Steba SV 1 PRECISE Användarmanual

Typ
Användarmanual
37
Sous-Vide
Sous-vide är en metod för tillagning av livsmedel på låg temperatur under lång tid
vakuumförpackade i svetsade plastpåsar. Strömförbrukningen för att värma upp kallt
vatten och hålla det vid 63°C under 24 timmar är endast 2,9 kW! Tack vare vakuum-
förpackning, den långsamma tillagningen och att vattnet tillför värmen från alla
sidor av livsmedlet reduceras tillxten av bakterier. Salterna, den egna smaken och
saftigheten bibehålls!
Endast vakuum förpackad mat kan värmas i den här enhe-
ten. Var uppmärksam på en kraftig svets.
Allmä nt
Denna apparat är endast konstruerad att användas i hushållet
och är inte avsedd för yrkesmässig användning. Läs noga ige-
nom bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Om du
ger produkten vidare till andra personer måste även bruksanvis-
ningen överlämnas. Använd apparaten enligt instruktionen och
beakta säkerhetsinformationen. Vi ansvarar ej för skador eller
olycksfall, som intffar på grund av att bruksanvisningen och
säkerhetsinformationen inte beaktats.
Säker hetsinfor mation
Låt inte temperaturen sjunka lägre än vad som anges i ti-
lagningstabellen!
Anslut och driv endast apparaten till ett jordat eluttag i enli-
ghet med uppgifterna på typskylten.
Använd endast apparaten om den och nätanslutningen ej har
några skador. Kontrollera före varje användning! Använd enda-
st den därför avsedda elkabeln.
Fyll ljummet vatten i apparaten före användning, men se till så
att det finns gott om plats kvar för livsmedlet. Häll inget vatten
i ytterkärlet.
38
Apparaten får användas av barn från 8 år och av personer
med reducerad fysisk, sensorisk eller mental förmåga eller
brist på erfarenhet och/eller kunskap om de är under uppsikt el-
ler har lärt sig hur apparaten ska användas på ett säkert sätt och
förstått riskerna. Barn får inte leka med apparaten och förpack-
ningen. Rengöring och användarunderhåll får inte göras av barn.
Det går dock bra om de är äldre än 8 år och är under uppsikt.
Barn yngre än 8 år ska hållas borta från apparaten och nätslad-
den.
Apparaten får inte drivas med en klockströmbrytare eller med
en separat fjärrströmbrytare!
Dra ur stickkontakten efter varje användning eller vid fel.
Dra ej i elkabeln. Se till att den inte skaver mot kanter eller
kläms.
Håll elkabeln borta från varma delar.
Förvara ej apparaten utomhus eller i fuktiga rum.
Doppa ej apparaten i vatten.
Använd aldrig apparaten efter att ett fel har uppstått, t.ex. om
den fallit ner ellerhar skadats på annat sätt.
Tillverkaren tar inget ansvar vid felaktig användning som kan
hänvisas till att bruksanvisningen ej beaktats.
För att undvika faror får reparationer av apparaten, t.ex. byte
av elkabel, endast utföras av kundtjänst.
Varning! Apparaten blir varm. Transportera endast
apparaten när den har svalnat. När apparaten är i drift
blir delar som kan vidröras varma.
Varning för utsläpp av het ånga under tillagningen och när lo-
cket öppnas.
Dra ur stickkontakten när apparaten ej används.
Om en förlängningskabel används bör barn hållas under upp-
sikt så att de ej drar i eller snubblar över kabeln.
Öppna locket försiktigt eftersom det finns varmt vatten
på insidan av locket.
39
Rengöring och skötsel
Låt inget vatten stå kvar i behållaren efter användning.
Dra alltid ut elkontakten före rengöring.
Låt apparaten svalna till rumstemperatur.
Doppa ej den elektriska delen i vatten.
Lyft försiktigt ut kärlet ur apparaten.
Kärlet och locket kan rengöras i varmt vatten med vanligt dis-
kmedel.
Torka sedan delarna noga och se till så att det inte finns kvar
något vatten i locket.
Använd inga skarpa eller skurande rengöringsmedel.
Torka av värmeelementet och höljets utsida med en fuktig tra-
sa.
Sätt ihop apparaten igen efter rengöring.
Arbetsplats:
Viktigt: Ställ aldrig apparaten på eller bredvid en varm yta (t.ex. spisplatta)
Apparaten får endast användas på ett jämnt, stabilt och temperaturbeständigt un-
derlag.
Före första användningen:
Innan du fyller på vätska bör du rengöra apparaten noga en gång.
Diska behållaren med varmt vatten och lite diskmedel, skölj av den och torka den.
OBS! Doppa ej de elektriska delarna i vatten!
Torka endast av lockets insida med en fuktig trasa och torka.
Vakuumering
Använd endast påsar som kan användas för vakuumering. Vanliga påsar garanterar
inte tillräcklig förslutning. Se till så att det inte ligger kryddor vid svetsfogen
då de kan göra att svetsningen ej blir hermetiskt sluten.
Vakuumapparat
Dessa apparater finns i fackhandeln eller hos Steba
Vakuumapparat VK5: Art No 05-05-00 EAN: 4011833301819
Foliepåse: 22 x 30cm: Art No 93-30-00 EAN: 4011833400574
Foliepåse: 28 x 40cm: Art No 93-40-00 EAN: 4011833400581
Folierulle: 22 x 500cm: Art No 93-22-00 EAN: 4011833400550
Folierulle: 28 x 500cm: Art No 93-28-00 EAN: 4011833400567
40
Inställning av apparaten
scale 1:1
Display
Temperatur Tid
Kontrollampa Start / Stopp
På / Av
Tryck på På/Av-knappen i minst 2 sekunder. Knappen lyser, på displayen lyser
40C”. Ställ in önskad temperatur med +/- knappen. Tryck sedan på Timer . På
displayen visas 00:01 timmar. Ställ in önskad tid med +/- och starta med Start/Stop
-knappen . Kort knapptryck = 1 minutsteg, långt knapptryck = snabbstegning.
Maximal inställbar tid är 24 timmar.
När apparaten är i drift lyser kontrollampan.
Ca. 2-3 °C innan den förinställda vattentemperaturen nås, börjar lampan ‚tempera-
tur’ att blinka. Lampan slutar att blinka när rätt temperatur uppnåtts.
Tryck på På/Av r att stänga av maskinen.
Vattenmängd
Häll så mycket vatten i apparaten att det finns tillräckligt med plast kvar för livsmed-
len. Fyll på vid behov tills vattnet når upp till 2 cm under kanten (Max).
Livsmedlet ska alltid vara täck av vatten. Lägg i gallret så att livsmedlet inte ligger
mot botten Skulle en luftblåsa göra att livsmedlet ej täcks helt av vatten så lägg en
vikt, t.ex. en tallrik, på påsen. Om uppvärmt vatten används, behöver temperatursen-
sorn några minuter innan den har anpassat sig till den inställda temperaturen.
Kryddning
Man kan krydda livsmedlet före vakuumeringen eller lägga med kryddor.
Var försiktig med kryddningen eftersom tillagningen med sous-vide gör att livsmed-
lets egna smak bibehålls.
41
tt:
Temperatur 58°C - 62°C
Tjocklek Tid
10 mm 30 Minuter
20 mm 45 Minuter
30 mm 95 Minuter
40 mm 120 Minuter
50 mm 180 Minuter
60 mm 250 Minuter
Fågel:
Temperatur 63°C - 65°C
Tjocklek Tid
10 mm 20 Minuter
20 mm 40 Minuter
30 mm 75 Minuter
40 mm 90 Minuter
Fisk:
Temperatur 55°C - 58°C
Tjocklek Tid
10 mm 10 Minuter
20 mm 20 Minuter
30 mm 30 Minuter
40 mm 40 Minuter
50 mm 50 Minuter
60 mm 60 Minuter
Grönsaker:
Temperatur 8C - 85°C
Typ Tid
Spargel 25 Minuter
Kartoffeln 40 Minuter
Wurzelgemüse 70 Minuter
Allnt
Genom sous-vide metoden pastöriseras livsmedlet vid exakt temperatur och får däri-
genom en längre hållbarhet. Kyl ner påsen direkt efter pasriseringen med isvatten
och förvara i kylskåp i 7°C, frys in eller ät genast. Pastöriseringen uppnås vid en kärn-
temperatur på ca 62°C. Generellt utvecklas livsmedel bäst vid temperaturer mellan
55°C - 65°C. Temperaturer indtil 65°C har en tolerans på +1°C. Vid temperaturer över
70°C ligger toleransen på +2-3°C. Denna tolerans bör medräknas när önskad tempera-
tur ställs in (ställ t.ex. in 72°C när en temperatur på 75°C önskas).
Tillagningstiden beror på livsmedlets tjocklek
Apparaten fungerar endast riktigt när locket ligger på.
För djupfryst vara förlängs tiden med minst 20 %.
Alla tidsangivelser är ungefärliga färden och bör anpassas efter den egna smaken.
Fördubbla tiden för segt kött.
Låt inte temperaturen sjunka lägre än vad som anges i ti-
lagningstabellen!
42
Var god observera att tidsangivelserna i bruksanvisningen och i recepthäftet är re-
kommenderade minimumtider när apparaten redan är fylld med varmt (lednings)
vatten. Vid fyllning med kallt vatten ska tiden förlängas med ca 30 minuter. Fyll vat-
tenkaret med varmt vatten. Alltid fylla vattenkaret, inkl. den vakuumförpackad mat,
upp till „max“ märket med vatten. Detta säkerställer att den inställda temperaturen
i sous vide intervall kan bibehållas upp till 65°C med +/- 1°C. Livsmedlet kan i båda
fallen läggas i vattenbadet omedelbart efter påfyllning och kan, på grund av sous
vide-tekniken, också hållas kvar i vattnet betydligt längre än de angivna minimumti-
derna utan att den önskade innertemperaturen överstiger den inställda.
Efter tillagningen
För hållbarhet: Kyl ner köttet i isvatten genast efter pastöriseringen i isvatten.
Därefter ken det förvaras i flera dagar i kylskåp (7°C temperatur = 5
dagar, 5°C temperatur = 10 dagar) utan kvalitetsrlust eller frysas in i frysbox/fack.
För att tina upp det vakuumerade livsmedlet lägger du det i apparaten på ca 55°C
låter det tina upp i påsen. Ta sedan ur det ur påsen och ät direkt eller stek det kort
på hög värme.
Äta direkt: Man kan naturligtvis även äta köttet direkt efter sous-vide tillagning
utan att kyla ner det eller steka det snabbt i en het panna med lite olja, max. 1 minut
per sida. Ju kortare stektid desto saftigare blir köttet. Man kan även pensla köttet
med olja och bränna av det med en butangasbrännare.
Nu krydda med salt.
Innan köttet skärs upp bör man låta det vila i ca 2 minuter.
Omvänd tillagning: Om man steker det råa köttet snabbt och sedan kryddar det
innan vakuumeringen är köttet klart att ätas direkt efter sous-vide tillagningen.
Man kan även tillaga en kryddad rödvin-balsamicofond, tillsätta köttet, vakuumera
och sedan tillaga med sous-vide metoden.
43
Korrekt avfallshantering:
Uttjänta apparater måste omedelbart göras obrukbara.
I EU hänvisar denna symbol till, att denna produkt inte får kastas i
hushållsavfallet. Gamla apparater innehåller värdefullt material som kan
återvinnas och som inte bör belasta miljö resp. människors hälsa genom att
de kastas okontrollerat. Lämna därför gamla apparater på lämpliga uppsam-
lingsställen eller miljöstationer eller skicka apparaten för avfallshantering till den affär
du köpt den. Där kommer apparaten att lämnas till nämnda återvinningsstationer.
Förpackning - avfallshantering
Kasta inte förpackningsmaterial utan lämna det till återvinning.
Apparatens förpackning:
Pappers-, papp- och wellpappförpackningar lämnas till återvinningsstationer för
returpapper
Förpackningskomponenter av plast och folier bör också kastas i därför avsedda upp-
samlingsbehållare
Exempel för beteckningar på plast:
PE för polyeten, sifferkod 02 för PE-HD, 04 för PE-LD, PP för
polypropylen, PS för polystyren.
Kundservice:
Om din apparat trots allt någon gång skulle behöva vår kundtjänst, vänd dig först
till nedanstående adress. Vid garantifall kommer vi då att ta hand om hämtningen.
Apparaten måste vara korrekt förpackad för transport.
Ej frankerade paket emottages ej!
STEBA Elektrogeräte GmbH & Co KG
Pointstr. 2, 96129 Strullendorf / Germany
Försäljning-tfn: +49(0)9543 / 449-17 / -18, Service-tfn: +49(0)9543 / 449-44,
Fax: +49(0)9543 / 449-19
e-Mail: elektro@steba.com Internet: http://www.steba.com
OBS! Elektriska apparater får endast repareras av elektriker, då icke fackmässiga repa-
rationer kan förorsaka betydande följdskador.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Steba SV 1 PRECISE Användarmanual

Typ
Användarmanual