MG450

Kenwood MG450, MG47, MG470, MG474 Användarmanual

  • Hej! Jag är en AI-chatbot som är tränad för att hjälpa dig med Kenwood MG450 Användarmanual. Jag har redan gått igenom dokumentet och kan ge dig klara och enkla svar.
English 2 - 6
Nederlands 7 - 12
Français 13 - 18
Deutsch 19 - 24
Italiano 25 - 29
Português 30 - 35
Español 36 - 41
Dansk 42 - 46
Svenska 47 - 51
Norsk 52 - 56
Suomi 57 - 61
Türkçe 62 - 67
Ïesky 68 - 72
Magyar 73 - 78
Polski 79 - 84
Ekkgmij 85 - 90
Slovenčina 91 - 95
Українська 96 - 101
´¸∂w
701 - 111
≠U¸ßv
102 - 106
säkerheten
G
Läs bruksanvisningen noggrant och spara
den för framtida bruk.
G
Avlägsna allt emballage och alla etiketter.
G
Se alltid till att ben och svål etc. har
avlägsnats innan du mal köttet.
G
När du mal nötter ska du släppa ner ett
par nötter åt gången och inte släppa i fler
förrän matarskruven har fångat upp dem.
G
Dra alltid ut kontakten:
GG
innan du monterar eller monterar bort
delar,
GG
efter användning och
GG
före rengöring.
G
Använd alltid den medföljande stöten. Stick
aldrig ner fingrarna eller något verktyg i
matarröret.
G
Varning - skärbladen är vassa. Hantera
dem med försiktighet både under
användning och vid diskning.
G
Se till att tillsatsen sitter ordentligt innan
du kopplar på.
G
Låt aldrig kraftdelen, sladden eller
kontakten bli våta. kan du få elektrisk
stöt.
G
Använd aldrig en skadad kaffebryggare.
den kontrollerad eller reparerad, se "service
och kundtjänst".
G
Använd aldrig ej godkända tillbehör.
G
Låt aldrig sladden hänga ner ett barn
kan gripa tag i det.
G
Om maskinen används fel sätt kan det
orsaka skador.
47
Svenska
V
ik ut främre omslaget innan du börjar läsa, så att du kan följa med
på bilderna.
Använd köttkvarnen när du ska
bearbeta kött, fågel, fisk grönsaker
och frukt. Använd de medföljande
tillbehören när du ska göra korv
och kebbe.
innan du sätter i sladden
G
Kontrollera att din eltyp är samma
som anges på maskinens
undersida.
G
Den här apparaten följer EU-
direktiv 2004/108/EG om
elektromagnetisk kompatibilitet och
EU:s förordning nr 1935/2004 från
2004-10-27 om material som är
avsedda för kontakt med
livsmedel.
Innan du använder maskinen
första gången
1 Diska delarna, se "skötsel och
rengöring".
2 Linda överflödig sladd runt fästet
på baksidan av kvarnen.
kvarn
kraftdel
tillsatsuttag
låsskruv
på/av-knapp
förvaring för skivor
backningsknapp
fäste för överflödig sladd
skruvnyckel
ringmutter
hackskivor: fin, medelgrov, grov
skärkors
matarskruv
kvarnkropp
bricka
stöt
stötlock
behållare/lock
montering
1 Sätt i matarskruven i
kvarnkroppen.
2 Montera skärkorset med skärsidan
utåt . Se till att det sitter
ordentligt, annars kan
kvarntillsatsen skadas.
48
G
Denna maskin ska inte användas av barn.
Håll maskinen och sladden utom räckhåll
för barn.
G
Barn får inte lov att leka med apparaten.
Lämna dem inte ensamma med den.
G
Maskinen kan användas av personer med
begränsad fysisk eller mental förmåga eller
begränsad känsel eller med bristande
erfarenhet eller kunskap, om de övervakas
eller får instruktioner om hur den ska
användas på säkert sätt och förstår de
medföljande riskerna.
G
Använd apparaten endast för avsett
ändamål i hemmet. Kenwood tar inte på
sig något ansvar om apparaten används
felaktigt sätt eller om dessa
instruktioner inte följs.
49
3
Sätt på en hackskiva . Sätt
j
acket över stiftet.
G
Använd den fina skivan för rått
k
ött, fisk, små nötter eller kokt kött
f
ör köttpaj eller köttfärslimpa.
G
Använd den medelgrova eller grova
s
kivan för rått kött, fisk, nötter,
g
rönsaker, hård ost eller för
citrusfruktskal och torkad frukt till
puddingar och marmelad.
4 Skruva på ringmuttern löst.
användning av
kvarntillsatsen
1 Frigör låsskruven genom att vrida
den moturs . Skjut sedan in
tillsatsen i uttaget .
2 Vrid åt båda hållen tills den låses
på plats. Vrid sedan låsskruven
medurs för att låsa fast den.
3 Dra åt ringmuttern med handkraft.
4 Montera brickan. Sätt
behållaren/locket under
kvarntillsatsen för att ta emot det
hackade.
5 Tina frysta livsmedel
ordentligt innan du hackar
dem. Köttet ska vara skuret i 2,5
cm breda strimlor.
6 Koppla på . Använd stöten och
tryck försiktigt genom det som ska
malas, en bit i taget. Tryck inte
hårt - kan kvarnen
skadas.
G
Om maskinen stannar när du
använder den eller det som ska
malas körs fast i den, ska du
stänga av. Tryck sedan in
backningsknappen i ett par
sekunder så att det som körts fast
lossnar. Dra ur sladden och ta bort
eventuella bitar som sitter fast.
korvtillsats
basplatta*
stort korvhorn* (för tjocka korvar)
l
itet korvhorn* (för smala korvar)
* Förvaras i stöten
Använd korvskinn från gris på det
s
tora korvhornet och från får/lamm
p
å det lilla. Som alternativ till
korvskinn kan du rulla korvarna i
brödsmulor eller kryddat mjöl innan
du steker eller grillar dem.
användning av
korvtillsatsen
1 Lägg först korvskinnet, om sådant
används, i kallt vatten i 30 minuter.
2 Frigör låsskruven genom att vrida
den moturs . Skjut sedan in
tillsatsen i uttaget .
3 Vrid åt båda hållen tills den låses
på plats. Vrid sedan låsskruven
medurs för att låsa fast den.
4 Sätt i matarskruven i
kvarnkroppen.
5 Montera basplattan sätt jacket
över stiftet.
6 Öppna korvskinnet, om sådant
används, med en vattenstråle
under kranen. Sätt sedan ett horn
av önskad storlek under kranen
och dra på korvskinnet på hornet.
7 Håll hornet mot kvarntillsatsen och
skruva på ringmuttern .
8 Montera brickan.
9 Koppla på. Använd stöten och
tryck försiktigt genom det ska
malas. Tryck inte hårt -
kan kvarnen skadas. Hjälp
skinnet över hornet vartefter som
det fylls. Fyll inte för mycket.
10 Vrid ihop korvskinnet till korvar.
recept för korvar av
griskött
100 g torra brödsmulor
600 g griskött, magert och fett,
skuret i strimlor
1 ägg (vispat)
5 ml (1 tsk) blandade örtkryddor
salt och peppar
1
Lägg brödsmulorna i blöt i vatten
och vrid sedan ur dem.
2
Hacka grisköttet i kvarnen och ner
i
en skål.
3 Tillsätt resten av ingredienserna
o
ch blanda väl.
4
Gör till korvar (se ovan).
5 Stek, grilla eller grädda dem tills de
ä
r guldbruna.
kebbetillsats
formare*
kon*
* Förvaras i stöten
Kebbe, som är en traditionell rätt
från Mellanöstern, är frityrstekta
paket av lamm och bulgur fyllda
med lammfärs.
användning av
kebbetillsatsen
1 Frigör låsskruven genom att vrida
den moturs . Skjut sedan in
tillsatsen i uttaget .
2 Vrid åt båda hållen tills den låses
på plats. Vrid sedan låsskruven
medurs för att låsa fast den.
3 Sätt i matarskruven i
kvarnkroppen.
4 Montera formaren sätt jacket
över stiftet.
5 Montera konen .
6 Skruva på ringmuttern.
7 Montera brickan.
8 Koppla på. Använd stöten för att
försiktigt skjuta genom
blandningen. Skär i längder.
recept för fylld kebbe
ytterhöljet
500 g lammkött eller fettfritt fårkött
skuret i bitar
500 g bulgur, tvättat och avrunnet
1 liten lök, finhackad
Viktigt
Använd alltid bulgur direkt efter att
du låtit den rinna av. Om den får
torka kan belastningen på kvarnen
stiga och orsaka skador.
1
Använd den fina silen och mal
omväxlande kött och bulgur. Tillsätt
l
öken före den sista satsen.
2
Blanda. Hacka det sedan
ytterligare två gånger i
k
varntillsatsen.
3
Rör ner löken i blandningen.
4 Mata igenom med kebbe-
t
illbehöret.
fyllning
400 g lammkött skuret i strimlor
15 ml (1 msk) olja
2 medelstora lökar, finhackade
5-10 ml (1-2 tsk) malen
kryddpeppar
15 ml vetemjöl
salt och peppar
1 Hacka lammköttet i kvarnen med
den fina hackskivan.
2 Stek löken tills den är guldbrun.
Blanda i lammköttet.
3 Tillsätt resten av ingredienserna
och stek i 1-2 minuter.
4 Häll bort fettet och låt blandningen
svalna.
ifyllning och fritering
1 Montera kebbetillsatsen och kör
genom blandningen för ytterhöljet.
2 Skär strängen till 8 cm långa bitar.
3 Knip ihop ena änden av röret till en
botten. Stoppa i litet fyllning – inte
för mycket – i andra änden och
knip ihop den också.
4 Fritera i varm olja (190°C) i ca 6
minuter eller tills de är guldbruna.
skötsel och rengöring
G
Före rengöring ska apparaten alltid
stängas av och stickkontakten ska
dras ut.
kraftdel
G
Torka med fuktig trasa och torka
torrt.
G
Använd aldrig nötande medel och
doppa aldrig i vatten.
kvartillsats
1 Lossa ringmuttern manuellt eller
med skruvnyckeln och plocka
isär maskinen. Diska alla delarna i
varmt vatten med diskmedel och
torka dem. Maskindiska inte
några delar. Använd aldrig
sodalösning.
50
2
Montera ihop kvarntillsatsen igen.
3 Torka av hackskivorna med
v
egetabilisk olja och svep in dem i
s
mörpapper så att de inte
missfärgas eller rostar.
D
et finns plats för förvaring av två
s
kivor på kraftdelen .
4 Om du förvarar kvarntillsatsen på
k
öksmaskinen bör du ha
b
ehållaren/locket på som skydd
mot damm.
5 Du kan också ta bort locket från
stöten och förvara korv- och
kebbetillsatserna inuti den.
service och kundtjänst
G
Om sladden är skadad måste den
av säkerhetsskäl bytas ut av
KENWOOD eller av en
auktoriserad KENWOOD-reparatör.
Om du behöver hjälp med:
G
att använda apparaten eller
G
service eller reparationer
G
Kontakta återförsäljaren där du
köpte apparaten.
G
Konstruerad och utvecklad av
Kenwood i Storbritannien.
G
Tillverkad i Kina.
V
IKTIG INFORMATION FÖR
KORREKT BORTSKAFFNING AV
P
RODUKTEN I
Ö
VERENSSTÄMMELSE MED
EU-DIREKTIV 2002/96/EG.
När produktens livslängd är över får
den inte slängas i hushållssoporna.
Den kan överlämnas till lokala
myndigheters
avfallssorteringscentraler eller till en
återförsäljare som ger denna service.
När du avfallshanterar en
hushållsmaskin på rätt sätt undviker
du de negativa konsekvenser för
miljön och hälsan som kan
uppkomma vid felaktig
avfallshantering. Du möjliggör även
återvinning av materialen vilket
innebär en betydande besparing av
energi och tillgångar.
51
1/116