Moulinex DFB246 Bruksanvisning

Kategori
Livsmedelsprocessorer
Typ
Bruksanvisning
39
Tack för att du valt en produkt ifrån Moulinex
sortimentet. Denna produkt är endast avsedd för
matlagning inomhus, för hushållsbruk.
Tillbehören som följer med modellen som
du just har köpt är avbildade på etiketten
på förpackningens ovansida.
Säkerhetsanvisningar
- Läs igenom bruksanvisningen noggrant innan
du använder matberedaren: Moulinex ansvarar
inte för fel och skador som uppstår p g a felaktig
användning.
- Låt inte apparaten fungera utan tillsyn. Var
noga med att barn befinner sig utom räckhåll
för apparaten.
- Kontrollera att nätspänningen motsvarar den
spänning som anges på apparaten.
Garantin gäller inte vid felaktig anslutning.
- Dra alltid ur kontakten efter varje användning,
före rengöring och vid strömavbrott.
- Använd inte matberedaren om den fungerar
onormalt, om den uppvisar skador eller om
nätkabeln eller stickproppen skadats. För att
undvika all fara är det nödvändigt att de byts ut
av en serviceverkstad godkänd av Moulinex (se
lista i servicehäftet).
- Alla åtgärder och reparationer, med undantag
av rengöring och normalt underhåll, skall
utföras av en serviceverkstad godkänd av
Moulinex.
- Doppa aldrig ner matberedaren, nätkabeln eller
stickproppen i en vätska.
- Lämna inte nätkabeln hängande inom räckhåll
för barn. Nätkabeln skall aldrig befinna sig i
närheten av eller i kontakt med apparatens
varma delar, nära en värmekälla eller på vassa
kanter. (Använd sladdvindan!).
- För din säkerhet, använd endast Moulinex
originaltillbehör och reservdelar som är
avsedda för din matberedare.
- Var försiktig när du hanterar kniven (c1) och
skivorna; de är mycket vassa. Du måste alltid
ta bort kniven innan du tömmer skålen.
- När du river, skivar …., använd alltid
matarproppen (b1) för att tillsätta ingredienser
i matarröret, aldrig fingrarna, eller ett redskap.
Vidrör aldrig delarna medan matberedaren är
igång.
- Använd inte skålen till andra ändamål (frys,
tillagning, sterilisering).
Användning
- Packa upp och diska alla tillbehörsdelarna i
varmt vatten.
- Ställ motorenheten på en plan, ren och torr yta.
Sätt därefter i kontakten i eluttaget.
Användning av manöverknappen endast när
skålen och locket är monterade på apparaten:
(Använd aldrig apparaten tom).
. Pulse (a3) för en bättre kontroll av vissa
bearbetningar.
. Normalfunktion (a3) vrid den till läge 1.
. Stopp: För att stoppa och gå tillbaka till läge 0.
. Upplåsning av locket: tryck på (a4) lås
därefter upp locket.
Funktioner och tips
Matberedaren har en max kapacitet på 150 -
800 g – Skålens volym: 1,5 liter.
- Placera skålen (b3) på matberedarens bas.
- Sätt fast önskat tillbehör.
- Sätt på locket (b2) och lås det.
- Starta.
. KNÅDA/BLANDA/HACKA (*)
- Sätt fast metallkniven (c1) (avlägsna
knivskyddet) på skålens axel.
- Lägg ingredienserna i skålen.
Tips på vad matberedaren kan göra
. Blanda
- Du kan blanda 800 g lätt smet (lätta kaksmetar,
sockerkaka) på 1 min 30 - 2 min 20.
. Knåda
- Du kan knåda max 600 g deg (mördeg, pajdeg,
vetedeg) på 30 sek.
Observera
Stanna apparaten så snart en boll formats.
. Hacka
Du kan hacka 150 – 300 g ingredienser på 15 -
20 sek: hårda produkter (ost, torkad frukt), hårda
grönsaker (morötter, selleri, etc.), mjukare
grönsaker (lök, spenat,...), rått eller kokt kött
(urbenat, utan senor och tärnat), rå eller kokt fisk.
Hacka inte för hårda ingredienser (isbitar, socker)
eller som kräver fin malning (vete, kaffe).
. MIXA (*)
- Sätt fast metallkniven (c1) på skålens axel.
- Placera Spiral System (f1) på kniven.
- Lägg därefter ingredienserna i skålen.
Tips på vad matberedaren kan göra
- Du kan göra max 0,8 liter consommé, soppa,
drycker, pannkaks- och våffelsmet.
Observera:
- Häll aldrig kokande vätska i skålen.
- Max användningstid: 2 min.
. VISPA/BLANDA (*)
- För ner drivenheten (d1) på matberedarens
mittaxel.
- Sätt på vispskivan (e1) och vrid den till låst läge.
- Lägg därefter ingredienserna i skålen.
Tips på vad matberedaren kan göra
1
2
3
4
delicio EU11.PM6 20/02/06, 15:3739
40
- Du kan vispa 1 - 4 äggvitor och upp till 2 dl
vispgrädde.
Observera: Använd aldrig vispskivan (e1) för att
knåda tyngre degar eller blanda lättare smet.
Max användningstid: 4 min.
. RIVA/SKIVA (*)
- Sätt fast skivan (C, H, A, E) på skivhållaren
(d2).
- För ner drivenheten (d1) i skivhållarens mitt så
att spetsen kommer igenom skivans mitthål.
- Vrid drivenheten (d1) ett kvarts varv så att den
låses på skivhållaren.
- För att ta av den, vrid åt motsatt håll: skivan
kan endast lossas om drivenheten är borttagen.
- Placera tillbehörsdelen på skålens centrala axel.
- För ner ingredienserna i matarröret med hjälp
av matarproppen (b1) aldrig med fingrarna
eller redskap.
Tips på vad matberedaren kan göra
. Skiva C (Grov riva): morötter, herrgårdsost,
selleri, riven ost...
. Skiva H (Grov skiva): potatis till gratänger,
morötter, gurka...
. Skiva A (Fin riva): morötter, herrgårdsost,
selleri, riven ost…(*)
. Skiva E (Pommes frites): potatis för att göra
pommes frites, … (*)
- Du kan skiva eller riva max 500 g ingredienser
åt gången (inte kött eller charkvaror).
. PRESSA CITRUSFRUKTER (*)
- Placera filtreringskorgen (h1) på skålen, vrid
därefter till låst läge.
- För ner drivenheten (h2) på mittaxeln.
- Placera konen på sin plats i filtreringskorgen.
- Halvera en citrusfrukt.
- Placera en halv citrusfrukt på konen och tryck.
Tips på vad matberedaren kan göra
- Du kan pressa max 0,8 liter juice utan att tömma
skålen.
- Skölj filtreringskorgen (h1) efter var 0,5 liter.
. UTVINNA JUICE FRÅN FRUKTER OCH
GRÖNSAKER (*)
- Placera filterbandet (i3) i filterhållaren (i5).
- Sätt fast lock förseglingen (i4) på filterhållaren
(i5), den håller filterbandet.
- Placera centrifugens monterade delar (i3+i4+i5)
på skålens drivaxel.
- Sätt på och lås locket (i2) på skålen.
- Lägg ner ingredienserna i matarröret.
- För ner ingredienserna med hjälp av
matarproppen (i1) – aldrig med fingrarna.
Förbered frukten
- Skölj frukten och skär den i bitar om nödvändigt.
- Avlägsna kärnan i plommon, persikor,
aprikoser, körsbär och bladen på selleri.
- Skala citrusfrukter, meloner (ta även bort
kärnorna) och ananas.
Observera:
- Använd inte apparaten om filterhållaren till
saftcentrifugen är skadad.
- För bästa resultat, gör små kvantiteter och
rengör regelbundet filtret.
- Överskrid inte 250 g ingredienser.
- Max användningstid: 1 min 30.
(*): beroende på modell
Rengöring
- Dra ur kontakten, ta av och ta isär tillbehören.
- Diska, skölj och torka tillbehören (de kan diskas
i diskmaskin).
- Använd inte skursvampar eller föremål med
metalldelar.
- Doppa aldrig ner motorenheten (a1) i vatten.
Torka av den med en torr eller lätt fuktad trasa.
- Om tillbehören blivit missfärgade av vissa
ingredienser (morötter, apelsiner... ) gnid in dem
med en trasa fuktad med matolja, diska därefter
som vanligt.
- Hantera kniven (c1) och skivorna H och E
försiktigt; de är mycket vassa.
Om din matberedare inte
fungerar?
- Kontrollera först att kontakten sitter i, därefter:
- att skålen (b3) sitter ordentligt på plats, att
locket (b2) är låst, att tillbehören är ordentligt
fastsatta, att manöverknappen (a3) är i rätt läge.
Om dessa anvisningar inte följts, kan inte
matberedaren fungera.
Om du följt dessa anvisningar noggrant och
din matberedare fortfarande inte fungerar? I
fall, kontakta din återförsäljare eller en
serviceverkstad godkänd av Moulinex (se lista i
servicehäftet « Moulinex Service »).
Bidra till att skydda miljön!
i Apparaten innehåller en mängd material
som kan återanvändas eller återvinnas.
Ü Lämna in den på en återvinningsstation
eller i annat fall till en godkänd
serviceverkstad för en
miljöriktig hantering.
5
6
7
delicio EU11.PM6 20/02/06, 15:3740
41
Recept
DEGAR (LÅT VILA KALLT 1 TIMME)
Pajdeg (Form 28 cm)our
- Använd skålen med kniv, häll i 200 g vetemjöl,
100 g smör och en nypa salt.
- Kör matberedaren 10 sek, häll därefter i 5 cl
vatten i matarröret medan matberedaren är
igång.
- Kör apparaten ända tills en boll formats.
Mördeg (Form 28 cm)o
- Använd skålen med kniv, häll i 200 g strösocker,
2 äggulor och 100 g mjukt smör.
- Kör matberedaren 30 sek, häll därefter i 200 g
vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker och en nypa salt,
kör därefter ända tills en boll formats.
Pizza deg (Till en pizza)
- Använd skålen med kniv, häll i 150 g vetemjöl,
1/2 påse torrjäst, och en nypa salt.
- Kör 10 sek, häll därefter i 90 g ljummet vatten
och 2 msk olivolja och kör ända tills en boll
formats.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek (1 timme).
Kavla ut enligt önskemål.
Pannkakssmet (16 tunna pannkakor)
- Använd skålen med kniv, häll i 2 ägg, 1 msk
olja, 15 g socker, 1/2 liter mjölk och smaksätt
med 1 msk apelsinblomsvatten eller likör.
- Använd matberedaren med Spiral System och
kör 10 sek, häll därefter i vetemjöl (200 g) och
kör ända tills smeten blir jämn.
- Låt vila 1 timme.
SÅSER
Majonnäs
- Använd skålen med vispskiva, häll i 1 äggula,
1 msk senap, 1 tsk vinäger, salt och peppar.
- Kör matberedaren 10 sek. Häll i 25 cl olja i en
fin stråle genom matarröret medan
matberedaren är igång i 1 min 30.
Grön sås
- Använd skålen med kniv, och tillsammans med
majonnäsen hacka 100 g ättiksgurkor och
1 liten lök, klipp 1 knippe örter (körvel, gräslök,
persilja, dragon) och 2 msk kapris i 40 sek.
Röd sås
- Använd skålen med vispskiva, blanda
tillsammans med majonnäsen, 1 msk
koncentrerad tomatsås, några droppar stark
chilipepparsås och några droppar
Worcestershiresås i 20 sek.
SOPPA
Krämig purjolökssoppa (4 pers)
- Ansa 150 g purjolök och skär i bitar. Använd
skålen med metallkniv, lägg i purjolöksbitarna
och hacka i 20 sek. Smält 20 g smör i en kastrull
och tillsätt den hackade purjolöken, rör, täck
med lock och låt koka sakta i 15 minuter.
- Skala 150 g potatis. Skär i stora tärningar och
tillsätt i purjolöken. Salta, peppra, tillsätt
muskotnöt, häll därefter i 1/2 liter vatten och 10
cl mjölk.
- Låt koka 1/2 timme. Häll därefter alltsammans
i skålen med kniv och mixa i 40 sek med Spiral
System.
GRÖNSAKER
Potatisgratäng (4 pers)
- Använd matberedaren med skiva (C) för att grov
riva och riv 70 g herrgårdsost. Lägg åt sidan.
Skala 700 g potatis och skiva den genom att
använda skålen med skiva (H) för att grov skiva.
- Smörj en gratängform och gnid in den med
vitlök. Lägg i potatisskivorna.
- Använd skålen med kniv, häll i 2 äggulor, 20 cl
mjölk, 15 cl grädde, salt, peppar, och riven
muskotnöt. Mixa i 1 min.
- Häll blandningen över potatisen. Strö över den
rivna osten och några klickar smör.
- Sätt in i ugnen på termostat 7 i 1 timme.
DRYCKER
Milk-shake med hallon (2 pers)
- 1/2 liter standardmjölk, 150 g hallon,
1/2 yoghurt, 30 g strösocker.
- Använd skålen med blenderkniv, lägg i alla
ingredienserna, sätt fast Spiral System och lås
därefter locket.
- Blanda i 20 sek.
DESSERTER
Yoghurt kaka (6/8 pers)
- 1 bägare naturell yoghurt (används som mått),
2 bägare strösocker, 3 bägare vetemjöl,
1/2 bägare olja, 3 ägg, 2 tsk bakpulver.
- Använd skålen med kniv och häll i alla
ingredienserna.
- Kör i 2 min. Degen skall bli slät.
- Häll degen i en kakform och sätt in i ugnen på
termostat 6 i 50 min.
delicio EU11.PM6 20/02/06, 15:3741
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46

Moulinex DFB246 Bruksanvisning

Kategori
Livsmedelsprocessorer
Typ
Bruksanvisning