KitchenAid 5KFP1335 Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
Model 5KFP1335
W10505785Av1.indd 1 7/12/12 9:31 AM
179
SÄKER ANVÄNDNING AV MATBEREDAREN
Viktiga säkerhetsföreskrifter ........................................................................................180
Elektriska krav .............................................................................................................. 181
Avfallshantering av elektrisk utrustning ........................................................................181
DELAR OCH FUNKTIONER
Matberedarens delar .................................................................................................... 182
Översättning av engelska etiketter på delarna .............................................................183
Matberedarens viktigaste funktioner............................................................................184
TILLBEHÖR
Tillbehör som medföljer ..............................................................................................184
Monteringsöversikt för skivor ......................................................................................185
Urvalsguide för tillbehör ..............................................................................................186
INNAN MATBEREDAREN BÖRJAR ANVÄNDAS
Före första användningen ............................................................................................. 187
Ta bort locket från arbetsskålen ...................................................................................187
Förvara delarna ............................................................................................................187
MONTERA DIN MATBEREDARE
Sätta fast arbetsskålen ..................................................................................................188
Sätta fast locket på arbetsskålen ..................................................................................188
Montera den justerbara skärskivan ..............................................................................188
Justera skärtjockleken ..................................................................................................189
Montera rivskivan ......................................................................................................... 190
Montera universalkniven eller degkniven ..................................................................... 191
Montera miniskålen och minikniven ............................................................................. 191
Montera äggvispen .......................................................................................................192
Använda tre-i-ett-påmatarröret ..................................................................................192
HUR DU ANVÄNDER MATBEREDAREN
Före användning ........................................................................................................... 193
Maximal vätskenivå ......................................................................................................193
Använda reglaget Hastighet 1/Hastighet 2 ..................................................................193
Använda pulsstyrningen ................................................................................................193
Avlägsna mixade ingredienser ......................................................................................194
SKÖTSEL OCH RENGÖRING ......................................................................................... 195
TIPS FÖR BRA RESULTAT
Använda universalkniven ..............................................................................................195
Använda en skär- eller rivskiva .....................................................................................196
Använda degkniven ......................................................................................................197
Praktiska tips ................................................................................................................197
FELSÖKNING ...................................................................................................................198
SERVICE OCH GARANTI ................................................................................................199
Innehållsförteckning
INSTRUKTIONER FÖR MATBEREDAREN
Svenska
W10505785A_SVv2.indd 179 7/12/12 8:59 AM
180
VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Vid användning av elektriska anordningar ska alltid grundläggande säkerhetsregler
följas, bland annat följande:
1. Läs alla instruktioner.
2. Undvik elektriska stötar genom att aldrig lägga matberedaren i vatten eller annan vätska.
3. Denna apparat är inte avsedd att användas av personer (inklusive barn) med nedsatt fysisk
eller mental förmåga, eller brist på erfarenhet och kunskap, om de inte övervakas eller
får instruktioner angående användning av apparaten av en person som ansvarar för deras
säkerhet.
4. Barn ska hållas under uppsikt för att garantera att apparaten inte används som leksak.
5. Koppla ut apparaten ur vägguttaget när den inte används, innan delar monteras eller
avmonteras, eller vid rengöring.
6. Undvik kontakt med rörliga delar.
7. Använd inte en matberedare med en skadad nätsladd eller stickkontakt, eller som det
uppstått tekniskt fel på, eller efter att den har tappats på marken eller på något annat
sätt skadats. Lämna in matberedaren till närmaste auktoriserade servicecenter för
undersökning och reparation, eller elektrisk eller mekanisk justering.
8. Användning av tillbehör som inte rekommenderas eller säljs av KitchenAid kan ge upphov
till brand, elektriska stötar eller personskador.
9. Använd inte apparaten utomhus.
10. Låt inte sladden hänga över en bordskant eller liknande.
11. Håll händer och redskap på behörigt avstånd från knivar eller skivor i rörelse medan
matberedaren körs för att minska risken att allvarliga personskador uppstår, eller att
matberedaren skadas. En skrapa eller liknande redskap kan användas, men endast när
matberedaren inte är igång.
12. Knivbladen är vassa. Dessa ska hanteras ytterst varsamt.
SPARA DESSA INSTRUKTIONER
SÄKER ANVÄNDNING AV MATBEREDAREN
Din och andras säkerhet är mycket viktig.
Vi har lagt in era säkerhetsföreskrifter i manualen och på din produkt.
Läs och följ alla säkerhetsföreskrifter.
Varningssymbolen ser ut så här.
Den uppmärksammar dig på eventuella risker som kan döda eller skada
dig och andra.
Alla säkerhetsmeddelanden nns att hitta efter varningssymboler som
innehåller antingen ordet "FARA" eller "VARNING". Dessa ord betyder:
Du kan dödas eller skadas allvarligt om
du inte omedelbart följer instruktionerna.
Du kan dödas eller skadas allvarligt om
du inte följer instruktionerna.
Alla säkerhetsanvisningar kommer att tala om den eventuella risken för dig, tala om hur risken
för skada kan minskas och tala om för dig vad som kan hända om instruktionerna inte följs.
FARA
VARNING
W10505785A_SVv2.indd 180 7/12/12 8:59 AM
181
SÄKER ANVÄNDNING AV MATBEREDAREN
Elektriska krav
Spänning: 220-240 VAC
Frekvens: 50/60 Hertz
Wattal: 300 Watt
OBS: Om stickkontakten inte passar
i vägguttaget ska du kontakta en behörig
elektriker. Modiera inte själv stickkontakten
på något sätt.
Avfallshantering av elektrisk utrustning
VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
13. För att minska risken att personskador uppstår,ska aldrig skärkniv eller skivor placeras
direkt på motordelen utan att först ha satt fast skålen på rätt sätt.
14. Försäkra dig om att locket har låsts säkert på plats innan du börjar använda matberedaren.
15. Mata aldrig in mat i matberedaren för hand. Använd alltid påmataren.
16. Försök inte att sätta lockets låsmekanism ur spel.
17. Denna produkt är endast avsedd för hushållsbruk.
SPARA DESSA INSTRUKTIONER
Svenska
Den här produkten är märkt enligt
EG- direktivet 2002/96/EC rörande
avfall från elektrisk och elektronisk
utrustning (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
Genom att säkerställa en korrekt
kassering av denna produkt bidrar
du till att förhindra potentiella negativa
konsekvenser för vår miljö och vår hälsa,
som annars kan bli följden om produkten
inte hanteras på rätt sätt.
Symbolen
på produkten eller
i dokumentationen som medföljer
produkten visar att denna apparat inte
ska hanteras som hushållsavfall. Den ska
i stället lämnas in på en uppsamlingsplats
avsedd för återvinning av elektrisk och
elektronisk utrustning.
Avfallshanteringen måste göras enligt
lokala miljöföreskrifter.
Mer detaljerad information om hantering,
återvinning och återanvändning av denna
produkt kan du få från lokala myndigheter,
avfallsentreprenör eller från butiken där
du köpte produkten.
W10505785A_SVv2.indd 181 7/12/12 8:59 AM
182
DELAR OCH FUNKTIONER
Vändbar rivskiva
(2 mm och 4 mm)
Externt justerbar skärskiva
(tunn till tjock)
Universalkniv
av rostfritt stål
Degkniv
Skivadapter
Skäradapter
Drivadapter
En 950 mL miniskål
och en minikniv
Motordel
En 3,1 L
arbetsskål
Lock till
arbetsskålen
med tre-i-ett-
påmatarrör
Påmatare
(tredelad)
Tillbehörsväska
Externt
justerbart
skärreglage
Äggvisp
Matberedarens delar
W10505785A_SVv2.indd 182 7/12/12 8:59 AM
183
DELAR OCH FUNKTIONER
Översättning av engelska etiketter på delarna
Del Engelsk etikett Översättning
VARNING: Får ej öppnas innan
knivbladen stannat.
Maxpåfyllning
Vätskenivå
VRID OM FÖR ATT LÅSA
Drivadapter
Skäradapter
Mångsidigt användningsområde
TRYCKS IN FÖR ATT LÅSA
TRYCKS IN FÖR ATT LÅSA
Minikniv med mångsidigt
användningsområde
Deg
Justerbar skivning (tunn till tjock)
Finrivning
Äggvisp
Medelgrov rivning
Svenska
CAUTION : Do not
open until blades stop
Max Fill
Liquid Level
TWIST TO LOCK
Drive Adapter
Slicing Adapter
Multipurpose
PUSH TO LOCK
PUSH TO LOCK
Mini Multipurpose
Dough
Adjustable Slicing
(thin to thick)
Fine Shredding
Egg Whip
Medium Shredding
W10505785A_SVv2.indd 183 7/12/12 8:59 AM
184
DELAR OCH FUNKTIONER
Externt justerbart skärreglage
KitchenAids speciella skärskiva som är externt
justerbar, låter dig justera skivtjockleken från
tunn till tjock utan att först behöva ta av hela
knivmonteringen. Efter att skärskivan har
satts fast, skjuter du helt enkelt reglaget för
skivtjocklek till önskad inställning - locket
behöver inte tas av och matberedaren
behöver inte ens slås av!
Hastighet 1/Hastighet 2/pulsstyrning
Två hastigheter och pulsering gör det
möjligt att exakt reglera inställningarna för
matberedning och uppnå fantastiska resultat
med nästan vilken slags mat som helst.
Lock till arbetsskålen med tre-i-ett-
påmatarrör
Tre-i-ett-påmatarröret rymmer större bitar
(som till exempel tomater, gurkor och
potatis) utan att mer än nödvändigt behöva
skära upp i mindre bitar.
Påmatare (tredelad)
Tre påmatare nns inkapslade inuti varandra.
Ta ut den mellanstora påmataren ur den stora
påmataren för att blottställa ett mellanstort
påmatarrör för kontinuerlig matberedning.
För kontinuerlig matberedning av mindre
bitar (som till exempel örter, nötter,
enstaka morötter samt selleri), tar du ut
den smala påmataren och använder det
smala påmatarröret.
Ett litet hål i botten på den smala påmataren
gör det enkelt att strila olja över ingredienserna
- bara att fylla på önskad mängd olja eller någon
annan ytande ingrediens.
Extra kraftig sockel
Den förstärkta och glidsäkra sockeln bidrar
till ökad stabilitet när svårberedd mat körs
i beredaren.
TILLBEHÖR
Tillbehör som medföljer
En 3,1 L arbetsskål
Den hållbara och stora arbetsskålen har
kapacitet för matberedningar av stora volymer.
En 950 mL miniskål och en minikniv
Miniskålen och minikniven i rostfritt stål
lämpar sig utmärkt för små hacknings-
och mixningsjobb.
Externt justerbar skärskiva
Skivan är justerbar från 1 till 6 mm och passar
för skivning av de esta typer av mat.
Vändbar rivskiva
Rivskivan är vändbar för att göra det möjligt
att grov- eller nriva ost eller grönsaker.
Drivadapter
Drivadaptern används ihop med lämplig
adapter för att ansluta skär-/rivskivan och
minikniven till drivaxeln på motordelen.
Skäradapter
Adaptern inpassas över drivadaptern och in
i den justerbara skärskivans botten.
Skivadapter
Adaptern inpassas över drivadaptern och in
i rivskivans botten.
Universalkniven av rostfritt stål
Knivblad med många användningsområden
som hackar, maler, mixar och emulgerar på
några få sekunder.
Degkniv
Degkniven är speciellt konstruerad för att
mixa och knåda jästdeg.
Äggvisp
Äggvispen används för att snabbt vispa
äggvitor till maränger, mousséer, souféer
och desserter.
Tillbehörsväska
Elegant och hållbar väska som skyddar
knivblad, skivor och tillbehör.
Spatel/rengöringsredskap (visas ej)
Speciell form som underlättar borttagning av
matrester från skålar, skivor och knivblad.
Matberedarens viktigaste funktioner
W10505785A_SVv2.indd 184 7/12/12 8:59 AM
185
TILLBEHÖR
Monteringsöversikt för skivor
Det nns två olika skivadaptrar som inkluderas med matberedaren. En används uteslutande
med den justerbara skärskivan. Den andra används med den vändbara rivskivan samt med alla
andra valfria skivor.
Justerbar skärskiva Vändbar rivskiva
Skäradapter
Skivadapter
Drivadapter
Drivadapter
Riktigt
ihopsatt
Svenska
W10505785A_SVv2.indd 185 7/12/12 8:59 AM
186
TILLBEHÖR
Urvalsguide för tillbehör
Ost
Choklad
Frukt
Färska örter
Nötter
Tofu
Grönsaker
Kött
Pastasås
Pesto
Salsa
Såser
Kaksmet
Pajdeg
Ägg
Jästdeg
Potatis
Grönsaker (mjuka)
Kål
Ost
Choklad
Frukt (hård)
Grönsaker (hårda)
Frukt (mjuk)
Potatis
Tomater
Grönsaker (mjuka)
Ost
Choklad
Frukt (hård)
Grönsaker (hårda)
Skivning,
tjocka skivor
Skivning,
tunna skivor
Rivning,
medelgrovt
Rivning, nt
Vispning
Hackning
Malning Puré
Mixning
Knådning
ELLER
Universalkniv av rostfritt stål
Justerbar skärskiva
Vändbar rivskiva
Degkniv i plast
Äggvisp
Miniskål och liten universalkniv
i rostfritt stål
Åtgärd Inställning Mat Tillbehör
W10505785A_SVv2.indd 186 7/12/12 8:59 AM
187
Före första användningen
Innan du använder din matberedare för
första gången ska du diska arbetsskålen,
locket till arbetsskålen, miniskålen, påmatare
till påmatarröret, skivor samt knivblad,
antingen för hand eller i diskmaskin
(se avsnittet "Rengöra matberedaren").
Ta bort locket från arbetsskålen
Din matberedare levereras med locket
påsatt på arbetsskålen och med miniskålen
inuti arbetsskålen.
För att ta av locket från arbetsskålen när
denna ska rengöras för första gången gör
du så här:
1. Greppa tag i påmatarröret på arbetsskålens
lock och vrid medurs för att avlägsna det
från arbetsskålen.
INNAN MATBEREDAREN BÖRJAR ANVÄNDAS
2. Lyft ur miniskålen.
Förvara delarna
Diskade skivor, axlar och knivar ska förvaras
i den förvaringsväska som bifogas matberedaren
samt utom räckhåll för barn.
Miniskålen kan kapslas in inuti arbetsskålen för
praktisk förvaring.
VARNING
Risk för skärskador.
Hantera knivbladen ytterst varsamt.
I annat fall finns risk för att
skärskador uppstår.
Svenska
W10505785A_SVv2.indd 187 7/12/12 8:59 AM
188
MONTERA DIN MATBEREDARE
3. Greppa tag i arbetsskålens handtag och vrid
skålen moturs för att låsa fast den på sockeln.
Välj det tillbehör som du vill använda och
montera fast det enligt instruktionerna på
följande sidor.
Sätta fast locket på arbetsskålen
OBS: Försäkra dig om att montera
önskat tillbehör innan du sätter fast
locket på arbetsskålen.
1. Placera arbetsskålens lock på arbetsskålen
med påmatarröret precis till vänster om
handtaget på arbetsskålen. Greppa tag
i påmatarröret och vrid locket åt höger
tills det låses på plats.
Sätta fast arbetsskålen
1. Placera matberedaren på torr och plan
bordsskiva med reglagen vända framåt.
Sätt inte i stickkontakten i vägguttaget innan
matberedaren har satts ihop fullständigt.
2. Placera arbetsskålen på motordelen och
passa ihop den upphöjda delen med
fördjupningen på sockeln. Det mittersta
hålet ska passas in över drivaxeln.
OBS: Din matberedare kommer inte att
fungera om inte arbetsskålen och arbets-
skålens lock har låsts fast ordentligt på
sockeln, och om inte den stora påmataren
har förts in till markeringen för maxpåfyllning
på påmatarröret (ungefär halvvägs neråt).
Drivaxel
Påmatare
2. Passa in påmataren i tre-i-ett-påmatarröret.
Se avsnittet "Använda tre-i-ett-påmatarröret"
för detaljer om hur du använder påmatarrör
och påmatare med ingredienser av olika
storlekar.
W10505785A_SVv2.indd 188 7/12/12 8:59 AM
189
Montera den justerbara
skärskivan
MONTERA DIN MATBEREDARE
1. Efter att du har satt fast arbetsskålen,
placerar du drivadaptern på motordelens
drivaxel.
TIPS: Eventuellt kan du behöva vända
på skiv-/drivadaptern tills denna sjunker
på plats.
3. Sänk ner skärkniven och skäradaptern
på drivadaptern.
VIKTIGT: Den justerbara skärskivan kan
endast monteras i en riktning.
4. Sätt på locket på arbetsskålen och försäkra
dig om att den låses på plats.
2. Håll fast i den justerbara skärskivan med
hjälp av de två ngergreppen, och passa
in stiften på adaptern till den justerbara
skärskivan i skivans L-skåra. Skjut ner
skivan på adaptern och vrid till för att
låsa fast stiften i L-skåra.
Justera skivtjockleken
Ställ in önskad skivtjocklek genom att ytta
spaken åt vänster för att få tunnare skivor,
eller åt höger för att få tjockare skivor.
OBS: Spaken fungerar bara med
den justerbara skärskivan. Ändrade
inställningar av tjocklek vid användning
med andra skivor eller knivar kommer
därför inte att ha någon betydelse.
Tjockare
Tunnare
Svenska
W10505785A_SVv2.indd 189 7/12/12 8:59 AM
190
MONTERA DIN MATBEREDARE
Montera rivskivan
1. Håll tag i skivan med hjälp av de två nger-
greppen och sätt sedan in skivadaptern
i hålet på skivans undersida.
2. Skjut in drivadaptern i skivadaptern så
långt som det går tills den klickar på plats.
VIKTIGT: När du använder den vändbara
rivskivan ska önskad sida (medium/n)
vara UPPÅTVÄND.
3. Efter att arbetsskålen har satts fast skjuter
du så på drivadaptern på drivaxeln.
4. Sätt på locket på arbetsskålen och försäkra
dig om att den låses på plats.
TIPS: Eventuellt kan du behöva vända
på skiv-/drivadaptern tills denna sjunker
på plats.
W10505785A_SVv2.indd 190 7/12/12 8:59 AM
191
Montera miniskålen
och minikniven
1. Placera miniskålen inuti arbetsskålen över
drivaxeln. Rotera miniskålen tills ikarna på
skålens övre kant går in i fördjupningarna
överst på arbetsskålen.
2. Skjut in drivadaptern i minikniven och
placera monteringen på drivaxeln.
Eventuellt kan du behöva rotera kniven
tills den sjunker på plats. Tryck bestämt
nedåt för att låsa den på plats.
3. Sätt på locket på arbetsskålen och försäkra
dig om att den låses på plats.
4. För att avlägsna miniskålen efter körning av
matberedaren tar du först av minikniven
genom att dra rakt uppåt på locket.
Därefter lyfter du skålen rakt uppåt och utåt
genom att använda de två ngergreppen
som nns längs skålens övre kant.
MONTERA DIN MATBEREDARE
Montera universalkniven
eller degkniven
VIKTIGT: Universalkniven och degkniven
kan endast användas med arbetsskålen.
1. Placera kniven på drivaxeln.
2. Rotera kniven så att den sjunker på plats
på drivaxeln.
3. Tryck till för att låsa fast den: Tryck
bestämt nedåt på universalkniven så
långt ner som det går. Universalkniven
är utrustad med en intern tätning som
sluter tätt över arbetsskålens mitt.
4. Sätt på locket på arbetsskålen och försäkra
dig om att den låses på plats.
Svenska
W10505785A_SVv2.indd 191 7/12/12 8:59 AM
192
Använda tre-i-ett-påmatarröret
Tre-i-ett-
påmatarröret är
utrustat med en
påmatare i tre
delar. Använd hela
påmataren för att
bearbeta stora bitar,
eller använd de inre
delarna för att få
medelstora eller
små påmatarrör
till bearbetning av
mindre bitar.
För att skära eller
riva små bitar för du
in tre-i-en-påmataren
i påmatarröret, och
lyfter sedan ur den
lilla påmataren för att
lägga den åt sidan.
Använd det lilla påmatarröret och påmataren
för att bearbeta små eller avlånga bitar som
morötter eller selleristjälkar. När det lilla
påmatarröret inte används ska du se till att
den lilla påmataren låses på plats.
För att långsamt strila ner olja eller andra
ytande ingredienser i arbetsskålen fyller
du bara på den lilla påmataren med önskad
mängd vätska. Vätskan kommer sedan att
strila ner med jämn hastighet genom ett litet
hål i påmatarens botten.
MONTERA DIN MATBEREDARE
Montera äggvispen
1. Försäkra dig om att äggvispen har
monterats på rätt sätt. Om de två delarna
har plockats isär för rengöring, ska du först
passa ihop stiftet på äggvispens adapter
med skåran på äggvispen, och sedan
rotera för att låsa monteringen på plats.
VIKTIGT: Äggvispen kan endast
användas med arbetsskålen.
2. Efter att arbetsskålen sitter fast på motor-
delen placerar du så äggvispen på drivaxeln.
3. Rotera äggvispen så att den sjunker på
plats på drivaxeln.
4. Sätt på locket på arbetsskålen och försäkra
dig om att den låses på plats.
W10505785A_SVv2.indd 192 7/12/12 8:59 AM
193
VARNING
Se upp för de roterande knivbladen.
Använd alltid påmataren.
Håll fingrarna borta från öppningarna.
Förvaras utom räckhåll för barn.
I annat fall finns risk för att skärska-
dor uppstår eller fingrarna skärs av.
HUR DU ANVÄNDER MATBEREDAREN
Före användning
Innan du börjar använda matberedaren
ska du se till att arbetsskålen, knivarna
samt locket till arbetsskålen har satts fast
ordentligt på matberedarens motordel
(se avsnittet "Montera din matberedare").
Maximal vätskenivå
Denna markering på arbetsskålen anger
maximal nivå med vätska som kan köras
i matberedaren.
Använda reglaget Hastighet 1/
Hastighet 2
1. För att slå på matberedaren trycker du
på knappen Hastighet 1 (låg hastighet,
för mjuka ingredienser), eller på knappen
Hastighet 2 (hög hastighet, för hårda
ingredienser). Matberedaren kommer att
köras oavbrutet och indikatorn kommer
att lysa.
2. För att stoppa matberedaren trycker du
på knappen O (OFF: av). Indikatorlampan
kommer att släckas och kniven eller skivan
att stoppas inom några sekunder.
3. Vänta till dess att kniven eller skivan har
stannat fullständigt innan du avlägsnar
locket på arbetsskålen. Försäkra dig om
att matberedaren har slagits av innan du
avlägsnar locket på arbetsskålen, eller
innan du drar ut nätsladden ur vägguttaget.
Pulsstyrningen gör det möjligt att exakt
reglera körningstid och frekvens för
matberedningen. Den lämpar sig utmärkt
för körningar som kräver varsam beredning.
Håll inne knappen PULSE för att påbörja
matberedning på hög hastighet, och släpp
knappen för att stoppa.
Använda pulsstyrningen
OBS: Om matberedaren inte fungerar, ska
du först försäkra dig om att arbetsskålen
och locket har satts fast ordentligt på
motordelen (se avsnittet "Montera din
matberedare").
Svenska
W10505785A_SVv2.indd 193 7/12/12 8:59 AM
194
VARNING
Risk för skärskador.
Hantera knivbladen ytterst varsamt.
I annat fall finns risk för att
skärskador uppstår.
HUR DU ANVÄNDER MATBEREDAREN
1. Tryck på knappen O (OFF: av).
2. Dra ut nätsladden ur vägguttaget innan
matberedaren plockas isär.
3. Vrid locket på arbetsskålen åt vänster och
ta av det.
6. Vrid arbetsskålen åt vänster för att låsa
upp den från motordelen. Lyft upp och
ta av den.
Avlägsna mixade ingredienser
4. Om du använder en skiva ska den
också avlägsnas innan skålen tas av från
motordelen. Håll tag i skivan med hjälp
av de två ngergreppen och lyft den rakt
uppåt. Ta av adaptern.
5. Om du använder en miniskål fattar du tag
i den med hjälp av ngergreppen som nns
på skålens övre kant och tar av skålen från
motordelen .
7. Universalkniven kan avlägsnas från
arbetsskålen innan innehållet töms ur.
Du kan även låta kniven sitta kvar och vara
fastlåst. Skrapa därefter bort matrester
från skålens insida med en spatel.
W10505785A_SVv2.indd 194 7/12/12 8:59 AM
195
VARNING
Risk för skärskador.
Hantera knivbladen ytterst varsamt.
I annat fall finns risk för att
skärskador uppstår.
1. Tryck på knappen O (OFF: av).
2. Dra ut nätsladden ur vägguttaget innan
matberedaren rengörs.
3. Torka av motordelen och nätsladden
med en varm, löddrande trasa och torka
rent med en fuktig trasa. Torka sedan
med en mjuk trasa. Använd inte slipande
rengöringsmedel eller skursvampar.
4. Lägg noga märke till att dessa BPA-fria
skålar kräver varsam och speciell hantering.
Om du väljer att använda en diskmaskin
istället för handdiskning ber vi dig därför
att följa nedanstående riktlinjer:
- Alla delar kan maskindiskas i övre facket.
- Undvik att lägga skålen på dess sida.
Använda universalskärkniven
VARNING
Risk för skärskador.
Hantera knivbladen ytterst varsamt.
I annat fall finns risk för att
skärskador uppstår.
SKÖTSEL OCH RENGÖRING
- Undvik att använda höga temperatur-
inställningar såsom inställningar för
sterilisering eller ångning.
5. Vid diskning av matberedarens delar för
hand, ska du undvika att använda slipande
rengöringsmedel eller skursvampar. Dessa
riskerar att repa eller äcka arbetsskålen
och locket. Torka alla delar grundligt efter
att de har diskats.
6. För att undvika att låssystemet skadas
ska alltid arbetsskålen och locket förvaras
i olåst läge när dessa inte används.
7. Linda nätsladden runtom arbetsskålen.
Säkra stickkontakten genom att klämma
fast den på nätsladden.
8. Isärtagna skivor, axlar och knivar ska
förvaras i den förvaringsväska som bifogas
matberedaren samt utom räckhåll för barn.
TIPS FÖR BRA RESULTAT
För att hacka färsk frukt
eller grönsaker gör du
så här:
Skala, kärna ur och/eller
avlägsna fröna. Skär ingredienserna i bitar på
2,5 till 4 cm. Mixa ingredienserna till önskad
storlek genom att använda korta pulseringar
(1 till 2 sekunder varje gång). Skrapa insidan
på skålen om det behövs.
För att göra puré av kokt frukt och kokta
grönsaker (förutom potatis) gör du så här:
Tillsätt 60 mL vätska enligt recepted per
kopp (235 mL) mat. Bearbeta ingredienserna
genom att använda korta pulseringar tills de
har blivit nhackade. Fortsätt sedan att köra
matberedaren oavbrutet tills du fått önskad
konsistens. Skrapa insidan på skålen om
det behövs.
För att bereda potatismos gör du så här:
Riv kokt potatis (som fortfarande är het) genom
att använda rivskivan. Byt sedan ut rivskivan
mot universalkniven. Tillsätt rumstempererat
smör, mjölk och kryddning Pulsera tre till fyra
gånger (två till tre sekunder varje gång) tills
blandningen är jämn och mjölken absorberats.
Överbearbeta inte blandningen.
För att hacka torkad (eller klibbig) frukt
gör du så här:
Ingredienserna ska vara måttligt nedkylda.
Tillsätt 60 mL mjöl enligt receptet per 120 mL
torkad frukt. Mixa frukten genom att använda
korta pulseringar tills du fått önskad konsistens.
För att nhacka citrusskal gör du så här:
Använd en vass kniv för att skala av den
färgade delen (utan den vita hinnan) från
citrusfrukten. Skär skalen i små strimlor.
Mixa ingredienserna tills de har nhackats.
För att mala vitlök, eller för att hacka
färska örter eller små mängder grönsaker
gör du så här:
Medan matberedaren körs tillsätter du
ingredienserna genom påmatarröret. Mixa
ingredienserna tills de har hackats. För att
uppnå bästa möjliga resultat ska du se till att
arbetsskålen och örterna är mycket torra
innan hackningen påbörjas.
Svenska
W10505785A_SVv2.indd 195 7/12/12 8:59 AM
196
TIPS FÖR BRA RESULTAT
För att hacka nötter eller göra nötsmör
gör du så här:
Mixa upp till 710 mL med nötter till önskad
konsistens genom att använda korta
pulseringar (1 till 2 sekunder varje gång).
För att få en mer grov konsistens mixar du
mindre partier och pulserar en gång eller två
gånger (1 till 2 sekunder varje gång). Pulsera
oftare för nare konsistens. För nötsmör
mixar du oavbrutet tills blandningen är jämn.
Förvara i kylskåp.
För att hacka kokt eller rått kött, fågel,
eller sk och skaldjur gör du så här:
Ingredienserna ska vara mycket nedkylda.
Skär i bitar på 2,5 cm. Mixa upp till 455 g varje
gång till önskad storlek genom att använda
korta pulseringar (1 till 2 sekunder varje gång).
Skrapa insidan på skålen om det behövs.
För att göra bröd, kakor eller kexsmulor
gör du så här:
Bryt isär ingredienserna i bitar på 3,5 till 5 cm.
Mixa tills du fått en n konsistens. För att få
större bitar pulserar du två till tre gånger (en
till två sekunder varje gång). Mixa därefter tills
du fått en n konsistens.
För att smälta choklad enligt ett recept
gör du så här:
Blanda choklad och socker enligt receptet i en
arbetsskål. Mixa ingredienserna tills de har
nhackats. För att hetta upp vätska enligt ett
recept gör du så här: Medan matberedaren
körs häller du het vätska genom påmatarröret.
Mixa tills blandningen är jämn.
För att riva hårda ostar (som t.ex.
parmesan- eller pecorinoost) gör du så här:
Försök aldrig att riva ost som inte kan
stickas igenom med knivspetsen. Du kan
även använda universalkniven för att riva
hårda ostar. Skär osten i bitar på 2,5 cm.
Lägg över bitarna i arbetsskålen. Bearbeta
ingredienserna genom att använda korta
pulseringar tills de har blivit grovhackade.
Fortsätt matberedningen oavbrutet tills osten
nrivits. Ostbitar kan även tillsättas genom
påmatarröret under pågående rivning.
OBS: Matberedning av nötter och andra
hårda ingredienser kan eventuellt göra
repor på skålens insida.
Skär ingredienserna i lagom stora bitar
som går ner i påmatarröret vertikalt eller
horisontellt, och packa ihop innehållet
i påmatarröret för att hålla allt på plats.
Mixa allt under jämnt tryck.
Eller så kan du använda det lilla påmatarröret
inuti påmataren i två delar. Lägg maten
vertikalt inuti röret och använd den lilla
påmataren för att bearbeta ingredienserna.
För att skära eller riva frukt och
grönsaker som är runda (som t.ex. lök,
äpplen och paprika) gör du så här:
Skala, kärna ur och avlägsna frön. Skär
frukten eller grönsaken i halvor eller halva
halvor som passar i påmatarröret. Fyll på
i påmatarröret. Mixa allt under jämnt tryck.
För att skära eller riva frukt och grönsaker
av liten storlek (som t.ex. jordgubbar,
svamp och rädisor) gör du så här:
Lägg maten vertikalt eller horisontellt i lager
inuti påmatarröret. Fyll påmatarröret fullt
så att maten hålls på plats. Mixa allt under
jämnt tryck. Eller så kan du använda det lilla
påmatarröret inuti påmataren i två delar. Lägg
maten vertikalt inuti röret och använd den lilla
påmataren för att bearbeta ingredienserna.
För att skära okokt kött eller fågel
(såsom strimlat kött) gör du så här:
Skär eller rulla ihop maten så att den passar
i påmatarröret. Linda in och frys maten tills
den känns hård (30 minuter till 2 timmar,
beroende på matens tjocklek). Kontrollera
så att du helt säkert fortfarande kan sticka
igenom maten med spetsen på en vass kniv.
Om du inte kan det låter du maten tina upp
något. Mixa allt under jämnt tryck.
För att skära eller riva
frukt eller
grönsaker
som är långa och har
en relativt liten diameter, såsom selleri,
morötter och bananer, gör du så här:
Använd en skär- eller rivskiva.
W10505785A_SVv2.indd 196 7/12/12 8:59 AM
197
Använda degkniven
För att riva fasta och
mjuka ostar gör du så
här:
Fast ost ska vara nedkyld. För att uppnå
bästa resultat med mjuka ostar (som
t.ex. mozzarella), fryser du ned osten
tio till femton minuter innan den körs
i matberedaren. Skär den i bitar som passar
i påmatarröret. Mixa allt under jämnt tryck.
TIPS FÖR BRA RESULTAT
För att skära kokt kött eller fågel (inklusive
salami, pepperoni osv.) gör du så här:
Ingredienserna ska vara nedkylda. Skär dem
i bitar som passar i påmatarröret. Mixa
maten med fast och jämnt tryck.
För att riva spenat och andra
bladgrönsaker gör du så här:
Stapla upp grönsakerna i en hög. Rulla ihop
och lägg dem stående i påmatarröret. Mixa
allt under jämnt tryck.
Överfyll inte arbetsskålen eller miniskålen.
För att få tunna blandningar ska arbetsskålen
fyllas till hälften eller till två tredjedelar. För att
få tjockare blandningar ska arbetsskålen fyllas
upp till tre fjärdedelar. För vätskor fyller du
upp till maximal nivå såsom beskrivs i avsnittet
"Hur du använder matberedaren - maximal
vätskenivå". Vid hackning ska arbetsskålen inte
fyllas mer än till en tredjedel eller till hälften.
Använd miniskålen för upp till 235 mL vätska
eller 120 mL till fasta ingredienser.
Placera skärskivorna på ett sådant sätt
att skärytan benner sig precis till höger
om påmatarröret. Därigenom kan kniven
rotera ett helt varv innan den kommer
i kontakt med maten.
För att dra nytta av matberedarens
hastighet ska ingredienserna som ska
hackas släppas ner genom påmatarröret
medan matberedaren körs.
Olika ingredienser kräver olika grad av tryck
med påmataren för att uppnå bästa möjliga
resultat med rivningen och skärningen.
I allmänhet ska ett lätt tryck användas för
mjuka och ömtåliga matvaror (jordgubbar,
tomater osv.), ett måttligt tryck för något
tåligare matvaror (zucchini, potatis osv.),
och ett mer fast och hårt tryck för hårdare
matvaror (morötter, äpplen, hårda ostar,
delvis fryst kött osv.).
Mjuk och medelhård ost kan eventuellt
yta ut på, eller rulla upp på, rivskivan.
För att undvika att detta sker ska endast
ost som kylts ner ordentligt rivas.
Ibland händer det att avlånga matvaror,
som till exempel morötter eller selleri,
faller omkull inuti påmatarröret, vilket
får till följd att skärningen utförs ojämnt.
För att minimera förekomsten av detta
ska sådana matvaror skäras i era bitar
och sedan packas ihop inuti påmatarröret.
För bearbetning av små eller avlånga bitar
kommer det lilla påmatarröret inuti den
tvådelade påmataren speciellt väl till hands.
Praktiska tips
Degkniven är speciellt
konstruerad för att mixa
och knåda jästdeg snabbt
och grundligt. För att uppnå
bästa resultat ska knådning
inte göras enligt recept där mer än 350 g
mjöl används.
För att undvika att kniven eller motorn
skadas ska inte sådan mat bearbetas som
är så hård eller nedfryst att den inte kan
stickas igenom med spetsen på en vass
kniv. Om en hård matbit (som t.ex. en
morot) kilas fast eller på annat sätt fastnar
på kniven ska matberedaren stoppas
och kniven frigöras. Därefter ska maten
försiktigt avlägsnas från kniven.
Svenska
W10505785A_SVv2.indd 197 7/12/12 8:59 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

KitchenAid 5KFP1335 Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide