tips
●
När du gör majonäs ska du hälla i samtliga ingredienser utom oljan i mixern. Kör
sedan igång maskinen och fyll på oljan genom påfyllningslocket.
●
Tjocka blandningar, t.ex. till paté och dippsås, måste du eventuellt skrapa ner.
Om blandningen är tungarbetad tillsätter du mera vätska.
●
När du krossar is tillsätter du 1 msk (15 ml) vatten till sex iskuber. Använd
momentanreglaget.
viktigt
●
Låt het vätska svalna innan du mixar den - om locket inte sitter på ordentligt
utan flyger av, kan vätskan stänka ner dig.
●
För att mixern ska hålla länge ska du aldrig köra den mer än 60 sekunder i
taget. Stäng av så snart blandningen har fått rätt konsistens.
●
Mixa aldrig kryddor - plasten kan skadas.
●
Apparaten fungerar inte om mixern inte är korrekt monterad.
●
Lägg inte i några torra ingredienser i mixern innan du slår på. Vid behov skär du
dem i bitar; tar bort påfyllningslocket och släpper sedan ner dem en i taget
medan apparaten är igång.
●
Använd inte mixern som förvaringskärl. Håll den tom före och efter användning.
●
Mixa aldrig mer än 1
1
/2
liter - mindre för skummande vätskor som milkshake.
välja rätt hastighet
redskap/tillbehör funktion hastighet
kniv Baka kakor 1 - 8
Arbeta samman fett och mjöl 5 - 8
Tillsätta vatten för att hålla samman
pajdegsingredienser 1 - 5
Hacka/puréa/göra paté 6 - 8
visp äggvita 8
ägg och socker till lätt sockerkakssmet utan fett
8
grädde 5 - 8
degknådare jäsdegar 5 - 8
skivor - skära/ Fasta livsmedel, som morötter,
strimla/ hårdost 5 - 8
finstrimla Mjukare livsmedel, som gurka,
tomater 1 - 5
citruspress Citrusfrukter 1
Råsaftcentrifug Frukt och grönsaker 8
mixer Lättare blandningar, t.ex.
pannkakssmet, milkshake
Soppor, såser, patéer och majonnäs 8
Multikvarn All beredning 8
maximal kapacitet
●
Mördeg Mjölvikt 340 g
●
Jäsdeg Mjölvikt 500 g
●
Sockerkaka Totalvikt 1,5 kg
●
Köttfärs Totalvikt 600 g
●
Vätska med mixerkåpa 1,5 liter
●
Dubbelvisp 6 äggvitor
använda tillbehören
i tabellen ovan finns hastigheten angiven för varje tillbehör.
kniv/ degknådare
kniven är det mest mångsidiga tillbehöret. Konsistensen
avgörs av hur länge man kör. Använd
momentanreglaget för grövre konsistens.
Använd kniven när du gör mjuka kakor och pajdeg,
hackar grönsaker, nötter, och rått och kokt kött, gör
paté och dippsåser, puréar soppor och också när du
gör ströbröd av kakor och bröd. Den kan även
användas till jäsdeg om du inte har någon degknådare.
Använd degknådaren till jäsdeg.
tips
kniv
●
Skär livsmedel som kött, bröd och grönsaker i cirka 2
cm stora tärningar före körningen.
●
Bryt kakor i småbitar och släpp ner i matarröret medan
maskinen är igång.
●
När du gör pajdeg tar du fettet direkt från kylen och skär i 2 cm stora tärningar.
●
Var noga med att inte bearbeta degen för länge.
degknådare
●
Lägg de torra ingredienserna i skålen och tillsätt vätskan genom matarröret, när
apparaten är igång. Kör tills det bildats en slät och smidig degklump (60 - 90
sekunder).
●
Efter jäsning ska degen endast knådas för hand. Det är inte tillrådligt att knåda
den i skålen, eftersom det kan göra matberedaren instabil.
dubbelvisp
Vispen ska endast användas till lätta, t.ex. äggvita,
grädde, torrmjölk, och när du vispar ägg och socker till
sockerkaka. Den förstörs av tyngre blandningar, som fett
och mjöl.
använda vispen
1 Sätt fast drivaxeln och skålen på strömenheten.
2Tryck in båda visparna stadigt i drivhuvudet .
3 Montera vispen genom att vrida den försiktigt tills den
faller ner över drivaxeln.
4Tillsätt ingredienserna.
5 Sätt på locket - kontrollera att änden på axeln hamnar
mitt i locket.
6 Slå på.
tips
●
Du får bäst resultat om äggen har rumstemperatur.
●
Se till att skål och vispar är rena och fria från fett innan du vispar.
mixerkåpa
När du ska mixa vätskor använder du mixerkåpan
tillsammans med kniven. På det sättet kan du öka den
körda mängden vätska från 1 liter till 1,5 liter; läckage
förhindras och kniven fungerar effektivare.
1 Sätt fast drivaxeln och skålen på strömenheten.
2 Montera kniven.
3Tillsätt ingredienserna.
4 Sätt på mixerkåpan över kniven och kontrollera att den
vilar mot listen på skålens insida . Tryck inte ner
mixerkåpan; ta tag i hållaren mitt på.
5 Sätt på locket och slå på apparaten.
skär- och strimlingsskivor
vändbara skär- och strimlingsskivor - tjock , tunn
Använd strimlingssidan till ost, morötter, potatis och
livsmedel med liknande konsistens.
Använd skärsidan till ost, morötter, potatis, vitkål, gurka,
zucchini, rödbetor och lök.
skiva för strimlor av juliennetyp
Används för att skära: potatis till extra finstrimlade
pommes frites; fasta ingredienser i sallader, garnityr,
grytor och “stir fry” (t.ex. morot, kålrot, zucchini, gurka).
rivskiva
River Parmesan-ost eller potatis till raggmunk.
säkerhet
●
Ta aldrig av locket förrän skärskivan är helt
stilla.
●
Var försiktig när du hanterar skärskivorna - de
är extremt vassa
21
22
23