196
TIPS FÖR BRA RESULTAT
Använda universalskärkniven
För att hacka färsk frukt eller
grönsaker gör du så här:
Skala, kärna ur och/eller
avlägsna fröna. Skär
ingredienserna i bitar på 2,5 till
4 cm. Mixa ingredienserna till önskad storlek
genom att använda korta pulseringar (1 till
2 sekunder varje gång). Skrapa insidan på
skålen om det behövs.
För att göra puré av kokt frukt och kokta
grönsaker (förutom potatis) gör du så här:
Tillsätt 60 ml vätska enligt recepted per
kopp (235 ml) mat. Bearbeta ingredienserna
genom att använda korta pulseringar tills de
har blivit nhackade. Fortsätt sedan att köra
matberedaren oavbrutet tills du fått önskad
konsistens. Skrapa insidan på skålen om
det behövs.
För att bereda potatismos gör du så här:
Riv kokt potatis (som fortfarande är het) genom
att använda rivskivan. Byt sedan ut rivskivan
mot universalkniven. Tillsätt rumstempererat
smör, mjölk och kryddning Pulsera tre till fyra
gånger (två till tre sekunder varje gång) tills
blandningen är jämn och mjölken absorberats.
Överbearbeta inte blandningen.
För att hacka torkad (eller klibbig) frukt
gör du så här:
Ingredienserna ska vara måttligt nedkylda.
Tillsätt 60 ml mjöl enligt receptet per 120 ml
torkad frukt. Mixa frukten genom att använda
korta pulseringar tills du fått önskad konsistens.
För att nhacka citrusskal gör du så här:
Använd en vass kniv för att skala av den
färgade delen (utan den vita hinnan) från
citrusfrukten. Skär skalen i små strimlor.
Mixa ingredienserna tills de har nhackats.
För att mala vitlök, eller för att
hacka färska örter eller små mängder
grönsaker gör du så här:
Medan matberedaren körs tillsätter du
ingredienserna genom påmatarröret. Mixa
ingredienserna tills de har hackats. För att
uppnå bästa möjliga resultat ska du se till att
arbetsskålen och örterna är mycket torra
innan hackningen påbörjas.
För att hacka nötter eller göra nötsmör
gör du så här:
Mixa upp till 710 ml med nötter till önskad
konsistens genom att använda korta pulseringar
(1 till 2 sekunder varje gång). För att få en
mer grov konsistens mixar du mindre partier
och pulserar en gång eller två gånger (1 till
2 sekunder varje gång). Pulsera oftare för nare
konsistens. För nötsmör mixar du oavbrutet
tills blandningen är jämn. Förvara i kylskåp.
OBS! Matberedning av nötter och andra
hårda ingredienser kan eventuellt göra
repor på skålens insida.
VARNING
Risk för skärskador.
Hantera knivbladen ytterst varsamt.
I annat fall finns risk för att
skärskador uppstår.
För att hacka kokt eller rått kött, fågel,
eller sk och skaldjur gör du så här:
Ingredienserna ska vara mycket nedkylda.
Skär i bitar på 2,5 cm. Mixa upp till 455 g varje
gång till önskad storlek genom att använda
korta pulseringar (1 till 2 sekunder varje gång).
Skrapa insidan på skålen om det behövs.
För att göra bröd, kakor eller kexsmulor
gör du så här:
Bryt isär ingredienserna i bitar på 3,5 till
5 cm. Mixa tills du fått en n konsistens.
För att få större bitar pulserar du två till
tre gånger (en till två sekunder varje gång).
Mixa därefter tills du fått en n konsistens.
För att smälta choklad enligt ett recept
gör du så här:
Blanda choklad och socker enligt receptet i
en arbetsskål. Mixa ingredienserna tills de har
nhackats. För att hetta upp vätska enligt ett
recept gör du så här: Medan matberedaren
körs häller du het vätska genom påmatarröret.
Mixa tills blandningen är jämn.
För att riva hårda ostar (som t.ex.
parmesan- eller pecorinoost) gör du så här:
Försök aldrig att riva ost som inte kan
stickas igenom med knivspetsen. Du kan
även använda universalkniven för att riva
hårda ostar. Skär osten i bitar på 2,5 cm.
Lägg över bitarna i arbetsskålen. Bearbeta
ingredienserna genom att använda korta
pulseringar tills de har blivit grovhackade.
Fortsätt matberedningen oavbrutet tills osten
nrivits. Ostbitar kan även tillsättas genom
påmatarröret under pågående rivning.
W10529658A_09_SV.indd 196 10/23/12 2:49 PM