Ingredienser för smeten:
•250 g smör
• 200 g socker
• 1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
• 1 nypa salt
•4 ägg
•150 g mjöl
• 150 g potatismjöl
• 1 struken tesked bakpulver
• rivet skal av 2 citroner
Ingredienser för glasyren:
•125 ml citronsaft
• 100 g florsocker
Övrigt:
• Fyrkantig bakform, 30 cm lång
• Margarin för smörjning av formen
• Ströbröd till formen
Beskrivning:
• Häll smör, socker, citronskal, vaniljsock-
er och salt i en skål och vispa tills det är
pösigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt
gången, vispa pösigt igen. Tillsätt mjöl
och potatismjöl blandat med bakpulver
i den pösiga blandningen och vänd ner.
Häll smeten i den smorda och bröade
bakformen, jämna till och sätt in i pro-
dukten. Blanda citronsaft och florsocker
efter gräddningen. Lägg den bakade
kakan på aluminiumfolie. Vik upp alumi-
niumfolien längs kakans sidor så att gla-
syren inte rinner ut. Nagga kakan och
bred på glasyr med en pensel. Låt där-
efter kakan stå en stund för att suga
upp glasyren.
21 - CHEESECAKE
Ingredienser för botten:
•150 g mjöl
• 70 g socker
• 1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 ägg
• 70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
• 3 äggvitor
• 50 g russin
• 2 matskedar rom
• 750 g lättkvarg
• 3 äggulor
• 200 g socker
• saft från en citron
• 200 g crème fraîche
• 1 paket senapspulver, vaniljsmak (40 g
eller motsvarande mängd pulver för att
göra pudding av 500 ml mjölk)
Övrigt:
• Svart springbakform med 26 cm diame-
ter, smord
Beskrivning:
• Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten
av ingredienserna och blanda ihop med
en elvisp. Ställ sedan degen i kylskåpet
i 2 timmar. Lägg cirka 2/3 av degen i
den smorda kakformen och gör små hål
med en gaffel. Forma en ca. 3 cm hög
kant av resten av degen. Vispa äggvi-
torna till hårt skum med en elvisp. Tvät-
ta russinen, låt dem torka väl, droppa
över rommen och låt dra in. Häll lättk-
varg, äggulorna, socker, citronsaften,
creme fraiche och puddingpulvret i en
skål och blanda ingredienserna väl.
Vänd avslutningsvis försiktigt ner de vis-
pade äggvitorna och russinen i kvargs-
meten.
22 - CANNELLONI
Ingredienser för fyllningen:
• 50 g hackad lök
•30 g smör
• 350 g hackad bladspenat
• 100 g crème fraîche
• 200 g färsk tärnad lax
• 200 g tärnad abborre
• 150 g räkor
• 150 g kött av musslor
• salt, peppar
• 50 g riven parmesan
• 150 g riven Emmentalerost
Ingredienser för bechamelsåsen:
•75 g smör
8
www.aeg.com