locket.
-
Sätt stickproppen i ett lämpligt vägguttag.
Den röda signallampan tänds.
-
Använd temperaturkontrollen för att
ställa in den önskade temperaturnivån.
-
Låt frityrgrytan förvärmas. Den gröna
signallampan tänds då den inställda
temperaturen har nåtts.
-
Öppna locket.
-
Lyft ut frityrkorgen och lägg maten som
ska friteras i korgen.
-
Sätt tillbaka korgen i frityrbehållaren.
-
Stäng locket.
-
Då maten har friterats, öppna locket och
lyft upp korgen för att låta oljan rinna av.
För detta ändamål kan korgen hängas
upp på kanten av behållaren.
-
När friteringen är klar vrider du tillbaka
temperaturkontrollen och drar
stickproppen ur vägguttaget. Den röda
signallampan slocknar.
Råd och tips för fritering
Mat som lagas i olja blir särskilt smakrik och
närande.
När maten läggs ner i den heta oljan
förseglas den omedelbart tack vare den höga
temperaturen. Detta hindrar att fett tränger
in i maten eller att saften tränger ut. På det
sättet bevaras viktiga proteiner, vitaminer
och mineraler osv.
Var vänlig observera följande:
1. Använd bara ren vegetabilisk olja till
denna frityrgryta. Den kan hettas upp
till 220°C och har neutral smak.
2. Blanda inte olika sorters olja.
3. Kvaliteten på begagnad olja kan inte
fräschas upp om den blandas med färsk
olja. Tvärtom skulle den färska oljan
också snart bli förstörd.
4. För att oljan inte ska skumma över, bör
du se till att torka maten väl. Var
speciellt noga med att tina upp
djupfryst mat innan den friteras. Fukt
minskar frityroljans hållbarhet.
5. För att få bra resultat är rätt
temperaturinställning en viktig faktor
vid fritering. Om oljan inte är tillräckligt
het kan maten suga upp för mycket
olja. Därför är det bäst att inte sätta in
korgen förrän uppvärmningen är klar.
Om oljan är för het bildas en skorpa
alltför snabbt medan inre delen av
maten förblir okokt.
6. Djupfryst eller kyld mat bör sänkas ned
ett ögonblick i den heta oljan ett par
gånger före själva friteringen.
7. Fritera inte för mycket på en gång.
Bitarna ska kunna flyta fritt utan att
vidröra varandra.
8. Om frityrsmet används måste den fästa
ordentligt på maten. Avlägsna
överflödigt mjöl.
9. För gammal frityrolja känns lätt igen på
att den har mörkare färg, är
trögflytande, luktar obehagligt eller
gärna vill skumma.
10. För gammal frityrolja eller olja som
innehåller partikelrester från tidigare
fritering är brandfarlig och kan lätt fatta
eld. Det är därför bäst att byta olja efter
3-4 friteringar. Dess hållbarhet beror
dock främst på den friterade matens
typ och kvantitet.
11. Hållbarheten kan förlängas om
frityroljan filtreras efter varje
användningstillfälle.
12. Frityroljan kan förvaras i frityrgrytan
om denna hålls stängd och står svalt.
Allmän skötsel och rengöring
● Dra alltid stickproppen ur vägguttaget
och låt apparaten svalna tillräckligt innan
rengöring påbörjas.
● Varning: för att undvika risken för elstöt
bör du inte rengöra frityrgrytans hölje
eller dess elsladd med vätska och sänk
inte någon av dessa i vatten.
● Använd inga slipmedel eller starka
rengöringsmedel.
-
Du kan ta bort locket för rengöring
genom att först öppna det så att det står
vertikalt, och sedan stänga det något för
att kunna dra loss det.
-
Locket innehåller ett fettfilter som bör
36