• Vid användning av ugnsfunktionen Ånga,
tag bort fettfiltret , eftersom tillag-
ningstiden annars förlängs.
• Spola noga igenom vattenlådan, slangför-
bindningarna och ånggeneratorn om ug-
nen inte har använts under en längre tid (se
avsnitt Rengöring och skötsel).
Anvisningar för tabellerna Ånga och In-
tervallånga
I nedanstående tabeller hittar du erforderliga
temperaturer, tillagningstider och nivåer för
ett urval av rätter.
• Temperaturer och tillagningstider är rik-
tvärden, eftersom de är beroende av sam-
mansättningen och storleken på det som
skall tillagas, mängden och tillagningskär-
let.
• Om Du för ett eget recept inte hittar några
konkreta uppgifter, använd uppgifter för en
liknande rätt.
• Om inget annat anges, gäller tabellerna för
insättning av det som skall tillagas i kall
ugn.
Ångtillagning
Tillagningsmetoden Ånga
lämpar sig för
alla livsmedel, såväl färska som frysta. Man
kan tillaga, värma, upptina, pochera eller för-
välla grönsaker, kött, bakverk, ris, majs, gryn
och ägg.
Tillagning av menyer
Kompletta menyer kan tillagas samtidigt. Det
ideala är att välja maträter som har liknande
tillagningstider. Därmed undviks att enstaka
komponenter blir för mycket eller för lite till-
agade. Vattenmängden som skall fyllas på
avser den största mängd som behövs för de
olika komponenterna. Se tabellen för tips.
Maträtterna skall läggas i lämpliga tillagnings-
kärl och placeras på gallren. Avståndet mel-
lan gallren skall vara sådant att ångan kan nå
alla maträtter.
Vid tillagning av med menyer där ris ingår
skall vattenandelen ökas, avvikande från ta-
bellangivelsen, med 1 : 1,5 till 1 : 2.
Bakteriedödning i kärl
Med funktionen Ånga
kan kärl, till ex-
empel nappflaskor göras bakteriefria. Place-
ra därvid de rengjorda kärlen med öppningen
neråt i mitten av gallret och sätt in gallret på
nivå 1. Placera kärlen lätt lutande i ugnsutry-
met. Fyll på maximal mängd vatten (650 ml)
och välj koktid 40 minuter och 96°C.
Tabell Ånga
Typ av livsmedel Vatten i vattenlå-
dan, ml
Tempera-
tur °C
Nivå
Tid
1)
i
min.
Risotto 400 96 2 25-30
Ris (med vätska 1:1) 650 96 2 35-40
Majs (Polenta, med vätska 1:3) 550 96 2 35-40
Potatis, medelstora 650 96 2 50-60
Kokt potatis 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Brysselkål 550 96 2 30-35
Broccoli i buketter 550 96 2 25-30
Blomkål, hel 650 96 2 40-45
Blomkål i buketter 600 96 2 30-35
Surkål 650 96 2 50-60
Tomater, hela 250 96 2 15-20
Rödbeta, hel 550 96 2 60-70
Kålrabbi/selleri/fänkål, skurna 550 96 2 35-40
Zucchini, skuren 400 96 2 20-25
Morötter, skurna 550 96 2 35-40
Upptining av grönsaker 550 96 2 35
Grönsaker, upptining och tillagning 650 60 2 35-40
electrolux 17