Electrolux EOK96030U Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
bruksanvisning
Multi-ång-inbyggnadsugn
EOK96030
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
Innehåll
Säkerhetsanvisningar 2
Beskrivning av ugnen 3
Före den första användningen 5
Ugnens betjäning 6
Användningsområden, tabeller och tips
16
Rengöring och skötsel 31
Vad gör man när... 34
Installationsanvisning 35
Avfallshantering 41
Garanti/Kundtjänst 41
Europa-Garanti 42
www.electrolux.com 42
Service 43
Med reservation för ändringar
Säkerhetsanvisningar
Viktiga säkerhetsinstruktioner!
Läs noga igenom denna bruksanvisning
och spara den som referens!
Elektrisk säkerhet
Ugnen får endast anslutas av en behörig
fackman .
Vid funktionsstörningar eller skador på ug-
nen: Tag ur säkringen eller slå av ugnen.
Reparationer Reparationer av ugnen får
endast utföras av en behörig fack-
man . Vid felaktiga reparationer finns stor
risk för personskador. Vid behov av repa-
ration, vänd dig till Electrolux Service eller
till din återförsäljare.
Barnsäkerhet
Lämna inte barn utan tillsyn i närheten av
ugnen när den används.
Denna ugn har ett barnlås.
Säkerhet under användning
Denna ugn får bara användas i ett hushåll
för kokning och stekning av maträtter samt
bakning.
Var försiktig vid anslutning av elektriska
apparater till eluttag i närheten av ugnen.
Anslutningsledningar får inte klämmas fast
i den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnens
innerutrymme blir hett när den används.
Varning: Vid ångkokning får under
inga omständigheter ugnsluckan öpp-
nas. Genom den utströmmande ångan
kan fuktskador uppstå på möbler. Undvik
direkt kontakt med den utströmmande
ångan.
Användning av ingredienser som innehål-
ler alkohol i ugnen kan skapa en alkohol/
luftblandning som lätt kan antändas. Öpp-
na i så fall ugnsluckan försiktigt. Ha inte
glödande kol, gnistor eller öppen eld i när-
heten när du öppnar luckan.
Denna ugn är inte avsedd att användas av
personer (även barn) med nedsatt fysisk
eller sensorisk förmåga, eller om de har
bristande erfarenhet och kunskap, om de
inte övervakas och instrueras av en person
som ansvarar för deras säkerhet.
Information om akrylamid
Enligt senaste vetenskapliga rön kan en
kraftig stekyta på livsmedel, speciellt
med produkter med stärkelse, orsaka
hälsorisker på grund av akrylamid. Där-
för rekommenderar vi tillagning med låg
temperatur och att inte bryna maträtter
för kraftigt.
Så här undviker du skador på ugnen
Lägg inte aluminiumfolie eller ställ ingen
bakplåt, kastrull etc. på ugnsbotten, efter-
som hettan som uppstår kan skada ugn-
semaljen.
Fruktsaft som droppar från en bakplåt läm-
nar fläckar som inte går att ta bort. Använd
en långpanna för mycket fuktiga kakor.
Belasta inte ugnsluckan när den är öppen.
Häll aldrig vatten direkt i ugnen när den är
het. Emaljen kan skadas och missfärgas.
Ovarsam hantering, särskilt runt frontpa-
nelens kanter, kan leda till att glaset går
sönder.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen.
De kan antändas när ugnen sätts på.
2 electrolux
Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen.
Emaljen kan skadas.
Förvara inte maträtter utan övertäckning i
ugnen när kylfläkten har stängts av. Fukt
kan kondensera i ugnsutrymmet eller på
luckglasen och även tränga in i köksskåp.
Anvisningar för emaljbeläggning
Färgförändringar på emaljbeläggningen,
som följd av användningen, påverkar
inte lämpligheten att använda ugnen på
vanligt sätt. De utgör därför heller inget
fel som täcks av garantin.
Beskrivning av ugnen
Bild på hela ugnen
1 2
3
4
1 Kontrollpanel
2 Ljusfält
3 Luckhandtag
4 Ugnslucka
Ugnen stängs av efter 2 minuter om ing-
en funktion har valts och inget har för-
ändrats på ugnen, ljusfältet förblir dock
aktivt. Stäng av ljusfältet genom att slå
på och stänga av ugnen med
.
electrolux 3
Kontrollpanel
1
23
1 Ugnsdisplayer
2 Funktionsknappar ugn
3 Vattenlåda
Ugnsutrustning
1
2
3
4
6
5
7
1
2
3
4
1 Grillelement
2 Ugnsbelysning
3 Fettfilter
4 Bakväggens värmeelement Fläkt
5 Ånggenerator/Ångrosett
6 Ugnsstegar, uttagbara
7 Ugnsnivåer
4 electrolux
Tillbehör till ugnen
Galler
För tillagningskärl, kakformar, stekar och
grillning.
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Quick svamp 180
Ringformad svamp med hög sugförmåga,
helt anpassad för sin funktion.
Före den första användningen
Inställning och ändring av klockan
Ugnen fungerar bara med inställd
klocka.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strö-
mavbrott blinkar symbolen för Klocka
au-
tomatiskt.
1. För att ändra en redan inställd tid, tryck
upprepade gånger på knappen Klock-
funktioner
tills symbolen för Klocka
blinkar.
2.
Ställ in aktuell tid med knappen
eller
.
Efter ca. 5 sekunder upphör blinkningarna
och klockan visar inställd tid.
Ugnen är nu klar att användas.
electrolux 5
Klockan kan bara ändras när barnlåset
är frånkopplat, ingen av klockfunktioner-
na Signalur
, Koktid eller Stopptid
är vald och ingen ugnsfunktion är in-
ställd.
Första rengöring
Innan ugnen tas i bruk första gången bör den
rengöras.
Viktigt Använd inte frätande
rengöringsmedel eller slipmedel! Ytan kan
skadas.
Använd vanliga rengöringsmedel till me-
tallytorna.
1. Öppna ugnsluckan.
Belysningen i ugnen tänds.
2. Tag ut alla tillbehörsdelar och ugnsstegar
och rengör dem med varmt vatten och
handdiskmedel.
3. Tvätta även ur ugnen med varmt vatten
och handdiskmedel och och torka.
4. Torka av ugnens framsida med en fuktig
trasa.
Så här lär du dig ugnen
För att prova eller visa ugnen kan alla funk-
tioner användas i testfunktionen. Ugnen
värms inte upp.
Koppla in testfunktionen
1.
Stäng av ugnen
med knappen Till/
Från .
2. Håll samtidigt knapparna Bak/Stekpro-
gram
och intryckta, tills en signal
ljuder och "d" lyser i displayen.
Koppla från testfunktionen
1.
Stäng av ugnen
med knappen Till/
Från .
2. Håll samtidigt knapparna Bak/Stekpro-
gram
och intryckta, tills en signal
ljuder och "d" slocknar i displayen.
Ugnens betjäning
Ugnens elektroniska kontroller
Displayen
1 2 3 4
567
1 Minne: P / Test: d
2 Användning av ånga
3 Temperatur/Klocka
4 Klockfunktioner/Drifttid
6 electrolux
5 Termometersymbol
6 Bak-/Stekprogram
7 Ugnsfunktioner
Kontrollpanel
1 2
8 7
3 4
6 5
1 Knapp Till/Från
2 Val av ugnsfunktion
3
Knapp
4 Klockfunktioner
5 Minnesfunktion
6
Knapp
7 Bak-/Stekprogram
8 Snabbstart
Allmänna anvisningar
Slå alltid först på ugnen med knappen Till/
Från
.
När den valda funktionen lyser börjar ug-
nen att värmas upp eller den inställda tiden
att räknas ner.
När den valda temperaturen har uppnåtts
hörs en signal.
Ugnsbelysningen är tänd när en ugnsfunk-
tion har startats eller när ugnsluckan är öp-
pen.
Ugnsbelysningen slocknar efter 10 minu-
ter när ugnsluckan är öppen och ugnen är
avstängd.
Stäng av ugnen med knappen Till/Från.
Välja ugnsfunktion
1.
Slå på ugnen med knappen Till/Från
.
2. Tryck upprepade gånger på knappen
Ugnsfunktioner
tills den önskade
ugnsfunktionen visas.
I temperaturdisplayen visar ett förslag på
temperatur.
Ändras inte den föreslagna temperaturen
inom ca. 5 sekunder börjar ugnen att vär-
mas upp.
Ändra ugnstemperatur
Ändra temperaturen uppåt eller neråt med
knappen
eller .
Inställningen sker i steg om 5 °C.
electrolux 7
Termometersymbol
Den långsamt stigande termometersym-
bolen
visar hur mycket ugnen har värmts
upp.
Termometersymbolens
tre efter varandra
blinkande segment visar att snabbstarten
är inkopplad.
Ändring av ugnsfunktion
Tryck, för att ändra ugnsfunktion, upprepade
gånger på knappen Ugnsfunktioner
tills
den önskade ugnsfunktionen visas.
Stänga av ugnen
Stäng av ugnen med knappen Till/Från
.
Kylfläkt
Fläkten slås automatiskt på för att hålla
ugnens väggar kalla. Efter att ugnen har
stängts av fortsätter fläkten att gå för att
kyla av ugnen, fläkten stängs därefter av
automatiskt.
Snabbuppvärmning
Efter val av en ugnsfunktion kan med tilläggs-
funktionen Snabbuppvärmning
den tom-
ma ugnen relativt snabbt förvärmas.
Viktigt Sätt inte in det som skall tillagas
förrän snabbuppvärmningen är avslutad och
ugnen fungerar med den önskade
funktionen.
1. Ställ in önskad ugnsfunktion och starta.
Ändra eventuellt den föreslagna tempe-
raturen.
2. Tryck på knappen Snabbuppvärmning
. Symbolen lyser.
De efter varandra blinkande staplarna visar
att snabbuppvärmningen är i funktion.
Då den inställda temperaturen har uppnåtts
lyser staplarna i värmeindikeringen. En signal
hörs. Symbolen
slocknar.
Ugnen värmer nu vidare med den inställda
ugnsfunktionen och temperaturen. Nu kan
det som skall tillagas sättas in i ugnen.
Ugnsfunktioner
8 electrolux
Ugnsfunktion Användning
Ångtillagning
För grönsaker, potatis, ris, pasta eller andra tillbehör.
Intervallånga
För bakning, stekning och uppvärmning av kalla och djup-
frysta maträtter.
Varmluft med ringele-
ment
För stekning och bakningupp till två nivåer samtidigt.
Termisk grillning För stekning av stora köttstycken eller fågel på en nivå.
Funktionen lämpar sig även för gratinering .
Grill För grillning av platta köttstycken och för rostning av
bröd .
Upptining/Torkning För upptining och för torkning av kryddörter, frukt eller
grönsaker.
Lågtemperaturstek-
ning
För tillagning av särskilt möra och saftiga stekar.
Varmluft+Ånga
För energisparande bakning och tillagning på en nivå av
övervägande torra bakverk samt puddingar i formar.
Placering av galler och plåt
Utdragssäkring och tippsäkerhet
För att säkra ugnstillbehören vid utdragning
har alla ugnstillbehör en utbuktning på höger
och vänster kant nertill.
Placera alltid ugnstillbehören så att denna ut-
buktning ligger baktill i ugnsutrymmet. Denna
utbuktning är även viktig för ugnstillbehörens
tippsäkerhet.
Placering av plåt:
Skjut in plåten mellan stegparet på önskad
nivå.
Placering av galler:
Sätt in gallret så att tassarna pekar neråt.
Skjut in gallret mellan stegparet på önskad
nivå.
Den förhöjda kanten runt gallret förhind-
rar att kärl glider av.
Insättning/borttagning av fettfilter
Sätt bara in fettfiltret vid stekning , för att
skydda bakväggens värmeelement mot fett-
stänk.
Insättning av fettfilter
Ta tag i fettfiltrets handtag och sätt in de båda
hållarna uppåt och neråt i öppningen på ug-
nens bakvägg (fläktöppningen).
electrolux 9
Borttagning av fettfilter
Ta tag i handtaget på fettfiltret och haka av
det upptill.
Ångkokningsfunktioner
Viktigt Ångkokningsfunktionerna måste
alltid ställas in tillsammans med
klockfunktionerna Koktid
eller Stopptid
(se avsnitt Klockfunktioner Koktid /
Stopptid
).
Viktigt Använd endast vatten som vätska!
En summerton hörs när vattnet är förbrukat.
Strax efter att vatten har fyllts på stängs sum-
mern av.
Genom den automatiska ca. 5 minuter
långa avångningen vid slutet av tillag-
ningstiden samt uppvärmningstiden på
ca. 2 minuter har inställningar under 10
minuter liten verkan.
Genom att öppna ugnsluckan avgår mer
ånga.
Ånga
1. Fyll inte på vatten (ca. (700 ml) direkt i
ånggeneratorn utan i vattenlådan
kontrollpanelen.
Vattenförrådet räcker ca. 30 minuter.
2.
Slå på ugnen med knappen Till/Från
.
3.
Välj med knappen Ugnsfunktioner
funktionen Ånga och ställ in önskad
temperatur med knappen
eller
(område 50°C - 96°C).
4.
Välj med knappen Klockfunktioner
funktionen Koktid eller Stopptid
och ställ in önskad koktid eller avstäng-
ningstid med knappen
eller . Efter
ca. 2 minuter syns den första ångan. En
enkel signal hörs när en temperatur på
ca. 96°C är uppnådd.
En tredubbel signal hörs när koktiden är
slut.
5. Stäng av signalen och ugnen med knap-
pen Till/Från
.
Sug upp resterande vatten i ånggeneratorn
med en svamp när ugnen har kallnat, gnid
eventuellt in ånggeneratorn med några drop-
par ättika.
Låt ugnsluckan stå öppen för att ugnen helt
skall torka.
10 electrolux
Intervallånga
Den konstanta växlingen från varmluft till
ånga sker automatiskt.
1. Fyll inte på vatten (ca. (250 ml) direkt i
ånggeneratorn utan i vattenlådan
kontrollpanelen.
2.
Slå på ugnen med knappen Till/Från
.
3.
Välj med knappen Ugnsfunktioner
funktionen Intervallånga och ställ in
önskad temperatur med knappen
eller
.
4.
Välj med knappen Klockfunktioner
funktionen Koktid eller Stopptid
och ställ in önskad koktid eller avstäng-
ningstid med knappen
eller .
Fortsatt förfarande som med Ånga .
Extra funktioner
Bak-/Stekprogram
Använd med denna funktion de före-
slagna recepten.
Välja program
1.
Slå på ugnen med knappen Till/Från
.
Tryck på upprepade gånger knappen
Bak-/Stekprogram
tills det önskade
programmet (P1 till P12) visas i displayen.
I funktionsdisplayen visas symbolen för
ugnsfunktionen som hör till program-
met.
I tiddisplayen visas tillagningstiden,
symbolen för Koktid
lyser.
Tryck på knappen Klockfunktioner,
tryck sedan på knappen
, tryck där-
efter på knappen
eller för att
ändra tillagningstiden.
Efter ca. 5 sekunder slås ugnen på.
2. När tiden har gått ut hörs en signal i 2 mi-
nuter. Symbolen för Koktid
blinkar.
Ugnen stängs av.
3. Vid tryck på en valfri knapp stängs signa-
len av.
Fördröjning av start
Tillagningen kan starta vid en senare tidpunkt
(se Klockfunktioner Stopptid
).
Avsluta tillagningen innan tiden har gått
ut
Stäng av ugnen med knappen Till/Från
.
Minnesfunktion
Med minnesfunktionen kan en inställning
som ofta användes sparas.
1. Ställ in ugnsfunktion, temperatur och
eventuellt klockfunktionerna Koktid
och/eller Stopptid .
2.
Tryck på knappen Minnesfunktion
i ca.
2 sekunder tills en signal hörs. Inställning-
en är sparad.
För att spara en annan inställning, tryck
igen på knappen Minnesfunktion
i ca.
2 sekunder. Den tidigare sparade inställ-
ningen ersätts med den nya.
Start av minnesfunktionen
1.
Slå på ugnen med knappen Till/Från
.
2. Ta fram den sparade inställningen genom
att trycka på knappen Minnesfunktion
.
electrolux 11
Klockfunktioner
1 3 4 5
2
6
1 Klockfunktioner
2 Tiddisplayer
3 Klocka
4 Koktid/Stopptid/Drifttid
5 Klockfunktioner
6 Inställningsknappar
Signalur
För att ställa in en kort tid. När tiden har gått
ut hörs en signal.
Denna funktion kan även användas när ug-
nen inte är i drift.
Koktid
För att ställa in hur länge ugnen skall vara i
drift.
Stopptid
För att ställa in när ugnen ska stängas av.
Klocka
För att ställa in, ändra eller kontrollera tiden
(se avsnitt Före den första användningen).
Allmänna anvisningar
När en klockfunktion har valts blinkar den
därtill hörande symbolen i ca. 5 sekunder.
Under denna tid kan de önskade tiderna
ställas in eller ändras med knappen
eller
.
12 electrolux
Efter inställning av de önskade tiderna blin-
kar symbolen igen ca. 5 sekunder. Där-
efter lyser symbolen. Den inställda tiden
börjar att räknas ner.
Den inställda tiden för Koktid
och
Stopptid
börjar gå när den valda funk-
tionen startas.
Signalur
1. Tryck upprepade gånger på knappen
Klockfunktioner
tills symbolen för Sig-
nalur
blinkar.
2. Ställ in den önskade tiden med knappen
eller (max. 99,00 minuter).
Efter ca. 5 sekunder visas kvarvarande tid i
displayen. Symbolen för Signalur
lyser.
När den inställda tiden har gått ut hörs en
signal i 2 minuter. "0.00" lyser och symbolen
för Signalur
blinkar.
Avstängning av signalen: Tryck på en valfri
knapp.
Koktid
1. Välj ugnsfunktion och ställ in temperatur
med knappen
eller .
2. Tryck upprepade gånger på knappen
Klockfunktioner
tills symbolen för Kok-
tid
blinkar.
3. Ställ in önskad tillagningstid med knap-
pen
eller .
Ugnen slås på. Symbolen för Koktid lyser.
Vid nytt tryck på knappen Klockfunktio-
ner
visas aktuellt klockslag.
electrolux 13
När tiden har gått ut hörs en signal i 2 minu-
ter. Ugnen stängs av.
"0.00" visas och symbolen för Koktid
blin-
kar.
Avstängning av signalen: Tryck på en valfri
knapp.
Stopptid
1. Välj ugnsfunktion och ställ in temperatur
med knappen
eller .
2. Tryck upprepade gånger på knappen
Klockfunktioner
tills symbolen för
Stopptid
blinkar.
3. Ställ in önskad avstängningstid med
knappen
eller .
Symbolerna för Stopptid och Koktid
lyser.
Ugnen slås automatiskt på.
Vid nytt tryck på knappen Klockfunktio-
ner
visas aktuellt klockslag.
När tiden har gått ut hörs en signal i 2 minu-
ter. Ugnen stängs av.
"0.00" visas och symbolerna för Stopptid
och Koktid blinkar.
Avstängning av signalen: Tryck på en valfri
knapp.
Koktid och Stopptid kombinerat
Koktid och Stopptid kan använ-
das samtidigt, om ugnen automatiskt
skall slås på och stängas av vid en se-
nare tidpunkt.
14 electrolux
1. Välj ugnsfunktion och temperatur.
2. Ställ in rättens tillagningstid med funktio-
nen Koktid
,
till exempel 1 timma.
3. Ställ in den tid då rätten skall vara klar
med funktionen Stopptid
,
till exempel klockan 14:05.
Symbolerna för Koktid och Stopptid
lyser.
Ugnen slås automatiskt på vid den beräkna-
de tidpunkten, till exempel klockan 13:05.
När den inställda koktiden har gått ut hörs en
signal i 2 minuter och ugnen stängs av, till
exempel klockan 14:05.
Ytterligare funktioner
Avstängning av displayen
Energiförbrukningen kan minskas ge-
nom att stänga av displayen.
Avstängning av displayen
1.
Stäng eventuellt av
ugnen med
knappen Till/Från . Det bör inte visas
någon restvärme.
2. Tryck samtidigt på knapparna Klockfunk-
tioner
och tills displayen slocknar.
När ugnen åter tas i bruk slås displayen
automatiskt på. Vid nästa avstängning
släcks displayen igen.
För att åter konstant visa tiden måste
klockdisplayen kopplas in igen.
Inkoppling av displayen
1.
Stäng eventuellt av
ugnen med
knappen Till/Från .
2. Tryck samtidigt på knapparna Klockfunk-
tioner
och tills displayen åter tänds.
Barnlås
När barnlåset är inkopplat kan ugnen inte an-
vändas.
Inkoppling av barnlås
1.
Stäng eventuellt av
ugnen med
knappen Till/Från . Ingen ugnsfunktion
får vara vald.
2. Tryck samtidigt på och håll inne knappar-
na Bak-/Stekprogram
och tills
SAFE visas i displayen.
electrolux 15
Barnlåset är nu inkopplat.
Frånkoppling av barnlås
1.
Stäng eventuellt av
ugnen med
knappen Till/Från .
2. Tryck samtidigt på och håll inne knappar-
na Bak-/Stekprogram
och tills
SAFE slocknar i displayen.
Barnlåset är nu frånkopplat och ugnen kan
åter användas.
Signalknappar
Koppla från signalknappar
1.
Stäng eventuellt av
ugnen med
knappen Till/Från .
2. Tryck samtidigt på och håll inne knappar-
na
och tills en signal hörs (ca. 2 se-
kunder).
Signalknapparna är nu frånkopplade.
Koppla in signalknappar
Tryck samtidigt på och håll inne knapparna
och tills en signal hörs (ca. 2 sekunder).
Signalknapparna är nu inkopplade.
Ugnens automatiska
säkerhetsavstängning
Om ugnen inte stängs av eller om tem-
peraturen inte ändras inom en viss tid,
så stängs ugnen av automatiskt.
I temperaturdisplayen blinkar den senast
inställda temperaturen.
Ugnen stängs av vid en ugnstemperatur
på:
30 - 120° C efter 12,5 timmar
120 - 200°C efter 8,5 timmar
200 - 230°C efter 5,5 timmar
I displayen visas OFF .
Återstart efter automatisk avstängning
Stäng av ugnen helt. Därefter kan ugnen åter
användas på normalt sätt.
Användningsområden, tabeller och tips
Ångtillagning
Använd ugnsfunktionen Ånga
eller In-
tervallånga
för tillagning med ånga.
Varning Öppna aldrig ugnsluckan vid
tillagning med Ånga
!
Viktigt Använd endast vatten som vätska!
Ångtillagningskärl
För ångtillagning lämpar sig formar av vär-
mebeständigt och rostfritt material.
Mycket lämpliga är stekformar av kromstål
(se extra tillbehör).
Ugnsnivåer
Använd nivåer enligt följande tabell. Nivå-
erna räknas nerifrån och uppåt.
Allmänna anvisningar
Fyll eventuellt på mer vatten vid tillagnings-
tider som är längre än 30 minuter eller vid
tillagning av stora mängder livsmedel.
16 electrolux
Vid användning av ugnsfunktionen Ånga,
tag bort fettfiltret , eftersom tillag-
ningstiden annars förlängs.
Spola noga igenom vattenlådan, slangför-
bindningarna och ånggeneratorn om ug-
nen inte har använts under en längre tid (se
avsnitt Rengöring och skötsel).
Anvisningar för tabellerna Ånga och In-
tervallånga
I nedanstående tabeller hittar du erforderliga
temperaturer, tillagningstider och nivåer för
ett urval av rätter.
Temperaturer och tillagningstider är rik-
tvärden, eftersom de är beroende av sam-
mansättningen och storleken på det som
skall tillagas, mängden och tillagningskär-
let.
Om Du för ett eget recept inte hittar några
konkreta uppgifter, använd uppgifter för en
liknande rätt.
Om inget annat anges, gäller tabellerna för
insättning av det som skall tillagas i kall
ugn.
Ångtillagning
Tillagningsmetoden Ånga
lämpar sig för
alla livsmedel, såväl färska som frysta. Man
kan tillaga, värma, upptina, pochera eller för-
välla grönsaker, kött, bakverk, ris, majs, gryn
och ägg.
Tillagning av menyer
Kompletta menyer kan tillagas samtidigt. Det
ideala är att välja maträter som har liknande
tillagningstider. Därmed undviks att enstaka
komponenter blir för mycket eller för lite till-
agade. Vattenmängden som skall fyllas på
avser den största mängd som behövs för de
olika komponenterna. Se tabellen för tips.
Maträtterna skall läggas i lämpliga tillagnings-
kärl och placeras på gallren. Avståndet mel-
lan gallren skall vara sådant att ångan kan nå
alla maträtter.
Vid tillagning av med menyer där ris ingår
skall vattenandelen ökas, avvikande från ta-
bellangivelsen, med 1 : 1,5 till 1 : 2.
Bakteriedödning i kärl
Med funktionen Ånga
kan kärl, till ex-
empel nappflaskor göras bakteriefria. Place-
ra därvid de rengjorda kärlen med öppningen
neråt i mitten av gallret och sätt in gallret på
nivå 1. Placera kärlen lätt lutande i ugnsutry-
met. Fyll på maximal mängd vatten (650 ml)
och välj koktid 40 minuter och 96°C.
Tabell Ånga
Typ av livsmedel Vatten i vattenlå-
dan, ml
Tempera-
tur °C
Nivå
Tid
1)
i
min.
Risotto 400 96 2 25-30
Ris (med vätska 1:1) 650 96 2 35-40
Majs (Polenta, med vätska 1:3) 550 96 2 35-40
Potatis, medelstora 650 96 2 50-60
Kokt potatis 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Brysselkål 550 96 2 30-35
Broccoli i buketter 550 96 2 25-30
Blomkål, hel 650 96 2 40-45
Blomkål i buketter 600 96 2 30-35
Surkål 650 96 2 50-60
Tomater, hela 250 96 2 15-20
Rödbeta, hel 550 96 2 60-70
Kålrabbi/selleri/fänkål, skurna 550 96 2 35-40
Zucchini, skuren 400 96 2 20-25
Morötter, skurna 550 96 2 35-40
Upptining av grönsaker 550 96 2 35
Grönsaker, upptining och tillagning 650 60 2 35-40
electrolux 17
Typ av livsmedel Vatten i vattenlå-
dan, ml
Tempera-
tur °C
Nivå
Tid
1)
i
min.
Förvällning av grönsaker 250 96 2 12-15
Förvällning av bönor 250 96 2 20-22
Djupfrysta bönor 650 96 2 30-40
Kycklingbröst 500 96 2 30-40
Skinka 1000 g 650 96 2 50-75
Kassler 600-1000 g 650 96 2 45-55
Fylld paprika 500 96 2 30-40
Wienerkorv 250 85 2 15-20
Köttkorv, uppvärmning i 1-cm-skivor 400 96 2 20-25
Fiskfilé ca. 1000 g 650 96 2 35-40
Plattfiskfilé ca. 300 g 300 80 2 15-20
Fryst fiskfilé, 500-800 g 650 96 2 30-40
Forell 170-300 g 400 85 2 15-25
Pudding/Brylépudding i portionsskålar 500 96 2 25-35
Äggstanning 500 96 2 25-35
Pasta 500 96 2 30-35
Ägg, löskokt 200 96 2 8-10
Ägg, medelkokt 200 96 2 10-12
Ägg, hårdkokt 200 96 2 15-20
1) De angivna tiderna är riktvärden, de varierar efter storlek och mängd.
Varmluft med ringelement och Ånga i
kombination
Med en kombination av Varmluft med ring-
element
och Ånga efter varandra
och med Ånga
sedan tillsammans kan
kött, grönsaker och tillbehör tillagas i ugnen
så att de samtidigt är serveringsfärdiga.
Förstek köttet med ugnsfunktionen Varm-
luft med ringelement
.
Sätt in förberedda grönsaker och tillbehör
för tillagning, på ett värmebeständigt fat, i
ugnen.
Starta funktionen Ånga
och tillaga tills
allt är färdigt.
För att kunna starta funktionen Ånga
måste ugnen kylas ner till en tem-
peratur på ca. 80°C (se temperaturdisp-
layen). Öppna ugnsluckan för snabbare
avkylning.
Tabell Varmluft med ringelement och Ånga i kombination
Typ av livsmedel Varmluft med ringele-
ment
Ånga (vattenpåfyllning max.
650ml)
Temperatur
i °C
Kött, tid i
min.
Tid för kött och till-
behör i min.
Ugnsnivåer
Nötstek 1 kg
Brysselkål, polenta
180 60-70 30-35 1
3
Grisstek 1 kg,
potatis, grönsaker,
steksås
180 60-70 30-35 1
3
18 electrolux
Typ av livsmedel Varmluft med ringele-
ment
Ånga (vattenpåfyllning max.
650ml)
Temperatur
i °C
Kött, tid i
min.
Tid för kött och till-
behör i min.
Ugnsnivåer
Kalvstek 1 kg,
ris, grönsaker
180 50-60 30-35 1
3
De angivna tiderna och temperaturerna är
riktvärden och varierar beroende på storlek
och mängd. Före omkoppling till Ånga bör
innertemperaturen på kött vara 60-63°C.
Intervallånga
Tillagningsmetoden Intervallånga är speciellt
lämplig för stekning av stora köttstycken och
för upptining och värmning av redan tillagade
portionsrätter.
Tabell Intervallånga
Tillagning på flera nivåer
Typ av livsmedel
Intervallånga (vattenpåfyllning max. 250ml)
Temperatur °C Tid i min. Ugnsnivåer
Uppvärmning av matportioner, 6 tallrikar Ø
24 cm
110 15-20 2 och 4
Grisstek 1000 g 180 90-100 2
Nötstek 1000 g 180 90-100 2
Kalvstek 1000 g 180 80-90 2
Köttkorv, rå 500 g 180 30-40 2
Wienerkorv 85 15-20 2
Kassler 600-1000 g (blötlägg 2 timmar) 180 60-70 2
Kyckling, 1000 g 200 45-55 2
Anka 1500-2000 g 180 60-75 2
Gås, 3000 g 170 130-170 1
Fiskfilé 90 20-30 2
Potatisgratäng, Purjolök-potatisgratäng 190 40-50 2
Makaronpudding 180 35-45 2
Lasagne 180 45-50 2
Olika bröd 500-1000 g 180-190 50-60 2
Småfranska 40-60 g 210-220 20-25 3
Förgräddade småfranska, 30-40 g 220 10-15 3
Djupfrysta förgräddade småfranska, 30-40
g
220 10-15 3
Förgräddade baguetter, 40-50 g 200 10-15 3
Djupfrysta förgräddade baguetter, 40-50 g 200 10-15 3
Skär upp hela stekar före uppvärmning. De
angivna tiderna och temperaturerna är rik-
tvärden och varierar beroende på storlek och
mängd.
Bakning
Ugnsfunktion: Varmluft med ringele-
ment
eller Varmluft+Ånga
Bakformar
electrolux 19
För Varmluft med ringelement
eller
Varmluft+Ånga
är ljusa metallformar
lämpliga.
Ugnsnivåer
Med Varmluft+Ånga
kan du baka på
en nivå.
Med Varmluft med ringelement
kan du
baka på upp till 2 plåtar samtidigt:
1 plåt:
till exempel Nivå 2
1 bakform:
till exempel Nivå 1
2 plåtar:
till exempel Nivå 2 och 4
Allmänna anvisningar
Två formar kan samtidigt bakas bredvid var-
andra på gallret. Gräddningstiden blir bara
obetydligt längre.
2
2
1
1
44
2
2
Plåtarna kan slå sig under gräddningen
om du lagt djupfrysta livsmedel på dem.
Detta beror på den stora temperatur-
skillnaden mellan de djupfrysta livsmed-
len och den varma ugnen. Plåtarna åter-
får sin form när de har kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna finner du lämpliga temperaturer,
baktider och nivåer för ett antal maträtter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är
endast riktvärden eftersom de beror på
degens sammansättning och mängd samt
typen av bakform.
Vi rekommenderar att första gången ställa
in den lägre temperaturen och först vid be-
hov, till exempel om en starkare färgsätt-
ning önskas eller om gräddningen tar för
lång tid, välja en högre temperatur.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett eget
recept, använd då uppgifter för ett liknan-
de bakverk.
Gräddningstiden kan förlängas med ca.
10-15 minuter om mjuka kakor på plåtar
eller i formar gräddas på flera nivåer.
Fuktiga bakverk (till exempel Pizza, Frukt-
kaka etc.) gräddas på en nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan fär-
gas olika snabbt i början av gräddningen.
Ändra i så fall inte temperaturinställ-
ningen . Färgskillnaderna utjämnas under
gräddningen.
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegen-
skaper än din gamla. Anpassa därför in-
vanda inställningar (temperatur, tillag-
ningstider och nivåer) med rekommenda-
tionerna i följande tabeller.
För att utnyttja eftervärmen vid längre
gräddningstider kan ugnen stängas av
ca. 10 minuter innan gräddningstidens
slut.
Om inget annat anges förutsätter tabel-
lerna att gräddningen startar i kall ugn.
Baktabell
Bakning på en nivå
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid tim:
min.
Bakverk i formar
Sockerkaka, mjuk kaka Varmluft med ringele-
ment
1 160-170 0:50-1:10
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Electrolux EOK96030U Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual