Tefal YG2321CL Användarmanual

Typ
Användarmanual
73
 
• Använd inte apparaten om den har fallit i golvet och har
synliga skador eller inte verkar fungera normalt. Dessa delar
måste bytas ut av en godkänd serviceanläggning för att
säkerheten ska kunna upprätthållas.
• Om strömsladden är skadad ste den bytas ut av tillverkaren,
tillverkarens serviceverkstad eller en person med liknande
kvalifikationer, för att all fara ska kunna undvikas.
• Denna apparat f
år använ
das av barn från 3 års ålder om det
sker under överinseende eller om de fått anvisningar om hur
apparaten används ett säkert tt och om de förstår de
risker det medför. Rengöring och det underhåll som åligger
användaren ska inte utföras av barn under 8 års ålder såvida
det inte sker under överinseende. Förvara apparaten och dess
sladd utom räckhåll för barn under 3 års ålder.
• Apparaten är i
nte avs
edd att användas av personer (inklusive
barn) med nedsatt fysisk, sensorisk eller intellektuell förmåga
eller bristande kunskap och erfarenhet såvida inte det sker
under överinseende eller efter att en person som ansvarar för
deras säkerhet har gett dem anvisningar om hur apparaten
ska användas.
• Barn måste hållas under uppsikt så att de inte leker med
apparaten.
• Värmeelementets yta förblir varm
t efter använ
dning.
• Apparaten är avsedd att användas uteslutande i hemmiljö, för
hushållsändamål. Den är inte avsedd att användas i följande
sammanhang, som inte heller täcks av garantin: i

72
 
75
74

A
Lock
, består av 2 delar:
- Lock A1: Huvudsakligt lock
- Lock A2: Sekundärt lock
B
Bas
C
Yoghurtbyttor,
består av 2 delar
- Glasbytta C1
- Datumlock C2
D
Elektronisk skärm
med
bakgrundsupplysning
E
Reglageknappar:
- Programmeringsknapp för
temperaturreglering E1
- Start-/stoppknapp E2


Apparaten innehåller material som går att återvinna.
Lämna den på en återvinningsstation eller till ett godkänt servicecenter.
Bidra till en renare miljö!
köksutrymmen för personal i affärer, kontor eller i andra
arbetsmiljöer, bondgårdar, av gäster hotell och motell
och i andra bostadsliknande miljöer, i vandrarhemsmiljö
• Observera: Eventuell felaktig användning kan leda till
kroppsskador.
• Observera: Apparaten får inte sänkas ned i vatten.
 
75


I
nnan du använder apparaten
rsta gången:
Rengör byttor (C1)
och lock (C2, A1 och A2) med hett
vatten och diskmedel eller i
diskmaskin. Insidan av jäskaret (B)
kan torkas av med en svamp. Sänk
inte ned apparatens bas i vatten.
Vid bruk:
Flytta inte yoghurtberedaren
under bruk och öppna absolut inte
locket (A1).
Placera inte yoghurtberedaren
ställen där det vibrerar (t.ex. ovanpå
kylen) eller i drag. Annars riskerar du
att misslyckas med yoghurten.
För att bereda yoghurt behövs 1 l
mjölk och syrakultur.
1) VAL AV MJÖLK
- Av praktiska skäl är det bra att
välja fet mjölk som inte behöver
sjudas (UHT-behandlad mjölk med
lång hållbarhet eller mjölkpulver).
Färsk eller pastöriserad mjölk
måste först kokas upp och därefter
kylas och sedan silas så att skinnet
på mjölken försvinner.
A
nm.
- Fet mjölk ger tjockare yoghurt och
mer smak.
- Färsk eller pastöriserad mjölk
innehåller mer vitaminer och
spårämnen.
- För tjockare konsistens kan du
tillsätta 2–3 msk mjölkpulver per liter
mjölk och röra noggrant.
- Använd mjölk som håller
rumstemperatur eller är något
ljummen (värm till 37°C eller 40°C).
Använd inte mjölk direkt från kylen.
2
) VAL AV SYRAKULTUR
Du kan använda något av följande:
- naturell yoghurt från affären (helst
mjölkbaserad) med senast möjliga
bäst före-datum.
- en frystorkad syrakultur (finns på
stormarknader, apotek, i hälsokostbutiker)
.
Följ i så fall den rekommenderade
aktiveringstid som anges
förpackningen.
- egentillverkad yoghurt.
V
iktigt!
När du har gjort en första
omgång cker det att spara en av
de yoghurtbyttorna för att odla
yoghurtkulturen i nästa omgång. Efter
5 omgångar är det bra att förnya
syrakulturen som utarmas något efter
ett tag och ger mindre fast
konsistens.
74

D
Elektronisk skärm
med
bakgrundsupplysning
E
Reglageknappar:
- Programmeringsknapp för
temperaturreglering E1
- Start-/stoppknapp E2


 
7776


1)
RBEREDA BLANDNINGEN:
- Blanda omsorgsfullt en liter mjölk
med den syrakultur du valt (yoghurt
eller frystorkad syrakultur) i en
bunke med hällpip. Se till att det inte
skummar om blandningen.
- Vispa yoghurten med en gaffel till
en slät smet och tillsätt därefter
mjölken under fortsatt omrörning.
Om du använder frystorkad
syrakultur tillsätter du den först i
mjölken och blandar noga.
- Fördela blandningen i byttorna
(C1).
- Ställ byttorna (C1), utan lock (C2), i
yoghurtberedaren.
T
ips!
Förvara locken till byttorna (C2)
på locket A1 och täck det sedan
med locket A2 (se bild).
2) STARTA YOGHURTBEREDAREN:
Sätt i kontakten i väggen. Skärmen
blinkar "00".
- Välj tid r beredningen med
knappen E1. Håll ned den tills
önskad tid visas. Längsta möjliga tid
att programmera är 15 timmar. Tryck
2 sekunder i taget på knappen E1
om du vill tidregleringen att
snabbare.
- Tryck därefter start-
/stoppknappen (E2). Skärmen
tänds och visar att programmet
startats.
- När programmeringstiden är slut
blinkar "00" på skärmen och det
hörs ett pip som upprepas
5 gånger, vilket informerar dig om
att programmet har avslutats.
Ljudsignalen kan stängas av, tryck
på start-/stoppknappen.
- Dra ur strömsladden ur
vägguttaget.
3) FÖRVARING AV YOGHURTEN:
- Ta av locken (A1 och A2) och
undvik att kondens rinner ner i
byttorna (C1).
- Använd den manuella
datumangivaren respektive lock
(C2), ange sista användningsdatum
för yoghurten genom att rotera den
övre delen av locket till önskad
siffra.
- Skruva locken (C2) på
glasbyttorna (C1) och ställ dem i
kylen i minst 6 timmar innan de ska
ätas. Efter 24 timmar är de fastare i
konsistensen.
A
nm.
- Naturell yoghurt kan förvaras i kylen
i högst 7 dagar. Andra typer av
yoghurt r ätas tidigare. Sista
användningsdatum som ska anges
locken kommer därmed att vara
D + 7 för naturell yoghurt, där D står
för tillverkningsdagen.
- Ställ aldrig själva yoghurtberedaren
i kylen.
- Koppla alltid ur apparaten innan du
rengör den.
- Sänk inte ned apparatens bas i
vatten. Rengör den med en fuktad
trasa och hett vatten med
di
skmedel. Skölj och torka.
-
Yoghurtbyttorna (C1) och lock (C2,
A1 och A2) går att diska i diskmaskin.
 
77
PROBLEM ORSAKER SNINGAR
Allt för rinnig yoghurt. Du har använt
mellanmjölk eller
lättmjölk och inte tillsatt
något mjölkpulver
(mjölken i sig är inte
tillräckligt proteinrik).
Tillsätt en yoghurtbytta
mjölkpulver (2 till
lättmjölk) eller använd
standardmjölk och en
halv bytta mjölkpulver.
Flytt, stötar eller
vibrationer under
jäsningen.
Rör inte yoghurtberedaren
under drift (ställ den inte
ovanpå kylen).
Syrakulturen är inte aktiv
längre.
Byt syrakultur eller typ av
yoghurt.
Kontrollera sista
förbrukningsdag för
syrakultur eller yoghurt.
Yoghurtberedaren har
varit öppen under
beredningen.
Ta inte ur byttorna och
öppna inte
yoghurtberedaren innan
beredningen är klar
(ca 8 timmar).
Se till att yoghurtberedaren
inte står i drag under drift.
För kort fermentering. Starta en andra omgång
när den första avslutats.
Byttorna är inte
ordentligt
diskade/sköljda.
Se till att inga spår av
diskmedel eller smuts
finns kvar i byttorna före
användning.
Tillsatt frukt i yoghurten.
Tänk på att koka frukten
eller ännu hellre, använda
sylt (ljummen).
Färsk frukt avger syrliga
ämnen som kan förhindra
att yoghurten syras korrekt.
Allt för syrlig yoghurt. För lång fermentering. Sänk temperaturen vid
nästa omgång.
En trögflytande vätska (s.k.
serum) bildas på
yoghurtens yta i slutet av
fermenteringen.
För kraftig fermentering.
Korta fermenteringstiden
och/eller tillsätt mer
mjölkpulver.

76


 
7978


- Börja med att kontrollera kontakten.
Har du följt instruktionerna, men
apparaten fungerar ändå inte?
Vid problem eller frågor ber vi dig
kontakta vår kundtjänst eller gå in på
vår hemsida.
SMAKSATT YOGHURT
YOGHURT MED SAFT
1 l mjölk, 1 naturell yoghurt eller
en påse syrakultur.
saft (på granatäpple, apelsin,
svarta vinbär, citron, mandarin,
jordgubbar, röda vinbär,
mandelmjölk, hallon, smultron,
banan, blåbär, körsbär ...):
5 msk.
sockerlag med blomsmak (ros,
viol, jasmin, sandeltd): 4 msk.
saft med mynta: 4 msk.
Häll i yoghurt eller syrakultur i en
bunke. Tillsätt smaksättningen, häll
ned mjölken lite i taget och rör hela
tiden med en gaffel. Häll ned
blandningen i byttorna och ställ
dem i yoghurtberedaren (8 timmar).
YOGHURT KOKT FRUKT
YOGHURT MED SYLT
1 l mjölk, 1 naturell yoghurt eller en
påse syrakultur, 4 msk sylt, ej r
tjock, gärna med bitar av bär kvar:
lingon, blåbär, rabarber, ingera,
jordgubb, apelsinmarmelad.
Vispa sylten med lite mjölk. Tillsätt
yoghurt eller syrakultur. Blanda väl
och häll i resten av mjölken.
Häll ned blandningen i byttorna
och ställ dem i yoghurtberedaren
(8 timmar).
V
ariant:
Om du vill göra en yoghurt
med två lager kan du lägga sylten i
botten av byttan. Häll därefter
blandningen med mjölk/yoghurt
eller mjölk/syrakultur i byttorna.
Ställ dem i yoghurtberedaren
(8 timmar).
 
79
VANILJYOGHURT
70 cl standardmjölk, 20 g
mlkpulver (mellanmlk),
1 naturell yoghurt eller 1 påse
syrakultur, 80 g socker, 30 cl
grädde, 1 vaniljsng.
Värm grädden och tillsätt
vaniljstång och socker. Blanda väl
så att sockret smälter och
vaniljfröna fördelas ordentligt. Ställ
åt sidan. Blanda yoghurt (eller
syrakultur) med mjölk, lite i taget.
Häll grädden i mjölk-
/yoghurtblandningen eller
mjölk-/syrakulturblandningen, rör
hela tiden och tillsätt mjölkpulvret.
Häll ned blandningen i byttorna
och ställ dem i yoghurtberedaren
(8 timmar).
78


 
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156

Tefal YG2321CL Användarmanual

Typ
Användarmanual