KitchenAid 5KFP0925 Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
Model 5KFP0925
W10529658A_01_EN.indd 1 10/23/12 2:14 PM
181
Svensk
Innehållsförteckning
SÄKER ANVÄNDNING AV MATBEREDAREN
Viktiga säkerhetsföreskrifter ..................................................................................182
Elektriska krav .......................................................................................................183
Avfallshantering av elektrisk utrustning .................................................................183
DELAR OCH FUNKTIONER
Matberedarens delar .............................................................................................184
Översättning av engelska etiketter på delarna ......................................................185
Matberedarens viktigaste funktioner ..................................................................... 186
TILLBEHÖR
Tillbehör som medföljer ........................................................................................ 186
Urvalsguide för tillbehör ........................................................................................ 187
INNAN MATBEREDAREN BÖRJAR ANVÄNDAS
Före första användningen ......................................................................................188
Ta bort locket från arbetsskålen ............................................................................ 188
MONTERA DIN MATBEREDARE
Sätta fast arbetsskålen ...........................................................................................189
Sätta fast locket på arbetsskålen ............................................................................ 189
Montera den justerbara skärskivan ........................................................................190
Montera det vändbara rivjärnet ............................................................................. 190
Montera universalkniven eller degkniven ..............................................................191
Montera miniskålen och minikniven ......................................................................191
Använda tre-i-ett-påmatarröret ............................................................................193
HUR DU ANVÄNDER MATBEREDAREN
Före användning ....................................................................................................193
Maximal vätskenivå ................................................................................................ 193
Använda reglaget Hastighet 1/Hastighet 2 .............................................................193
Använda pulsstyrningen .........................................................................................193
Avlägsna mixade ingredienser ................................................................................194
SKÖTSEL OCH RENGÖRING ..................................................................................195
TIPS FÖR BRA RESULTAT
Använda universalskärkniven ................................................................................. 196
Använd en skär- eller rivskiva. ...............................................................................197
Använda degkniven ................................................................................................198
Praktiska tips..........................................................................................................198
FELSÖKNING .............................................................................................................. 200
SERVICE OCH GARANTI ..........................................................................................201
INSTRUKTIONER FÖR MATBEREDAREN
W10529658A_09_SV.indd 181 10/23/12 2:48 PM
182
VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Vid användning av elektriska anordningar ska alltid grundläggande säkerhetsregler
följas, bland annat följande:
1. Läs alla instruktioner.
2. Undvik elektriska stötar genom att aldrig lägga matberedaren i vatten eller annan vätska.
3. Denna apparat är inte avsedd att användas av personer (inklusive barn) med nedsatt fysisk
eller mental förmåga, eller brist på erfarenhet och kunskap, om de inte övervakas eller
får instruktioner angående användning av apparaten av en person som ansvarar för deras
säkerhet.
4. Barn ska hållas under uppsikt för att garantera att apparaten inte används som leksak.
5. Koppla ut apparaten ur vägguttaget när den inte används, innan delar monteras eller
avmonteras, eller vid rengöring.
6. Undvik kontakt med rörliga delar.
7. Använd inte en matberedare med en skadad nätsladd eller stickkontakt, eller som det
uppstått tekniskt fel på, eller efter att den har tappats på marken eller på något annat
sätt skadats. Lämna in matberedaren till närmaste auktoriserade servicecenter för
undersökning och reparation, eller elektrisk eller mekanisk justering.
8. Användning av tillbehör som inte rekommenderas eller säljs av KitchenAid kan ge upphov
till brand, elektriska stötar eller personskador.
9. Använd inte apparaten utomhus.
10. Låt inte sladden hänga över en bordskant eller liknande.
11. Håll händer och redskap på behörigt avstånd från knivar eller skivor i rörelse medan
matberedaren körs för att minska risken att allvarliga personskador uppstår, eller att
matberedaren skadas. En skrapa eller liknande redskap kan användas, men endast när
matberedaren inte är igång.
12. Knivbladen är vassa. Dessa ska hanteras ytterst varsamt.
SPARA DESSA INSTRUKTIONER
Din och andras säkerhet är mycket viktig.
Vi har lagt in era säkerhetsföreskrifter i manualen och på din produkt.
Läs och följ alla säkerhetsföreskrifter.
Varningssymbolen ser ut så här.
Den uppmärksammar dig på eventuella risker som kan döda eller skada
dig och andra.
Alla säkerhetsmeddelanden nns att hitta efter varningssymboler som
innehåller antingen ordet "FARA" eller "VARNING". Dessa ord betyder:
Du kan dödas eller skadas allvarligt om
du inte omedelbart följer instruktionerna.
Du kan dödas eller skadas allvarligt om
du inte följer instruktionerna.
Alla säkerhetsanvisningar kommer att tala om den eventuella risken för dig, tala om hur risken
för skada kan minskas och tala om för dig vad som kan hända om instruktionerna inte följs.
FARA
VARNING
W10529658A_09_SV.indd 182 10/23/12 2:48 PM
183
Svensk
VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Elektriska krav
Spänning: 220-240 VAC
Frekvens: 50/60 Hertz
Wattal: 240 Watt
OBS! Om stickkontakten inte passar
i vägguttaget ska du kontakta en behörig
elektriker. Modiera inte själv stickkontakten
på något sätt.
Den här produkten är märkt enligt
EG- direktivet 2002/96/EC rörande
avfall från elektrisk och elektronisk
utrustning (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
Genom att säkerställa en korrekt
kassering av denna produkt bidrar
du till att förhindra potentiella negativa
konsekvenser för vår miljö och vår hälsa,
som annars kan bli följden om produkten
inte hanteras på rätt sätt.
Symbolen
på produkten eller
i dokumentationen som medföljer
produkten visar att denna apparat inte
ska hanteras som hushållsavfall. Den ska
i stället lämnas in på en uppsamlingsplats
avsedd för återvinning av elektrisk och
elektronisk utrustning.
Avfallshanteringen måste göras enligt
lokala miljöföreskrifter.
Mer detaljerad information om hantering,
återvinning och återanvändning av denna
produkt kan du få från lokala myndigheter,
avfallsentreprenör eller från butiken där
du köpte produkten.
Avfallshantering av elektrisk utrustning
VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
13. För att minska risken att personskador uppstår,ska aldrig skärkniv eller skivor placeras
direkt på motordelen utan att först ha satt fast skålen på rätt sätt.
14. Försäkra dig om att locket har låsts säkert på plats innan du börjar använda matberedaren.
15. Mata aldrig in mat i matberedaren för hand. Använd alltid påmataren.
16. Försök inte att sätta lockets låsmekanism ur spel.
17. Denna produkt är endast avsedd för hushållsbruk.
SPARA DESSA INSTRUKTIONER
W10529658A_09_SV.indd 183 10/23/12 2:48 PM
184
DELAR OCH FUNKTIONER
Motordel
En 2,1 L
arbetsskål
Vändbar rivskiva
(2 mm och 4 mm)
Justerbar skärskiva
(tunn till tjock)
Universalkniven
av rostfritt stål
Lock till
arbetsskålen
med tre-i-ett-
påmatarrör
Påmatare (tredelad)
En 710 ml miniskål
och en minikniv
Degkniv i plast
Vändbar
adapter
Matberedarens delar
W10529658A_09_SV.indd 184 10/23/12 2:48 PM
185
Svensk
DELAR OCH FUNKTIONER
Översättning av engelska etiketter på delarna
Delar Engelsk etikett Översättning
VARNING: Får ej öppnas innan
knivbladen stannat.
Maxpåfyllning
Vätskenivå
VRID OM FÖR ATT LÅSA
Mångsidigt användningsområde
Minikniv med mångsidigt
användningsområde
TRYCKS IN FÖR ATT LÅSA
Deg
Justerbar skivning (tunn till tjock)
Finrivning
Medelgrov rivning
TRYCKS IN FÖR ATT LÅSA
CAUTION : Do not open
until blades stop
Max Fill
Liquid Level
TWIST TO LOCK
Mini Multipurpose
Multipurpose
PUSH TO LOCK
PUSH TO LOCK
Dough
Adjustable Slicing
(thin to thick)
Fine Shredding
Medium Shredding
W10529658A_09_SV.indd 185 10/23/12 2:48 PM
186
DELAR OCH FUNKTIONER
Justerbart skärreglage
Med KitchenAids justerbara skärskiva kan
du manuellt justera skärtjockleken från tunt
till tjockt.
Hastighet 1/Hastighet 2/pulsstyrning
Två hastigheter och pulsering gör det
möjligt att exakt reglera inställningarna för
matberedning och uppnå fantastiska resultat
med nästan vilken slags mat som helst.
Lock till arbetsskålen med tre-i-ett-
påmatarrör
Tre-i-ett-påmatarröret rymmer större bitar
(som till exempel tomater, gurkor och
potatis) utan att mer än nödvändigt behöva
skära upp i mindre bitar.
Påmatare (tredelad)
Tre påmatare nns inkapslade inuti varandra.
Ta ut den mellanstora påmataren ur den stora
påmataren för att blottställa ett mellanstort
påmatarrör för kontinuerlig matberedning.
För kontinuerlig matberedning av mindre
bitar (som till exempel örter, nötter,
enstaka morötter samt selleri), tar du ut
den smala påmataren och använder det
smala påmatarröret.
Ett litet hål i botten på den smala påmataren
gör det enkelt att strila olja över ingredienserna
- bara att fylla på önskad mängd olja eller någon
annan ytande ingrediens.
Motordel
Den förstärkta och glidsäkra sockeln bidrar
till ökad stabilitet när svårberedd mat körs
i beredaren.
En 2,1 L arbetsskål
Den hållbara och stora arbetsskålen
har kapacitet för matberedningar av
stora volymer.
En 710 ml miniskål och en minikniv
Miniskålen och minikniven i rostfritt stål
lämpar sig utmärkt för små hacknings-
och mixningsjobb.
Justerbar skärskiva
Skivan är justerbar från 1 till 6 mm och passar
för skivning av de esta typer av mat.
Vändbar rivskiva
Rivskivan är vändbar för att göra det möjligt
att grov- eller nriva ost eller grönsaker.
Vändbar adapter
Den vändbara adaptern används för att
ansluta den vändbara rivjärnets drivaxel
på motordelen.
Universalkniven av rostfritt stål
Knivblad med många användningsområden
som hackar, maler, mixar och emulgerar
på några få sekunder.
Degkniv
Degkniven är speciellt konstruerad för att
mixa och knåda jästdeg.
TILLBEHÖR
Tillbehör som medföljer
Matberedarens viktigaste funktioner
W10529658A_09_SV.indd 186 10/23/12 2:48 PM
187
Svensk
Urvalsguide för tillbehör
TILLBEHÖR
+
Ost
Choklad
Frukt
Färska örter
Nötter
Tofu
Grönsaker
Kött
Pastasås
Pesto
Salsa
Såser
Kaksmet
Pajdeg
Jästdeg
Potatis
Grönsaker (mjuka)
Kål
Ost
Choklad
Frukt (hård)
Grönsaker (hårda)
Frukt (mjuk)
Potatis
Tomater
Grönsaker (mjuka)
Ost
Choklad
Frukt (hård)
Grönsaker (hårda)
Skivning,
tjocka skivor
Skivning,
tunna skivor
Rivning,
medelgrovt
Rivning, nt
Åtgärd Inställning Mat Tillbehör
HackningMalning Puré
Mixning
Knådning
ELLER
Universalkniv av rostfritt stål
Justerbar skärskiva
Vändbar rivskiva
Degkniv i plast
Miniskål och liten universalkniv
i rostfritt stål
W10529658A_09_SV.indd 187 10/23/12 2:49 PM
188
Innan du använder din matberedare för
första gången ska du diska alla delar och
tillbehör, antingen för hand eller i diskmaskin
(se ”Skötsel och rengöring”).
Ta bort locket från arbetsskålen
Din matberedare levereras med locket
påsatt på arbetsskålen och med miniskålen
inuti arbetsskålen.
För att ta av locket från arbetsskålen när
denna ska rengöras för första gången gör
du så här:
1. Greppa tag i påmatarröret på arbetsskålens
lock och vrid medurs för att avlägsna det
från arbetsskålen.
Före första användningen
INNAN MATBEREDAREN BÖRJAR ANVÄNDAS
VARNING
Risk för skärskador.
Hantera knivbladen ytterst varsamt.
I annat fall finns risk för att
skärskador uppstår.
2. Lyft ur miniskålen.
W10529658A_09_SV.indd 188 10/23/12 2:49 PM
189
Svensk
MONTERA DIN MATBEREDARE
Sätta fast arbetsskålen
3. Greppa tag i arbetsskålens handtag och vrid
skålen moturs för att låsa fast den på sockeln.
Sätta fast locket på arbetsskålen
OBS! Försäkra dig om att montera
önskat tillbehör innan du sätter fast
locket på arbetsskålen.
1. Placera arbetsskålens lock på arbetsskålen
med påmatarröret precis till vänster om
handtaget på arbetsskålen. Greppa tag
i påmatarröret och vrid locket åt höger
tills det låses på plats.
1. Placera matberedaren på torr och plan
bordsskiva med reglagen vända framåt.
Sätt inte i stickkontakten i vägguttaget innan
matberedaren har satts ihop fullständigt.
2. Placera arbetsskålen på motordelen och
passa ihop den upphöjda delen med
fördjupningen på sockeln. Det mittersta
hålet ska passas in över drivaxeln.
OBS! Din matberedare kommer inte att
fungera om inte arbetsskålen och arbets-
skålens lock har låsts fast ordentligt på
sockeln, och om inte den stora påmataren
har förts in till markeringen för maxpåfyllning
på påmatarröret (ungefär halvvägs neråt).
Drivaxel
Påmatare
2. Passa in påmataren i tre-i-ett-påmatarröret.
Se avsnittet "Använda tre-i-ett-påmatarröret"
för detaljer om hur du använder påmatarrör
och påmatare med ingredienser av olika
storlekar.
4. Välj det tillbehör som du vill använda och
montera fast det enligt instruktionerna på
följande sidor.
OBS! Försäkra dig om att montera
önskat tillbehör innan du sätter fast
locket på arbetsskålen.
W10529658A_09_SV.indd 189 10/23/12 2:49 PM
190
MONTERA DIN MATBEREDARE
Montera den justerbara
skärskivan
Den justerbara skärskivan justeras enkelt
och gör att det blir enkelt att skära och skiva
grönsaker. Följ dessa steg för att justera och
installera den justerbara skärskivan.
Montera den vändbara
rivjärnet
1. Håll fast skärskivan och vrid den räfade
delen av axeln medurs för tunnare skivor,
eller moturs för tjockare skivor.
2. Med arbetsskålen på plats håller du fast
skärskivan med ngerspetsarna och skjut
ner den på drivaxeln.
TIPS: Eventuellt kan du behöva vrida på
skärskivan tills denna sjunker på plats.
3. Sätt på locket på arbetsskålen och försäkra
dig om att den låses på plats.
1. Håll fast skivan med hjälp av de två nger-
greppen och sätt sedan in den vändbara
adaptern i hålet på skivans undersida.
2. Efter att arbetsskålen har satts fast skjuter
du så på drivadaptern på drivaxeln.
TIPS: Eventuellt kan du behöva vrida på
skärskivan/adaptern tills denna sjunker
på plats.
3. Sätt på locket på arbetsskålen och försäkra
dig om att den låses på plats.
Fingergrepp
Fingergrepp
Fingergrepp
Fingergrepp
W10529658A_09_SV.indd 190 10/23/12 2:49 PM
191
Svensk
Montera miniskålen
och minikniven
1. Placera miniskålen inuti arbetsskålen över
drivaxeln. Rotera miniskålen tills ikarna på
skålens övre kant går in i fördjupningarna
överst på arbetsskålen.
2. Skjut in minikniven och placera på
drivaxeln. Eventuellt kan du behöva rotera
kniven tills den sjunker på plats. Tryck
bestämt nedåt för att låsa den på plats.
3. Sätt på locket på arbetsskålen och försäkra
dig om att den låses på plats.
4. För att avlägsna miniskålen efter körning av
matberedaren tar du först av minikniven
genom att dra rakt uppåt på locket.
Därefter lyfter du skålen rakt uppåt och utåt
genom att använda de två ngergreppen
som nns längs skålens övre kant.
MONTERA DIN MATBEREDARE
Montera universalkniven
eller degkniven
VIKTIGT: Universalkniven och degkniven
kan endast användas med arbetsskålen.
1. Placera kniven på drivaxeln.
2. Rotera kniven så att den sjunker på plats
på drivaxeln.
3. Tryck till för att låsa fast den: Tryck
bestämt nedåt på universalkniven så
långt ner som det går. Universalkniven
är utrustad med en intern tätning som
sluter tätt över arbetsskålens mitt.
4. Sätt på locket på arbetsskålen och försäkra
dig om att den låses på plats. Se avsnittet
”Sätta fast locket på arbetsskålen
W10529658A_09_SV.indd 191 10/23/12 2:49 PM
192
Använda tre-i-ett-
påmatarröret
Tre-i-ett-
påmatarröret är
utrustat med en
påmatare i tre
delar. Använd hela
påmataren för att
bearbeta stora bitar,
eller använd de inre
delarna för att få
medelstora eller
små påmatarrör
till bearbetning
av mindre bitar.
För att skära eller
riva små bitar
för du in tre-i-
en-påmataren
i påmatarröret, och
lyfter sedan ur den
lilla påmataren för att lägga den åt sidan.
Använd det lilla påmatarröret och påmataren
för att bearbeta små eller avlånga bitar som
morötter eller selleristjälkar. När det lilla
påmatarröret inte används ska du se till att
den lilla påmataren låses på plats.
För att långsamt strila ner olja eller andra
ytande ingredienser i arbetsskålen fyller
du bara på den lilla påmataren med önskad
mängd vätska. Vätskan kommer sedan att
strila ner med jämn hastighet genom ett litet
hål i påmatarens botten.
MONTERA DIN MATBEREDARE
Påmatare
(tredelad)
W10529658A_09_SV.indd 192 10/23/12 2:49 PM
193
Svensk
Se upp för de roterande knivbladen.
Använd alltid påmataren.
Håll fingrarna borta från öppningarna.
Förvaras utom räckhåll för barn.
I annat fall finns risk för att skärska-
dor uppstår eller fingrarna skärs av.
VARNING
HUR DU ANVÄNDER MATBEREDAREN
Före användning
Innan du börjar använda matberedaren
ska du se till att arbetsskålen, knivarna
samt locket till arbetsskålen har satts fast
ordentligt på matberedarens motordel
(se avsnittet "Montera din matberedare").
Maximal vätskenivå
Denna markering på arbetsskålen anger
maximal nivå med vätska som kan köras
i matberedaren.
Använda reglaget Hastighet 1/
Hastighet 2
1. För att slå på matberedaren trycker du
på knappen Hastighet 1 (låg hastighet,
för mjuka ingredienser), eller på knappen
Hastighet 2 (hög hastighet, för hårda
ingredienser). Matberedaren kommer att
köras oavbrutet och indikatorn kommer
att lysa.
2. För att stoppa matberedaren trycker du
på knappen O (OFF: av). Indikatorlampan
kommer att släckas och kniven eller skivan
att stoppas inom några sekunder.
3. Vänta till dess att kniven eller skivan har
stannat fullständigt innan du avlägsnar
locket på arbetsskålen. Försäkra dig om
att matberedaren har slagits av innan du
avlägsnar locket på arbetsskålen, eller
innan du drar ut nätsladden ur vägguttaget.
Vätskenivå
OBS! Om matberedaren inte fungerar,
ska du först försäkra dig om att arbets-
skålen och locket har satts fast ordentligt
på motordelen (se avsnittet "Montera din
matberedare").
Använda pulsstyrningen
Pulsstyrningen gör det möjligt att exakt
reglera körningstid och frekvens för
matberedningen. Den lämpar sig utmärkt
för körningar som kräver varsam beredning.
Håll inne knappen PULSE för att påbörja
matberedning på hög hastighet, och släpp
knappen för att stoppa.
W10529658A_09_SV.indd 193 10/23/12 2:49 PM
194
VARNING
Risk för skärskador.
Hantera knivbladen ytterst varsamt.
I annat fall finns risk för att
skärskador uppstår.
HUR DU ANVÄNDER MATBEREDAREN
Avlägsna mixade ingredienser
1. Tryck på knappen O
(OFF: av).
2. Dra ut nätsladden
ur vägguttaget innan
matberedaren plockas isär.
3. Vrid locket på arbetsskålen
åt vänster och ta av det.
6. Vrid arbetsskålen åt vänster för att låsa
upp den från motordelen. Lyft upp och
ta av den.
4. Om du använder en skiva ska den
också avlägsnas innan skålen tas av från
motordelen. Håll tag i skivan med hjälp
av de två ngergreppen och lyft den rakt
uppåt. Ta bort adaptern när du använder
det vändbara rivjärnet.
5. Om du använder en miniskål fattar du tag
i den med hjälp av ngergreppen som nns
på skålens övre kant och tar av skålen från
motordelen.
7. Universalkniven kan avlägsnas från
arbetsskålen innan innehållet töms ur.
Du kan även låta kniven sitta kvar och vara
fastlåst. Skrapa därefter bort matrester
från skålens insida med en spatel.
Fingergrepp
Fingergrepp
W10529658A_09_SV.indd 194 10/23/12 2:49 PM
195
Svensk
SKÖTSEL OCH RENGÖRING
VARNING
Risk för skärskador.
Hantera knivbladen ytterst varsamt.
I annat fall finns risk för att
skärskador uppstår.
1. Tryck på knappen O (OFF: av).
2. Dra ut nätsladden ur vägguttaget innan
matberedaren rengörs.
3. Torka av motordelen och nätsladden
med en varm, löddrande trasa och torka
rent med en fuktig trasa. Torka sedan
med en mjuk trasa. Använd inte slipande
rengöringsmedel eller skursvampar.
4. Lägg noga märke till att dessa BPA-fria
skålar kräver varsam och speciell hantering.
Om du väljer att använda en diskmaskin
istället för handdiskning ber vi dig därför
att följa nedanstående riktlinjer:
- Alla delar kan maskindiskas i övre facket.
- Undvik att lägga skålen på dess sida.
- Använd mild maskinsdisk som t. ex normal.
Undvik höga temperaturs cykler såsom
grovrengöring, ånga eller kastrullrengöring.
5. Vid diskning av matberedarens delar för
hand, ska du undvika att använda slipande
rengöringsmedel eller skursvampar. Dessa
riskerar att repa eller äcka arbetsskålen
och locket. Torka alla delar grundligt efter
att de har diskats.
6. För att undvika att låssystemet skadas
ska alltid arbetsskålen och locket förvaras
i olåst läge när dessa inte används.
7. Linda nätsladden runtom arbetsskålen.
Säkra stickkontakten genom att klämma
fast den på nätsladden.
W10529658A_09_SV.indd 195 10/23/12 2:49 PM
196
TIPS FÖR BRA RESULTAT
Använda universalskärkniven
För att hacka färsk frukt eller
grönsaker gör du så här:
Skala, kärna ur och/eller
avlägsna fröna. Skär
ingredienserna i bitar på 2,5 till
4 cm. Mixa ingredienserna till önskad storlek
genom att använda korta pulseringar (1 till
2 sekunder varje gång). Skrapa insidan på
skålen om det behövs.
För att göra puré av kokt frukt och kokta
grönsaker (förutom potatis) gör du så här:
Tillsätt 60 ml vätska enligt recepted per
kopp (235 ml) mat. Bearbeta ingredienserna
genom att använda korta pulseringar tills de
har blivit nhackade. Fortsätt sedan att köra
matberedaren oavbrutet tills du fått önskad
konsistens. Skrapa insidan på skålen om
det behövs.
För att bereda potatismos gör du så här:
Riv kokt potatis (som fortfarande är het) genom
att använda rivskivan. Byt sedan ut rivskivan
mot universalkniven. Tillsätt rumstempererat
smör, mjölk och kryddning Pulsera tre till fyra
gånger (två till tre sekunder varje gång) tills
blandningen är jämn och mjölken absorberats.
Överbearbeta inte blandningen.
För att hacka torkad (eller klibbig) frukt
gör du så här:
Ingredienserna ska vara måttligt nedkylda.
Tillsätt 60 ml mjöl enligt receptet per 120 ml
torkad frukt. Mixa frukten genom att använda
korta pulseringar tills du fått önskad konsistens.
För att nhacka citrusskal gör du så här:
Använd en vass kniv för att skala av den
färgade delen (utan den vita hinnan) från
citrusfrukten. Skär skalen i små strimlor.
Mixa ingredienserna tills de har nhackats.
För att mala vitlök, eller för att
hacka färska örter eller små mängder
grönsaker gör du så här:
Medan matberedaren körs tillsätter du
ingredienserna genom påmatarröret. Mixa
ingredienserna tills de har hackats. För att
uppnå bästa möjliga resultat ska du se till att
arbetsskålen och örterna är mycket torra
innan hackningen påbörjas.
För att hacka nötter eller göra nötsmör
gör du så här:
Mixa upp till 710 ml med nötter till önskad
konsistens genom att använda korta pulseringar
(1 till 2 sekunder varje gång). För att få en
mer grov konsistens mixar du mindre partier
och pulserar en gång eller två gånger (1 till
2 sekunder varje gång). Pulsera oftare för nare
konsistens. För nötsmör mixar du oavbrutet
tills blandningen är jämn. Förvara i kylskåp.
OBS! Matberedning av nötter och andra
hårda ingredienser kan eventuellt göra
repor på skålens insida.
VARNING
Risk för skärskador.
Hantera knivbladen ytterst varsamt.
I annat fall finns risk för att
skärskador uppstår.
För att hacka kokt eller rått kött, fågel,
eller sk och skaldjur gör du så här:
Ingredienserna ska vara mycket nedkylda.
Skär i bitar på 2,5 cm. Mixa upp till 455 g varje
gång till önskad storlek genom att använda
korta pulseringar (1 till 2 sekunder varje gång).
Skrapa insidan på skålen om det behövs.
För att göra bröd, kakor eller kexsmulor
gör du så här:
Bryt isär ingredienserna i bitar på 3,5 till
5 cm. Mixa tills du fått en n konsistens.
För att få större bitar pulserar du två till
tre gånger (en till två sekunder varje gång).
Mixa därefter tills du fått en n konsistens.
För att smälta choklad enligt ett recept
gör du så här:
Blanda choklad och socker enligt receptet i
en arbetsskål. Mixa ingredienserna tills de har
nhackats. För att hetta upp vätska enligt ett
recept gör du så här: Medan matberedaren
körs häller du het vätska genom påmatarröret.
Mixa tills blandningen är jämn.
För att riva hårda ostar (som t.ex.
parmesan- eller pecorinoost) gör du så här:
Försök aldrig att riva ost som inte kan
stickas igenom med knivspetsen. Du kan
även använda universalkniven för att riva
hårda ostar. Skär osten i bitar på 2,5 cm.
Lägg över bitarna i arbetsskålen. Bearbeta
ingredienserna genom att använda korta
pulseringar tills de har blivit grovhackade.
Fortsätt matberedningen oavbrutet tills osten
nrivits. Ostbitar kan även tillsättas genom
påmatarröret under pågående rivning.
W10529658A_09_SV.indd 196 10/23/12 2:49 PM
197
Svensk
För att riva fasta och mjuka
ostar gör du så här:
Fast ost ska vara nedkyld. För att uppnå
bästa resultat med mjuka ostar (som t.ex.
mozzarella), fryser du ned osten tio till femton
minuter innan den körs i matberedaren.
Skär den i bitar som passar i påmatarröret.
Kör med ett jämnt tryck med på mataren.
TIPS FÖR BRA RESULTAT
För att skära eller riva
frukt eller grönsaker som
är långa och har en relativt
liten diameter, såsom selleri,
morötter och bananer, gör du så här:
Skär
ingredienserna
i lagom stora
bitar som går ner
i påmatarröret
vertikalt eller
horisontellt,
och packa
ihop innehållet
i påmatarröret
för att hålla allt på
plats. Kör med ett
jämnt tryck med
på mataren. Eller
så kan du använda det lilla påmatarröret inuti
påmataren i två delar. Lägg maten vertikalt
inuti röret och använd den lilla påmataren för
att bearbeta ingredienserna.
För att skära eller riva frukt och grönsaker
som är runda (som t.ex. lök, äpplen och
paprika) gör du så här:
Skala, kärna ur och avlägsna frön. Skär frukten
eller grönsaken i halvor eller halva halvor som
passar i påmatarröret. Fyll på i påmatarröret.
Kör med ett jämnt tryck med på mataren.
För att skära eller riva frukt och grönsaker
av liten storlek (som t.ex. jordgubbar,
svamp och rädisor) gör du så här:
Lägg maten vertikalt eller horisontellt i lager
inuti påmatarröret. Fyll påmatarröret fullt
så att maten hålls på plats. Kör med ett
jämnt tryck med på mataren.Eller så kan
du använda det lilla påmatarröret inuti
påmataren i två delar. Lägg maten vertikalt
inuti röret och använd den lilla påmataren
för att bearbeta ingredienserna.
För att skära okokt kött eller fågel
(såsom strimlat kött) gör du så här:
Skär eller rulla ihop maten så att den passar
i påmatarröret. Linda in och frys maten tills den
känns hård (30 minuter till 2 timmar, beroende
på matens tjocklek). Kontrollera så att du helt
säkert fortfarande kan sticka igenom maten
med spetsen på en vass kniv. Om du inte kan
det låter du maten tina upp något. Kör med
ett jämnt tryck med på mataren.
För att skära kokt kött eller fågel (inklusive
salami, pepperoni osv.) gör du så här:
Ingredienserna ska vara nedkylda. Skär
dem i bitar som passar i påmatarröret. Kör
livsmedel med ett jämnt tryck på mataren.
För att riva spenat och andra
bladgrönsaker gör du så här:
Stapla upp grönsakerna i en hög. Rulla ihop
och lägg dem stående i påmatarröret. Kör
med ett jämnt tryck med på mataren.
Se upp för de roterande knivbladen.
Använd alltid påmataren.
Håll fingrarna borta från öppningarna.
Förvaras utom räckhåll för barn.
I annat fall finns risk för att skärska-
dor uppstår eller fingrarna skärs av.
VARNING
Använd en skär- eller rivskiva.
W10529658A_09_SV.indd 197 10/23/12 2:49 PM
198
TIPS FÖR BRA RESULTAT
För att undvika att kniven eller motorn
skadas ska inte sådan mat bearbetas som
är så hård eller nedfryst att den inte kan
stickas igenom med spetsen på en vass
kniv. Om en hård matbit (som t.ex. en
morot) kilas fast eller på annat sätt fastnar
på kniven ska matberedaren stoppas
och kniven frigöras. Därefter ska maten
försiktigt avlägsnas från kniven.
Överfyll inte arbetsskålen eller miniskålen.
För att få tunna blandningar ska arbetsskålen
fyllas till hälften eller till två tredjedelar.
För att få tjockare blandningar ska
arbetsskålen fyllas upp till tre fjärdedelar.
För vätskor fyller du upp till maximal nivå
såsom beskrivs i avsnittet "Hur du använder
matberedaren - maximal vätskenivå".
Vid hackning ska arbetsskålen inte fyllas mer
än till en tredjedel eller till hälften. Använd
miniskålen för upp till 235 ml vätska eller
150 g till fasta ingredienser.
Placera skärskivorna på ett sådant sätt
att skärytan benner sig precis till höger
om påmatarröret. Därigenom kan kniven
rotera ett helt varv innan den kommer
i kontakt med maten.
För att dra nytta av matberedarens
hastighet ska ingredienserna som ska
hackas släppas ner genom påmatarröret
medan matberedaren körs.
Olika ingredienser kräver olika grad
av tryck med påmataren för att uppnå
bästa möjliga resultat med rivningen och
skärningen. I allmänhet ska ett lätt tryck
användas för mjuka och ömtåliga matvaror
(jordgubbar, tomater osv.), ett måttligt
tryck för något tåligare matvaror (zucchini,
potatis osv.), och ett mer fast och hårt
tryck för hårdare matvaror (morötter,
äpplen, hårda ostar, delvis fryst kött osv.).
Mjuk och medelhård ost kan eventuellt
yta ut på, eller rulla upp på, rivskivan.
För att undvika att detta sker ska endast
ost som kylts ner ordentligt rivas.
Ibland händer det att avlånga matvaror,
som till exempel morötter eller selleri,
faller omkull inuti påmatarröret, vilket
får till följd att skärningen utförs ojämnt.
För att minimera förekomsten av detta
ska sådana matvaror skäras i era bitar
och sedan packas ihop inuti påmatarröret.
För bearbetning av små eller avlånga bitar
kommer det lilla påmatarröret inuti den
tvådelade påmataren speciellt väl till hands.
Praktiska tips
Vid beredning av en tårta, kaksmet eller
scones ska du använda universalkniven
för att kunna skumma fett och grädde.
Tillsätt sedan ingredienserna. Lägg nötter
och frukt överst på mjölblandningen för
att förhindra överhackning. Bearbeta
nötter och frukt genom att använda korta
pulseringar tills de har blandats med de
andra ingredienserna. Överbearbeta inte
blandningen.
När riven eller skuren mat travas upp
på skålens ena sida ska matberedaren
stoppas och maten omfördelas med
hjälp av en spatel.
När endast lite grann mat nns kvar
i botten av skålen närmast skär- eller
rivskivan ska maten avlägsnas.
Några få, större bitar med mat kan
eventuellt nnas kvar överst på skivan
efter skärning eller rivning. Du kan skära
dessa bitar för hand och sedan tillsätta
i blandningen.
Använda degkniven
Degkniven är speciellt
konstruerad för att mixa och
knåda jästdeg snabbt och
grundligt. För att uppnå bästa
resultat ska knådning inte
göras enligt recept där mer
än 300 - 400 g mjöl används.
W10529658A_09_SV.indd 198 10/23/12 2:49 PM
199
Svensk
Din matberedare är inte konstruerad för
att användas till följande:
- Mala kaffebönor, säd eller hårda kryddor.
- Mala ben eller andra oätliga delar
på matvaror.
- Bearbeta rå frukt eller grönsaker
till vätskeform.
- Skära hårdkokta ägg eller ej nedkylt kött.
Om någon plastdel skulle bli missfärgad
på grund av någon speciell typ av mat
som körs i matberedaren ska denna del
rengöras med citronsaft.
TIPS FÖR BRA RESULTAT
Planera matberedningsprocedurer för att
minimera rengöringen av skålen. Bearbeta
torra eller fasta ingredienser innan
ytande ingredienser bearbetas.
För att på ett smidigt sätt rengöra
universalkniven från matrester tömmer
du bara arbetsskålen, sätter tillbaka locket
och pulserar i en eller två sekunder för att
snurra kniven tills den är rengjord.
Efter att arbetsskålens lock har tagits
av ska det placeras upp och ner på
köksbänken. Detta kommer att underlätta
att hålla köksbänken ren.
Använd en spatel för att få bort
ingredienser från arbetsskålen.
W10529658A_09_SV.indd 199 10/23/12 2:49 PM
1 / 1