196
TIPS FÖR BRA RESULTAT
För att hacka nötter eller göra nötsmör
gör du så här:
Mixa upp till 710 mL med nötter till önskad
konsistens genom att använda korta
pulseringar (1 till 2 sekunder varje gång).
För att få en mer grov konsistens mixar du
mindre partier och pulserar en gång eller två
gånger (1 till 2 sekunder varje gång). Pulsera
oftare för nare konsistens. För nötsmör
mixar du oavbrutet tills blandningen är jämn.
Förvara i kylskåp.
För att hacka kokt eller rått kött, fågel,
eller sk och skaldjur gör du så här:
Ingredienserna ska vara mycket nedkylda.
Skär i bitar på 2,5 cm. Mixa upp till 455 g varje
gång till önskad storlek genom att använda
korta pulseringar (1 till 2 sekunder varje gång).
Skrapa insidan på skålen om det behövs.
För att göra bröd, kakor eller kexsmulor
gör du så här:
Bryt isär ingredienserna i bitar på 3,5 till 5 cm.
Mixa tills du fått en n konsistens. För att få
större bitar pulserar du två till tre gånger (en
till två sekunder varje gång). Mixa därefter tills
du fått en n konsistens.
För att smälta choklad enligt ett recept
gör du så här:
Blanda choklad och socker enligt receptet i en
arbetsskål. Mixa ingredienserna tills de har
nhackats. För att hetta upp vätska enligt ett
recept gör du så här: Medan matberedaren
körs häller du het vätska genom påmatarröret.
Mixa tills blandningen är jämn.
För att riva hårda ostar (som t.ex.
parmesan- eller pecorinoost) gör du så här:
Försök aldrig att riva ost som inte kan
stickas igenom med knivspetsen. Du kan
även använda universalkniven för att riva
hårda ostar. Skär osten i bitar på 2,5 cm.
Lägg över bitarna i arbetsskålen. Bearbeta
ingredienserna genom att använda korta
pulseringar tills de har blivit grovhackade.
Fortsätt matberedningen oavbrutet tills osten
nrivits. Ostbitar kan även tillsättas genom
påmatarröret under pågående rivning.
OBS: Matberedning av nötter och andra
hårda ingredienser kan eventuellt göra
repor på skålens insida.
Skär ingredienserna i lagom stora bitar
som går ner i påmatarröret vertikalt eller
horisontellt, och packa ihop innehållet
i påmatarröret för att hålla allt på plats.
Mixa allt under jämnt tryck.
Eller så kan du använda det lilla påmatarröret
inuti påmataren i två delar. Lägg maten
vertikalt inuti röret och använd den lilla
påmataren för att bearbeta ingredienserna.
För att skära eller riva frukt och
grönsaker som är runda (som t.ex. lök,
äpplen och paprika) gör du så här:
Skala, kärna ur och avlägsna frön. Skär
frukten eller grönsaken i halvor eller halva
halvor som passar i påmatarröret. Fyll på
i påmatarröret. Mixa allt under jämnt tryck.
För att skära eller riva frukt och grönsaker
av liten storlek (som t.ex. jordgubbar,
svamp och rädisor) gör du så här:
Lägg maten vertikalt eller horisontellt i lager
inuti påmatarröret. Fyll påmatarröret fullt
så att maten hålls på plats. Mixa allt under
jämnt tryck. Eller så kan du använda det lilla
påmatarröret inuti påmataren i två delar. Lägg
maten vertikalt inuti röret och använd den lilla
påmataren för att bearbeta ingredienserna.
För att skära okokt kött eller fågel
(såsom strimlat kött) gör du så här:
Skär eller rulla ihop maten så att den passar
i påmatarröret. Linda in och frys maten tills
den känns hård (30 minuter till 2 timmar,
beroende på matens tjocklek). Kontrollera
så att du helt säkert fortfarande kan sticka
igenom maten med spetsen på en vass kniv.
Om du inte kan det låter du maten tina upp
något. Mixa allt under jämnt tryck.
För att skära eller riva
frukt eller
grönsaker
som är långa och har
en relativt liten diameter, såsom selleri,
morötter och bananer, gör du så här:
Använd en skär- eller rivskiva.
W10505785A_SVv2.indd 196 7/12/12 8:59 AM