Electrolux EKK6050AOW Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
EKK6050AOW
SV SPIS BRUKSANVISNING
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION................................................................................2
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER.............................................................................. 4
3. PRODUKTBESKRIVNING.................................................................................... 7
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN.............................................. 8
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING...........................................................................9
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS......................................................................................10
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING.......................................................... 10
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING .........................................................................11
9. UGN – RÅD OCH TIPS...................................................................................... 13
10. UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING......................................................... 24
11. FELSÖKNING..................................................................................................26
12. INSTALLATION................................................................................................27
13. ENERGIEFFEKTIVITET.....................................................................................34
VI TÄNKER PÅ DIG
Tack för att du köpt en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som för med sig
årtionden av yrkeserfarenhet och innovation. Genial och elegant har den utformats
med dig i åtanke. Så när du än använder den kan du känna dig trygg med att veta
att du får fantastiska resultat varje gång.
Välkommen till Electrolux.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.electrolux.com
Registrera din produkt för bättre service:
www.registerelectrolux.com
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.electrolux.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter tillhands när du kontaktar serviceavdelningen. Modell, PNC,
serienummer.
Informationen finns på typskylten.
Varningar/viktig säkerhetsinformation
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
1.
SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och
användning av produkten. Tillverkaren kan inte hållas
www.electrolux.com2
ansvarig för personskador eller skador på egendom som
orsakats av felaktig installation eller användning. Förvara
alltid instruktionerna tillsammans med produkten för
framtida bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING!
Risk för kvävning, skador eller permanent
invaliditet.
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder
och uppåt, och av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de övervakas
eller instrueras beträffande hur produkten används på
ett säkert sätt och förstår de risker som är förknippade
med användningen.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är
igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket
varma.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av
barn utan tillsyn.
1.2 Allmän säkerhet
Endast en behörig person får installera den här
produkten och byta kabel.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett
separat fjärrkontrollsystem.
Oövervakad matlagning på en häll med fett eller olja kan
vara farligt och kan leda till brand.
Försök aldrig att släcka en eld med vatten, men stäng
av produkten och täck över flamman, t.ex. med ett lock
eller brandfilt.
Förvara inte saker på kokytorna.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
SVENSKA
3
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör
inte placeras på hällens yta eftersom de blir varma.
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte
värmeelementen som finns i produkten. Använd alltid
handskar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller eldfasta
formar.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter
lampa för att undvika risken för elstötar.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt eller
vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans
glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin tur
kan leda till att glaset spricker.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av
tillverkaren, tillverkarens auktoriserade
servicerepresentant eller personer med motsvarande
utbildning, för att undvika fara.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli
mycket het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre
delen av ugnsstegen och sedan den bakre delen från
sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i omvänd ordning.
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Produkten är lämplig för följande
marknader: SE
2.1 Installation
VARNING!
Endast en behörig person får
installera den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ de installationsinstruktioner som
följer med produkten.
Produkten är tung, så var alltid försiktig
när du flyttar den. Använd alltid
skyddshandskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Köksskåpet och inbyggnaden måste
ha passande mått.
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Kontrollera att produkten har
installerats under och bredvid stadiga
skåp- eller bänkstommar.
Delar av produkten är strömförande.
Stäng produkten med skåpluckan för
att undvika att vidröra farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till
produkter eller enheter med samma
höjd.
Placera inte produkten på en sockel.
Installera inte produkten nära en dörr
eller under ett fönster. Detta förhindrar
att heta kokkärl faller ned från
produkten när dörren eller fönstret är
öppet.
www.electrolux.com4
Se till att montera ett
stabiliseringsmedel för att förhindra att
produkten tippar. Se kapitlet
Montering.
2.2 Elektrisk anslutning
VARNING!
Risk för brand och elektriska
stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras
av en behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I
annat fall, kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller
förlängningssladdar.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med eller komma nära produktens
lucka, speciellt inte när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och
isolerade delar måste fästas på ett
sådant sätt att det inte kan tas bort
utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget
endast i slutet av installationen.
Kontrollera att stickkontakten är
åtkomlig efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om
vägguttaget sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort
produkten från eluttaget. Ta alltid tag i
stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare
och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan koppla
från produkten från nätet vid alla poler.
Kontaktöppningen på
isolationsenheten måste vara minst 3
mm bred.
Stäng produktens lucka helt innan du
ansluter kontakten till eluttaget.
2.3 Gasanslutning
Alla gasanslutningar ska göras av en
behörig person.
Kontrollera före installation att de lokala
distributionsförhållandena (typ av gas
och gastryck) och produktens
inställningar är kompatibla.
Se till att kalluft kan cirkulera i
produkten.
Information om gastillförsel finns på
typskylten.
Denna produkt är inte ansluten till en
anordning som leder ut
förbränningsprodukter. Se till att
ansluta produkten enligt gällande
installationsregler. Var uppmärksam på
kraven för lämplig ventilation.
2.4 Använd
VARNING!
Risk för skador och
brännskador.
Risk för elektrisk stöt.
Använd uteslutande denna produkt för
hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn
under användning.
Stäng av produkten efter varje
användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar produktens
lucka medan produkten är igång. Het
luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta
händer eller när den är i kontakt med
vatten.
Använd inte produkten som arbets-
eller avlastningsyta.
VARNING!
Risk för brand och explosion
Fetter och olja kan frigöra lättantändliga
ångor när de värms upp. Håll flammor
eller uppvärmda föremål borta från
fetter och oljor när du lagar mat med
dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja
kan orsaka spontan förbränning.
Använd olja, som kan innehålla
matrester, kan orsaka brand vi lägre
temperatur än olja som används för
första gången.
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med
lättantändliga produkter i, nära eller på
produkten.
SVENSKA
5
Låt inte gnistor eller öppna lågor
komma i kontakt med produkten när
du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som
innehåller alkohol kan producera en
blandning av luft och alkohol.
VARNING!
Risk för skador på produkten
föreligger.
För att förhindra skada eller
missfärgning på emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller andra
föremål direkt på produktens
botten.
ställ inte hett vatten direkt i den
heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror
stå kvar i produkten efter att
tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion. Det är ingen
defekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan
vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på
kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller
kokkärl faller på produkten. Ytan kan
skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma
kokkärl eller utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produkten
eller direkt på produktens botten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller
med skadad botten kan orsaka repor.
Lyft alltid upp dessa föremål när du
måste flytta dem på kokhällen.
Tillse god ventilation i rummet där
produkten är installerad.
Använd bara stabila kokkärl med rätt
form och diameter, större än bränarnas
diameter.
Kontrollera att lågan inte släcks när du
snabbt vrider vredet från MAX- till MIN-
läget.
Använd bara de tillbehör som levereras
med produkten.
Installera inte en elddiffusör på
brännaren.
Denna produkt är endast avsedd för
matlagning. Den får inte användas för
några andra ändamål, t.ex. för
rumsuppvärmning.
2.5 Skötsel och rengöring
VARNING!
Det finns risk för
personskador, brand eller
skador på produkten.
Stäng av produkten före underhåll.
Koppla bort produkten från eluttaget.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glasen kan
spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i ugnen kan
orsaka brand.
Rengör ugnen med en fuktig, mjuk
trasa. Använd bara neutrala
rengöringsmedel. Använd inte
produkter med slipeffekt, skursvampar,
lösningsmedel eller metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på
förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med någon sorts
rengöringsmedel.
Diska inte brännarna i diskmaskinen.
2.6 Inre belysning
Typen av glödlampa eller
halogenlampa som används för den
här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas för
belysning i hus.
VARNING!
Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla
ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma
specifikationer.
www.electrolux.com6
2.7 Avfallshantering
VARNING!
Risk för kvävning eller skador.
Kontakta kommunen för information
om hur produkten kasseras korrekt.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn
eller djur stängs in inuti produkten.
Lägg de externa gasledningarna plant.
3. PRODUKTBESKRIVNING
3.1 Allmän översikt
7
5
4
3
2
1
5
6
9
1 2 43
8
1
Vred för spisen
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Temperaturvred
4
Temperaturlampa / symbol / indikator
5
Värmeelement
6
Ugnslampa
7
Ugnsstegar, löstagbara
8
Fläkt
9
Ugnsnivåer
3.2 Beskrivning av hällen
2
5
4 3
1
1
Ångutlopp - antal och position beror
på modell
2
Medelsnabb brännare
3
Extrabrännare
4
Brännare med trippelkrona
5
Medelsnabb brännare
3.3 Tillbehör
Galler
Till kokkärl, bakformar och stekkärl.
Ugnspanna
För kakor och småkakor. För bakning
och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under
ugnsutrymmet.
SVENSKA
7
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
4.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara ugnsstegar
ur produkten.
Se avsnittet "Underhåll och
rengöring".
Rengör produkten innan du använder den
första gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara
ugnsstegarna på sin ursprungliga plats.
4.2 Förvärmning
Sätt den tomma produkten på
förvärmning för att bränna bort fett.
1. Välj funktionen och maximal
temperatur.
2. Låt produkten stå på i en timme.
3. Välj funktionen och maximal
temperatur.
4. Låt produkten vara igång i 15 minuter.
5.
Välj funktionen och maximal
temperatur.
6. Låt produkten vara igång i 15 minuter.
Tillbehören kan bli varmare än normalt.
Produkten kan avge lukt och rök. Det är
helt normalt. Se till att ventilationen är
tillräcklig i rummet.
4.3 Öppna och stänga luckan
med det mekaniska lucklåset
Det mekaniska lucklåset är som standard
aktiverat.
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
4.4 Avaktivera det mekaniska
lucklåset
1. Tryck på lucktätningen B på varje sida.
Tätningen släpper.
1
2
B
2. Dra upp lucktätningen och ta bort
den.
3. Lossa spaken 1, flytta den åt höger 2
och sätt tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen B i varje sida och
sätt den på luckans innerkant. Sätt
lucktätningen i luckans övre kant.
B
Avaktivera det mekaniska lucklåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen
och flytta tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten
inaktiverar inte det mekaniska
lucklåset.
www.electrolux.com8
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
5.1 Tändning av hällbrännarna
Tänd alltid brännaren innan
du ställer kokkärl på den.
VARNING!
Var mycket försiktig när du
använder öppen eld i en
köksmiljö. Tillverkaren påtar
sig inget ansvar för felaktig
användning av öppen eld.
1. Tryck ned vredet för hällen och vrid
det till läget .
2. Håll vredet för hällen intryckt i högst
10 sekunder så hinner termoelementet
värmas upp. Om detta inte görs
kommer gastillförseln att brytas.
3. Justera lågan när den har blivit normal.
VARNING!
Håll inte vredet intryckt längre
än 15 sekunder. Om
brännaren inte tänds efter 15
sekunder, släpp vredet, ställ
det i Av-läge och vänta minst
en minut innan du försöker
tända brännaren igen.
Om brännaren inte tänds
efter några försök, kontrollera
att kronan och dess lock
sitter i rätt läge.
Brännaren kan tändas utan
elektrisk ström. Håll i detta fall
en låga intill brännaren, tryck
ned motsvarande vred och
vrid det till högsta läget. Håll
vredet intryckt i högst 10
sekunder så hinner
termoelementet värmas upp.
Om brännaren släcks, vrid
vredet till avstängt läge och
försök tända brännaren igen
efter minst en minut.
Gnistgeneratorn kan starta
automatiskt när du slår på
strömmen efter installationen
eller ett strömavbrott. Detta
är normalt.
5.2 Översikt över brännaren
C
D
A
B
A
B
D
C
A) Brännarlock
B) Brännarkrona
C) Tändlåga
D) Termoelement
5.3 Stänga av brännaren
Släck lågan genom att vrida vredet till
avstängt läge
.
SVENSKA
9
VARNING!
Vrid alltid ned lågan eller
stäng av den innan kokkärl
tas bort från brännaren.
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
6.1 Kokkärl
VARNING!
Ställ inte samma kokkärl på
två brännare.
VARNING!
Ställ inte instabila eller
skadade kärl på brännarna
för att förhindra spill och
skador.
FÖRSIKTIGHET!
Kontrollera att
kokkärlshandtagen inte är
ovanför hällens framkant.
FÖRSIKTIGHET!
Kontrollera att kokkärlen ställs
mitt på brännarna för att få
maximal stabilitet och lägre
gasförbrukning.
6.2 Diameter kokkärl
VARNING!
Använd endast kokkärl med
en diameter som motsvarar
brännarnas storlek.
Brännare Kokkärlets diam-
eter (mm)
Trippelkrona 180 - 260
Medelsnabb 120 - 220
Extra 80 - 160
6.3 Sparar energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på
kokkärlet.
När vätskor börjar koka, vrid ner lågan
för att låta vätskan bara sjuda.
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
7.1 Allmän information
Rengör hällen efter varje
användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckor på ytan har
ingen inverkan på hur hällen fungerar.
Använd ett särskilt rengöringsmedel för
hällens yta.
Diska rostfria delar med vatten, och
torka sedan med en mjuk duk.
7.2 Kokkärlsstöd
Kokkärlsstöden tål inte
maskindisk. De måste diskas
för hand.
1. Avlägsna kokkärlsstöden för att enkelt
rengöra hällen.
Var försiktigt när du sätter
tillbaka kokkärlsstöden för
att undvika att hällens
ovansida skadas.
2. Emaljbeläggningen kan ibland ha
vassa kanter så var försiktig när du
diskar kokkärlsstöden för hand och
torkar dem. Om nödvändigt kan du
www.electrolux.com10
avlägsna envisa fläckar med en
rengöringspasta.
3. Var noga med att placera
kokkärlsstöden korrekt efter rengöring.
4. För att brännarna ska fungera korrekt,
kontrollera att kokkärlsstödens armar
är i mitten av brännaren.
7.3 Rengöring av hällen
Ta omedelbart bort: smält plast,
plastfolie och mat med socker. I annat
fall kan denna typ av smuts skada
hällen.
Ta bort när hällen svalnat
tillräckligt: kalkringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska
missfärgningar. Rengör hällen med en
fuktig duk och lite rengöringsmedel.
Efter rengöring, torka hällen med en
mjuk duk.
För att rengöra de emaljerade delarna,
locket och kronan, diska med varmt
vatten och tvål och torka dem noga
innan du sätter tillbaka dem.
7.4 Rengöring av tändstiftet
Denna funktion har en keramisk
tändningslåga och en metallelektrod. Håll
dessa komponenter rena för att förhindra
svårigheter med att tända, och se till att
ringens hål inte är blockerade.
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
8.1 Aktivera och inaktivera
ugnen
Det beror på modellen om
produkten har
vredsymboler,
kontrollampor eller
lampor:
Kontrollampan tänds när
ugnen värms upp.
Lampan tänds när
produkten är igång.
Symbolen visar om
kontrollvredet styr en av
kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller
temperaturen.
1. Vrid vredet för ugnsfunktionerna för att
välja en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att välja
temperatur.
3. Inaktivera ugnen genom att vrida
vreden för ugnsfunktionerna och
temperatur till avstängt läge.
8.2 Ugnsfunktioner
Symbol Ugnsfunktion Tillämpning
Avstängt läge Produkten är avstängd.
Varmluft För att baka på upp till två hyllpositioner samtidigt
och för att torka mat.Ställ in temperaturen på 20 -
40 °C lägre än för Över/Undervärme.
SVENSKA
11
Symbol Ugnsfunktion Tillämpning
Över/Undervärme Baka och steka mat på en ugnsnivå.
Pizza/paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver
mer intensiv bryning och som ska ha knaprig bot-
ten. Ställ in temperaturen på 20–40 °C lägre än för
Över/Undervärme.
Varmluftsgrillning Steka större köttstycken eller fågel med ben på 1
ugnsnivå. Även för att göra gratänger och bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder
och för rostning av bröd.
Torkning För torkning av skivad frukt (t.ex. äpple, plommon,
persikor) och grönsaker (t.ex. tomater, zucchini,
svamp).
Tina För att tina frysta livsmedel.
Ugnslampa För att aktivera lampan utan en tillagningsfunktion.
8.3 Kylfläkt
När produkten är på, aktiveras fläkten
automatiskt för att hålla ugnsytorna svala.
Om du stänger av ugnen fortsätter fläkten
att gå tills ugnen har svalnat.
8.4 Sätta in ugnstillbehören
Långpanna:
För in långpannan mellan skenorna på
ugnsstegen.
Galler och djup panna tillsammans:
Tryck på den djupa pannan mellan
skenorna på hyllstöden och ugnsgallret på
skenorna ovan.
Alla tillbehör har små
fördjupningar längst upp
på höger och vänster sida
för att öka säkerheten.
Fördjupningarna ger
också ett tippskydd.
Den höga kanten runt
stegen är en enhet som
förhindrar att husgeråden
halkar ur.
www.electrolux.com12
9. UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i tabellerna
är endast riktvärden. De beror
på recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
9.1 Gräddning
Din ugn kan ha andra bak-/
stekegenskaper än din gamla. Anpassa
dina vanliga inställningar (temperatur,
koktider) och placeringen av plåtar och
galler till värdena i tabellerna.
Tillverkaren rekommenderar att du
använder den lägre temperaturen
första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett speciellt recept, leta efter ett recept
som är nästan likadant.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte
alltid lika bruna. Om detta händer ska
du inte ändra temperaturinställningen.
Skillnaden jämnar ut sig under
bakningen.
För att utnyttja eftervärmen kan du, vid
längre gräddningstider, stänga av
ugnen cirka 10 minuter innan baktiden
gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala form.
9.2 Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre
ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat-
tenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något lägre
ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat-
tenränder.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden.
Du kan inte minska
gräddningstiden genom
att höja temperaturen.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat-
tenränder.
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Var
försiktig med blandningsti-
derna, framför allt vid an-
vändning av en köksmas-
kin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en högre ugn-
stemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en kortare
gräddningstid.
SVENSKA
13
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden är
för kort.
Ställ in en lägre ugnstem-
peratur och en längre
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med den
inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något högre
ugnstemperatur.
9.3 Baka i varmluft
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 175 - 185 15 - 20 2 + 4
Grahamsbullar 165 - 180 20 - 30 2 + 4
Fyllda smörgåsar 170 - 180 15 - 20 2 + 4
Formbröd 170 - 190 30 - 40 1 + 4
Salta kringlor 160 - 170 15 - 20 2 + 4
Vitt bröd / runt bröd 170 - 180 35 - 45 2 + 4
Fullkornsbröd 160 - 170 35 - 45 2 + 4
Rågbröd, blandning 250 - 2 + 4
- bakning 160 - 170 60 - 70 2 + 4
Baguetter 180 - 200 20 - 30 2 + 4
Pannkakor 150 - 160 50 - 60 3
Fruktkakor 140 - 150 70 - 80 3
Muffins 160 - 170 15 - 25 2 + 4
Rulltårta 190 - 210 6 - 15 3
Bullar 185 - 195 8 - 15 2 + 4
Lång limpa 170 - 180 25 - 35 2 + 4
Pepparkakor 160 - 170 8 - 15 2 + 4
Kaka i form 150 - 160 30 - 40 2 + 4
Sockerkakor/Madeirakakor 150 - 160 50 - 60 2
Maränger 100 90 - 120 2 + 4
Marängbottnar 100 90 - 120 2 + 4
www.electrolux.com14
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Småkakor 150 - 160 10 - 20 2 + 4
Petit-choux 155 - 165 30 - 40 2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 förbakning, bott-
nar 10-15
2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 dekorering 35-45 2 + 4
Frukttårtor, smuldeg 170 - 180 30 - 40 2 + 4
9.4 Över/undervärme
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Grahamsbullar 190 - 200 20 - 25 3 - 4
Fyllda smörgåsar 200 - 225 10 - 12 3 - 4
Ciabattabullar 210 - 230 10 - 20 3 - 4
Foccacia 220 - 230 15 - 20 3 - 4
Pitabröd 250 5 - 15 3 - 4
Salta kringlor 180 - 200 12 - 15 3 - 4
Vitt bröd 190 - 210 25 - 40 1 - 2
Ciabatta 210 - 220 15 - 25 1 - 2
Fullkornsbröd 180 - 200 35 - 45 1 - 2
Rågbröd, blandning 275 - 1
- bakning 190 55 - 65 1
Baguetter 220 - 230 15 - 30 3 - 4
Pannkakor 170 - 180 50 - 60 2 - 3
Kaka i form 170 - 180 35 - 45 3 - 4
Sockerkakor/Madeirakakor 170 - 180 40 - 50 1 - 2
Smörgåstårta, bullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Maränger 100 90 - 120 3 - 4
Marängbottnar 100 90 - 120 3 - 4
Småkakor 160 - 180 6 - 15 3 - 4
Petit-choux 170 - 190 30 - 45 3 - 4
SVENSKA
15
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Rulltårta 190 - 210 10 - 12 3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 - 200 förbakning, bul-
lar 10-15
3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 dekorering
35-45
3 - 4
Frukttårtor, smuldeg 190 - 200 25 - 35 3 - 4
Mjuk marsipankaka 210 - 230 10 - 12 2
9.5 Pizza-tabell
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Ciabattabullar 200 - 220 10 - 20 2 - 3
Foccacia 220 - 230 10 - 20 2 - 3
Ciabatta 190 - 200 15 - 25 2 - 3
Frukttårtor, mördegskakor 170 - 180 35 - 45 2 - 3
Frukttårtor, smuldeg 175 - 200 25 - 35 2 - 3
Pizza, hemlagad (tjock - med myck-
et fyllning)
180 - 200 25 - 35 1 - 2
Pizza, hemlagad (tunn botten)
200 - 230
1)
15 - 20 1 - 2
Fryst pizza 200 15 - 20 1 - 2
Tårtor, hembakade - förbakning,
bullar
215 - 225 35 - 45 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 215 - 225 35 - 45 3 - 4
Tårtor, frusna 200 15 - 25 3 - 4
1)
Förvärm ugnen.
9.6 Tillaga i varmluft
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Fisk, kokning 150 - 160
-
1)
2 + 4
Fisk, stekning 165 - 175
-
1)
2 + 4
Köttfärslimpa 165 - 175 60 - 70 2 + 4
Danska köttbullar 165 - 175 35 - 45 2 + 4
www.electrolux.com16
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Leverpâté 165 - 175 65 - 75 2 + 4
Potatisgratäng 175 55 - 65 2 + 4
Lasagne, hemlagad 175 60 - 70 2 + 4
Lasagne, frusen 175
30 - 45
2)
2 + 4
Pastagratäng 165 - 175 40 - 50 2 + 4
Pizza, hembakad 180 - 200 20 - 35 3
Fryst pizza 180 - 200
15 - 25
2)
2 + 4
Pommes frites, frusna 180 - 200
30 - 45
2)
2 + 4
Tårtor, hembakade - förbakning,
bullar
165 - 175 15 - 20 2 + 4
Tårtor, hembakade - dekorering 165 - 175 30 - 40 2 + 4
Tårtor, frusna 175
25 - 35
2)
2 + 4
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när
köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är
fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på
förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40 min.
9.7 Över/Undervärme
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fisk, kokning 160 - 170
-
1)
2 - 3
Fisk, stekning 180 - 200
-
1)
2 - 3
Köttfärslimpa 175 - 200 45 - 60 2 - 3
Danska köttbullar 175 - 200 30 - 45 3 - 4
Leverpâté 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Gratänger 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Potatisgratäng 200 55 - 65 3 - 4
Lasagne, hemlagad 200 50 - 60 2 - 3
Lasagne, frusen 175 - 200
30 - 45
2)
3 - 4
Pastagratäng 180 - 200 30 - 40 2 - 3
Pizza, hembakad 220 - 230 15 - 25 2 - 3
SVENSKA
17
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fryst pizza 220 - 230
15 - 25
2)
2 - 3
Pommes frites, frusna 225 - 250
20 - 30
2)
3 - 4
Tårtor, hembakade - förbakning,
bullar
190 - 210 15 - 25 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 190 - 210 20 - 30 3 - 4
Tårtor, frusna 200 - 225
20 - 30
2)
3 - 4
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när
köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är
fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på
förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40 min.
9.8 Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar
(se tillverkarens bruksanvisning).
Du kan steka stora stekar direkt i den
djupa långpannan (i förekommande fall)
eller på gallret ovanför den djupa
långpannan.
Stek magert kött i stekgrytan med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en
stekyta kan stekas i en stekgryta utan
lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som
steks i produkten väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som
tränger ut bränner fast kan du tillsätta
lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3
av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras
egen saft flera gånger under
stekningen. Därigenom blir resultatet
bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före
stektidens slut och utnyttja
eftervärmen.
9.9 Steka i varmluft
Nötkött
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min/kg) Falsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80 - 120 2 - 3
Rumpstek - bryning 200 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 150 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 160 90 - 120 1 - 2
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
www.electrolux.com18
Kalv
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min/kg) Falsnivå
Oxfilé
1)
160 60 - 70 2 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min/kg) Falsnivå
Lägg/bog/sadel 160 80 - 100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min/kg) Falsnivå
Fläskstek
1)
175 60 - 70 2 - 3
Fläskkotlett
1)
175 60 2 - 3
Fläskkarré 160 90 - 120 2 - 3
Skinka 150 60 - 100 1 - 2
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min/kg) Falsnivå
Kyckling, i bitar 180 55 - 65 2 - 3
Anka
1)
150 55 - 65 2 - 3
Anka lågtemperaturtillagad
1)
130 totalt ca 5 tim-
mar
2 - 3
Stekt kalkon, fylld 150 50 - 60 1 - 2
Kalkonbröst 175 70 - 80 2 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
9.10 Stekning med Över/Undervärme
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80 - 120 2 - 3
SVENSKA
19
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Rumpstek - bryning 225 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 160 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 180 90 - 120 1 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Oxfilé
1)
180 60 - 70 2 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Lägg/bog/revben 180 80 - 100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Fläskstek
1)
200 60 - 70 3
Fläskkotlett
1)
200 60 3
Fläskkarré 180 90 - 120 2 - 3
Skinka 160 60 - 100 1 - 2
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Kyckling, i bitar 200 55 - 65 2 - 3
Anka
1)
160 55 - 65 2 - 3
Anka lågtemperaturtillagad
1)
130 totalt ca 5 tim-
mar
2 - 3
Stekt kalkon, fylld 160 50 - 60 1 - 2
Kalkonbröst 200 70 - 80 2 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EKK6050AOW Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual