Tefal OW200130 Användarmanual

Typ
Användarmanual
1
2
3
4
5
9
8
7
6
1
0
11
1
2
Före den första användningen
1
2
3
4
5
9
8
7
6
1
0
1
1
1
2
En lätt odör kan förekomma vid den första användningen
Beskrivning av bakmaskinen
A. lock med fönster
b1. display
b6. programval
b7. kontrollampa vid funktion
b4. timerinställning och tidsinställning för program 12
B. kontrollpanel
f2. tesked
F. dubbelt mätmått
f1. matsked
C. bakform
E. mätbägare
D. knådare
63
b3. brödstorlek
b5. gräddningsgrad
b2. knapp start/stopp
S
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 63
64
Vare sig du är nybörjare eller expert, så är det bara att tillsätta ingredienserna
så tar bakmaskinen hand om resten. Du kan lätt baka bröd, brioche, pasta och
sylt utan krångel. Prova dig fram i början och lär dig använda bakmaskinen på
bästa sätt. Ta tid på dig och bli inte besviken om resultatet inte är perfekt de
första gångerna. Om du vill sätta igång omedelbart så finns det ett recept
under rubriken snabbstart som hjälper dig att baka ditt första bröd.
Notera också att brödets struktur blir mer kompakt än bageriernas.
Brödet spelar en viktig roll
i vår kost.
Vem har inte drömt om färskt
bröd och doften av nybakat?
Tack vare bakmaskinen blir
det enkelt.
Ingredienserna tillsätts
i följande ordning:
• Vätskor
(smör, olja, ägg, vatten, mjölk)
• Salt
• Socker
• Mjöl första hälften
• Torrmjölkspulver
• Specifika fasta ingredienser
• Mjöl andra hälften
• Jäst
1. Läs bruksanvisningen noggrant och använd recepten som står i den:
man bakar inte bröd på samma sätt i bakmaskinen som för hand!
2.
Alla ingredienserna ska vara rumstempererade (om inte annat anges) och
ska vägas noga på våg. Mät upp rätt mängd vätska med den bifogade
mätbägaren. Använd det bifogade dubbla mätmåttet för att mäta
upp teskedar i ena änden och matskedar i den andra. Felaktiga mått
ger ett dåligt resultat.
3.
Använd ingredienserna innan bäst före datum och förvara dem på en sval
och torr plats.
4.
Var noga med att mäta upp rätt mängd mjöl. Mät upp mjölet med hjälp
av en köksvåg. Använd torrjäst i påsar, om inget annat anges i recepten.
Använd inte bakpulver. När en påse torrjäst är öppnad ska den användas
inom 48 timmar.
5.
För att inte störa jäsningen, rekommenderar vi att alla ingredienserna läggs
i bakformen från början, undvik därefter att lyfta på locket (om inte annat
anges). Var noga med att tillsätta ingredienserna i rätt ordning och mängd
enligt recepten. Först vätskor, därefter fasta ingredienser. Jästen ska inte
komma i kontakt med vare sig vätskor eller salt.
Introduktion
Komma igång
Tips och råd för ett lyckat brödbak
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 64
Om du vill sätta igång omedelbart föreslår vi att du provar basreceptet för att baka ditt första bröd.
Snabbstart
65
Ta ut bakformen genom att lyfta på handtaget och
genom att dra framifrån och bakåt för att lossa var sida
en efter en.
Sätt knådaren på plats.
1
Sätt tillbaka bakformen. Tryck på formen på ena sidan
därefter på den andra för att fästa den på drivaxeln och
se till att den sätts fast ordentligt på de 2 sidorna.
3
Anslut kontakten till ett eluttag. Och starta maskinen.
En summersignal hörs och program 1 (1P) som är
förprogrammerat visas, dvs 1000 g, färg medium,
och tiden det tar för programmet.
4
Tillsätt ingredienserna i bakformen i rätt ordning.
Mät upp alla ingredienserna noga.
2
När gräddningen är klar, dra ut kontakten. Ta ut
bakformen genom att dra i handtaget. Använd alltid
grytlappar eftersom formens handtag och lockets insida
är mycket heta. Ta ut brödet på ett bakgaller och låt
svalna i 1 timme.
6
Tryck på knappen
.
De 2 punkterna på timern blinkar.
Kontrollampan vid funktion tänds.
5
BASRECEPT FÄRG > MEDIUM SALT > 1,5 tsk
(program 1) STORLEK > 1000 g SOCKER > 1 msk
TID > 3 : 18 TORRMJÖLKSPULVER > 2 msk
OLJA > 2 msk VETEMJÖL > 605 g
VATTEN > 330 ml JÄST > 1,5 tsk
tsk > tesked
msk > matsked
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 65
66
1 > basrecept
2 > snabbt basrecept
3 > franskbröd
4 > fullkornsbröd
5 > snabbt fullkornsbröd
6 > sött bröd
Valet av ett program startar en serie inställningar, som automatiskt visas en efter en.
Knappen MENU ger dig möjlighet att välja ett visst antal olika program.
Tiden det tar för respektive program visas. För varje tryck på knappen
övergår numret i displayen till följande program, från 1 - 12:
1
Programmet basrecept kan användas till de flesta brödrecept med vetemjöl.
2
Programmet är en snabbare version av programmet basrecept.
Inkråmet kan bli lite mindre luftigt.
3
Programmet franskbröd används till traditionellt vitt franskbröd.
4
Programmet fullkornsbröd används till grövre mjölsorter.
5
Programmet är en snabbare version av programmet fullkornsbröd.
Inkråmet kan bli lite mindre luftigt.
6
Programmet sött bröd är lämpligt till recept som innehåller mer fett och socker.
7
Programmet är en snabbare version av programmet sött bröd.
Inkråmet kan bli lite mindre luftigt.
8
Programmet extra snabbt bröd används till receptet EXTRA SNABBT BRÖD (sidan 70).
9
För bakverk och kakor med bakpulver.
10
Programmet sylt kokar automatiskt sylt i formen.
11
Programmet deg gräddar inte.
Det är ett program som knådar och jäser deg. T.ex.: pizzadeg.
12
Programmet gräddning gör det möjligt att endast grädda i 10-60 min, med inställning i intervaller på 10 min.
Det kan användas ensamt eller användas:
a) tillsammans med programmet deg
b) för uppvärmning eller för en knaprigare yta av redan färdiggräddat, svalnat bröd som fortfarande är i formen
c) för att avsluta gräddningen i händelse av längre strömavbrott under gräddning.
Bakmaskinen skall inte lämnas utan tillsyn vid användning av program 12.
När önskad gräddningsgrad uppnåtts avbryt programmet manuellt genom ett långt tryck på knappen .
7 > snabbt sött bröd
8 > extra snabbt
9 > mjuk kaka
Programval
För varje program visas en förprogrammerad inställning.
Välj önskade inställningar manuellt.
Användning av bakmaskinen
10 > sylt
11 > deg
12 > enbart gräddning
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 66
Förvärmning: sker endast i program 4 och 5. Knådaren fungerar inte i denna fas.
Etappen påskyndar och främjar jäsningen och förbättrar bröd med mjölsorter som har svårare för att jäsa.
Knådning: degen knådas för 1:a eller 2:a gången eller blandas mellan två jäsningar.
I denna etapp och i program 1, 2, 3 4, 5, 6, 7 har du möjlighet att tillsätta ingredienser:
torkad frukt, oliver, fläsktärningar etc.
En summersignal indikerar när du kan tillsätta ingredienser. Se översiktstabellen för bakningsprocessen (sidan 72- 73)
och kolumnen “extra”.
Kolumnen indikerar tiden som kommer att visas i maskinens display när signalen hörs.
För att veta exakt efter hur lång tid signalen hörs, dra av tiden i kolumnen “extra” från den totala bakningen.
T. ex. “extra” = 2:51 och “total tid” = 3:13, ingredienserna kan tillsättas efter 22 min.
Jäsning: degen jäses för 1:a, 2:a eller 3:e gången.
Gräddning: brödet håller på att gräddas.
Varmhållning: efter program 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, kan du låta brödet vara kvar i maskinen. Varmhållningen varar i en
timme och startas automatiskt efter gräddningen. Displayen visar 0:00 under hela varmhållningen. Ett pip hörs med
regelbundna mellanrum. Efter en timme hörs flera pip och därefter stannar maskinen automatiskt.
Brödstorleken är förprogrammerad på 1000 g. Vikten är ungefärlig.
Se recepten för ytterligare precision.
Program 10, 11, 12 har ingen inställning av storlek.
Tryck på knappen för att välja 500 g, 750 g eller 1000 g.
Symbolen tänds mittemot vald inställning.
Val av brödstorlek
Gräddningsgraden är förprogrammerad på MEDIUM.
Program 10, 11, 12 har ingen inställning av gräddningsgrad.
Tre val är möjliga: LJUS (L) - MEDIUM (P) - MÖRK (H).
Om du önskar ändra den förprogrammerade inställningen, tryck på knappen
tills symbolen tänds mittemot vald inställning.
Val av gräddningsgrad (färg)
Symbolen tänds mittemot den aktuella bakningsprocessen som bakmaskinen nått.
En tabell på sidorn 72-73 visar hur bakningen sker beroende på vilket program som valts.
Bakningsprocessen
Tryck på knappen för att starta maskinen. Kontrollampan vid funktion tänds. Nedräkningen börjar.
För att avbryta programmet eller ta bort timerinställningen gör ett långt tryck på .
Kontrollampan vid funktion släcks.
Start / Stopp
67
Förvärmning
Används
i program
4 och 5 för
att förbättra
jäsningen.
Knådning
Formar
brödets
struktur för
att uppnå
en optimal
jäsning.
Vila
Låter degen
vila för att
förbättra
kvaliteten på
knådningen.
Jäsning
Brödet
jäser och
utvecklar
sin arom.
Gräddning
Gräddar
brödet och
ger det en
brun och
knaprig
gräddningsyta.
Varmhållning
Håller brödet varmt
efter bakningen.
Vi rekommenderar
dock att brödet tas
ut ur maskinen
så snart det är klart.
>>>>>
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 67
68
Du kan programmera maskinen så att brödet är klart vid önskad tidpunkt, upp till 13 timmar i förväg.
Timerinställningen kan inte användas i program 8, 9, 10, 11, 12.
Timern kan ställas in efter val av program, gräddningsgrad och brödstorlek. Programmets tid visas.
Räkna ut tidsskillnaden mellan när du startar programmet och tidpunkten när du vill att brödet ska vara klart.
Maskinen inkluderar automatiskt tiden det tar för programmet att bli klart.
Med hjälp av knapparna och
,
visas tiden du räknat fram ( uppåt och nedåt).
Korta tryck bläddrar fram perioder på 10 min åt gången + kort pip.
Med ett långt tryck, bläddras perioder på 10 min fram kontinuerligt.
T.ex.: klockan är 20:00 och du vill att brödet ska vara klart klockan 7:00 nästa morgon.
Programmera 11:00 med hjälp av knapparna och . Tryck på knappen .
En summersignal hörs och de 2 punkterna på timern blinkar.
Nedräkningen börjar. Kontrollampan tänds.
Om du ångrar dig eller önskar ändra tidsinställningen, gör ett långt tryck på knappen tills en signal hörs.
Den förprogrammerade tiden visas. Upprepa proceduren.
Vissa ingredienser kan surna. Använd inte timerinställningen till recept som innehåller:
färsk mjölk, ägg, yoghurt, ost, färsk frukt.
Timerinställning
Praktiska råd
I händelse av strömavbrott: om pågående program
avbryts av ett strömavbrott eller en felaktig inställning,
kommer maskinen att spara programmet i 7 min.
Bakningsprocessen fortsätter därefter där den avbröts.
Om det däremot dröjer längre, kommer
programmeringen att förloras.
Om du gör två program efter varandra,
vänta 1 timme mellan programmen innan du startar
det följande, för att låta maskinen svalna fullständigt.
Fett och olja:
fett gör brödet mjukare och saftigare. Det håller sig också bättre och längre.
För mycket fett gör att jäsningen går långsammare. Om du använder smör, skär det i små bitar så att det fördelas
jämnt eller använd rumstempererat smör. Tillsätt inte varmt smör. Undvik att fett kommer i kontakt med jästen,
eftersom det kan hindra jästen ifrån att ta upp vätska.
Ägg:
ägg berikar degen, förbättrar brödets färg och främjar ett gott inkråm. Om du använder ägg, minska då
följaktligen mängden vätska. Knäck ägget och tillsätt vätska upp till den indikerade vätskemängden i receptet.
Recepten är beräknade för medelstora ägg på 50 g, om äggen är större, tillsätt lite mjöl; om äggen är mindre,
ta lite mindre mjöl.
Mjölk:
du kan använda färsk mjölk eller torrmjölkspulver. Om du använder torrmjölkspulver, tillsätt mängden vatten
enligt receptet. Om du använder färsk mjölk kan du också tillsätta vatten: den totala mängden vätska skall motsvara
mängden vätska som anges i receptet.
Mjölk har en emulgerande effekt och ger ett finporigt bröd med gott inkråm.
Vatten:
vatten fuktar och aktiverar jästen. Det fuktar också stärkelsen i mjölet och formar inkråmet.
Man kan byta ut vattnet, en del eller hela mängden mot mjölk eller andra vätskor.
Använd rumstempererade vätskor.
Ingredienserna
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 68
Mjöl:
mjölets vikt varierar påtagligt beroende på mjölsort. Mjölets kvalitet kan också inverka på resultatet.
Förvara mjölet i tättslutande burkar eftersom mjöl är känsligt för luftfuktighet och lätt kan absorbera eller tvärtemot
förlora fuktighet. Använd mjölsorter som är avsedda och lämpliga för att baka bröd.
Tillsats av havre, kli, vetegroddar, råg eller hela fröer i bröddegen, ger ett tyngre och mindre bröd.
Användning av vetemjöl rekommenderas, om inget annat anges i recepten.
Resultatet beror också på hur siktat mjölet är: ett grövre mjöl (dvs som innehåller en del av kornet), ger inte ett lika
högt bröd och blir mer kompakt. Du kan givetvis också använda färdiga brödmixer som finns i handeln.
Se tillverkarens anvisningar på paketet. Programvalet görs beroende på vilken typ av brödmix som används.
T. ex. fullkornsbröd - Program 4.
Socker:
använd helst strösocker, rörsocker eller honung. Använd inte raffinerat socker eller bitsocker.
Socker påskyndar jäsningen, ger brödet god smak och förbättrar gräddningsgraden.
Salt:
framhäver smaken och reglerar jästen. Skall inte komma i kontakt med jästen. Tack vare saltet är degen fast,
kompakt och jäser inte för fort. Förbättrar också degens struktur.
Jäst:
jästen gör att degen jäser. Använd i första hand torrjäst. Jästens kvalitet kan variera, den jäser inte alltid
på samma sätt. Bröden kan bli lite olika beroende på jästen som använts.
Gammal jäst eller jäst som inte förvarats rätt jäser inte lika bra som en påse torrjäst som just öppnats.
Mängden jäst som anges avser torrjäst. Om du använder färsk jäst, multiplicera mängden med 3 (i vikt) och rör ut
jästen i lite ljummet lätt sockrat vatten för en effektiv jäsning.
Se tillverkarens anvisningar på paketet.
Det finns torrjäst för matbröd men även torrjäst speciellt avsedd för söta degar.
Tillsatser
(oliver, fläsktärningar etc)
:
du kan skapa personliga recept genom att tillsätta ingredienser
enligt egna önskemål, men för ett bra resultat var noga med:
> att tillsätta ingredienserna, speciellt ömtåliga ingredienser, när summersignalen hörs,
> hårda fröer (som linfrö och sesam) kan tillsättas så snart knådningen börjar för en enklare användning av maskinen
(t.ex. vid timerinställning),
> låt mycket fuktiga ingredienser rinna av noga (oliver),
> feta ingredienser ska först mjölas lätt så att de inte klumpar sig i degen,
> tillsätt inte för stora mängder, brödet riskerar då en sämre jäsning.
69
praktiska råd
När man bakar bröd är degen mycket känslig för
temperatur och fuktighet. Om det är mycket varmt,
använd kallare vätskor än vanligt. Om det är mycket
kallt, kan det vara nödvändigt att använda ljummet
vatten eller mjölk (men överskrid aldrig 35°C).
Ibland kan det vara lämpligt att kontrollera degen
mitt i knådningen: degen ska forma en jämn boll som
inte fastnar på bakformens sidor.
> om det finns kvar mjöl som inte blandats i degen,
tillsätt då lite mer vatten,
> annars kan det eventuellt behövas tillsättas
ytterligare lite mjöl.
Var mycket försiktig när du tillsätter mer mjöl eller
vatten (max 1 msk åt gången) och vänta och se om
degen blir bättre innan du tillsätter mer.
Ett vanligt fel är att tro att om man tillsätter mer
jäst kommer brödet att jäsa högre. För mycket jäst
gör degens struktur ömtålig, först jäser den mycket,
för att sedan sjunka ihop under gräddningen.
Du kan känna på degen precis innan gräddningen
genom att försiktigt trycka på den med fingret:
degen skall göra ett lätt motstånd och fingeravtrycket
skall sakta försvinna.
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 69
Recept
För alla recepten gäller det att lägga i ingredienserna i rätt ordning.
Beroende på vilket recept du valt och motsvarande program, så kan du se översiktstabellen
för bakningsprocessen (sidan 72-73) hur brödet kommer att bakas.
70
tsk > tesked - msk > matsked
Jordgubbs-, persiko-, rabarber-,
eller aprikossylt
Frukt 580 g
Socker 360 g
Pektin 30 g
Citronsaft 1
Skär eller hacka frukten enligt önskemål innan den läggs i bakmaskinen.
500 g 750 g 1000 g
Olja 3.5 tsk 1.5 msk 2 msk
Vatten 190 ml 250 ml 330 ml
Salt 1 tsk 1 tsk 1.5 tsk
Socker 2.5 tsk 3 tsk 1 msk
Torrmjölkspulver 1.5 msk 1.5 msk 2 msk
Vetemjöl 350 g 455 g 605 g
Torrjäst 1 tsk 1 tsk 1.5 tsk
PROGRAM 1-2 BASRECEPT
500 g 750 g 1000 g
Rumstempererat
Tärnat smör 40 g 50 g 70 g
Salt 1 tsk 1 tsk 1.5 tsk
Socker 2 msk 2.5 msk 3 msk
Färsk mjölk 200 ml 260 ml 350 ml
Vetemjöl 310 g 400 g 530 g
Torrjäst 1 tsk 1 tsk 1.5 tsk
BRÖD MED MJÖLK
1000 g
Olja 1.5 msk
Vatten (max 35-45
O
C) 360 ml
Salt 1.5 tsk
Socker 1 msk
Torrmjölkspulver 2.5 msk
Vetemjöl 565 g
Torrjäst 3.5 tsk
PROGRAM8 EXTRA SNABBT BRÖD
Ägg 3 Ägg 3
Smör 70 g Smör 105 g
Salt 1/2 tsk Salt 1/2 tsk
Socker 195 g Socker 135 g
Vetemjöl 320 g Brun rom 3 msk
Bakpulver 2.5 tsk Vetemjöl 155 g
Citron (saft+skal) 1 Malda mandlar 135 g
Bakpulver 2 tsk
Vispa ägg + socker + salt tills det blir vitt och pösigt
PROGRAM 9 CITRONKAKA MANDELKAKA
500 g 750 g 1000 g
Ägg 2 2 3
Smör 115 g 150 g 195 g
Färsk mjölk 45 ml 60 ml 80 ml
Salt 1 tsk 1 tsk 1.5 tsk
Socker 2.5 msk 3 msk 4 msk
Vetemjöl 280 g 365 g 485 g
Torrjäst 1.5 tsk 2 tsk 3 tsk
PROGRAM 6-7 BRIOCHE
500 g 750 g 1000 g
Ägg 2 2 3
Smör 100 g 130 g 175 g
Färsk mjölk 60 ml 80 ml 105 ml
Salt 1 tsk 1 tsk 1.5 tsk
Socker 3.5 msk 4 msk 6 msk
Vetemjöl 270 g 345 g 460 g
Torrjäst 1.5 tsk 2 tsk 3 tsk
Russin 80 g 100 g 130 g
fakultativt: eller i en alkoholhaltig dryck typ snaps eller russinbrännvin
fakultativt: lägg i hela mandlar ovanpå degen när den sista knådningen avslutats
KUGELHOPF
500 g 750 g 1000 g
Olja 1.5 tsk 2 tsk 2.5 tsk
Vatten 210 ml 290 ml 355 ml
Salt 1.5 tsk 1.5 tsk 2 tsk
Socker 1.5 tsk 2 tsk 2.5 tsk
Vetemjöl 140.5 g 200 g 240 g
Fullkornsmjöl 210 g 300 g 365 g
Torrjäst 0.5 tsk 1 tsk 1.5 tsk
PROGRAM 4-5 FULLKORNSBRÖD
500 g 750 g 1000 g
Olja 1.5 tsk 2 tsk 2.5 tsk
Vatten 205 ml 290 ml 355 ml
Salt 1 tsk 1.5 tsk 2 tsk
Torrmjölkspulver 1 msk 1.5 msk 2 msk
Socker 1.5 tsk 2 tsk 2.5 msk
Vetemjöl 180 g 255 g 310 g
Fullkornsmjöl 85 g 120 g 145 g
Rågmjöl 85 g 120 g 145 g
Torrjäst 0.5 tsk 1 tsk 1.5 tsk
BONDBRÖD
500 g 750 g 1000 g
Vatten 210 ml 275 ml 365 ml
Salt 1 tsk 1.5 tsk 2 tsk
Vetemjöl 360 g 465 g 620 g
Torrjäst 0.5 tsk 1 tsk 1.5 tsk
PROGRAM 3 FRANSKBRÖD
500 g 750 g 1000 g
Vatten 210 ml 275 ml 365 ml
Salt 1 tsk 1.5 tsk 2 tsk
Vetemjöl 290 g 370 g 395 g
Rågmjöl 70 g 90 g 125 g
Torrjäst 1 tsk 1 tsk 1.5 tsk
LANTBRÖD
750 g
Olivolja 1 msk
Vatten 240 ml
Salt 1.5 tsk
Vetemjöl 480 g
Torrjäst 1 tsk
PROGRAM 11 PIZZADEG
Apelsinmarmelad
Frukt 500 g
Socker 400 g
Pektin 50 g
Äpple/rabarbermos
Frukt 750 g
Socker 5 msk
PROGRAM 10 FRUKTMOS OCH SYLT
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 70
71
Resultatet blev inte vad du väntade dig? Tabellen hjälper dig att hitta felet.
Felsökningstabell
Teknisk felsökningstabell
Knappen har aktiverats
under gräddningen
För lite mjöl
För mycket mjöl
För lite jäst
För mycket jäst
För lite vatten
För mycket vatten
För lite socker
Dålig mjölkvalitet
Felaktiga proportioner
på ingredienserna
(för stor mängd)
För varmt vatten
För kallt vatten
Felaktigt program
Brödet har
jäst för högt
Brödet har
sjunkit ihop
efter att ha
jäst för mycket
Brödet har
inte jäst
tillräckligt
Skorpan
är inte
tillräckligt
gräddad
Sidorna är bruna
men brödet är
inte tillräckligt
gräddat
Sidorna och
ovansidan är
mjöliga
PROBLEM ÅTGÄRD
Knådaren sitter fast i bakformen Blötlägg innan den tas av.
Knådaren sitter fast i brödet Olja knådaren lätt innan ingredienserna hälls i bakformen.
Ingenting händer Maskinen är för varm. Följande felmeddelande visas: EO1 och 5 pip.
Vänta 1 timme mellan 2 bakningsprocesser.
efter att ha tryckt på En timerinställning har programmerats.
Det är ett program med förvärmning.
Efter att ha tryckt på fungerar Bakformen är inte ordentligt på plats.
motorn men maskinen knådar inte Knådaren är inte på plats eller felaktigt isatt.
Efter en timerinställning har brödet inte Du har glömt att trycka på efter programmeringen.
jäst tillräckligt eller så har ingeting hänt Jästen har kommit i kontakt med saltet och/eller vattnet.
Knådaren är inte på plats.
Det luktar bränt En del av ingredienserna har kommit utanför bakformen:
låt maskinen svalna och rengör insidan av maskinen med en fuktig
svamp utan rengöringsmedel.
degen har svämmat över: för stor mängd ingredienser, i synnerhet
vätska. Var noga med proportionerna i recepten.
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 71
73
PROG. FÄRG STORLEK TID
(tim)
FÖR-
VÄRMNING
1:a
KNÅDNING
VILA 2:a
KNÅDNING
1:a
JÄSNING
3:a
KNÅDNING
2:a
JÄSNING
4:a
KNÅDNING
3:a
JÄSNING
GRÄDDNING EXTRA VARM-
HÅLLNING
(tim)
6
1
500
750
1000
3:12
3:17
3:22
x 0:05:00 0:05:00 0:20:00 0:39:00 0:00:10 0:25:50 0:00:05 0:51:55
0:45
0:50
0:55
2:50
2:55
3:00
1:00
1:00
1:00
2
500
750
1000
3:12
3:17
3:22
0:45
0:50
0:55
2:50
2:55
3:00
1:00
1:00
1:00
3
500
750
1000
3:12
3:17
3:22
0:45
0:50
0:55
2:50
2:55
3:00
1:00
1:00
1:00
7
1
500
750
1000
2:32
2:37
2:42
x 0:05:00 0:05:00 0:20:00 0:25:00 0:00:10 0:15:50 0:00:05 0:35:55
0:45
0:50
0:55
2:10
2:15
2:20
1:00
1:00
1:00
2
500
750
1000
2:32
2:37
2:42
0:45
0:50
0:55
2:10
2:15
2:20
1:00
1:00
1:00
3
500
750
1000
2:32
2:37
2:42
0:45
0:50
0:55
2:10
2:15
2:20
1:00
1:00
1:00
8
-
1000 1:20 x 0:05:00 x 0:15:00 0:12:00 xxxx0:48 - 1:00
9
- 1000 1:50 x 0:05:00 x 0:10:00 0:15:00 xxxx1:20 - -
10
- - 1:05 x x x 0:05:00 0:10:00 xxxx0:50 - -
11
- 750 1:30 x 0:05:00 0:05:00 0:20:00 1:00:00 xxxxx--
12
--
0:10 i
intervaller
10 min
x
0:10 i
intervaller
10 min
--
Notera: den totala tiden inkluderar inte tiden för varmhållning i program 1 till och med program 8.
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 73
74
Dra ut kontakten och låt maskinen svalna.
Rengör maskinens utsida och insida med en fuktig svamp. Torka noggrant.
Diska bakformen och knådaren i varmt vatten. Om knådaren fastnat i bakformen, blötlägg i 5 - 10 min.
Ta av locket för att rengöra det med varmt vatten.
Diska inte någon del av maskinen i diskmaskin.
Använd inte rengöringsmedel, skursvamp eller alkohol. Använd en mjuk och fuktig trasa.
Doppa aldrig ner maskinen eller locket i vatten.
Rengöring och underhåll
Apparatens säkerhet uppfyller gällande bestämmelser och
standarder.
Läs bruksanvisningen noggrant före den första användningen.
Tillverkaren fråntar sig allt ansvar vid användning utan att
respektera bruksanvisningen.
Denna apparat är inte avsedd att användas av personer
(inklusive barn) som inte klarar av att hantera elektrisk
utrustning. Om barn använder denna apparat måste det
övervakas av en vuxen för att säkerställa att barnen inte
leker med apparaten.
Kontrollera att apparatens volttal överensstämmer med
nätspänningen. Garantin gäller inte vid felaktig anslutning.
Apparaten ska endast anslutas till ett jordat uttag. Om
apparaten inte ansluts till ett jordat uttag kan den orsaka
elstötar med allvarliga skador. För din säkerhet, se till att
det jordade uttaget motsvarar gällande normer och
standarder i ditt land. Om din elektriska installation inte
är utrustad med ett jordat uttag är det nödvändigt att en
behörig elinstallatör åtgärdar din installation innan
maskinen ansluts.
Apparaten är endast avsedd för hemmabruk inomhus.
Koppla alltid ur apparaten så snart du inte använder den
och vid rengöring.
Använd inte apparaten om:
- den har en skadad nätsladd,
- den har fallit och har synliga skador eller funktionsstörningar.
Om detta händer, måste apparaten sändas till närmaste
godkända serviceverkstad, för att undvika alla risker.
Läs garantivillkoren.
Alla åtgärder och reparationer, med undantag av
rengöring och sedvanligt underhåll, skall utföras av en
godkänd serviceverkstad.
Doppa inte ner apparaten, sladden eller stickkontakten i
vatten eller annan vätska.
Låt inte sladden vara inom räckhåll för barn.
Låt inte sladden vara i närheten av eller i kontakt med
apparatens varma delar, nära en värmekälla eller hänga
över vassa kanter.
Om sladden eller stickkontakten skadats, använd inte
apparaten. För att undvika all fara är det nödvändigt att
de byts ut av en godkänd serviceverkstad (se lista i foldern).
Rör inte vid fönstret när maskinen är igång och
strax efteråt. Fönstret kan vara hett.
Koppla inte ur apparaten genom att dra i sladden.
Använd endast en förlängningssladd i gott skick, med
jordad stickkontakt och med en ledning vars tvärsnitt är
minst lika med ledningstråden som bifogas med produkten.
Placera inte apparaten ovanpå andra apparater.
Använd inte apparaten som värmekälla.
Lägg aldrig papper, papp eller plast i apparaten och
placera inget ovanpå den.
Om någon del av apparaten skulle fatta eld, försök
aldrig släcka med vatten. Koppla ur apparaten.
Kväv lågorna med en fuktig handduk.
För din säkerhet, använd endast tillbehör och reservdelar
avsedda för din apparat.
Alla apparater genomgår en sträng kvalitetskontroll.
Användningstester tillämpas i praktiken med slumpmässigt
utvalda apparater, vilket förklarar eventuella spår av
användning.
I slutet av programmet, använd alltid grytlappar
för att hantera bakformen eller apparatens varma
delar. Apparaten blir mycket varm under användningen.
Täpp aldrig till ventilationshålen.
Var mycket försiktig, eftersom det riskerar att komma ut
ånga när du öppnar locket i slutet av eller under pågående
program.
När du använder program nr 10 (sylt och mos) se
upp för ånga och heta stänk när locket öppnas.
Observera, om degen svämmar över bakformen på
värmeelementet riskerar den att fatta eld, var noga
med att:
- inte överskrida mängderna som anges i recepten.
- inte överskrida totalt 1000 g deg.
Apparatens ljudnivå är 72 dBA.
Skydda miljön!
Din apparat innehåller värdefulla material som kan återanvändas eller återvinnas.
Lämna den på en återvinningsstation eller på en godkänd serviceverkstad.
Säkerhetsanvisningar
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 74
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110

Tefal OW200130 Användarmanual

Typ
Användarmanual