Typ av bakverk
Temperatur
o
C
Över/undervärme
Nivå Minuter
Temperatur
o
C
Varmluft
Nivå
Längder / kran-
sar
180-200 2 20-30 170-180 3
Ugnsrätter
Potatisgratäng 200 1 45-50 180-190 1
Ugnspannkaka 200-225 2 20-35 180-190 3
Pizza 210-220 1 16-20 180-200 1+4
Tips för bakning
Bakresultat Möjliga orsaker Åtgärd
Matbröds-/vetebrödsdegar och
sockerkakor blir platta.
För låg temperatur i ugnen kan
göra att bakverket jäser och se-
dan sjunker ihop och blir platt.
Kontrollera att den inställda
temperaturen är den som re-
kommenderas i tabeller eller re-
cept.
Matbröds-/vetebrödsdegar har
inte jäst ordentligt. För lång
jäsning efter utkavling kan göra
att brödet blir platt. Matbröds-/
vetebrödsdegar skall jäsa drag-
fritt vid rumstemperatur. Vid
ett lätt tryck på degen skall för-
djupningen gå tillbaka.
Kontrollera att jästiden mot-
svarar den rekommenderade i
receptet.
För lite jäst eller bakpulver. Kontrollera i receptet att du ta-
git rätt mängd.
För varm fett/vätskeblandning
förstör jästens verkan.
Rätt temperatur på vätskan är
37° för färsk jäst. För torrjäst, se
rekommendationerna på pake-
tet.
Matbröds-/vetebrödsdegar och
sockerkakor blir torra.
För lite vätska, för mycket mjöl
eller fel mjölsort kan ge torrt
bröd.
Kontrollera i receptet att du an-
vänt rätt mjölsort och rätt
mängd mjöl/vätska.
För låg temperatur i ugnen gör
att bakverket måste stå inne för
länge och därmed blir torrt.
Kontrollera att du har ställt in
rätt temperatur.
Bakverk/maträtter blir för mör-
ka.
Vid för hög temperatur i ugnen
blir bakverk/maträtter för mör-
ka innan de är färdiga.
Kontrollera att du har ställt in
rätt temperatur.
För hög placering i ugnen vid
över/undervärme ger för myck-
et övervärme och resultatet blir
det motsatta vid för låg placer-
ing.
Kontrollera i tabell eller recept
att du har valt rätt position.
20
Tips, tabeller och råd