Steba SV 100 professional - SousVide Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

49
Sous-Vide
Sous-vide är en metod för tillagning av livsmedel på låg temperatur under lång tid
vakuumförpackade i svetsade plastsar. Strömförbrukningen för att värma upp kallt
vatten och hålla det vid 6C under 24 timmar är endast 2,9 kW! Tack vare vakuum-
förpackning, den långsamma tillagningen och att vattnet tillför värmen från alla
sidor av livsmedlet reduceras tillväxten av bakterier. Salterna, den egna smaken och
saftigheten bibehålls!
Allmä nt
Denna apparat är endast konstruerad att användas i hushållet
och är inte avsedd för yrkesmässig användning. Läs noga ige-
nom bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Om du
ger produkten vidare till andra personer måste även bruksanvis-
ningen överlämnas. Använd apparaten enligt instruktionen och
beakta säkerhetsinformationen. Vi ansvarar ej för skador eller
olycksfall, som inträffar på grund av att bruksanvisningen och
säkerhetsinformationen inte beaktats.
Säkerhetsinformation
Låt inte temperaturen sjunka lägre än vad som anges i ti-
lagningstabellen!
Häng påhängspumpen sous-vide i en gryta. Grytan måste vara
så hög att redskapet efter säker ihängning hänger upp till max-
markeringen i vattnet och har ett bottenavstånd på minst 1 cm
så att vatteninsuget inte blockeras.
Anslut och driv endast apparaten till ett jordat eluttag i enli-
ghet med uppgifterna på typskylten.
Använd endast apparaten om den och nätanslutningen ej har
några skador. Kontrollera före varje användning! Använd enda-
st den därför avsedda elkabeln.
Fyll ljummet vatten i apparaten före användning, men se till så
att det finns gott om plats kvar för livsmedlet. Häll inget vatten
i ytterkärlet.
Apparaten får användas av barn från 8 år och av personer
med reducerad fysisk, sensorisk eller mental förmåga eller
50
brist på erfarenhet och/eller kunskap om de är under uppsikt
eller har lärt sig hur apparaten ska användas på ett säkert sätt
och förstått riskerna. Barn får inte leka med apparaten och för-
packningen. Rengöring och användarunderhåll får inte göras
av barn. Det går dock bra om de är äldre än 8 år och är under
uppsikt.
Barn yngre än 8 år ska hållas borta från apparaten och nätslad-
den.
Apparaten får inte drivas med en klockströmbrytare eller med
en separat fjärrströmbrytare!
Dra ur stickkontakten efter varje användning eller vid fel.
Dra ej i elkabeln. Se till att den inte skaver mot kanter eller
kläms.
Håll elkabeln borta från varma delar.
Förvara ej apparaten utomhus eller i fuktiga rum.
Doppa ej apparaten i vatten.
Använd aldrig apparaten efter att ett fel har uppstått, t.ex. om
den fallit ner ellerhar skadats på annat sätt.
Tillverkaren tar inget ansvar vid felaktig användning som kan
hänvisas till att bruksanvisningen ej beaktats.
För att undvika faror får reparationer av apparaten, t.ex. byte
av elkabel, endast utföras av kundtjänst.
Varning! Apparaten blir varm.
När apparaten är i drift blir delar som kan vidröras var-
ma.
Varning för utsläpp av het ånga under tillagningen och när lo-
cket öppnas.
Dra ur stickkontakten när apparaten ej används.
Om en förlängningskabel används bör barn hållas under upp-
sikt så att de ej drar i eller snubblar över kabeln.
Öppna locket försiktigt eftersom det finns varmt vatten
på insidan av locket.
52
Löstagbart filter
Matrester eller förkalkning kan blockera pumpen. Kontrollera
och rengör filtret av rester vid varje rengöring.
Arbetsplats:
Viktigt: Ställ aldrig apparaten på eller bredvid en varm yta (t.ex. spisplatta)
Apparaten får endast användas på ett jämnt, stabilt och temperaturbeständigt un-
derlag.
Före första användningen:
Innan du fyller på vätska bör du rengöra apparaten noga en gång.
Diska behållaren med varmt vatten och lite diskmedel, skölj av den och torka den.
OBS! Doppa ej de elektriska delarna i vatten!
Torka endast av lockets insida med en fuktig trasa och torka.
Vakuumering
Använd endast påsar som kan användas för vakuumering. Vanliga påsar garanterar
inte tillräcklig förslutning. Se till så att det inte ligger kryddor vid svetsfogen
då de kan göra att svetsningen ej blir hermetiskt sluten.
Vakuumapparat
Dessa apparater finns i fackhandeln eller hos Steba
Vakuumapparat VK5: Art No 05-05-00 EAN: 4011833301819
Foliepåse: 22 x 30cm: Art No 93-30-00 EAN: 4011833400574
Foliepåse: 28 x 40cm: Art No 93-40-00 EAN: 4011833400581
Folierulle: 22 x 500cm: Art No 93-22-00 EAN: 4011833400550
Folierulle: 28 x 500cm: Art No 93-28-00 EAN: 4011833400567
53
Konserverings- och Glöggautomater
Man kan använda våra konserverings- och glöggautomater på två sätt genom att
även använda den som sous-vide. Våra grytor hittar du i fackhandel eller hos Fa. Ste-
ba Elektrogeräte GmbH & Co. KG.
Konserverings- och Glöggautomat - Nirosta: Art No 05.11.00 EAN: 4011833301864
Konserverings- och Glöggautomat - Emaille: Art No 05.12.00 EAN: 4011833301871
Konserveringsautomat - Nirosta: Art No 05.07.00 EAN: 4011833301949
Konserveringsautomat - Emaille: Art No 05.08.00 EAN: 4011833301987
Inställning av apparaten
Clean
Heating
water circulation
Temperature
Setting Temperature
Setting time
Idrifttagande
Redskapet är bara ägnat åt upphettning av vatten, allt annat täpper till pumpen.
Skruva fast redskapet säkert.
Se till att vattnet tillsammans med livsmedlen står vid max.
Anslut redskapet till stickkontakten.
Om vattennivån är vid min., visas E01 i displayen och redskapet piper tre gånger.
Vattenmängd
Häll så mycket vatten i apparaten att det finns tillräckligt med plast kvar för livsmed-
len. Fyll på vid behov tills vattnet når upp till 2 cm under kanten (Max). Først når
vandet er nået op til markeringen ”max”, kan apparatet tændes. Livsmedlet ska alltid
vara täck av vatten. Lägg i gallret så att livsmedlet inte ligger mot botten Skulle en
luftblåsa göra att livsmedlet ej täcks helt av vatten så lägg en vikt, t.ex. en tallrik,
på påsen. Om uppvärmt vatten används, behöver temperatursensorn några minuter
innan den har anpassat sig till den inställda temperaturen.
Om inget vatten finns i grytan startar inte redskapet och E01 piper. Stäng av redska-
pet, fyll på vatten och starta på nytt.
54
En vandmåle sensor slukker apparatet automatisk, hvis vandmængden falder
drastisk.
Den sista inställningen visas i displayet:
35,7 Nuvarande uppmätta temperatur
57,4 Inställd temperatur
3:01 Inställd tid
Vid första användningen tycks produktionen inställningar, är oväsentligt.
Temperatur
Tryck på knappen ON/OFF. I displayen visas den nuvarande vattentemperaturen. Kon-
trollera om man har ställt in Celsius eller Fahrenheit. Genom att trycka på knappen
Temperatur +/- ställer man in avsedd temperatur (5 grader till 99 grader) i steg om 0,1.
Vid längre nedtryckning av Temperatur +/- kan man välja temperatur snabbare. Tryck
sedan på“ Time „knappen
Tid
Tryck tidknappen med knappen +/- i steg om 1 minut (från 5 minuter till 99 timmar).
Vid längre nedtryckning av knappen +/- kan man välja tid snabbare.
Om man drar ut stickkontakten eller har strömavbrott kommer enheten ihåg
de senaste inställda värdena.
Start
Tryck därefter på knappen Start . Starta pumpen och kylfläkten. I displayen syns
pumpsymbolen . När enheten värms upp ser man i displayen . För att stoppa
enheten, tryck på knappen .
Överhettningsskydd
Om säkringen utlöser finns den under locket på baksidan av eldelen. Tryck på denna
och stäng locket.
Kryddning
Man kan krydda livsmedlet före vakuumeringen eller lägga med kryddor.
Var försiktig med kryddningen eftersom tillagningen med sous-vide gör att livsmed-
lets egna smak bibehålls.
55
tt:
Temperatur 58°C - 62°C
Tjocklek Tid
10 mm 30 Minuter
20 mm 45 Minuter
30 mm 95 Minuter
40 mm 120 Minuter
50 mm 180 Minuter
60 mm 250 Minuter
Fågel:
Temperatur 63°C - 65°C
Tjocklek Tid
10 mm 20 Minuter
20 mm 40 Minuter
30 mm 75 Minuter
40 mm 90 Minuter
Fisk:
Temperatur 55°C - 58°C
Tjocklek Tid
10 mm 10 Minuter
20 mm 20 Minuter
30 mm 30 Minuter
40 mm 40 Minuter
50 mm 50 Minuter
60 mm 60 Minuter
Grönsaker:
Temperatur 80°C - 85°C
Typ Tid
Spargel 35 Minuter
Kartoffeln* 70 Minuter
Wurzelgemüse* 110 Minuter
* tärnad
Låt inte temperaturen sjunka lägre än vad som anges i ti-
lagningstabellen!
Allnt
Genom sous-vide metoden pastöriseras livsmedlet vid exakt temperatur och får däri-
genom en längre hållbarhet. Kyl ner påsen direkt efter pastöriseringen med isvatten
och förvara i kylskåp i 3°C, frys in eller ät genast. Pastöriseringen uppnås vid en kärn-
temperatur på ca 62°C. Generellt utvecklas livsmedel bäst vid temperaturer mellan
55°C - 65°C. Redskapet arbetar med en tolerans på 0,1°C med locket på.
Tillagningstiden beror på livsmedlets tjocklek
Apparaten fungerar endast riktigt när locket ligger på.
r djupfryst vara förlängs tiden med minst 20 %.
Alla tidsangivelser är ungefärliga färden och bör anpassas efter den egna smaken.
rdubbla tiden för segt kött.
56
Var god observera att tidsangivelserna i bruksanvisningen och i recepthäftet är re-
kommenderade minimumtider när apparaten redan är fylld med varmt (lednings)
vatten. Vid fyllning med kallt vatten ska tiden förlängas med ca 30 minuter. Fyll vat-
tenkaret med varmt vatten. Alltid fylla vattenkaret, inkl. den vakuumförpackad mat,
upp till „max“ märket med vatten. Detta säkerställer att den inställda temperaturen
i sous vide intervall kan bibehållas upp till 65°C med +/- 1°C. Livsmedlet kan i båda
fallen läggas i vattenbadet omedelbart efter påfyllning och kan, på grund av sous
vide-tekniken, också hållas kvar i vattnet betydligt längre än de angivna minimumti-
derna utan att den önskade innertemperaturen överstiger den inställda.
Efter tillagningen
För hållbarhet: Kyl ner köttet i isvatten genast efter pasriseringen i isvatten.
Därefter ken det förvaras i flera dagar i kylskåp (C temperatur = 5
dagar, 5°C temperatur = 10 dagar) utan kvalitetsförlust eller frysas in i frysbox/fack.
För att tina upp det vakuumerade livsmedlet lägger du det i apparaten på ca 55°C
låter det tina upp i påsen. Ta sedan ur det ur påsen och ät direkt eller stek det kort
på hög värme.
Äta direkt: Man kan naturligtvis även äta köttet direkt efter sous-vide tillagning
utan att kyla ner det eller steka det snabbt i en het panna med lite olja, max. 1 minut
per sida. Ju kortare stektid desto saftigare blir köttet. Man kan även pensla köttet
med olja och bränna av det med en butangasbrännare.
Innan köttet skärs upp bör man låta det vila i ca 2 minuter.
Omvänd tillagning: Om man steker det råa köttet snabbt och sedan kryddar det
innan vakuumeringen är köttet klart att ätas direkt efter sous-vide tillagningen.
Man kan även tillaga en kryddad rödvin-balsamicofond, tillsätta köttet, vakuumera
och sedan tillaga med sous-vide metoden.
57
Korrekt avfallshantering:
Uttjänta apparater måste omedelbart göras obrukbara.
I EU hänvisar denna symbol till, att denna produkt inte får kastas i
hushållsavfallet. Gamla apparater innehåller värdefullt material som kan
återvinnas och som inte bör belasta miljö resp. människors hälsa genom att
de kastas okontrollerat. Lämna därför gamla apparater på lämpliga uppsam-
lingsställen eller miljöstationer eller skicka apparaten för avfallshantering till den afr
du köpt den. Där kommer apparaten att lämnas till nämnda återvinningsstationer.
Förpackning - avfallshantering
Kasta inte förpackningsmaterial utan lämna det till återvinning.
Apparatens förpackning:
Pappers-, papp- och wellpappförpackningar lämnas till återvinningsstationer för
returpapper
Förpackningskomponenter av plast och folier bör också kastas i därr avsedda upp-
samlingsbehållare
Exempel för beteckningar på plast:
PE för polyeten, sifferkod 02 för PE-HD, 04 för PE-LD, PP för
polypropylen, PS för polystyren.
Kundservice:
Om din apparat trots allt någon gång skulle behöva vår kundtjänst, vänd dig först
till nedanstående adress. Vid garantifall kommer vi då att ta hand om hämtningen.
Apparaten måste vara korrekt förpackad för transport.
Ej frankerade paket emottages ej!
STEBA Elektrogeräte GmbH & Co KG
Pointstr. 2, 96129 Strullendorf / Germany
Försäljning-tfn: +49(0)9543 / 449-17 / -18, Service-tfn: +49(0)9543 / 449-44,
Fax: +49(0)9543 / 449-19
e-Mail: [email protected] Internet: http://www.steba.com
OBS! Elektriska apparater får endast repareras av elektriker, då icke fackmässiga repa-
rationer kan förorsaka betydande följdskador.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68

Steba SV 100 professional - SousVide Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för