RÅD OCH TIPS
UGNSLUCKANS INSIDA
På vissa modeller hittar du på insidan
av luckan:
• Ugnsnivåernas nummer.
• Information om tillagningsfunktioner, re-
kommenderade ugnsnivåer och tempe-
raturer för typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningsti-
derna i tabellerna är endast riktvär-
den. De beror på recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
BAKNING PÅ EN UGNSNIVÅ
Allmänna anvisningar
• Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kokti-
der) och placeringen av plåtar och galler
till värdena i tabellerna.
Med längre bakningstider kan ugnen stäng-
as av ca. 10 minuter innan bakningstiden är
slut, för att utnyttja restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plå-
tarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
• Vi rekommenderar att använda den lägre
temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett
speciellt recept, leta efter ett recept som är
nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15
minuter om du bakar på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid
lika bruna. Om detta händer ska du inte
ändra temperaturinställningen. Skillnaden
jämnar ut sig under bakningen.
Bakverk i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktio-
ner
Ugnsni-
vå
Temperatur °C Tid i min.
Kaka i ringform, mjuk
kaka
Varmluft 1 150 - 160 50 - 70
Madeirakaka/fruktkaka Varmluft 1 140 - 160 70 - 90
Sponge cake / Sock-
erkaka
Varmluft 1 140 - 150 35 - 50
Sponge cake / socker-
kaka
Över/Under-
värme
1 160 35 - 50
Tårtbotten av mördeg
1)
Varmluft 2 170 - 180 10 - 25
Tårtbotten av socker-
kaka
Varmluft 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / äppelpaj (2
formar Ø 20 cm, dia-
gonalt placerade)
Varmluft 2 160 70 - 90
Apple pie / äppelpaj (2
formar Ø 20 cm, dia-
gonalt placerade)
Över/Under-
värme
1 180 70 - 90
Cheesecake, plåt
2)
Över/Under-
värme
2 160 - 170 70 - 90
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd droppbricka eller långpanna.
2
www.electrolux.com