Kenwood TYPE FGP20 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

instructions and recipe ideas 2 - 10
Instructies en receptsuggesties 11 - 19
instructions et idées de recettes 20 - 29
anleitungen und Rezeptvorschläge 30 - 39
istruzioni e idee per ricette 40 - 49
instruções e ideias de receitas 50 - 59
instrucciones e ideas para recetas 60 - 69
vejledning og ideer til opskrifter 70 - 78
Instruktioner och receptideér 79 - 87
bruksveiledning og forslag til oppskrifter 88 - 95
ohjeita ja ideoita resepteiksi 96 - 103
talimatlar ve tarifler 104 - 112
pokyny a recepty 113 - 121
használati utasítás és receptötletek 122 - 131
instrukcja obsługi i przykładowe przepisy 132 - 141
οδηγίες και ιδέες για συνταγές 142 - 151
návod na používanie a recepty 152 - 161
Поради і рецепти 162 - 171
271 - 081

79
säkerhet
l
Läs bruksanvisningen noggrant och spara den för framtida
bruk.
l
Ta bort allt förpackningsmaterial och eventuella etiketter,
inklusive skyddsfilmen, från knivbladen.
l
Om sladden är skadad måste den av säkerhetsskäl bytas ut
av Kenwood eller av en auktoriserad Kenwood-reparatör.
l
Var försiktig eftersom skärskivorna och änden
på stödkniven är mycket vassa. Hantera med
försiktighet.
l
Stäng av och vänta tills bladen har stannat helt innan du tar
av locket.
l
Stäng av och dra ur stickkontakten:
innan du monterar eller tar bort delarna;
när apparaten inte används;
och före rengöring.
l
Använd aldrig fingrarna för att trycka ner mat i matarröret.
Använd alltid matarstaven som medföljer.
l
Använd aldrig en skadad apparat. Få den kontrollerad eller
reparerad: Se ”service och kundtjänst”.
l
Låt aldrig kraftenheten, sladden eller kontakten bli blöt.
l
Låt inte överflödig sladd hänga ner över kanten på bordet eller
arbetsbänken eller komma i kontakt med heta ytor.
l
Lämna aldrig apparaten obevakad.
l
Om apparaten används på fel sätt kan det orsaka skador.
l
Använd aldrig ett tillbehör som inte är godkänt.
l
Apparaten kan användas av personer med begränsad
fysisk eller mental förmåga eller begränsad känsel eller med
bristande erfarenhet eller kunskap, om de övervakas eller får
instruktioner om hur den ska användas på säkert sätt och
förstår de medföljande riskerna.
l
Barn ska hållas under uppsikt för att se till att de inte leker
med apparaten.
Svenska
Vik ut främre omslaget med bilderna.
79 80
l
Denna apparat ska inte användas av barn. Håll apparat och
sladden utom räckhåll för barn.
l
Använd apparaten endast för avsett ändamål i hemmet.
Kenwood frånsäger sig allt ansvar om apparaten används på
felaktigt sätt eller om dessa instruktioner inte följs.
innan du sätter i kontakten
Kontrollera att din eltyp är samma som
anges på apparatens undersida.
Den här apparaten uppfyller EG
förordning 1935/2004 om material och
produkter avsedda att komma i kontakt
med livsmedel.
innan apparaten används för
första gången
Diska delarna: se ”skötsel och
rengöring”
förklaring till bilder
1
matarstav med stödkniv
2
lock med matarrör
3
skärskiva
Skivorna kan variera i förpackningen.
Exempel på tillgängliga skivor:
Spaghetti (2 X 2 mm)
Linguine (2 X 4 mm)
Tagliatelle (2 X 9 mm)
Flatt knivblad (Pappardelle) –
bredden beror på matens storlek
4
skivhållare
5
kraftenhet
6
På/Av-knapp
7
behållare
8
plattform för behållare
9
sladdförvaring
Se “service och kundtjänst” om du vill
skaffa ytterligare skärskivor
montera din
grönsakssvarv
1 Sätt i skivhållaren
4
.
2 Montera önskad skärskiva
3
. Locket
kan inte sättas på om skivhållaren
eller skärskivan inte har placerats på
rätt ställe. Se till att skärskivan sitter i
jämhöjd med hållaren.
3 Sätt på locket och se till att
på locket
är i höjd med
på apparaten. Vrid
medurs tills
är i höjd med
1
.
4 Placera behållaren under skärskivan.
5 Skär upp maten så att den passar i
matarröret och fäst på kniven vid änden
på matarstaven.
6 Placera matarstaven i matarröret och se
till att spåret på matarstaven är i höjd
med räfflan på matarröret.
7 Slå på och håll i matarstaven så att
maten förs ner i matarröret.
råd & tips
Ersätt pasta och nudlar med svarvade
grönsaker.
Använd fasta frukter och grönsaker utan
kärnor och frön som inte är tomma i
mitten.
Använd inte mjuk, saftig eller övermogen
mat eftersom den kan falla isär när den
svarvas.
Många viktiga vitaminer och
näringsämnen återfinns i skalet på frukt
och grönsaker så ta bara bort det om
det inte går att äta.
Välj grönsaker som är så raka som
möjligt.
81
Kapa av änden av livsmedlet så att det
uppstår en plan yta som kan fästas
vid änden på matarstaven. Ojämna
ändar gör att det kan bli svårt att fästa
livsmedlet på änden på matarstaven
vilket ger ett dåligt resultat.
Se till att livsmedlets diameter inte är
större än 5 cm så att det kan fästas vid
änden på matarstaven på ett säkert sätt.
Efter svarvningen kommer du att ha kvar
konformade ändbitar. Dessa bitar kan
skivas upp och användas.
Ånga lätt, blanchera, koka eller stek den
svarvade maten.
Mat Förberedelse Kommentarer
Äpplen Använd små äpplen (med
en diameter som passar
matarröret).
Skär bort änden så äpplet blir
platt.
• Man behöver inte ta bort kärnan
eller fröna eftersom de kommer
att samlas upp i änden av
matarstaven.
Svarvat äpple blir snabbt brunt
så använd direkt eller tillsätt
citronsaft.
Använd i sallader och
efterrättsrecept.
Rödbeta Ta bort löven.
Man behöver inte skala färska
rödbetor. Tvätta bara skalet
innan du svarvar dem.
Kokta rödbetor är för mjuka och
går inte lätt att svarva.
Ät rå i sallader.
Broccolistjälkar Skär av stjälkarna. När du tillagar broccoli, spara
stjälkarna och svarva dem.
Morötter Välj stora raka morötter och skär
av ändarna rakt.
Ånga lätt, blanchera, koka eller
stek.
Rotselleri Skala och skär upp i bitar som
passar i matarröret.
Zucchini Välj stora raka zucchini och
skär av bitarna på toppen och
botten.
Palsternacka Välj stora raka palsternackor och
skär av bitarna på toppen och
botten.
Kålrot/rova Skala och skär upp i bitar som
passar i matarröret
Butternut-pumpa Använd änden som inte är
uppsvälld utan tomrum i mitten
och frön.
Skala och skär upp i bitar som
passar i matarröret .
Kålrabbi Skala och skär upp i bitar som
passar i matarröret
81 82
skötsel och rengöring
Stäng alltid av apparaten och dra ut
stickkontakten före rengöring.
Var försiktig när du hanterar skärskivorna
och stödkniven – de är ytterst vassa.
Använd en borste för att rengöra
knivarna.
Vissa livsmedel kan missfärga plasten.
Detta är helt normalt och kommer inte
att skada plasten eller påverka hur
maten smakar. Att gnugga med en trasa
doppad i vegetabilisk olja kan hjälpa till
att ta bort missfärgningen.
Förvara skivorna i behållaren efter
användning.
kraftenhet
Torka av med en fuktig trasa och torka
sedan.
Sänk inte ned kraftenheten i vatten.
Tryck in överskottet av sladden på
baksidan
9
av kraftenheten.
Tvätta de löstagbara delarna för hand
och torka sedan.
Alternativt kan de diskas i diskmaskin.
service och kundtjänst
Om du får problem med att använda
apparaten ber vi dig att läsa avsnittet om
”problemsökning” i bruksanvisningen
eller på www.kenwoodworld.com innan
du ringer kundtjänst.
Produkten omfattas av en garanti
som efterföljer alla lagstadgade
bestämmelser vad gäller garanti och
konsumenträttigheter i inköpslandet.
Om din Kenwood-produkt inte fungerar
som den ska eller om du upptäcker fel
ber vi dig att lämna eller skicka in den till
ett godkänt KENWOOD-servicecenter.
För aktuell information om närmaste
godkända KENWOOD-servicecenter
besök www.kenwoodworld.com eller
Kenwoods webbplats för ditt land.
Konstruerad och utvecklad av Kenwood i
Storbritannien.
Tillverkad i Kina.
Mat Förberedelse Kommentarer
Daikon rädisa eller
mooli
Skala och skär upp i bitar som
passar i matarröret
Ett bra alternativ till ris.
Jerusalem
kronärtskocka
Tvätta och skär upp i bitar som
passar i matarröret
Lägg i vatten med en liten
mängd citronsaft direkt efter
bearbetning för att förhindra
missfärgning.
Päron • Välj små fasta päron.
Skär upp i bitar som passar i
matarröret.
Svarvat päron blir snabbt brunt
så använd direkt eller tillsätt
citronsaft.
Använd i sallader och
efterrättsrecept.
Sötpotatis/potatis Tvätta skalet.
Skär upp i bitar som passar i
matarröret
Lägg i vatten direkt efter
bearbetning för att förhindra
missfärgning.
83
VIKTIG INFORMATION OM HUR
PRODUKTEN SKALL KASSERAS
I ENLIGHET MED EUROPEISKA
DIREKTIV OM AVFALL SOM
UTGÖRS AV ELLER INNEHÅLLER
ELEKTRISK OCH ELEKTRONISK
UTRUSTNING (WEEE)
När produktens livslängd är över får
den inte slängas i hushållssoporna. Den
kan överlämnas till lokala myndigheters
avfallssorteringscentraler eller till en
återförsäljare som ger denna service.
När du avfallshanterar en hushållsapparat
på rätt sätt undviker du de negativa
konsekvenser för miljö och hälsa som kan
uppkomma vid felaktig avfallshantering. Du
möjliggör även återvinning av materialen
vilket innebär en betydande besparing av
energi och tillgångar.
83 84
problemsökning
Problem Orsak Lösning
Grönsakssvarven
fungerar inte.
Ingen ström.
Locket är inte stängt
ordentligt.
Kontrollera att apparaten är
inkopplad.
Kontrollera att locket sitter på
ordentligt.
Det går inte att sätta på
locket.
Skivhållaren eller skivan är
inte fastsatta på rätt sätt.
Kontrollera att skivhållaren och
skivan sitter fast ordentligt.
Dåligt resultat.
Maten är för mjuk eller saftig.
Alltför små eller smala
livsmedel.
Använd fasta frukter och
grönsaker utan kärnor och
frön som inte har ett tomrum i
mitten.
Välj livsmedel som är så raka
som möjligt och se till att
diametern är minst 5 cm.
Se “råd och tips”.
Bitarna blir
halvmåneformade istället
för spiralformade.
Diametern på det livsmedel
som bearbetas är för liten.
Maten roterar i matarröret.
Se till att diametern är större än
matarstavens ände.
Håll i maten ordentligt så att
den inte roterar.
Maten blir snabbt brun. Vissa livsmedel som t.ex.
äpplen, päron och potatis
blir snabbt bruna efter
bearbetning.
Använd direkt efter bearbetning
och lagra i vatten.
Tillsätt citronsaft till frukten för
att förhindra att den blir brun.
85
Zucchinisallad
Portioner: 2 som huvudrätt/ 4 som sidorätt
Tid: 5 minuter
Ingredienser:
Zucchini 2
Gul paprika (ta bort
stjälken och fröna)
1
Rödlök (skalad) ½ (medelstor –
150 gr)
Selleri 1 stjälk
Metod:
1 Svarva zucchinin med det platta knivbladet.
2 Skiva paprikan, löken och sellerin i 3 mm tjocka
skivor.
3 Blanda ihop alla ingredienserna i en skål.
4 Häll på valfri dressing.
Thai In-svarvad sallad
Portioner: 2 som huvudrätt/4 som sidorätt
Tid: 10 minuter
Ingredienser:
Mooli (Daikon) rädisa
(skalad)
½ (30 cm)
Gurka 2
Mango (skalad och
urkärnad)
½
Salladslök 4
Avsluta med:
Sesamfrön 4 tsk
Torkade räkor (valfritt) 4 msk
Färsk koriander (hackad) 4 msk
Metod:
1 Svarva gurkan och mooli rädisan med hjälp av
linguine-bladet.
2 Skär mangon i små tärningar och hacka
salladslöken.
3 Blanda ihop alla ingredienserna i en stor skål.
4 Häll på valfri dressing och strö över sesamfrön,
torkade räkor och färsk koriander.
Rödbets- och rotsellerilinguine
med räkor
Portioner: 2 som huvudrätt/4 som sidorätt
Tid: 20 minuter
Ingredienser:
Rå rödbeta 2
Rotselleri ½ (400 gr)
Fänkål ½ fänkål
Till marinaden:
Citron Saften av ½ citron
Extra jungfruolja 5 msk
Fänkålsfrön ½ tsk
Krydda Efter egen smak
Avsluta med:
Tigerräkor 20
Spenat 200 gr
Metod:
1 Skala och trimma av toppen och botten på
rödbetorna och rotsellerin.
2 Svarva rödbetorna och rotsellerin med hjälp av
linguine-bladet.
3 Lägg de svarvade rödbetorna och rotsellerin i en
stor skål.
4 Ta bort mittdelen och finhacka fänkålen och lägg
ner i skålen.
5 Tillsätt citronsaft.
6 Stek grönsakerna, fänkålsfröna och kryddorna i
olivolja på medelvärme.
7 Koka i 5 minuter och tillsätt sedan räkorna och
kok tills de blir rosa.
8 Tillsätt spenaten och blanda väl. Servera.
recept ( Spaghetti och Tagliatelle-bladen kan också användas
för recept i vilka Linguine-bladen rekommenderas.)
85 86
recept
Grekisk svarvad sallad
Portioner: 2 som huvudrätt/4 som sidorätt
Tid: 10 minuter
Ingredienser:
Gurka 2
Grön paprika (urkärnad) 1
Rödlök (skalad) ½
Körsbärstomater 8
Svarta urkärnade oliver 50 gr
Fetaost 50 gr
Till dressingen:
Rapsolja 4 msk
Vitvinsvinäger 3 tsk
Oregano 1 msk
Kapris 1 msk
Krydda Efter egen smak
Metod:
1 Svarva gurkan med hjälp av det platta
knivbladet och lägg i skålen.
2 Skär paprikan och löken i 3 mm tjocka skivor.
3 Halvera tomaterna och skär fetaosten i 1 cm
stora kuber.
4 Lägg ingredienserna i skålen.
Till dressingen
1 Vispa olja och vinäger lätt med en gaffel.
2 Finhacka örterna och tillsätt örter, kapris och
kryddor i oljan.
3 Häll dressingen över skålen och låt marinera vid
rumstemperatur i 30 minuter innan du serverar.
Mooli nudlar och shiitake ramen
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Ingredienser:
Mooli (Daikon) rädisor
(skalade)
½ (500 gr)
Olivolja 4 msk
Tofu 250 gr
Hoisinsås 1 msk
Pak choi 1-2 huvud
Shiitakesvamp 150 gr
Vitlök (skalad) 2 klyftor
Ingefära (skalad) 2 cm bitar
Misopasta 1 msk
Sojasås 2 msk
Grönsaksbuljong 1 liter
Avsluta med:
Salladslök 4
Hårdkokta ägg 2
Metod:
1 Svarva mooli rädisorna med hjälp av linguine-
bladet och lägg i en stor skål.
2 Skär tofun i 2 cm stora kuber och stek i olivolja
på medelvärme.
3 När tofun är brynt, tillsätt hoisinsåsen och koka
tills den är helt täckt. Lägg undan.
4 Grovhacka pak choi och finhacka vitlöken och
ingefäran.
5 Finhacka svamparna.
6 Fräs vitlöken och ingefäran i olivolja på
medelvärme i ett par minuter.
7 Tillsätt buljongen och låt sjuda.
8 Tillsätt svampen, sojasåsen och misopastan och
koka i 10 minuter.
9 Tillsätt de svarvade mooli rädisorna och koka i
ytterligare 3-5 minuter.
87
recept
Flapjacks med morot och
aprikos
Portioner: 8
Total tid: 45 minuter
Ingredienser:
Morötter 2 stora
Smör 175 gr
Honung 200 ml
Torkade aprikoser 125 gr
Valnötter 30 gr
Havregryn 350 gr
Metod:
1 Förvärm ugnen till 180°C. Lägg på
bakplåtspapper och smörj en fyrkantig bakplåt
(10x10 in eller 25x25 cm).
2 Svarva morötterna med hjälp av linguine-
bladet.
3 Smält smöret med honung i en mikrovågsugn
eller kastrull.
4 Hacka aprikoserna och valnötterna och lägg till
morötterna och havregrynen.
5 Blanda ihop tills allt är sammanblandat.
6 Skeda ner blandningen på bakplåten och sprid
ut tills den är jämn.
7 Grädda i ugnen i 15-20 minuter.
8 När blandningen börjar få lite gyllene färg ta ut
plåten ur ugnen. Skär flapjacken i 8 rektangulära
bitar medan den är varm och låt svalna helt.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184

Kenwood TYPE FGP20 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för