de risker som föreligger. Barn får inte leka med
apparaten. Rengöring och anndarunderhåll
r göras av barn om de är över 8 år och det sker
under ansvarigs tillsyn.
rvara apparaten och sladden utom räckhåll
för barn under 8 år.
Apparaten r inte doppas ner i vatten. Nedsänk
aldrig basplattan och dess sladd i vatten.
Viktiga råd för att göra FONDUE MED OLJA :
- Använd alltid ny olja.
- Blanda inte olika oljor.
- Häll aldrig vatten i olja eller annat fettämne.
- Tillsätt inte örter eller kryddor i oljan.
- Vi rekommenderar solrosolja, jordnötsolja eller
vegetabilisk olja.
- Använd inte oljor som smaksatts med olika
ingredienser (t.ex. örter).
- När fonduegrytan diskas, skölj noga och torka
väl före nästa användning.
r fonduegrytan fylls, var mycket noga med
att följa min- och maxnierna som indikeras
på fonduegrytans insida.
82
SV
TEF-FONDUE-2017624610 07/06/12 09:44 Page82
Volym:
- Fondue Simply Invents :
Olja: minst 1 liter till högst 1,25 liter (enligt
märkena).
Buljong: högst 1,5 liter med ingredienserna
(räcker en timme).
- Fondue Color - Fondue Ambiance
- Pic’party - Fondue Ovation :
Olja: minst 1 liter till högst 1,25 liter
(enligt märkena).
Buljong: högst 1,5 liter vatten.
- Multi Fondues :
Olja: minst 1 liter till högst 1,25 liter (enligt
märkena).
Buljong: högst 2 liter med ingredienserna
(räcker en timme).
83
SV
TEF-FONDUE-2017624610 07/06/12 09:44 Page83
Tack för att du har köpt denna apparat.
Vårt företag produktutvecklar kontinuerligt produkterna varför det ibland kan förekomma små pro-
duktförändringar.
Råd / information
Fasta eller flytande livsmedel som kommer i kontakt med de delarna grillen markerade
med - logon, bör inte ätas.
För din säkerhet överensstämmer denna apparat med alla rådande standarder och regleringar (låg-
spänningsdirektiv, elektromagnetisk kompatibilitet, material godkända för livsmedelskontakt, miljö).
Första gången apparaten används, kan en svag lukt eller en liten rökutveckling förekomma under
de första minuterna.
• Efter en ostfondue rekommenderar vi att du fyller grytan med vatten och låter den stå över natten
innan du diskar den.
Förvara apparaten utom räckhåll för barn.
Försiktighetsåtgärder vid rengöring av träbrickan:
- Varje träbricka är en unik naturlig del.
- Den är mer eller mindre känslig för vatten beroende på hur porös den är. En träbricka som doppas
ner i vatten när den diskas kan få sprickor eller gå sönder.
Försiktighetsåtgärder vid rengöringen av glasplattan (fondue Ambiance) :
- Glasplattan kan rengöras i diskmaskinen. Observera: hantera den varsamt för att undvika eventu-
ella stötar.
- Placera inte den heta plattan under vatten eller på en ömtålig yta.
Gör så här
Om olyckan ändå är framme, skölj omedelbart brännskadan med kallt vatten och tillkalla läkare om
nödvändigt.
Röken vid tillagning kan innebära fara för djur som har speciellt känsliga luftvägar, som fåglar. Vi
rekommenderar att fåglar hålls på behörigt avstånd från platsen för tillagning.
• Läs noga igenom instruktionerna i denna bruksanvisning och förvara den på en säker plats.
Vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder när du placerar sladden, med eller utan förlängnings-
sladd, vid bordet så att den inte är i vägen för någon och så att ingen riskerar att snava över den.
Använd endast fonduegrytan som bifogas apparaten eller som inköpts på en auktoriserad service-
verkstad.
Låt koka enligt anvisningarna i receptet eller till önskad beredning.
För att bevara fonduegrytans släpp-lätt-egenskaper, använd helst en stekspade eller annat redskap
av plast eller trä vid beredningen av receptet.
Se till att fonduegrytan är stabilt och korrekt placerad på apparatens bas.
Fondue Ambiance :
- Plattan i härdat glas har tagits fram för att stå emot värmechocker och mekaniska stötar inom
ramen för normal användning. Vidta emellertiddvändiga försiktighetsåtgärder vid hanteringen
av produkten (rengöring, installation, m.m.).
- Om glasplattan måste bytas ut, ersätt den endast med en platta från tillverkaren eller något auk-
toriserat servicecenter.
84
SV
TEF-FONDUE-2017624610 07/06/12 09:44 Page84
Gör inte så här
Lämna aldrig apparaten utan uppsikt när den används.
Ställ aldrig apparaten direkt en ömtålig yta (glasbord, duk, lackade möbler etc.). Undvik att ställa
den på ett mjukt underlag som t.ex. en diskhandduk.
För att undvika överhettning av apparaten får den aldrig placeras i ett hörn eller mot en vägg.
Låt aldrig apparaten vara igång tom.
Rör inte vid apparatens metalldelar när den är i bruk eftersom de blir mycket varma.
Använd inte portionsformarna för att tillreda mat och ställ dem inte på någon värmekälla.
Placera inte den heta plattan under vatten eller på en ömtålig yta.
Hantera inte apparaten innan den svalnat fullständigt.
Elementet ska inte rengöras. Om det är mycket smutsigt, vänta tills det svalnat helt och gnid med
en torr trasa.
Miljö
Var rädd om miljön!
Din apparat innehåller olika material som kan återanvändas eller återvinnas.
Lämna den en återvinningsstation eller en auktoriserad serviceverkstad för omhän-
dertagande och behandling.
85
SV
TEF-FONDUE-2017624610 07/06/12 09:44 Page85
86
Fonduerecept
Antalet personer och tillagningstiden anges upplysningsvis och kan variera beroende livsmedlens
storlek, mängden ingredienser och vars och ens smak.
Ostfondue (6 personer)
900 g ost (300 g Beaufort, 300 g emmentaler och 300 g comté), riven eller fint strimlad 5 till 6 dl torrt vitt vin
• 1 vitlöksklyfta • 1 glas rsrbnnvin (valfritt) • riven peppar och muskot • vitt bd
Skär brödet i tärningar. Gnid fonduegrytan med vitlöksklyftan. Sätt termostaten på 5 och häll det vita vinet i fonduegrytan
och värm i 6 till 10 min. Tillsätt osten, lite i taget, under omrning tills blandningen blir homogen.
När all ost har smält, tillsätt glaset körsbärsbrännvin, pepparn och den rivna muskoten. Under måltiden, dra stegvis ned
termostaten till 3. Var och en sätter en bit bröd sin gaffel och doppar den i grytan. Servera med torrt vitt vin (Crépi,
Apremont…).
Kinesisk fondue (6 personer)
• 450 g oxfilé eller ryggbiff skuren i fina, avlånga strimlor • 450 g fläskfilé i fina, avlånga strimlor • 1 l kycklingbuljong
• 1 selleri • 1 vitlöksklyfta • 1/2 lök • 5 kryddor • 20 g torkad svart svamp (att blötlägga dagen före)
Sätt termostaten 5. Häll 1 liter kycklingbuljong i fonduegrytan och 3 teskedar sojasås. Lägg till 1 vitlöksklyfta,
1/2 skivad lök, 1 strimlad selleri, hälften av svamparna i skivor, 1 tesked 5 kryddor och salt. Värm i 5 min, sänk därefter
termostaten till 4. Låt sedan buljongen sjuda i ca 10 min innan rätten avsmakas.Var och en sätter en bit kött på sin gaffel,
doppar den i buljongen ochter koka i ca 1 till 2 min. Servera med torrt vitt vin eller rosévin, eller naturligt med te.
Garnering: kantonesiskt ris (ris på kreolskt vis med en strimlad omelett på 3 ägg, några skivor kinesisk korv eller skinka, 1 lök
skuren i bitar stekt i smör), svamp, bambuskott i fina skivor, sojasallad, saltgurka och syltlök.
Sås: soja.
Köttfondue (6 personer)
• 1 l olja • 200 g oxfilé (per person) skuren i tärningar på 2 cm
Sätt termostaten 5. Häll oljan i fonduegrytan och värm i ca 15 min.Var och en sätter en bit kött på sin gaffel och doppar
den i oljan i 1 till 2 min.
Såser: majonnäs, rosa, dragon, Marius, stark, rouille, bearnaise, med kryddgrönt.
Västindisk fondue (6 personer)
• 500 g färsk torskfilé (eller vitlingfilé) 3 vitlöksklyftor • 1 lök 1 fågelpeppar (valfritt) 2 stora kokta och skalade
potatisar • 6 skalade gambas (eller 18 rosa räkor) • mjöl • 2 hela ägg • 1 liter olja
Hacka torskfiléerna (eller vitlingfiléerna), vitlöksklyftorna, löken, pepparn och potatisen i en hackmaskin. Blanda det hela
med 2 hela ägg och forma valnötsstora kulor som därefter rullas i mjölet. Skär gambasen (eller räkorna) i två eller tre bitar
och mjöla in dem lätt. Häll 1 liter olja i fonduegrytan och tt termostaten 5 och värm i 15 till 20 min. Under avsmakningen,
låt termostaten stå på 5. Var och en sätter en kula sin gaffel och friterar den i ca 5 min;
2 till 3 min räcker för tillagningen av gambasen (eller räkorna).
Garnering: kreolris.
Såser: eldmajonnäs, kreol, pili pili.
Chokladfondue (6 personer)
500 g mörk choklad • 2 burkar 20 cl crème fraiche • 2 matskedar konjak (valfritt) • färsk frukt skuren i bitar: päron, bananer,
äpplen, persikor, aprikoser, ananas, katrinplommon
Sätt termostaten på 1 och låt crème fraiche smälta i fonduegrytan i ca 2 min. Tillsätt chokladen i små bitar och smält i 10
min under omrörning tills blandningen blir homogen, tillsätt därefter 2 matskedar konjak. Under avsmakningen, låt
termostaten stå på 1. Var och en sätter en bit frukt på sin gaffel och doppar den i chokladen.
Garnering: brioche, mjuk pepparkaka, kakor, mandel, hasselnötter.
SV
TEF-FONDUE-2017624610 07/06/12 09:44 Page86
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106

Tefal EF352116 Användarmanual

Kategori
Fondues, finsmakare
Typ
Användarmanual