29
Vispad grädde:
Vispa max 4 dl kylskåpskall vispgrädde (minst
30 % fett, 4–8 °C).
Börja vispa på låg hastighet «1» och samtidigt
som du vispar ökas hastigheten gradvis till
«15».
Äggvita:
Vispa max fyra äggvitor.
Börja vispa på medelhastighet «7» och
samtidigt som du vispar ökas hastigheten
gradvistill «15».
Använda matberedartillbehöret
(FP) 3
1 Pådrivare
2 Lock
2a Anslutning för motordel
2b Inmatningsrör
2c Lockspärr
3 Knivblad
4 Skål
5 Antihalkplatta (fungerar även som lock)
6 Skivhållare
6a Skivare
6b Grovstrimlare
6c Finstrimlare
6d Julienne-tillbehör (fyrkantig strimling)
6e Julienne-tillbehör (trekantig strimling)
Hacka
(se bildavsnitt I med tabell j)
Knivbladen (3) är perfekt utformade för att
hacka kött, ost, lök, kryddörter, vitlök, morot,
valnötter, hasselnötter, mandlar o.s.v. Använd
turboknappen
# när du hackar ingredienser
med hårdare konsistens.
Obs! Hacka inte ingredienser med mycket
hård konsistens, som muskotnöt, kaffebönor
och gryn.
Före hackning …
• skär upp kött, ost, lök, vitlök, morot, chili-
peppar i mindre bitar,
• avlägsna stjälkar från kryddörter och skala
nötter,
• vid hackning av kött – avlägsna ben, senor
och brosk.
a) Ta försiktigt bort plastskyddet från kniv-
bladen (3). Varning! Knivbladen är mycket
vassa! Håll alltid i den övre plastdelen och
inte i själva knivbladen. Placera knivbladen
på skålens (4) mittapp och vrid dem för att
spärra dem i rätt läge. Ställ alltid skålen på
antihalkplattan (5).
b) Lägg ingrediensen som ska hackas i
skålen.
c) Sätt på locket (2) på skålen så att lock-
spärren (2c) hamnar bredvid handtaget.
För att spärra locket vrider du det medurs
så att lockspärren hakar i med ett «klick»
ovanför handtaget.
d) Sätt i motordelen
! i anslutningen (2a)
tills den spärras i rätt läge. Kontrollera att
pådrivaren (1) sitter i inmatningsröret (2b).
e) För att starta hackningsprocessen trycker
du på ‚ eller # på motordelen samtidigt
som du håller fast skålen med den andra
handen.
f) När du är klar trycker du på knapparna
$ för att ta bort motordelen. Ta bort
pådrivaren.
g) Samtidigt som du trycker på lockspärren
(2c), vrider du locket (2) moturs för att
lossa spärren och lyfta upp locket.
h/i) Innan du kan tömma skålen, måste du
först försiktigt ta bort knivbladen genom att
vrida och dra i plastdelen.
Blanda till smet
Du kan även använda knivbladen (3) för att
blanda till smet, till exempel till pannkakor
eller en mjuk kaka med max 250 g mjöl.
Om du till exempel vill göra pannkakssmet,
häller du först i vätskan i skålen, tillsätter
sedan mjölet och slutligen äggen. Tryck på
turboknappen # och blanda tills smeten blir
jämn och slät.
Skiva / riva
(se bildavsnitt II med tabell j)
Med hjälp av skärskivan (6a) kan du skiva
exempelvis gurka, lök, svamp, morot, rädisa,
rå potatis, squash och kål. Med hjälp av
rivskivan (6b, 6c) kan du riva exempelvis
äpple, morot, rå potatis, rödbeta, kål och ost
(mjuk till mellanhård). Julienne-tillbehören
(6d, 6e) strimlar maten. Alla redskap ska
hanteras försiktigt för att undvika skador.
a) Placera önskat tillbehör (6a–6e) i
skivhållaren (6) och spärra det i rätt läge.
Placera skivhållaren på skålens (4) mittapp
och vrid den för att spärra den i rätt läge.
b) Sätt på locket (2) på skålen så att lock-
spärren (2c) hamnar bredvid handtaget.
För att spärra locket vrider du det medurs
så att lockspärren hakar i med ett «klick»
ovanför handtaget.
c) Sätt i motordelen i anslutningen (2a) tills
den spärras i rätt läge. Ställ in hastigheten i
enlighet med rekommendationerna i bild (j).
d) Lägg ingredienserna som ska rivas eller
skivas i inmatningsröret. Stick aldrig in
fi ngrarna i inmatningsröret när matbereda-
ren är påslagen. Använd alltid pådrivaren
(1) för att mata ner ingredienserna i skålen.
e) Tryck på knapp ‚ eller „ på motordelen
för att börja riva/skiva.
f) När du är klar trycker du på knapparna $
för att ta bort motordelen.
g) Samtidigt som du trycker på lockspärren
(2c), vrider du locket moturs för att lossa
spärren och lyfta upp locket.
h) Innan du kan tömma skålen måste du lyfta
ur skivhållaren. För att ta bort skivhållaren
(6a – 6e) trycker du den uppåt i den ände
som sticker ut längst ner på skivhållaren.
Så använder du hacktillsatsen 4
1 Övre del
2 Kniv
3 Hackkärl
4 Halkfri fot/lock
Hacktillsatsen passar utmärkt till att hacka
kött, ost, lök, kryddor, vitlök, chili (med vatten),
morötter, valnötter, hasselnötter, mandlar,
katrinplommon etc.
Använd turboknappen „ vid hackning av
hårda matvaror (t.ex. hårdost).
OBS: Hacka inte mycket hårda livsmedel
såsom is, muskot, kaffebönor och sädeskorn.
Innan du hackar ...
– tärna kött, ost lök, morötter, chili
– avlägsna stjälkar från kryddor och örter,
skala nötter
– skär bort ben, senor och brosk från kött.
För bästa resultat – följ de hastighetsinställ-
ningar (j) som rekommenderas i guiden.
Hacka
a) Ta försiktigt av skyddsplasten från kniven
(2). Varning: Skärbladet är mycket vasst!
Hantera det alltid i övre plastdelen. Placera
kniven på centrumtappen mitt i kärlet (3).
Tryck ner det och vrid om ett kvarts varv
för att låsa det på plats.
99268730_MR550_WE_S6-40.indd 2999268730_MR550_WE_S6-40.indd 29 12.10.2009 15:32:37 Uhr12.10.2009 15:32:37 Uhr