än cirka 55 °C, även när zonen har stängts
av.
Om du har en 230 V-spis kan du inte använ-
da dubbelzonfunktionen samtidigt som du
använder ugnsfunktionerna Varmluft, Pizza/
paj, Gratinering eller Max Grill. Spisen har en
effektspärr för att förhindra överbelastning av
elnätet.
Glaset i keramikhällen tål värme, kyla
och temperaturchocker, men det är
känsligt för slag. En kryddkvarn som fal-
ler ned på den kan spräcka glaskera-
mikhällen. Stå aldrig på glaskeramikhäl-
len.
Ändring av zonstorlek
Kokzonsvreden har markeringar från 0 till 12,
där 12 ger den högsta värmen. Gör så här
om du vill använda de främre zonerna eller
den mindre bakre:
1. Vrid vredet för den kokzon du vill använda
medurs till önskad inställning.
2. Återställ vredet moturs till 0 efter använd-
ning.
Så här använder du den bakre högra stora
kokzonen:
1. Vrid vredet medurs förbi symbolen efter
siffran 12,
2. vrid sedan vredet tillbaks till önskat läge
mellan 12 och 1. Återställ vredet moturs
till 0 efter användning.
Du måste prova dig fram för att hitta den in-
ställning och kokzon som passar dig och
dina kokkärl, beroende på den mat du lagar.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större
krav på dina kokkärl än en spis med vanliga
värmeplattor. Observera följande:
• Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (buktar utåt) snurrar lätt på
glaskeramikhällen och ger dålig värme-
kontakt.
• Aluminium har god värmeledningsförmå-
ga, men kan lämna silverliknande fläckar
på hällen.
• Kastruller och pannor i glas eller om de är
emaljerade med grova mönster, sliter mer
om de dras fram och tillbaka över hällen än
vad kokkärl av andra material gör.
För att spara tid och energi måste botten på
en kastrull eller stekpanna
• täcka kokzonen helt. Med en för liten bot-
ten bränner överkok lätt fast på hällen.
• skall vara slät eller finmönstrad.
• måste vara helt slät. En botten som buktar
för mycket utåt eller inåt ger förlängda upp-
värmningstider.
När du skall köpa en ny kastrull är det lämp-
ligt att välja en rostfri modell med sandwich-
botten, dvs. en botten med lager av olika
metaller. Vissa kastruller är konkava i kallt till-
stånd, men planar ut sig när de värms upp.
Användning av ugnen
Det är normalt att ånga och kondens bildas
på ugnsluckan. Detta beror på kondens från
maten som tillagas och påverkar inte ugnens
säkerhet eller funktion.
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fem
falsar
Praktisk användning
Varning Lägg aldrig aluminiumfolie, en
långpanna eller en plåt direkt på ugnens
botten. Om undervärmen blockeras kan
emaljen skadas på grund av
överhettning.
Ugnen blir het under användning så håll
barn under uppsikt.
Principen för varmluft
Ett ringelement runt fläkten värmer upp luften
som sedan sprids genom luftkanaler i ug-
nens bakre vägg med hjälp av fläkten. Den
varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter
sugs in genom fläktgallret. Värmen överförs
snabbt och effektivt, vilket i regel innebär att
du kan använda en lägre ugnstemperatur än
vid Över/Undervärme. Sänk temperaturen
med 15-20% om receptet säger att du skall
använda en temperatur mellan 160 och 225
°C. Ju högre temperatur, desto större sänk-
ning. Vid temperaturer över 225°C är det
bättre att använda Över/Undervärme.
electrolux 7