HOTPOINT/ARISTON CX65SP1 (W) I /HA Användarguide

Typ
Användarguide

Denna manual är också lämplig för

SK
SPIS OCH UGN
CX65SP1 I /HA
Innehållsförteckning
Installation, 26-29
Placering och nivellering
Elektrisk anslutning
Anslutning av gas
Anpassning till olika gastyper
Tabell över egenskaper för brännare och
munstycken
Tabell över egenskaper
Beskrivning av apparaten, 30
Översiktsvy
Manöverpanel
Start och anndning, 31-33
Användning av spishällen
Användning av ugnen
Tillagningsprogram
Praktiska tillagningsråd
Tillagningstabell r ugn
Råd och föreskrifter, 34
Säkerhet i allmänhet
Kassering
Spara energi och respektera miljön
Underhåll och skötsel, 35
Koppla från strömmen
Rengör apparaten
Byte av lampa för ugnsbelysning
Underhåll av gaskranar
Assistens, 36
Bruksanvisning
Magyar, 1
SK
Svenska, 25
HU
Cesky,13
CZ
Türkçe, 37
TR
26
SK
Det är viktigt att rvara denna bruksanvisning så
att den alltid finns till hands. I händelse av
rsäljning, överlåtelse eller flytt, ska du försäkra dig
om att bruksanvisningen följer med utrustningen.
Läs noggrant anvisningarna: Det finns viktig information
angående installation, användning och säkerhet.
Installationen av utrustningen ska ske enligt dessa
anvisningar och av behörig personal.
Alla typer av reglerings- och underhållsingrepp ska
utföras med spisen elektriskt frånkopplad från
elnätet.
Ventilation för lokaler
Denna utrustning ska endast installeras i lo
kaler som
är permanent ventilerade enligt gällande nationella
standard. I lokalen r utrustningen installeras ska
ett luftflöde finnas som är likvärdig t med vad som
krävs r en normal gasför bränning (luftkapaciteten
ska inte vara lägre än 2 m
3
/h per kW installerad
effekt).
Luftintagen ska skyddas av galler och ledningen
ska ha en nyttig diameter minst 100 cm
2
och vara
placerade ett sådant sätt att de inte kan sättas
igen, vare sig helt eller delvis (se figur A).
Dessa intag ska ökas m ed 100 % med en diameter
minst 200 cm
2
, om utrustningens spishäll saknar
säkerhetsanordning av typ låga saknas, r
luftflödet kommer in direkt fr ån intilliggande lokaler
(se figur B). Under förutsättning att dessa lokaler in
utgör allmänna delar a v byggnaden, miljöer där
brandrisk rekommer eller
sovrum, rsedda med
ventilationsledningar som leder utomhus, se
beskrivningen ovan.
rliggande Lokal som ska
lokal ventileras
AB
Utledning av förbränningsrök
rbränningsröken ska ledas ut med en kåpa som är
ansluten till en skorsten med naturligt drag eller med
en elektrisk fläkt som startar automatiskt varje gång
som utrustningen används (se figur).
Installation
A
Ventilationsöppning rstoring av springan
r förbränningsluft mellan luckan och golvet
Efter en längre tids användning av utrustningen
rekommenderas det att öppna ett fönster eller öka
ventilationen r eventuella fläktar.
Utledning direkt utomhus Utledning via rökgång
eller i förgrenad skorsten
(som endast a nvänds r
matlagningsapparater)
Gaser i vätskeform som utvinns av olja är tyngre
än luften och sjunker därr ned golvet. Av den
anledningen ska lokaler där LPG-gastuber
rekomm
er ha öppningar utåt golvnivå r att
leda ut eventuellt gasläckage.
Tomma eller nästan tomma LPG-gastuber ska inte
installeras eller placeras i lokaler eller utrymmen
som är lägre än marknivån (t.ex. källare o.s.v.).
Endast gastuben som används ska finnas i lokalen.
Gastuben ska placeras ett långt avstånd från
rmekällor (ugnar, spisar, kaminer) som skulle
kunna värma upp gastuben till en temperatur över
50 °C.
Placering och nivellering
Utrustningen kan installeras vid sidan av möbler
vars höjd inte överskrider arbetsplanets höjd.
Försäkra dig om att ggen som kommer i kontakt
med utrustningens baksida är av ett brand- och
rmetålig material (T 90 °C).
r en korrekt installatio
n:
Utrustningen kan pla ceras i köket, i ett matrum
eller i en enrumslägenhet, men inte i badrummet.
Om spishällen är högre än möblerna, ska dessa
placeras minst 600 mm från utrustningen.
27
SK
Om spisen
installeras under ett
skåp, ska avståndet
mellan spisen och
skåpet vara minst 420
mm (millimeter).
Detta a vstånd ska vara
700 mm om skåpen är
antändbara (se figur).
Gardiner får inte placeras bakom spisen eller
rmare än 200 mm från dess sidor.
Eventuella spisfläktar ska installeras enligt de
anvisningar s
om finns i fläktarnas
bruksanvisning.
Nivellering
Om skulle behövas kan
dessa fötter skruvas fast i de
rskilda fästena som finns i
rnen spisens fundament
(>se figur).
Benen* hakas fast under
spisens fundament.
Elektrisk anslutning
Montera en standardiserad stickkontakt kabeln
avsedd r den effekt som anges märkskylten
(se tabell över tekniska data).
Om den ska anslutas direkt till elnätet måste en
flerpolsbrytare installeras m ellan utrustningen och
elnätet som har en öppning minst 3 mm mellan
kontakterna och som ä
r anpassad till effekten och
överensstämmer med gällande nationella normer
(jordkabeln r inte avbrytas från brytaren). Elkabeln
ska placeras att den inte i gon punkt överstiger
rumstemperaturen med 50 °C.
Innan du utför anslutningen ska du försäkra di
g om
att:
Uttaget är jordat och i enlighet med gällande
standard.
Uttaget tål maskinens maxeffekt, som anges
märkskylten.
HOOD
420
Min.
min. 650 mm. with hood
min.
700 mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
Spänning stillförseln ligger inom de rden som
anges märkskylten.
Vägguttaget är kompatibelt med apparatens
stickkontakt. I annat fall ska uttaget eller
stickkontakten bytas ut. Använd inte
skarvsladdar och grenuttag.
När apparaten är installerad ska elkabeln och
gg
uttaget vara lättåtkomliga.
Kabeln ska inte böjas eller klämmas.
Kabeln ska kontrolleras regelbundet och r endast
bytas ut av auktoriserade tekniker.
Företaget avsäger sig allt ansvar om dessa
föreskrifter inte respekteras.
Anslutning av gas
Anslutningen av utrustningen till gasnätet eller
gastuben ska göras med en gummislang eller ett
flexibelt rör och i enlighet med reskrifterna i
gällande standard, efter att du har försäkrat dig om
att utrustningen är reglerad r den typ a v gas som
ska användas r
utrustningen (se
kalibreringsetiketten locket: se nedan i anna t
fall). Vid användning av flytande gas fr ån gastub,
ska tryckregulatorer användas som överensstämmer
med gällande nationella standard. För att underlätta
anslutningen ka n gasma
tningen vrida s i sidled*: Byt
plats slanghållaren r anslutningen och
stängningspluggen och byt ut den medlevererade
tätningspackningen.
För en säker funktion, en g förbrukning och en
lång livslängd r utrustning en ska du försäkra dig
om a tt matningstrycket överensstämmer med
rdena som anges i tabellen 1Egenskaper för
brännare och munstycken (se nedan).
Gasanslutning med gummislang
Kontrollera att slangen överensstämmer med
gällande na tionella standard. Slangens inre diameter
ska vara: 8 mm fö
r matning av flytande gas och 13
mm för matning av metangas.
Efter anslutningen ska du kontrollera a tt slangen:
Inte i got ge kommer i ko ntakt med delar som
r temperaturer som överstiger 50 °C.
Inte utsätts r ryck, vridningar
och inte är böjd
eller klämd.
28
SK
Inte kommer i kontakt med vassa delar,
utstickande rn, rörliga delar och inte är klämd.
Utan problem kan kontrolleras längs hela dess
längd r att kontrollera dess skick.
Inte är längre än gst 1 500 mm.
Sitter fast ordentligt i dess båda ändar med
klämmor som
överensstämmer med gällande
nationella standard.
Om en eller flera av dessa förhållanden inte kan
respekteras eller om spisen installeras enligt
rhållandena i klass 2 - underklass 1 (utrustningen
installeras mellan två möbler), är det nödvändigt att
använd
a ett flexibelt stålrör (se nedan).
Gasanslutning med flexibelt rör av rostfritt stål
med kontinuerlig gg och gängade kopplingar
Kontrollera att röret och packningarna
överensstämmer med gällande nationella standard.
r a
tt montera det flexibla röret ska slanghållaren
som sitter utrustningen tas bort (kopplingen r
gasingång till utrustningen är gängad med cylindrisk
yttergänga 1/2 gas).
Anslutningen ska göras ett sådant sätt a tt det
flexibla rörets längd inte överstiger 2 m
eter. Försäkra
dig om att det flexibla röret inte kommer i kontakt
med rörliga delar och inte kläms.
tningskontroll
r installationen är klar, kontrollera att alla
kopplingar är fullständigt täta med hjälp av en
tvållösning. Använd aldr ig en ga.
Anpassning till olika gastyper
Det går att anpassa utrustningen till en annan
gastyp än vad den ursprungligen var avsedd r
(indikeras kalibreringsetiketten locket).
Anpassning av spishällen
Byte av brännarnas munstycken:
1. Ta bort gallren och ta ut brännarna från deras
säten
.
2. Skruva ur munstyckena
med hjälp av en r örnyckel
7 mm (se figur) o ch byt ut
dem mot de som är lämpliga
r den nya gastypen (se
tabellen Egenskaper för
brännare och munstycken).
3. Sätt tillbaka alla komponenter genom att utföra
momenten som anges ovan i omvänd ordning.
Reglering av b
rännarnas miniminivå:
1. Vrid kranen till minimiläget.
2. Ta bort vredet och skruva justerskruven som
sitter inuti eller intill kranens sticka tills minimilågan
är jäm n.
Vid användning av flytande gas ska justerskruven
skruvas åt till botten.
3. Kontrollera att bränn
arna inte släcks r vredet
vrids hastigt från max. läge till min. läge.
Ingen primärluftsreglering krävs r brännarna.
Efter regleringen med en gas som skiljer sig från
ursprunglig gasreglering, ska
den gamla
kalibreringsetiketten byta s ut mot en
kalibreringsetikett som överensstämmer med den
nya gasen. Dessa etiketter tillhandahålls av
auktoriserade tekniska servicecenter.
Om gastrycket skiljer sig (eller växlar) i rhållande
till erforderligt tryck, är det nödvändigt att inst
allera
en tryckregulator inloppsrören, i enlighet med
gällande nationella standard rregulatorer för
kanaliserade gaser.
29
SK
Tabell över egenskaper för brännare och munstycken
TEKNISKA DATA
Måttugn hxlxd
32x43,5x40 cm
Volym
56 l
Användbara mått
r
uppvärmningslåda
n
Bredd 42 cm, djup 44 cm, höjd 8,5
cm
Brännare
Kan anpassas till alla gastyper
som anges rkpten.
Nätspänning och -
frekvens
Se märkskylten.
ENERGY LABEL
EU-direktiv 2002/40 de
elektriska ugnarnas etikett.
Standard EN 50304
energiförbrukning fri konvektion
uppvärmningsfunktion:
:
Traditionell. Energiförbruknings-
förklaring. Klass forcerad
konvektion -
uppvärmningsfunktion:
K
Bakverk.
EU-direktiv: 2006/95/EC utfärdat
den 12/12/06 (Lågspänning) och
efterföljande modifieringar -
2004/108/EC utfärdat den
15/12/04 (Elektromagnetisk
kompatibilitet) och efterföljande
modifieringar90/396/EEC
utfärdat den 29/06/90 (gas) och
efterföljande modifieringar -
93/68/CEE utfärdat den 22/07/93
och efterföljande modifieringar -
2002/96/EC.
Tabell 1 Flytand e gas Naturgas
Diameter
(mm)
Värmeeffekt
kW (p.c.s.*)
Förbi-
ledning
1/100
Mun-
stycke
1/100
Kapacitet*
g/h
Mun-
stycke
1/100
Kapacitet*
l/h
Brännare
Nominell Reducerad (mm) (mm) *** ** (mm)
Tre gringar
(TC)
130 3.25 1.50 63 91 236 232 133 309
Snabb (stor)
(R)
100 3.00 0.70 41 86 218 214 116 286
Halvsnabb
(medel) (S)
75 1.90 0.40 30 70 138 136 106 181
Hjälp-brännare
(liten) (A)
55 1.00 0.40 30 50 73 71 79 95
Matnings-tryck
Nominell (mbar)
Min. (mbar)
Max. (mbar)
28-30
20
35
37
25
45
20
17
25
* Vid 15 °C och 1 013 mbar - torr gas
** Propan P.C.S. = 50,37 MJ/kg
*** Butan P.C.S. = 49,47 MJ/kg
Naturgas P.C.S. = 37,78 MJ/m³
CX65SP1 I /HA
TC
A
S
R
30
SK
Beskrivning av maskinen
Översiktsvy
Manöverpanel
Galler för spishäll
Glaslock*
Manöverpanel
GALLERFALS
PLÅTFALS
GLIDSKENOR
för falsar
läge 3
läge 2
läge 1
Gasbrännare
Häll med
överrinningsskydd
Justerfot
Justerfot
läge 5
läge 4
TERMOSTATVRED
TIMERVRED*
Kontrollampa
TERMOSTAT
BRÄNNARVRED
spishällen
PROGRAMVRED
Kontrollampa
UGNEN
TILLKOPPLAD
*
Finns endast vissa modeller.
31
SK
Start och användning
Användning av spishällen
Tändning av brännarna
Vid varje BRÄNNARVRED finns en ifylld cirkel som
indikerar respektive brännare.
Tändning av en av brännarna:
1. För en ga eller en gaständare i rheten av
brännaren.
2. Tryck ned och vrid samtidigt BRÄNNARVREDET
moturs till symbolen r maximal ga -.
3. Reglera effekten r önskad ga genom
att vrida
BRÄNNARVREDET moturs: Till minimum +, till
maximum - eller till ett mellanläge.
Om utrustningen är försedd
med elektronisk tändning* (se
figur) räcker det med att
trycka ned och samtidigt vrida
BRÄNNARVREDET moturs till
get r minimal ga, tills
brännaren tänds. Det k
an
hända att brännaren släcks
r vredet släpps upp. I sådant fall ska momentet
upprepas och håll ned vredet längre tid den r
gången.
Om lågan släcks av misstag ska brännaren
stängas av och vänta minst 1 minut innan brännaren
tänds nytt.
Om utrustningen är försedd med
säkerhetsa
nordning* r låga saknas ska
BRÄNNARVREDET hållas nedtryck i cirka 2-3
sekunder, r att tända lågan och aktivera
säkerhetsanordning en.
r att stänga av brännaren, vrid vredet långt det
går.
Praktiska råd r anndning av brännarna
r bästa kapacitet r brännarna och minimal
gasförbrukning ska kokkärl användas som har plan
botten, som är försedda med lock och är
proportionerliga med brännaren:
På modeller försedda med reducerings
galler, ska
denna endast användas r hjälpbrännare r
kokkärl med en diameter mindre än 12 cm används.
Anndning av ugnen
När du använder ugnen rsta gången råder vi dig till
att låta den vara igång minst en timme med
termostaten max. läge och stängd lucka. Stäng
sedan av ugnen, öppna ugnsluckan och vädra lokalen.
Den lukt som uppstår vid rångningen kommer från
ämnen som
har använts r att skydda ugnen.
Ställ aldrig föremål ugnsbotten eftersom det kan
orsaka skador emaljen.
Före användning är det nödvändigt att ta bort
plastfilmen som sitter utrustningens sidor
1. Välj önskat tillagningsprogram genom att vrida
PROGRAMVREDET.
2. Vrid TERMOSTATVREDET r att välja den
temperatur som rekommenderas r programmet
eller önskad temperatur.
En lista över rekommenderade tillagningar och
respektive temperaturer finns i rtill avsedd tabell
(se Tillagningstabell för ugn).
Under tillagningen går det a lltid att göra följande
änd
ringar:
Ändra programmet genom att vrida på
PROGRAMVREDET.
Ändra temperaturen genom att vr ida på
TERMOSTATVREDET.
Avbr yt tillagningen genom att vrida
PROGRAMVREDET till ge 0.
Placera alltid dina kokkärl gallret som följer med
utrustningen.
Kontrollampa
TERMOSTAT
r lampan tänds indikeras att ugnen håller att
rmas upp. Lampan släcks r vald temperatur
uppnås. I detta läge tänds och släcks kontrollampan
omväxlande. Detta betyder att termostaten fungerar
korrekt och att den bibehåller konstant temperatur
inuti ugnen
.
Kontrollampa UGNEN TILLKOPPLAD
r lampan tänds indikeras att ugnen är tillkopplad.
Ugnsbelysning
Ugnsbelysningen tänds r PROGRAMVREDET vrids
till got annat ge än 0och rblir tänd länge
ugnen är i tillslagen. Om vredet vrids till
8
, tänds
lampan utan att got rmeelement aktiveras.
*
Finns endast vissa modeller.
Brännare ø Kokkärl (cm)
Snabb (R) 24 - 26
Halvsnabb (S) 16 - 20
Hjälpgasbrännare (A) 10 - 14
Tre lågringar (TC) 24 - 26
För att identifiera typen av brännare, se ritningarna i
avsnittet Egenskaper för brännare och munstycke.
32
SK
Tillagningsprogram
För alla program går det att ställa in en temperatur på
mellan 60 °C och MAX, rutom:
GRILL (det rekommenderas att enda st MAX
temperatur ställs in).
GRATINERA (det rekommenderas att inte
överstiga en temperatur 200 °C).
X
Programmet TRADITIONELL UGN
Det nedre och övre rmeelementet aktiveras. Med
denna traditionella tillagningen är det bättre att
använda endast en fa ls: rmen rdelas dåligt om
man använder sig av flera falsar.
K Programmet BAKVERK
Det nedre rmeelementet aktiveras och fläkten sätts
igång för att ge en skonsam och mn rme inuti ugnen.
Denna funktion är lämplig för känsliga rätter, rskilt
efterrätter som ska jäsas och vissa tillagningar tre
falsar samtidigt.
9 Programmet FAST COOKING
rmeelementen aktiveras och fläkten sätts ig ång
r att ge en konstant o ch mn rme inuti ugnen.
Programmet kräver ingen ruppvärmning. Detta
program är särskilt mpligt r snabba tillagningar
av snabbmat (frysta eller färdiglagade rätte
r). De
bästa resultaten r du genom att endast använda
en fals.
; Programmet SAMTIDIG TILLAGNING
Alla värmeelementet aktiveras (det övre, det nedre och
det runda värmeelementet) och fläkten sätts i funktion.
Eftersom värmen är konstant i hela ugnen bryner och
steker varmluften maten mnt. Det går att använda upp
till max. två falsar sam
tidigt.
Z Programmet PIZZAUGN
Det nedre och det runda rmeelementet aktiveras och
fläkten sätts i funktion. Denna kombination gör att ugnen
rms upp snabbt med en stark rmealstring som i
huvudsak kommer nedanifrån. Om fler än
en fals används
samtidigt ska ugnspannorna byta plats efter halva
tillagningstiden.
d
Programmet GRILL
Den centrala delen av det övre uppvärmningselementet
sätts . Grillens ga och direkta temperatur
rekommenderas r livsmedel som kräver en g
yttemperatur (stekar av nöt eller kalv, filé, entrecote o.s.v.).
Detta är ett program med g förbrukning, idealiskt r
att
grilla smårätter. Placera maten i mitten av grillen. Maten
tillagas mre i rnen.
A
Programmet GRATINERA
Det övre rmeelementet sätts och fläkten och
grillspettet startar (om sådant finns). Denna funktion
renar den termiska strålningen i en enda riktning med
den forcerade varmluftsventilationen inuti ugnen. Detta
rhindrar att ytorna
bränns genom att rmen ökar och
tränger bättre in i maten.
Tillagningsfunktionerna GRILL och GRATINERA ska ske
med stängd lucka.
Timer*
r r för att sätta timern:
1. Vrid timervredet " nästan ett helt varv medurs r
att dra upp ringklo
ckan.
2. Vrid timervredet # moturs r att ställa in önskad
tid.
Praktiska tillagningsråd
Använd inte falsarna 1 och 5 vid varmluftstillagningar:
Dessa lägen träffas direkt av varmluften vilket kan göra att
ömtåliga rätter bränns.
SAMTIDIG TILLAGNING
Använd falsarna 2 och 4 och placera den mat som
kräver högre rme den 2:a falsen.
Sätt ugnspannan den nede
rsta falsen och
gallret den översta.
GRILL
För tillagning med funktionen GRILL, ställ in grillen
ge 5 och placera ugnspannan den 1:a
falsen r att samla upp sky och/eller fetter. För
tillagning med funktionen GRATINERA, ställ in
grillen ge 2 eller 3 och placera ugnspannan
place
ras den 1:a falsen r att samla upp sky
och/eller fetter.
Det rekommenderas att max. energinivå ställs in.
Det är normalt att det övre rmeelementet inte
alltid är tillslaget: Funktionen kontrolleras av en
termostat.
33
SK
PIZZAUGN
Använd en form av lätt aluminium som ska
placeras det medlevererade gallret.
Tillagningstabell för ugn
Pr ogr am
Livsm ed el
Vikt
(kg )
Tillagningsläg e
fals
Föru pp-
värm ning
(minuter)
Re komme ndera
d temp eratur
Tillag-
ningst id
(minuter)
Traditionell ug n
Anka
Kalv- eller oxstek
Fläskstek
Mördegskakor
Söta pajer
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Ba kver k
Söta pajer
Fruktpaj
Plum-cake
Sockerkaka
Fyllda crêpes (på 2 falsar)
Mindre bakverk (på 2 falsar)
Smördegskakor med ost (på 2
falsar)
Petit choux (på 3 falsar)
Kakor (på 3 falsar)
Manger (på 3 falsar)
0,5
1
0,7
0,5
1,2
0,6
0,4
0,7
0,7
0,5
3
2 eller 3
3
3
2 och 4
2 och 4
2 och 4
1, 3 och 5
1, 3 och 5
1, 3 och 5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
Djupfryst
Pizza
Squash- och räkra
Spenatpaj
Piroger
Lasagne
Bröd
Kycklingbitar
0,3
0,4
0,5
0,3
0,5
0,4
0,4
2
2
2
2
2
2
2
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Färdiglagade rätter
Kycklingvingar
0,4
2
-
200
20-25
Snabb tillagning
Färska tter
Mördegskakor
Plumcake
Smördegskakor med ost
0,3
0,6
0,2
2
2
2
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
Sam tidig
tillagning
Pizza (på 2 falsar)
Lasagne
Lamm
Grillad kyckling + potatis
Makrill
Plum-cake
Petit choux (på 2 falsar)
Kakor (på 2 falsar)
Sockerkaka (på 1 fals)
Sockerkaka (på 2 falsar)
Salta pajer
1
1
1
1+1
1
1
0,5
0,5
0,5
1
1,5
2 och 4
3
2
2 och 4
2
2
2 och 4
2 och 4
2
2 och 4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Pizzaugn
Pizza
Kalv- eller oxstek
Kyckling
0,5
1
1
3
2
2 eller 3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
Grill
Sjötunga och bläckfisk
Fiskspett
Bläckfisk
Torskfilé
Grillade grönsaker
Kalvkotletter
Korv
Hamburgare
Makrill
Rostat bröd
0,7
0,6
0,6
0,8
0,4
0,8
0,6
0,6
1
4 och 6
4
4
4
4
3 eller 4
4
4
4
4
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
Gratinera
Grillad kyckling
Bläckfisk
1,5
1,5
2
2
10
10
200
200
55-60
30-35
Om du använder ugnspannan rlängs
gräddningstiderna
och det är svårt att erhålla en spröd pizza.
Om du gräddar pizzor med mycket fyllning råder
vi dig att gga mozzarellaosten efter halva
gräddningstiden.
34
SK
Säkerhetsföreskrifter och d
Apparaten är framtagen och konstruerad i enlighet
med internationella säkerhetsföreskrifter.
Dessa säkerhetsföreskrifter bifogas av
säkerhetsskäl och ska läsas noggrant.
kerhet i allmänhet
Apparaten är avsedd r en ej yrkesmässig
användning i hemmet.
Maskinen r inte installeras utomhus (ej heller om
utrymmet är skyddat) eftersom det är mycket
farligt att låta den utsättas r väder och vind.
Rör inte utrustningen om du är barfota eller med
fuktiga händer eller fötter.
U
trustningen ska anndas r att tillaga
livsmedel, av endast vuxna personer och i
enlighet med anvisningarna i denna
bruksanvisning. All annan anndning (t.ex.
uppvärmning av omgivning) betraktas so
m
otillbörlig och ljaktligen farlig. Il costruttore
non può essere considerato responsabile per
eventuali danni derivanti da usi impropri,
erronei ed irragionevoli.
Denna bruksanvisningen avser en utrustning av
klass
1 (isolerad) eller klass 2 - underklass 1
(inbyggd mellan två skåp).
Under anndningen av utrustningen blir vissa
rmeelement och vissa delar av ugnen mycket
varma. Se till att inte vidröra dem och
håll barn
på säkert avstånd.
Undvik att nätkabeln r andra hushållsmaskiner
kommer i kontakt med varma delar på
utrustningen.
Täpp inte till ventilationsöppningarna eller
rmeutsläppen.
Använd alltid ugnsvantar för att sätta in eller ta ur
kokkärl ur ugnen.
Använd inte lätta
ntändliga vätskor (alkohol,
bensin o.s.v.) i rheten av utrustningen r den
är i bruk.
Ställ inte in brännbart material i det nedre
utrymmet eller i ugnen: Om utrustningen startas
oavsiktligt kan det antändas.
Ytorna inuti lådan (om sådan finns) kan bli varma.
Kontrollera alltid a
tt vreden är i läge när
utrustningen inte används.
Ta inte ut stickkontakten ur vägguttaget genom
att dra i elkabeln. Ta istället tag i stickkontakten.
Utför inte rengörings- eller underhållsingrepp utan
att rst dra ut stickkontakten ur vägguttaget.
I händelse av fel ska du aldrig utföra ingrepp
inre mek
anismer för att utföra reparationer.
Kontakta teknisk service.
Ställ inte tunga föremål öppen ugnslucka.
Kassering
Kassering av emballagematerial: Respektera
gällande lokala föreskrifter, sätt kan
emballaget återanvändas.
EU-direktivet 2002/96/CE om avfall som utgörs av
eller innehåller elektriska eller elektroniska
produkter (RAEE) rutser att hushållsma
skinerna
inte ska slängas med de vanliga hushållssoporna.
De kasserade apparaterna måste samlas upp
separat r att optimera återvinningen av
materialet som ingår i apparaten och rhindra
potentiella skador hälsan och miljön. Den
överkryss
ade papperskorgen som sitter alla
produkter påminner om att produkten ska
sopsorteras.
r ytterligare information angående korrekt
kassering av hushållsmaskiner kan du vända dig
till din lokala sopstation eller återrsäljare.
Spara energi ochrna om miljön
Genom att använda ugnen från sen eftermiddag
till de rsta morgontimmarna, bidrar du till att
minska elförbrukningsbelastningen r
eldistributören.
Det rekommenderas att tillagningen GRILL och
GRATINERA alltid sker med stängd lucka: Detta
gör att man rutom bästa resultat, även erhåller
en
anmärkningsvärd energibesparing (cirka 10
%).
Upprätthåll tätningslisterna i gott skick och rena
att de tätar ordentligt mot luckan och att inget
rmeläckage rorsakas.
35
SK
Koppla från strömmen
Innan got ingrepp utförs ska apparaten
frånkopplas från elnätet.
Rengör apparaten
Använd aldrig ångtvättar eller högtryckstvättar för
att göra rent utrustningen.
De yttre emaljerade delarna, delarna av rostfritt
stål och tätningslisterna av gummi kan rengöras
med en svamp som fuktas med ljummet vatten
och mild tvål. Om det är
svårt att ta bort fläckarna
ska specifika produkter användas. Skölj rikligt
och torka efter rengöringen. Använd inte
skurpulver eller frätande ämnen.
Spishällens galler, hattar, gringar och brännare
kan dras ut r att underlätta rengörin
gen. Rengör
dem med varmt vatten och rengöringsmedel som
inte är slipande. Var noga med att ta bort alla
rrdnader och vänta att det torkar
fullständigt innan de används.
Rengör regelbundet spetsen
säkerhetsanordningen* rlåga sakn
as.
Insidan av ugnen ska göras ren (helst efter varje
gång som ugnen har använts) medan den
fortfarande är ljummen. Använd varmt vatten och
rengöringsmedel. Skölj refter och torka av med
en mjuk trasa. Undvik slipande rengöringsmedel.
Rengör glaset ugnsluckan med produkter och
svampar som inte är slipande och torka av med
en mjuk trasa. Använd inte grova slipande
material eller vassa metallskrapor som kan repa
ytan och göra att glaset spricker.
Tillbehö
ren kan rengöras precis som normalt
diskgods (även i diskmaskin).
Stäng inte locket om gasbrännarna är tända eller
fortfarande varma.
Kontrollera ugnens tätningslister
Kontrollera regelbundet skicket tätningslisten runt
ugnsluckan. Om tätningslisten är skadad ska du
kontakta närmaste a
uktoriserade servicecenter. Det
rekommenderas att inte använda ugnen rrän
reparationen har utförts.
Byte av lampan för ugnsbelysning
1. Koppla först från ugnen
från elnätet och ta sedan bort
glaskupan lamphållaren
(se figur).
2. Skruva loss lampan och byt
ut den mot en lampa med
samma egenskaper:
Spänning 230 V, effekt 25 W
och sockel E 14.
3. Sätt tillbaka glaskupan och anslut ugnen till
elnätet ig
en.
Underhåll av gaskranar
Med tiden kan det hända att en kran blockeras eller
blir svår att öppna eller dra åt. I sådant fall måste
kranen bytas ut.
Detta moment ska utföras av en tekniker som
har auktoriserats av tillverkaren.
Underhåll och skötsel
*
Finns endast vissa modeller.
36
SK
Service
Anlita aldrig obehöriga tekniker.
Uppge:
Typ av fel.
Maskinmodell (Mod.).
Serienummer (S/N)
Den sistnämnda informationen anges märkplåten som sitter utrustningen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

HOTPOINT/ARISTON CX65SP1 (W) I /HA Användarguide

Typ
Användarguide
Denna manual är också lämplig för