33
sv
Användning
Användning
W Risk för personskador!
Stick aldrig in handen i påfyllningsröret.
Varning!
– Använd aldrig spannmålskvarnen utan
malningsgods.
– Malningsgodset måste var torrt, annars
kan malningsverket klibba igen.
– Bearbeta högst 2 kg malningsgods i ett
arbetsmoment. Låt sedan apparaten
svalna i minst 1 timme.
X Bildserie C
1. Sätt på spannmålskvarnen. Utmatnings-
röret är vänt åt hjöger.
2. Vrid spannmålskvarnen medurs till
stopp.
3. Häll malningsgodset i påfyllningsskålen.
Största påfyllningsmängd 750 g. Använd
skalan i påfyllningsskålen som oriente-
ring. Värdena avser vete.
4. Sätt in stickkontakten. Ställ reglaget i
läge 4-.
5. Ställ in malningsgraden genom att vrida
inställningsringen från 1 (fin) till 6 (grov).
Håll samtidigt fast spannmålskvarnen
med ena handen
Varning!
– Vrid aldrig inställningsringen förbi skalan
till markeringen <. Då blockeras
malningsverket och spannmålskvarnen
kan skadas.
– Ändra malningsgraden med små steg
och se vid fin malningsgrad noga till att
spannmålskvarnen inte blir igensatt.
6. Mjölet strös genom utmatningsröret ned
i skålen.
7. Ställ vridreglaget i läge y. Vänta
tills drivningen står stilla. Ta ut
stickkontakten.
8. Vrid spannmålskvarnen moturs och ta
av den.
Ta isär spannmålskvarnen och rengör alla
delarna direkt efter användningen.
X ”Rengöring och skötsel” se sidan 33
Malningskapacitet
De värden som anges i tabellen nedan
är riktvärden vid bearbetning i läge 4 och
beror på t.ex. fukthalten eller odlingstiden
(sommar eller vinter).
Slag av
spannmål
Malningskapacitet vid inställning
1 (fin) 6 (grov)
Vete 80 g/min 270 g/min
Råg 70 g/min 230 g/min
Bovete 80 g/min 190 g/min
Korn 80 g/min 300 g/min
Havre 50 g/min 170 g/min
Hirs 80 g/min 200 g/min
Ris 70 g/min 190 g/min
Linfrö* 15 g/min ––
Vallmo* 70 g/min ––
* Linfrö och vallmo innehåller olja. En alltför
fin inställning ger låg malningskapacitet.
Resultatet blir bättre om de mals i fryst till-
stånd. Om linfröna är avsedda för bakning
kan de malas snabbt och fint genom att
spannmål blandas in före malningen.
Rengöring och skötsel
Rengör de använda tillbehörsdelarna
noggrant efter varje användning. För oljigt
malningsgoids, t.ex. linfrö, måste kvarnen
rengöras efter varje malning.
Varning!
– Använd inga alkoholhaltiga
rengöringsmedel.
– Använd inga vassa, spetsiga eller
metalliska föremål.
– Använd inga slipande trasor eller
rengöringsmedel.
– Doppa aldrig delar (utom påfyllnings-
skålen ) i vätska, håll dem aldrig under
rinnande vatten och maskindiska dem
inte.
Bild E visar en översikt över hus delarna
ska rengöras.