SVENSKA 11
Råd och tips
Så här läser du matlagningstabellen:
Tabellen visar den bästa funktionen
att använda för en viss typ av mat,
ochsomskalltillagaspåenellerera
nivåer samtidigt. Koktiderna startar från
den stund du ställer in maten i ugnen,
exklusive förvärmning (när sådan krävs).
Temperaturer och koktider är endast
ungefärliga och beror på mängden mat och
vilka tillbehör som används. Använd i början
de lägsta värdena som rekommenderas
för att sedan övergå till högre värden
om resultaten inte är tillfredsställande.
Vi rekommenderar att du använder
medföljande tillbehör och helst också formar
och kärl i mörk metall. Kokkärl och tillbehör
av Pyrex eller porslin kan också användas,
men koktiderna blir något längre.
Tillagning av olika maträtter samtidigt
Med funktionen VARMLUFT kan du
samtidigt, på olika nivåer, tillaga olika
maträtter som kräver samma temperatur
(t.ex.skochgrönsaker).Tautdenmaträtt
som kräver kortare tillagningstid och låt
tillagningen fortsätta av maträtten som
kräver längre tid.
Bakverk
Bakanabakverkmedfunktionenöver/ -
undervärme på endast en nivå. Använd
formar i mörk metall och placera dem
alltid på det medföljande gallret. För
tillagningpåeranivåer,väljfunktionen
Varmluft och placera formarna i
sicksack på gallren för att främja
luftcirkulationen.
För att se om en jäsande kaka är klar, -
för in en tandpetare av trä i kakans
ovansida. Om tandpetaren är torr när
den tas ut så är kakan klar.
Omduanvänderteonbehandlade -
formar skall du inte smörja kanterna
eftersom kakan då kanske inte jäser
jämnt på sidorna.
Om kakan sjunker ihop under -
bakningen, ställ in en lägre temperatur
nästa gång, minska eventuellt
vätskemängden i blandningen och
blanda smeten mer försiktigt.
För bakverk med saftiga fyllningar -
(cheesecakes eller fruktpajer), använd
funktionen VARMLUFT. Om kakbotten
blir för våt, byt till en lägre nivå och
sprid ut bröd- eller kaksmulor på botten
av formen innan du tillsätter smeten.
Kött
Du kan använda alla typer av kärl eller -
Pyrex-formar som passar storleken på
köttstycket som skall tillagas. När du
steker kött är det bäst om du häller
lite buljong i botten på kokkärlet och
öser köttet under tillagningen för att
ge det smak. Var uppmärksam på
ångan som bildas när du gör detta.
När steken är klar, låt den ligga i ugnen
ytterligare 10-15 minuter eller slå in den i
aluminiumfolie.
För att grilla köttbitar, välj bitar som -
är lika tjocka för att erhålla en jämn
tillagning. Mycket tjocka köttstycken
kräver längre tillagningstid. För att
undvika att de bränns vid på ytan,
placera dem längre bort från grillen
genom att placera gallret på en lägre
nivå.Vändköttetnär2/3avtidenhar
gått. Var uppmärksam på ångan när du
öppnar luckan.
För att samla upp köttsafter är det -
lämpligt att placera en långpanna med
en halv liter vatten direkt under gallret
där köttet ligger. Fyll på efter behov.
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att få en -
knaprigare pizza även i botten. Tillsätt
mozzarellannär2/3avtidenhargått.