Whirlpool AKP 290/IX Användarguide

Typ
Användarguide
AKP 290 PRODUKTBLAD
SE
5019 310 56638
1. Kontrollpanel
2. Kylfläkt (dold)
3. Övre ugnselement
4. Grillelement
5. Bakre lampa
6. Runt ugnselement (dolt)
7. Fläkt
8. Nedre ugnselement (dolt)
9. Sval ugnslucka
TILLBEHÖR
KONTROLLPANEL
1. Ratt för val av funktion
2. Analog klocka
3. Termostatratt
4. Termostatens kontrollampa - röd
ANALOG KLOCKA
Den analoga klockan gör det möjligt att:
1) Se vad klockan är. För att ändra den aktuella tiden på dagen håll knappen (B)
intryckt och vrid den moturs för att ställa in aktuell tid.
2) Programmera starten för kokningen. Längsta programmerbara start för koktiden är 12 timmar.
Programmera koktidens längd. Ställ in koktiden när du vill att ugnen skall fungera under en viss tid och sedan stängas
av automatiskt (koktiden kan ställas in tillsammans med alla funktioner). Kortaste programmerbara längd för koktiden
är 5 minuter och längsta 180 minuter.
a) MANUELL TILLAGNING
1) Vrid knapp (B) motsols (utan att trycka in den), till du i fönstret ser .
2) Tryck in knapp (A) och vrid den motsols tills triangeln (D) hamnar på det klockslag som klockan visar (timvisaren). I höjd med
det rätta läget hörs ett klick.
3) Vrid funktionsratten till önskad symbol. Ugnslampan tänds.
4) Vrid termostatratten, medsols, till önskad temperatur. Termostatens röda kontrollampa tänds.
5) Vid koktidens slut, då ugnen INTE stängs av automatiskt i manuellt läge, bör du vrida funktions- och termostatvreden till
läge OFF (0 - •).
Nedersta
Översta
ugnsfalsen
ugnsfalsen
Droppbricka: Galler:
1
2
3
4
b) MANUELL TILLAGNING MED PROGRAMMERING AV STARTTID
1) Vrid knapp (B) motsols (utan att trycka in den), till du i fönstret ser .
2) Tryck på knappen (A) och vrid den motsols tills triangeln (D) befinner sig på tidpunkten som du vill börja tillagningen (t ex. på
bilden: 11.30).
3) Vrid funktionsratten till önskad symbol.
4) Vrid termostatratten, medsols, till önskad temperatur.
5) Vid koktidens slut, då ugnen INTE stängs av automatiskt i manuellt läge, bör du vrida funktions- och termostatvreden till läge
OFF (0 - •).
c) PROGRAMMERAD TILLAGNING MED INSTÄLLNING AV STARTTID OCH KOKTID
1) Vrid knapp (B) motsols (utan att trycka in den) tills du i fönstret ser (C) koktiden (5 - 180 min.).
2) Tryck på knappen (A) och vrid den motsols tills triangeln (D) befinner sig på tidpunkten som du vill börja tillagningen (t ex. på
bilden: 11.30).
3) Vrid funktionsratten till önskad symbol.
4) Vrid termostatratten, medsols, till önskad temperatur.
5) inställd koktid är över hörs en ljudsignal och ugnen stängs automatiskt av. För att stänga av ljudsignalen, vrid knappen (B) motsols
(utan att trycka på den) tills symbolen visas i fönstret .
6) Vid koktidens slut kan du, om du vill förlänga tillagningen, följa instruktionerna ovan för att ställa in en ny
programmering, eller också gå över till manuell tillagning.
d) PROGRAMMERAD TILLAGNING MED INSTÄLLNING AV KOKTID
1) Vrid knapp (B) motsols (utan att trycka in den) tills du i fönstret ser (C) koktiden (5 - 180 min.).
2) Tryck in knapp (A) och vrid den motsols tills triangeln (D) hamnar på det klockslag som klockan visar (timvisaren). I höjd med det
rätta läget hörs ett klick.
3) Vrid funktionsratten till önskad symbol. Ugnslampan tänds.
4) Vrid termostatratten, medsols, till önskad temperatur. Termostatens röda kontrollampa tänds.
5) Då inställd koktid är över hörs en ljudsignal och ugnen stängs automatiskt av. För att stänga av ljudsignalen, vrid knappen (B)
motsols (utan att trycka på den) tills symbolen visas i fönstret.
Vid koktidens slut kan du, om du vill förlänga tillagningen, följa instruktionerna ovan för att ställa in en ny programmering,
eller också gå över till manuell tillagning
ANVÄNDNING AV UGN
Vrid funktionsratten till den önskade funktionen. Ugnslampan tänds.
Vrid termostatratten, medsols, till önskad temperatur. Termostatens röda kontrollampa slocknar och tänds sedan när inställd
temperatur har uppnåtts. Vid koktidens slut:
Vrid tillbaka vreden till läge “0”.
Översikt över ugnens funktioner
Funktion Beskrivning av funktionen
0 UGNEN AVSTÄNGD -
UGNSLAMPA
Ugnslampan tänds.
STATISK
Lämplig för kött, fisk och kyckling, när bara den ena ugnsfalsen används för
matlagningen.
Värm ugnen till önskad temperatur och ställ in maten så snart som termostatens
röda kontrollampa släcks.
Det är lämpligt att använda den andra eller den tredje ugnsfalsen från botten.
FLÄKT
Lämplig när högst två ugnsfalsar används för tillagningen.
Vi rekommenderar att du låter maträtterna växla läge i ugnen under tillagningen.
Det är inte nödvändigt att förvärma ugnen (förutom för pizzor och focacce).
GRILL
Använd grillfunktionen för att grilla revbensspjäll, grillspett och korv, för att
gratinera grönsaker och för att rosta bröd.
Förvärm ugnen i 3 - 5 minuter.
Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen.
Häll lite vatten på droppbrickan när du steker kött så blir det mindre matos och
fettstänk. Droppbrickan skall stå på den nedersta ugnsfalsen.
Vänd på köttet under grillningen.
TURBOGRILL
Används för att grilla större köttbitar (rostbiff, stekar).
Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen.
Häll lite vatten i långpannan när du steker kött så blir det mindre matos och
fettstänk. Långpannan skall stå på den nedersta ugnsfalsen.
Vänd på köttet under grillningen.
UPPTINING
Används för att tina upp maträtter till rumstemperatur.
Låt matvaran ligga kvar i förpackningen. Det förhindrar att den blir torr.
VARMLUFT-UNDERVÄRME
Funktion som är användbar när du vill laga mat på en fals (t.ex.: frukt, tårtor,
timbaler, grönsaker, pizza, kyckling).
VÄRMEFLÄKT
Används när man vill laga flera olika maträtter som kräver samma temperatur,
utan förvärmning (t.ex.: fisk, grönsaker, kakor) samtidigt. Rätterna kan ställas på
samma ugnsfals eller på olika ugnsfalsar och det är ingen risk att de drar åt sig
lukt av varandra
UNDRE MOTSTÅND
Används för att grädda klart fruktkakor och ostkakor och för att reda såser.
Använd den här funktionen för de sista 10/15 minuter av koktiden.
MATLAGNINGSÖVERSIKTER
MATRÄTTER Funktion Förvärmning
Ugnsfals
från botten
Te m p e r a t u r
(°C)
Koktid
(min).
KÖTT
Lammkött, killing, fårkött
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
X 2 200 100 - 110
Kalv,t, fsk
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kyckling,
kanin,
anka
X 2 200 70 - 80
- 2 190 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Kalkon
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
X 2 200 170 - 180
Gås
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
X 2 200 100 - 130
FISK (1 kg)
Havsbraxen, havsabborre,
tonfisk, lax, torsk
X 2 200 60 - 80
- 2 190 60 - 80
X 2 190 60 - 80
FISK
(<1 kg - i skivor)
Svärdfisk, tonfisk
X 2 190 50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
GRÖNSAKER
Grillad paprika, tomat,
potatis
X 2
190
50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2
190
50 - 60
EFTERRÄTTER,
BAKVERK, OSV.
Sockerkakor
X 2
180 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ostkakor
och dylikt
X 2
190 60 - 90
- 2 180 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Pajer
X 2
190 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Äppelstrudel, crèpes
X 2
200 50 - 60
X 1-3 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Småkakor
X 2
180 20 - 30
X 1-3 180 30 - 40
X 2
180 30 - 40
Petit-chouer, bakverk
X 2
180 35 - 45
X 1-3 180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
MATLAGNINGSÖVERSIKT FÖR GRILLFUNKTIONEN
Anmärkning: Koktider och temperaturer är ungefärliga.
MATRÄTTER Funktion Förvärmning
Ugnsfals
från botten
Te m p e r a t u r
(°C)
Koktid
(min).
Pajer och fruktfyllda tårtor.
ananas, persika
X 2
200 50 - 60
X 2 190 45 - 55
X 2
190 45 - 55
Lasagna, potatisgratäng,
cannelloni, pastatimbaler
X 2
200 40 - 50
X 2 190 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Bröd
X 2
210 30 - 40
X 1-3 210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 1-3 210 20 - 30
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vents
X 2
210 20 - 30
X 1-3 200 30 - 40
X 2
200 30 - 40
Suffléer
X 2
200 40 - 50
X 2 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
MATRÄTTER Funktion Förvärmning
Ugnsfals
från botten
Te m p e r a t u r
(°C)
Koktid
(min).
To a s t X 3-4 200-225 10 - 15
Revbensspjäll X 3-4 200-225 30 - 40
Kotletter X 3-4 200-225 30 - 40
Korv X 3 200-225 30 - 40
Fläskkotlett X 3 200-225 30 - 40
Fisk (i skivor) X 3 200-225 30 - 40
Kycklinglår X 3 200-225 40 - 50
Grillspett X 3 200-225 40 - 50
Revbensspjäll X 3 200-225 40 - 50
Kycklinghalva X 3 200-225 40 - 50
Kycklinghalva - 3 200-225 40 - 50
Hel kyckling - 2-3 200-225 60 - 70
Stek
(svinkött, oxkött)
- 2-3 200-225 60 - 80
Anka - 1-2 200-225 60 - 80
Lammlägg - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbiff - 2 200-225 60 - 70
Ugnsbakad potatis - 2-3 200-225 40 - 50
Fisk, osv. havsbraxen, forell - 3 190-200 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 290/IX Användarguide

Typ
Användarguide