KitchenAid 5KGM Specifikation

Kategori
Kök
Typ
Specifikation
Svensk
Modell 5KGM
Mjölkvarn utformad uteslutande
för användning med alla
KitchenAid
TM
stående hushålls
köksmaskiner.
GRAANMOLEN
GIDS VOOR HET BESTE RESULTAAT
GRAIN MILL
GUIDE TO EXPERT RESULTS
MOULIN À CÉRÉALES
GUIDE DU CONNAISSEUR
GETREIDEMÜHLE
ANLEITUNG FÜR PROFI-ERGEBNISSE
MACINA CEREALI
GUIDA PER OTTENERE RISULTATI
PROFESSIONALI
MOLINILLO DE GRANO
GUÍA PARA CONSEGUIR RESULTADOS
PROFESIONALES
MJÖLKVARN
GUIDE FÖR BÄSTA RESULTAT
KORNKVERN
VEILEDNING FOR PROFESJONELLE
RESULTATER
VILJAMYLLY
OPAS PARHAISIIN TULOKSIIN
KORNMØLLE
SÅDAN FÅR DU DE BEDSTE RESULTATER
MOINHO DE CEREAIS
GUIA PARA RESULTADOS PROFISSIONAIS
KORNKVÖRN
LEIÐBEININGAR UM RÉTTA NOTKUN
ΑΛΕΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
TM
Svensk
2
Innehållsförteckning
Viktiga säkerhetsföreskrifter .............................................................................. 3
Tillbehör till mjölkvarn ....................................................................................... 4
Ihopsättning av mjölkvarnen ............................................................................. 4
Fastsättning av mjölkvarnen .............................................................................. 5
Tips angående mjölkvarnen .............................................................................. 5
Korn som föreslås ............................................................................................. 6
Hur du använder din mjölkvarn......................................................................... 7
Skötsel och rengöring ....................................................................................... 7
Recept .............................................................................................................. 8
KitchenAid
TM
Tillbehörsgaranti för Europa (hushållsbruk) ................................... 9
Service efter försäljning ..................................................................................... 9
Kundtjänst ...................................................................................................... 10
Din och andras säkerhet är mycket viktig.
I denna bruksanvisning och på apparaten sitter flera viktiga
säkerhetsanvisningar. Läs och följ alltid alla säkerhetsanvisningar.
Detta är en säkerhetssymbol.
Denna symbol uppmärksammar dig på eventuella risker som kan
döda eller skada dig och andra.
Efter alla säkerhetssymboler finns orden ”FARA” eller ”VARNING”
åtföljda av säkerhetsanvisningarna. Dessa ord betyder:
Du kan dödas eller skadas allvarligt
om du inte omedelbart följer
instruktionerna.
Du kan dödas eller skadas allvarligt
om du inte följer instruktionerna.
Alla säkerhetsanvisningar kommer att tala om den eventuella risken för dig,
tala om hur skaderisken minskas och tala om för dig vad som kan hända om
instruktionerna inte följs.
Svensk
3
VIKTIGA
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Vid användning av elektriska anordningar ska alltid grundläggande
säkerhetsregler följas, bland annat följande:
1. Läs igenom alla anvisningar.
2. Undvik risk för elektriska stötar genom att inte placera köksmaskinen i
vatten eller i andra vätskor.
3. Den här apparaten är inte avsedd att användas av personer med fysiska,
sensoriska eller mentala handikapp eller andra (såsom barn) som saknar
erfarenhet eller kunskap såvida inte dessa övervakas eller handleds av någon
säkerhetsansvarig.
4. Kontrollera att barn inte leker med apparaten.
5. Koppla ur apparaten ur vägguttaget när den inte används, innan delar
monteras eller tas bort eller vid rengöring.
6. Undvik kontakt med rörliga delar. Håll fingrarna borta från
utmatningsöppningen.
7. Använd inte köksmaskinen om nätssladden eller stickkontakten är skadad,
om det är något fel på apparaten eller om den har tappats eller skadats
på annat sätt. Returnera maskinen till närmaste auktoriserade KitchenAid-
servicecenter för undersökning, reparation och elektrisk eller mekanisk
justering.
8. Användning av tillbehör som inte rekommenderas eller säljs av KitchenAid
kan ge upphov till brand, elektriska stötar eller personskador.
9. Använd inte köksmaskinen utomhus.
10. Låt inte sladden hänga över en bordskant eller liknande.
11. Låt inte sladden komma i kontakt med varma ytor som till exempel spisen.
12. Kontrollera att det inte finns främmande föremål i cylindern innan du
använder den.
13. Se även avsnittet “Viktiga säkerhetsföreskrifter” i köksmaskinens handbok
“GUIDE FÖR BÄSTA RESULTAT”.
SPARA DESSA INSTRUKTIONER
Produkten är endast avsedd för privat användning
i hushåll.
Svensk
4
Tillbehör till mjölkvarn
Följande tillbehör är avsett att mala
icke oljiga korn av låg fuktighet som
vete, majs, råg, havre, ris, bovete,
korn och hirs.
Mjölkvarnens stomme (D)
fungerar som matartratt; leder kornen
i kvarnhjulet
Malningsgänga (B) — driver
malningsrörelsen
Rörligt kvarnhjul (C) — maler hela
korn till mjöl
Justeringsvred (F) — justerar hur
fin malningen ska vara
B
D
F
E
A
C
Ihopsättning av mjölkvarnen
OBS: Kvarnhjulen på denna enhet har
en tunn beläggning av mineralolja
som förhindrar att de rostar
under lagring. Innan du använder
mjölkvarnen ska du tvätta av oljan
med en mild rengöringslösning
och torka av noggrant. Om du inte
avlägsnar oljan kommer kvarnhjulen
att täppas till och malningrörelsen
kommer att sakta ner. Efter
användning av mjölkvarnen ska du
följa avsnittet “Skötsel och rengöring”.
Ihopsättning:
Sätt i tillsatsens drivaxel (A)
tillsammans med malningsgängan (B)
och den rörliga kvarnhjulet (C) i
mjölkvarnens stomme (D). Montera
frontplåten (E) med justeringsvredet
(F) på axelns framsida. Skruva i
skruvarna (G) och dra åt dem.
Rengöringsborste — används
till att rengöra kvarnhjul och andra
kvarndelar efter användning.
OBS: Sänk aldrig ner mjölkvarnen i
vatten eller annan vätska. Diska inte
tillbehören i diskmaskin. När det gäller
rekommenderade rengöringsmetoder
hänvisas till avsnittet “Skötsel och
rengöring”.
OBS: Mjölkvarnen är endast avsedd
till att mala icke oljiga korn med
låg fuktighet. Mal inte jordnötter,
kaffebönor, sojabönor eller solrosfrön
med mjölkvarnen; det höga olje- eller
fuktighetsinnehållet i dessa kan skada
malningsmekanismen.
G
Svensk
5
Mjöl som malts med mjölkvarnen
kommer att ha grövre struktur
än kommersiellt malet mjöl. Du
får med alla delar av kornet,
kommersiella kvarnar däremot
sållar bort vissa delar av det innan
mjölet marknadsförs.
Det är inte nödvändigt att pressa
in korn i mjölkvarnens cylinder
med händerna eller med något
verktyg. Den rörliga skruven matar
in kornen i kvarnhjulen.
En kopp korn ger mellan 156 och
188 g mjöl.
En kopp havre ger 110 g mjöl.
Om du maler mer mjöl än ditt
recept kräver kan du förvara det
i kylskåp eller frys så att det inte
härsknar eftersom produkten inte
innehåller konserveringsmedel.
Mal inte kaffebönor i din mjölkvarn;
det höga oljeinnehållet kan skada
malningsmekanismen. Kaffebönor
kan malas med KitchenAid™
Artisan™ kvarnen.
Mal inte korn eller nötter med hög
fuktighet eller högt oljeinnehåll
som jordnötter, solrosfrön och
sojabönor. Även dessa kan skada
malningsmekanismen.
Tips angående mjölkvarnen
Fastsättning av mjölkvarnen
Innan du fäster mjölkvarnen ska
du slå av och dra ut kontakten till den
stående köksmaskinen.
1. Beroende på typen av nav ska du
antingen fälla upp skyddet med
gångjärn eller lossa tillbehörets vred
(A) genom att vrida det moturs och
ta bort tillbehörets navskydd.
2. Sätt i tillbehörets axelskyddsrör (B)
i dess uttag (C) och säkerställ att
drivaxeln passar in i det fyrkantiga
navurtaget. Rotera vid behov
tillbehöret fram och tillbaka. När det
befinner sig i rätt position kommer
stiftet på dess skydd att passa in i
skåran på uttagets kant.
3. Dra åt låsvredet (A) tills enheten
sitter säkert på köksmaskinen.
A
C
B
Svensk
6
Korn som föreslås
Alla följande icke oljiga korn med
låg fuktighet kan malas i den
KitchenAid™ mjölkvarn:
Vete — Runt om i världen odlas det
många olika typer av vete. Hårt vete
med hög procentuell andel protein
anses för det mesta vara det bästa
mjölet för bröd; mjuka vetesorter
är att föredra för tårtor, kakor och
andra bakverk. Det går att blanda
hårda och mjuka vetesorter och få ett
allroundmjöl.
Majs — Mals fint för bakning och
grovt för majsgröt.
Råg — Kombinera rågmjöl med
vetemjöl så får du bästa resultat för
rågbröd; råg innehåller inte tillräckligt
med gluten för att jäsa bra.
Havre — Havre måste rensas innan
det mals till mjöl, alternativt kan
du använda rullad havre. Havrerens
förhindrar korrekt inmatning av korn
i malningsborrarna. I de flesta recept
kan du byta ut havremjöl mot upp till
1
/3 allroundmjöl.
Ris — Både vitt och brunt ris mals
bra.
Bovete — För att få bästa resultat ska
bovete rensas innan det mals. Både rå
och rostad bovete mals bra.
Korn — För att få bästa resultat ska
korn rensas innan det mals.
Hirs — Innan det mals ska hirs rostas
i en tung, torr kastrull eller stekpannan
för att få fram den unika smaken i
detta lilla korn. Rör hela tiden så att
det inte bränns vid.
Din lokala hälsokostaffär kan ge dig mer
information om spannmål.
Svensk
7
2. Fyll cylindern med korn.
3. När korn fyllts på startar du
köksmaskinen på hastighet 10.
OBS: Om malningen är för fin vrider
du justeringvredet moturs en skåra
taget tills du får önskad grovhet.
4. Fortsätt att fylla på korn i cylindern
tills önskad mängd har malts.
OBS: Mal inte mer än 1250 g
(10 koppar) mjöl åt gången; i annat
fall kan köksmaskinen skadas. När du
malt 1250 g (10 koppar) mjöl, ska du
låta köksmaskinen svalna i minst
45 minuter innan du använder den
igen.
Användning:
Lägg märke till malningssymbolerna
högst upp på fingerskivan.
Finmalningssymbolen (A) anger
den finaste malningsinställningen.
Grovmalningssymbolen (B) anger
inställning av den grövsta malningen.
Varje skåra på fingerskivan motsvarar
en malningsinställning.
1. Välj den finaste
malningsinställningen genom att
vrida justeringsvredet (C) medurs till
den finaste malningssymbolen (A)
och vrid det sedan direkt tillbaka
två hack.
Hur du använder din mjölkvarn
Skötsel och rengöring
Rengöring:
Rengör kvarnjhul och andra kvarndelar
med den borste som följer med.
Kvarnen behöver inte nödvändigtvis
rengöras efter varje användning men
ska borstas vid byte av spannmålstyp.
Om så krävs kan en tandpetare
användas till att rengöra kvarnhjulets
tänder.
VIKTIGT: Diska inte mjölkvarnen eller
någon av delarna i diskmaskin.
Om mjölkvarnen måste diskas ska
det göras för hand och med milt
rengöringsmedel och varmt vatten.
Torka av den noga med handduk.
Låt den sedan lufttorka. Använd inte
maskinen utomhus. Om kvarnhjulet
inte är helt torr kan kornen täppa till i
kvarnen.
Om enheten måste lagras under en
längre tid ska du smörja ett tunt
lager mineralolja över borren. Före
nästa användning ska den diskas så
som anges ovan så att mineraloljan
försvinner.
B
A
C
Svensk
8
Jalapeño majsmuffins
125 g majs
94 g vetekorn
1 matsked bakpulver
1
/2 tesked salt
240 mL lättmjölk
60 mL matolja
3 matskedar honung
1 ägg
2 matskedar tärnad
jalapeño på
burkpaprikor (långa
grönaicke pikanta
paprikor)
Sätt ihop mjölkvarnen och fäst den på
köksmaskinen. Ställ in kvarnen på den finaste
inställningen och vrid sedan tillbaka två hack. Ställ
köksmaskinen på hastighet 10 och mal ner majs
i mixerskålen som är placerad under kvarnen.
Upprepa med vetekornen efter att kvarnen ställts in
på finaste inställningen och vridits tillbaka ett hack.
Tillsätt bakpulver och salt i mixerskålen; blanda
ordentligt. Tillsätt alla återstående ingredienser.
Fäst skålen och plattvispen i köksmaskinen. Vrid
köksmaskinen till visphastighet (hastighet 1) och
blanda i cirka 15 sekunder. Stoppa och skrapa
skålen. Vrid köksmaskinen till visphastighet
(hastighet 1) och blanda i cirka 15 sekunder.
Skeda smeten till infettade muffins. (Använd
inte muffinsformar.) Grädda vid 190° C i 15 till
18 minuter eller tills den tandpetare som sitter
instucken mitt i kommer ut helt och hållet. Ta
genast bort flikar. Serveras varma.
Ger: 12 portioner (1 muffin per portion).
Per portion: Omkring 121 Kcal.
Honungspannkakor på fullvete
125 g vetekorn
1 tesked bikarbonat
1
/4 tesked salt
1
/4 tesked muskot
360 mL kärnmjölk
2 ägg
3 matskedar smör
Sätt ihop mjölkvarnen och fäst den på
köksmaskinen. Ställ in kvarnen på den finaste
inställningen. Vrid köksmaskinen till hastighet
10 och mal vetekornen i skålen som er placerad
under kvarnen.
Tillsätt bikarbonat, salt och muskot i skålen, blanda
ordentligt. Tillsätt alla återstående ingredienser.
Fäst skålen och en plattvisp i köksmaskinen. Vrid
köksmaskinen till hastighet 2 och blanda i cirka
15 sekunder. Stoppa och skrapa skålen. Vrid
köksmaskinen till hastighet 2 och blanda i omkring
15 sekunder tills degen är jämnt fördelad.
Spruta matlagningssprej som inte fastnar på en
bakplåt eller tung stekpanna. Värm upp bakplåten
till medelhög värme. Häll på omkring 80 mL deg på
plåten för varje pannkaka. Grädda i 1 till 2 minuter
eller tills det bildas bubblor på ytan och kanterna blir
torra.
Vänd och grädda i ytterligare 1 till 2 minuter eller
tills de är gyllenbruna på undersidan.
Ger: 6 portioner (2 pannkakor per portion).
Per portion: Omkring 170 kcal.
RECEPT
Svensk
9
Längd på
garantin:
Två års fullständig
garanti räknat från
inköpsdatum.
KitchenAid
står för:
Kostnader för
komponenter och
arbete i samband med
reparationer till följd
av brister i material
eller sammansättning.
Service måste utföras
av ett servicecenter
som är auktoriserat av
KitchenAid.
KitchenAid
står inte för:
A. Reparationer när
spannmåls kvarnen
används till annat än
normal hushållsmats
tillagning
B. Skada som
uppstår vid olycka,
förändringar, felaktig
användning, missbruk
eller installation/
drift som inte
överensstämmer med
lokala elektriska regler.
KITCHENAID TAR INGET ANSVAR FÖR INDIREKTA SKADOR.
KitchenAid
TM
Tillbehörsgaranti för Europa
(hushållsbruk)
Service efter försäljning
All service ska utföras lokalt av ett
auktoriserat KitchenAid Service Center.
Kontakta den återförsäljare som du
köpt enheten av för att få namnet på
närmaste auktoriserade KitchenAid
Service Center.
El & Digital
Ringvägen 17
118 53 STOCKHOLM
08-845180
Relectric Service
Kammakargatan 27
111 60 STOCKHOLM
08-230480
Caricon Electric
Odinsplatsen 9
411 02 GÖTEBORG
031-155060
Rakspecialisten
Möllevångsgatan 34
214 20 MALMÖ
040-120770
10
Svensk
® Registrerat varumärke som tillhör KitchenAid, USA.
™ Varumärke som tillhör KitchenAid, USA.
Köksmaskinens utformning är ett varumärke som tillhör KitchenAid, U.S.A.
© 2010. Med ensamrätt.
Specifikationerna kan ändras utan föregående meddelande om detta.
W10251155A
Kundtjänst
SEBASTIAN AB
Österlånggatan 41/Box 2085
S-10312 STOCKHOLM
Tel: 08-555 774 00
www.KitchenAid.eu
Íslenska
Gerð 5KGM
Kornkvörn
Sérstaklega hönnuð til notkunar
með öllum KitchenAid
TM
stand-
hrærivélum.
GRAANMOLEN
GIDS VOOR HET BESTE RESULTAAT
GRAIN MILL
GUIDE TO EXPERT RESULTS
MOULIN À CÉRÉALES
GUIDE DU CONNAISSEUR
GETREIDEMÜHLE
ANLEITUNG FÜR PROFI-ERGEBNISSE
MACINA CEREALI
GUIDA PER OTTENERE RISULTATI
PROFESSIONALI
MOLINILLO DE GRANO
GUÍA PARA CONSEGUIR RESULTADOS
PROFESIONALES
MJÖLKVARN
GUIDE FÖR BÄSTA RESULTAT
KORNKVERN
VEILEDNING FOR PROFESJONELLE
RESULTATER
VILJAMYLLY
OPAS PARHAISIIN TULOKSIIN
KORNMØLLE
SÅDAN FÅR DU DE BEDSTE RESULTATER
MOINHO DE CEREAIS
GUIA PARA RESULTADOS PROFISSIONAIS
KORNKVÖRN
LEIÐBEININGAR UM RÉTTA NOTKUN
ΑΛΕΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
TM
Íslenska
2
Efnisyfirlit
Mikilvæg öryggisatriði ....................................................................................... 3
Kornkvörn ......................................................................................................... 4
Kornkvörnin sett saman .................................................................................... 4
Kornkvörnin uppsetning .................................................................................... 5
Ráðleggingar við kornmölun ............................................................................. 5
Korntegundir sem hægt er að nota ................................................................... 6
Kornkvörnin notuð ............................................................................................ 7
Umhirða og hreinsun ........................................................................................ 7
Uppskriftir ......................................................................................................... 8
Household KitchenAid
TM
ábyrgð á aukahlutum í Evrópa .................................... 9
Þjónustumiðstöðvar .......................................................................................... 9
Þjónusta við viðskiptavini .................................................................................. 9
Öryggi þitt og annarra er mjög mikilvægt.
Við höfum sett mörg mikilvæg öryggisfyrirmæli í þessa handbók og á blandarann
þinn. Alltaf skal lesa öll öryggisfyrirmæli og fara eftir þeim.
Þetta er öryggisviðvörunartákn.
Þetta tákn varar þig við hugsanlegum hættum sem geta deytt eða
meitt þig og aðra.
Öllum öryggisviðvörunartáknum fylgja öryggisfyrirmæli, ásamt
orðunum „HÆTTA“ eða „AÐVÖRUN“. Þessi orð merkja:
Þú getur slasast alvarlega eða jafnvel
dáið, ef þú fylgir ekki þegar í stað
leiðbeiningum frá fyrstu notkun.
Þú getur slasast alvarlega, eða jafnvel
dáið, ef þú fylgir ekki leiðbeiningum.
Öll öryggisfyrirmælin segja þér hver hættan getur verið. Þau segja þér hvernig
draga á úr hættu á meiðslum, og segja þér hvað getur gerst ef leiðbeiningum er
ekki fylgt.
Íslenska
4
Kornkvörn
Hreinsibursti — notaður til
að hreinsa skífur og aðra hluta
kvarnarinnar eftir notkun.
ATHUGIÐ: Aldrei skal setja
kornkvörnina á kaf í vatn eða annan
vökva. Þvoist aldrei í uppþvottavél. Sjá
kaflann “Umhirðu og hreinsun” hvað
varðar ráðlagðar hreinsunaraðgerðir.
ATHUGIÐ: Kornkvörnin er hönnuð
til að mala aðeins raka- og fitulítið
korn. Ekki mala hnetur, kaffibaunir,
sojabaunir, eða sólblómafræ með
kornkvörninni. Hátt fituinnihald
þeirra eða rakastig getur skemmt
mölunarbúnaðinn.
Eftirfarandi fylgihlutur er hannaður
til að mala raka- og fitulítið korn, svo
sem hveiti, maís, rúg, hafra, hrísgrjón,
bókhveiti, bygg og hirsi.
Aðalhluti kornkvarnarinnar (D)
þjónar sem trekt og stýrir korni
inn í mölunarskífuna
Mölunarsnigill (B)
knýr mölunaraðgerðina
Hreyfanleg skífa (C)
malar kornið
Stillihnúður (F) — stillir fínleika
mjölsins
B
D
F
E
A
C
Kornkvörnin sett saman
ATHUGIÐ: Mölunarskífurnar í þessari
einingu hafa verið þaktar þunnu lagi af
jarðolíu til að koma í veg fyrir að þær
ryðgi meðan á geymslu stendur. Áður
en þú notar kornkvörnin skaltu þvo
olíuna af með mildri lausn af hreinsiefni
og þurrka vandlega. Ef þú fjarlægir
ekki olíuna stíflast skífurnar og mölunin
gengur hægar. Þegar búið er að nota
kornkvörnina skal fara eftir kaflanum um
“Umhirðu og hreinsun”.
Að setja saman:
Settu aflskaft tækisins (A)
með mölunarsniglinum (B) og
hreyfanlegu skífunni (C) inn í
aðalhluta kornkvarnarinnar (D). Festu
framplötuna (E) með stillihnúðnum (F)
á enda skaftsins. Snúðu skrúfunum (G)
og hertu þær.
G
Íslenska
5
Mjöl sem malað er með
kornkvörninni hefur grófari áferð
en mjöl sem keypt er í búð.
Kornkvörnin malar og skilar af sér
öllum hlutum kornsins. Hins vegar
hafa sumir hlutar kornsins verið
sigtaðir frá fyrir markaðsetningu
mjöls á almennum markaði.
Ekki er nauðsynlegt að þrýsta
korninu ofan í kornkvörnina
með höndum eða áhaldi.
Mölunarsnigillinn, sem
hreyfist, matar kornið inn í
mölunarskífurnar.
Einn bolli af korni gefur af sér milli
156 g og 188 g af mjöli.
• Einn bolli af höfrum gefur af sér
110 g af mjöli.
Ef þú malar meira mjöl en
uppskriftin krefst skaltu geyma
það í kæliskápnum eða frystinum
til að varna þess að það þráni þar
sem þessi afurð inniheldur engin
rotvarnarefni.
Ekki mala kaffibaunir í kornkvörninni.
Hátt fituinnihald þeirra getur skemmt
mölunarbúnaðinn. Hægt er að mala
kaffibaunir með KitchenAid
TM
Artisan
TM
skífukvörninni (burr grinder).
Ekki mala korn eða hnetur sem
innihalda mikinn raka eða fitu,
svo sem hnetur, sólblómafræ
eða sojabaunir. Þær geta einnig
skemmt mölunarbúnaðinn.
Ráðleggingar við kornmölun
Kornkvörnin uppsetning
Uppsetning:
Áður en kornkvörninni er komið fyrir
skal slökkva á hrærivélinni og taka
hana úr sambandi.
1. Eftir því hvers konar drif er á vélinni
skal annað hvort lyfta upp hlífinni á
hjörunum eða losa tengihnappinn (A)
með því að snúa honum rangsælis
og fjarlægja hlífina yfir drifinu.
2. Settu drifskaftið á aukabúnaðinum
(B) í drifið (C) og gættu þess að
drifskaftið passi inn í ferningslaga
stæðið. Snúðu aukabúnaðinum
fram og aftur ef nauðsyn krefur.
Þegar aukabúnaðurinn er í réttri
stöðu passar pinninn í drifskaftinu
inn í skoruna á nafarkantinum.
3. Hertu tengihnappinn (A) þar til
einingin er tryggilega fest við
hrærivélina.
A
C
B
Íslenska
6
Korntegundir sem hægt er að nota
Eftirfarandi korntegundir eru raka-
og fitulitlar og þær má mala í
KitchenAid
TM
kornkvörninni:
Hveiti — Margar mismunandi gerðir
af hveiti eru ræktaðar í heiminum.
Hart hveiti, með háu próteinhlutfalli
er almennt talið best fyrir brauðmjöl;
mjúkt hveiti er frekar notað í kökur,
smákökur og annað sætabrauð.
Blandaðu saman hörðu og mjúku
hveiti fyrir allrahanda hveiti.
Maís — Fyrir sætabrauð og
maísmjölsmauk.
Rúgur — Blandaðu saman rúgmjöli
og hveiti fyrir bestu útkomu í
rúgbrauði; rúgur inniheldur ekki
nægilegt glúten til að hann lyftist vel.
Hafrar — Hafrana verður að afhýða
áður en þeir eru malaðir í mjöl, eða
nota valsaða hafra. Hafrahýði kemur í
veg fyrir að kornið matist almennilega
inn í mölunarskífurnar. Í flestum
uppskriftum getur þú notað allt að
1
/3 af allrahanda hveiti í stað
haframjöls.
Hrísgrjón — Bæði hvít og brún
hrísgrjón malast vel.
Bókhveiti — Til að ná sem bestum
árangri ætti að afhýða bókhveiti
fyrir mölun. Bæði óunnið og ristað
bókhveiti malast vel.
Bygg — Til að ná sem bestum árangri
ætti að afhýða bygg fyrir mölun.
Hirsi — Áður en þú malar hirsið skaltu
rista það á þurri steikarpönnu, til að
laða fram einstakan keim þessa örlitla
korns. Hrærðu stöðugt til að koma í
veg fyrir að það brenni.
Þú getur fengið nánari upplýsingar um
korn í næstu heilsubúð.
Íslenska
7
2. Fylltu trektina af korni.
3. Settu svo hrærivélina af stað á
hraða 10.
ATHUGIÐ: Ef mölunin er of fín skaltu
snúa stillihnappinum rangsælis, einu
haki í einu þar til óskuðum grófleika
er náð.
4. Haltu áfram að bæta korni í
trektina þar til búið er að mala
óskað magn af korni.
ATHUGIÐ: Ekki mala meira en 1250 g
(10 bolla) af mjöli í einu; skemmdir gætu
orðið á hrærivélinni. Þegar búið er að
mala 1250 g (10 bolla) af mjöli, skaltu
leyfa hrærivélinni að kólna í að minnsta
kosti 45 mínútur áður en þú notar
hana aftur.
Notkun:
Taktu eftir mölunartáknunum tveimur
efst á skífunni. Fínmölunartáknið
(A) gefur til kynna fínustu
mölunarstillinguna. Grófmölunartáknið
(B) gefur til kynna grófustu
mölunarstillinguna. Hvert hak á skífunni
stendur fyrir mölunarstillingu.
1. Veldu fínustu mölunarstillinguna
með því að snúa stillihnappinum
(C) réttsælis í átt að
fínmölunartákninu (A) og snúa
stillihnappinum síðan samstundis til
baka um 2 hök.
Kornkvörnin notuð
Umhirða og hreinsun
Til að hreinsa:
Hreinsaðu skífurnar og aðra hluta
kvarnarinnar með meðfylgjandi
bursta. Ekki er nauðsynlegt að hreinsa
kvörnina eftir hverja notkun, en það
ætti að bursta hana þegar breytt
er um korngerð. Ef nauðsyn krefur
er hægt að nota tannstöngul til að
hreinsa rásirnar í skífunni.
MIKILVÆGT: Ekki þvo kornkvörnina
eða neinn hluta hennar í
uppþvottavél.
Ef nauðsynlegt er að þvo
kornkvörnina skal þvo hana í
höndunum með mildu þvottaefni
og volgu vatni. Þurrkaðu vandlega
með handklæði. Leyfðu að standa og
þorna. Ekki setja saman fyrr en við
næstu notkun. Ef skífurnar eru ekki
alveg þurrar getur kvörnin stíflast.
Ef setja skal eininguna í geymslu í
langan tíma skal bera þunnt lag af
jarðolíu á skífurnar. Fyrir næstu notkun
skal þvo hana í höndunum eins
og uppálagt var hér að ofan, til að
fjarlægja jarðolíuna.
B
A
C
Íslenska
8
Jalapeño Maísformkökur
125 g maís
94 g hveitikorn
1 matskeið lyftiduft
1
/2 teskeið salt
240 mL léttmjólk
60 mL olía
3 matskeiðar hunang
1 egg
2 matskeiðar
niðurskorinn
jalapeno- pipar úr
krukku eða dós
Settu saman kornkvörnina og festu hana við hrærivélina.
Stilltu kvörnina á fínustu stillingu og snúðu síðan
hnappinum til baka um 2 hök. Settu hrærivélina á
hraða 10 og malaðu kornið í hrærivélarskálina undir
kvörninni. Endurtaktu með hveitikornum eftir að hafa
stillt kornkvörnina á fínustu stillingu og snúið hnappinum
til baka um 1 hak.
Bættu lyftidufti og salti í hrærivélarskálina. Hrærðu
vel. Bættu við öllu hráefninu sem eftir er. Festu
skálina og flatan þeytara við hrærivélina. Stilltu
hrærivélina á hraða 1 og hrærðu í um 15 sekúndur.
Stöðvaðu vélina og skafðu skálina. Stilltu hrærivélina
á hraða 1 og hrærðu í um 15 sekúndur.
Settu deigið í smurð formkökuform. (Ekki nota
pappírsform) Bakaðu við 190° C í 15 til 18 mínútur,
eða þangað til tannstöngull sem stungið er í
miðjuna kemur út hreinn. Taktu kökurnar þegar í
stað úr formunum. Berðu fram heitt.
Magn: 12 skammtar
Hver skammtur inniheldur um 121 kal.
Heilhveiti-hunangspönnukökur
125 g hveitikorn
1 teskeið bökunarsódi
1
/4 teskeið salt
1
/4 teskeið múskat
360 mL áfir
2 egg
3 matskeiðar hunang
Settu saman kornkvörnina og festu hana við
hrærivélina. Stilltu kvörnina á fínustu stillingu. Stilltu
hrærivélina á hraða 10 og malaðu hveitikornin ofan
í hrærivélarskálina undir kvörninni.
Bættu bökunarsóda, salti og múskati í
hrærivélarskálina. Hrærðu vel. Bættu við öllu
hráefninu sem eftir er. Festu skálina og flatan
þeytara við hrærivélina. Stilltu hrærivélina á hraða
2 og hrærðu í um 15 sekúndur. Stöðvaðu og skafðu
skálina. Settu hrærivélina á hraða 2 og hrærðu í um
15 sekúndur, eða þar til deigið er mjúkt.
Berðu feiti á pönnukökupönnu og hitaðu hana að
miðlungsháum hita. Helltu um 80 mL af deigi
(
1
/3 bolli) fyir hverja pönnuköku á
pönnukökupönnuna. Steiktu í 1 til 2 mínútur,
eða þangað til bólur myndast á yfirborðinu og
kantarnir verða þurrir.Snúðu við og steiktu í um
1 til 2 mínútum lengur, eða þangað til þær eru
gullinbrúnar að neðanverðu.
Magn: 12 pönnukökur.
Hver skammtur inniheldur um 170 kal.
Uppskriftir
Íslenska
9
Lengd
ábyrgðar:
Full ábyrgð í tvö ár
frá kaupdegi.
KitchenAid greiðir
fyrir:
Varahluti og
viðgerðarkostnað til
að lagfæra galla í
efni eða handverki.
Viðurkennd KitchenAid
þjónustumiðstöð verður
að veita þjónustuna.
KitchenAid
Ábyrgist ekki
A. Viðgerðir þegar
kornkvörnin er notuð
til annarra aðgerða en
venulegs undirbúnings
fyrir heimilismat.
B. Skemmdir sem leiða
af slysni, breytingum,
misnotkun,
misþyrmingum, eða
uppsetningu/notkun
sem ekki er í samræmi
við rafmagnslög á
staðnum.
KITCHENAID TEKUR ENGA ÁBYRGÐ Á ÓBEINUM SKEMMDUM.
Household KitchenAid
TM
ábyrgð
á aukahlutum í Evrópa
Þjónustumiðstöðvar
Viðurkenndar KitchenAid
þjónustumiðstöðvar á hverjum stað
fyrir sig ættu að sjá um alla þjónustu.
Hafðu samband við söluaðilann
sem einingin var keypt hjá til að fá
heiti næsta viðurkennda KitchenAid
þjónustumiðstöð.
EINAR FARESTVEIT & CO.hf
Borgartúni 28, PH 5440
125 REYKJAVIK
ISLAND
Sími verslun: 520 7901
Skrifstofa: 520 7900
Fax: 520 7910
EINAR FARESTVEIT & CO.hf
Borgartúni 28, PH 5440
125 REYKJAVIK
ISLAND
Sími verslun: 520 7901
Skrifstofa: 520 7900
Fax: 520 7910
www.KitchenAid.eu
Þjónusta við viðskiptavini
10
Íslenska
® Skrásett vörumerki KitchenAid, BNA.
™ Vörumerki KitchenAid, BNA.
© 2010. Öll réttindi áskilin.
Lýsingar geta breyst án fyrirvara.
W10251155A
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132

KitchenAid 5KGM Specifikation

Kategori
Kök
Typ
Specifikation