HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6112X Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

QSG6112 / QSG7112
Bruksanvisning Spis
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
Innehåll
Säkerhetsföreskrifter 3
Installation 3
Barnsäkerhet 3
Säkerhet under användning 3
Så här undviker du skador på spisen 3
Rengöring och underhåll 4
Uppackning 4
Beskrivning av produkten 5
Översikt 5
Beskrivning av kontrollpanelen 5
Ugnens utrustning 6
Häll - översikt 6
Tillbehör 6
Långpanna 6
Bakplåt 7
Ugnsgaller 7
Matlagningstermometer 7
Före första användning 7
Inställning och ändring av klockan 7
Bränn av ugnen 8
Funktionslås 8
Luckspärr 8
Kylfläkten 9
Användning av keramikhällen 9
Ändring av zonstorlek 9
Val av kastrull/stekpanna 9
Användning av ugnen 10
Praktisk användning 10
Principen för varmluft 10
Ugnens funktioner 10
Tillvalsfunktioner 11
Signalur 12
Matlagningstermometer 13
Tips, tabeller och råd 14
Skötsel och rengöring 18
Rengöringsprodukter 18
Utvändig rengöring 18
Vred och handtag 18
Rengöring av hällen 18
Daglig rengöring 18
Ta bort envisa fläckar 19
Ta bort inbränd mat 19
Rengöring av ugnen 20
Katalysemalj (endast vissa modeller) 20
Den släta emaljen 20
Ugnsluckans glas 20
Tillbehör 21
Ugnsstegar 21
Ugnsbelysning 22
Förvaringslåda 23
Vad ska jag göra om... 24
Tekniska data 24
Installation 25
Justera sockelns höjd 25
Horisontell justering 26
Tippskydd 26
Elektrisk anslutning 26
Miljöinformation 27
Med reservation för ändringar
2
Innehåll
Säkerhetsföreskrifter
Viktiga säkerhetsinstruktioner!
Läs igenom noga och spara som referens!
Elektrisk säkerhet
Denna spis får bara anslutas av en behörig elektriker .
Vid funktionsstörningar eller skador på spisen: Tag ur säkringarna eller stäng av spisen.
Reparationer av spisen får bara göras av en kvalificerad servicetekniker . Vid felaktiga
reparationer finns stor risk för personskador. Vid behov av reparation, vänd dig till Elec-
trolux Service eller till din återförsäljare.
Installation
Alla ingrepp i spisen skall utföras av en kvalificerad tekniker. Reparationer som utförs
av oerfarna personer kan orsaka personskador eller allvarliga funktionsfel. För spisar med
stickkontakt: Kontrollera att stickkontakten sitter ordentligt i eluttaget. Spisen är tung.
Kanter och hörn som du vanligtvis inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid flyttning av spisen. Tippskyddet måste vara monterat så att spisen inte välter
vid onormal belastning.
Observera! Placera inte spisen på en extra sockel eller annan upphöjning. Detta ökar risken
för att spisen skall tippa över!
Barnsäkerhet
Barn skall övervakas så att de inte leker med spisen.
Lämna inte barn utan tillsyn i närheten av spisen när den används.
Denna spis har ett barnlås.
Åtkomliga delar kan bli heta under användning. Håll barn på säkert avstånd.
Säkerhet under användning
Denna spis är avsedd att användas för matlagning, grillning och bakning i hemmet.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till eluttag i närheten. Se till att spisens
kabel inte kommer i kläm när du installerar eller flyttar spisen.
Varning: Risk för brännskador! Spisen blir het när den används. Vidrör inte hällen eller
ugnsutrymmet under användning.
Användning av ingredienser som innehåller alkohol i ugnen kan skapa en alkohol/luft-
blandning som lätt kan antändas. Öppna i detta fall ugnsluckan försiktigt. Ha inte glö-
dande kol, gnistor eller öppen eld i närheten när du öppnar luckan.
Denna spis är inte avsedd att användas av personer (även barn) med nedsatt fysisk eller
sensorisk förmåga, eller om de har bristande erfarenhet och kunskap, om de inte över-
vakas och instrueras av en person som ansvarar för deras säkerhet.
Bryt strömmen till spisen och kontakta Electrolux Service för reparation.
Så här undviker du skador på spisen
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan vid överkokning eller rengöring
tränga ned till spänningsförande komponenter.
Lägg inte metallföremål såsom lock, knivar och skedar på hällen. De blir heta om en
kokzon sätts på av misstag.
Säkerhetsföreskrifter
3
Lämna aldrig en fritös eller smältande fett, paraffin eller annat lättantändligt ämne utan
tillsyn. Vid brand, stäng av spisen och köksfläkten. Släck elden med ett grytlock,
använd aldrig vatten.
Glaskeramikhällen måste användas med största försiktighet. Exempelvis kan flambering
med konjak eller annan alkohol medföra att fettrester i köksfläkten antänds och orsakar
allvarliga bränder. Likaså kan eldslågor och brinnande fettstänk orsaka personskador.
Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl som buktar utåt snurrar lätt på glaskeramikhällen.
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ inte bakplåtar, kastruller eller annat på
ugnens botten eftersom emaljen skadas av hettan som uppstår.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan antändas när ugnen sätts på.
Varning! Alkohol och liknande ämnen som kan bilda explosiva gaser, eller andra ämnen
som kan orsaka brand eller explosion, får inte användas i ugnen.
Förvara inte maträtter utan övertäckning i ugnen när kylfläkten har stängts av. Fukt kan
kondensera i ugnsutrymmet eller på luckglasen och tränga in i komponenterna.
Förvara inte kemikalier eller rengöringsmedel i förvaringslådan.
Bryt strömmen till spisen och kontakta Electrolux Service för reparation.
Information om emaljbeläggning.
Färgförändringar på emaljbeläggningen, som ett resultat av användningen, påverkar inte
ugnens lämplighet vid normal och korrekt användning. De utgör därför heller inget fel som
täcks av garantin.
Rengöring och underhåll
Håll glaskeramikhällen och ugnen rena. Fettfläckar och utspilld mat osar vid uppvärm-
ning och kan även orsaka brand.
Du måste genast (medan hällen fortfarande är varm) med rakbladsskrapan ta bort socker
och överkok med hög sockerhalt, t.ex. marmelad, samt smält plast och folie för att inte
skada hällen. Var försiktig, rakbladet är mycket vasst.
Uppackning
Kontrollera att spisen är i perfekt skick och inte skadad på något sätt. Du måste omedelbart
informera din återförsäljare om någon skada har uppstått under transporten. Vid direkt-
leverans måste transportskador anmälas till Electrolux Service inom 7 dagar.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta de lokala myndigheterna för mer information om
ortens system för återvinning.
Glöm ej att ta bort emballaget inuti ugnen innan den används.
4
Säkerhetsföreskrifter
Beskrivning av produkten
Översikt
1 Keramikhäll
2 Kontrollpanel
3 Ugn
4 Sockel
Beskrivning av kontrollpanelen
1 Vred för ugnen
2 Vred för hällen
3 Display
1
2
3
4
5
2
3
1
Beskrivning av produkten
5
Ugnens utrustning
1 Övre värmeelement
2 Värmeelement
3 Ugnsbelysning
4 Anslutning för matlagningstermometer
5 Fettfilter
6 Ugnsbelysning
7 Ringelement
8 Undervärme
9 Ugnsstegar, löstagbara
10 Ugnsnivåer
Häll - översikt
1 Ø 140 mm
2 Ø 250 mm
3 Ø 120 mm
4 Ø 180 mm
5 Ø 140 mm
6 Ø 210 mm
Tillbehör
Rengör tillbehören innan du använder dem första gången. Rengör plåtar, långpanna och
övriga delar med varmt vatten och diskmedel. Skölj och torka torrt.
Långpanna
För bakning och stekning eller som bricka för att
samla upp fett.
1
2
3
4
5
1
2
7
8
9
10
5
4
6
3
12 34
5
6
6
Beskrivning av produkten
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Proffsplåt
För matbröd och bullar.
Ugnsgaller
För kokkärl, kakformar, stekar och mat som skall
grillas.
Matlagningstermometer
För att se den exakta temperaturen vid tillagning
av köttstycken.
Före första användning
Inställning och ändring av klockan
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strömavbrott blinkar symbolen för klockan
automatiskt.
Före första användning
7
1. För att ändra en redan inställd tid, tryck samtidigt på knapparna "+" och "-" tills funk-
tionslampan för Klocka
blinkar.
2. Ställ in aktuellt klockslag med knapparna "+" och "-".
Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningarna och klockan visar den inställda tiden.
Du kan nu använda ugnen.
VARNING
Klockan kan bara ändras när signaluret inte är inställt.
Bränn av ugnen
VARNING
Håll barn under uppsikt! Spisen blir mycket het.
Obs: Använd inga skarpa eller repande rengöringsmedel! Ytan kan skadas.
Glöm inte att ta bort packningsmaterialet inuti ugnen.
Innan ugnen används första gången måste du bränna av den. Se till att ventilationen är
god genom att sätta igång köksfläkten eller öppna ett fönster.
För att bränna ur ugnen:
1. Öppna ugnsluckan och plocka ur alla tillbehör.
2. Stäng ugnsluckan. Starta ugnen på över/undervärme . Vrid temperaturvredet till
200
o
C.
3. Låt ugnen gå med den inställningen i cirka en timme.
4. Skifta till grillfunktionen . Vrid funktionsvredet till Grill .
5. Låt ugnen gå med den inställningen i cirka 30 minuter.
6. Vrid funktionsvredet till 0 och slå ifrån temperaturvredet.
7. Låt därefter ugnsluckan stå öppen i cirka två timmar och vädra köket.
8. Rengör ugnen, luckan och ugnsstegarna med varmt vatten och diskmedel. Torka av
ugnen
Den första tiden då ugnen används kan det fortfarande förekomma lukt. Det påverkar inte
maten på något sätt och är inte hälsovådligt.
Funktionslås
Funktionslåset är inbyggt i ugnsreglaget. OBS! Strömförsörjningen till spisen är inte
avstängd.
Lås spisen på följande sätt:
Vrid vredet moturs till symbolen . Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Så här använder du spisen:
Tryck in vredet mot panelen och vrid medurs till önskad funktion.
Luckspärr
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan. Spärren är aktiverad vid leverans,
men den kan avaktiveras vid behov.
Att öppna luckan
För spärren åt höger när du vill öppna luckan.
8
Före första användning
Avaktivera låset
Kontrollera att ugnen inte är varm! För spärren åt höger, tryck ner och fortsätt föra den
ytterligare ett litet stycke åt höger, tryck in knappens vänstra kant.
Aktivera låset
För spärren åt höger och nedåt.
Kylfläkten
Spisen är försedd med en kylfläkt. Den är till r att hålla spisen sval. Kylfläkten startar när
ugnen används. När alla vred är inställda på noll stannar kylfläkten automatiskt.
Användning av keramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. De bakre kokzonerna är dubbla zoner. När du sätter
på en zon lyser den i olika långa perioder beroende på vilken nivå du har valt med reglaget.
Även på den högsta inställningen slocknar zonen ibland för att undvika överhettning. Vär-
mevarnaren har fyra lampor, en för varje zon. En lampa tänds om zonen är varmare än cirka
55 °C, även när zonen har stängts av.
Glaset i keramikhällen tål värme, kyla och temperaturchocker, men det är känsligt för slag.
En kryddkvarn som faller ned på den kan spräcka glaskeramikhällen. Stå aldrig på glaske-
ramikhällen.
Ändring av zonstorlek
Vreden för värmezonerna har markeringar från 0 till 12 där 12 ger den högsta värmen. Om
du vill använda de främre zonerna eller den mindre bakre zonen:
1. Vrid vredet för den kokzon du vill använda medurs till önskad inställning.
2. Återställ vredet moturs till 0 efter användning.
Så här använder du den bakre högra stora kokzonen:
1.
Vrid vredet medurs förbi symbolen efter
siffran 12,
2. Vrid sedan tillbaka vredet till önskat läge mellan 12 och 1. Återställ vredet moturs till
0 efter användning.
Du måste pröva dig fram för att hitta rätt inställning och kokzon som passar dig och dina
kokkärl, beroende på den mat du lagar.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina kokkärl än en spis med vanliga
värmeplattor. Observera följande:
Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl med konvex botten (buktar utåt) snurrar lätt på
glaskeramikhällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga, men kan lämna silverliknande fläckar på
hällen.
Kastruller och pannor i glas, eller om de är emaljerade med grova mönster, sliter mer om
de dras fram och tillbaka över hällen än vad kokkärl av andra material gör.
För att spara tid och energi måste botten på en kastrull eller stekpanna
täcka kokzonen helt. Med en för liten botten bränner överkok lätt fast på hällen.
skall vara slät eller finmönstrad.
Användning av keramikhällen
9
måste vara helt slät. En botten som buktar för mycket utåt eller inåt ger förlängda upp-
värmningstider.
När du skall köpa en ny kastrull är det lämpligt att välja en rostfri modell med sandwich-
botten, dvs. en botten med lager av olika metaller. Vissa kastruller är konkava i kallt tillstånd,
men planar ut sig när de värms upp.
Användning av ugnen
Det är normalt att ånga och kondens bildas på ugnsluckan. Detta beror på kondens från
maten som tillagas och påverkar inte ugnens säkerhet eller funktion.
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fem falsar
Praktisk användning
VARNING
Lägg aldrig aluminiumfolie, en långpanna eller en plåt direkt på ugnens botten. Om un-
dervärmen blockeras kan emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir het under användning så håll barn under uppsikt.
Principen för varmluft
Ett ringelement runt fläkten värmer upp luften som sedan sprids genom luftkanaler i ugnens
bakre vägg med hjälp av fläkten. Den varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter sugs
in genom fläktgallret. Värmen överförs snabbt och effektivt, vilket i regel innebär att du
kan använda en lägre ugnstemperatur än vid Över/Undervärme. Sänk temperaturen med
15-20% om receptet säger att du skall använda en temperatur mellan 160 och 225 °C. Ju
högre temperatur, desto större sänkning. Vid temperaturer över 225°C är det bättre att
använda Över/Undervärme.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula kontrollampan på kontrollpanelen lyser under
uppvärmning och slocknar när temperaturen uppnås (den tänds och släcks i takt med att
termostaten aktiveras och stängs av). För att välja en ugnsfunktion, vrid funktionsvredet
till symbolen för önskad funktion (se nedan).
Ugnsfunktion Användning Värmeelement / fläkt
Varmluft För stekning och bakning på olika
nivåer samtidigt. Ställ in ugn-
stemperaturen 20-40 °C lägre än
vid Över/Undervärme.
Ringelement och fläkt
Över-/Undervärme För bakning och stekning på en
ugnsnivå.
Takelement och undre värmeele-
ment
Paj/pizzafunktion För bakning på en nivå av rätter
som kräver en mer intensiv brun-
stekning och som skall ha en
knaprig botten. Ställ in ugnstem-
peraturen 20-40 °C lägre än vid
Över/Undervärme.
Undre element, ringelement och
fläkt
10
Användning av ugnen
Ugnsfunktion Användning Värmeelement / fläkt
Varmluftsgrill (gra-
tinering)
För stekning av större stycken av
kött eller fågel på en nivå. Funk-
tionen är också lämplig för gra-
tinering och brunstekning.
Grillelement, takelement och
fläkt
Max Grill För grillning av platta livsmedel
som läggs mitt på gallret och för
rostning av bröd.
Grillelement och takelement
Torkning För torkning av grönsaker, till ex-
empel svamp
Undre element och fläkt
Upptining Vid upptining av kött och fisk
samt glaserade eller fyllda bak-
verk bör temperaturen vara
nollställd. Galler och plåtar kan
placeras på flera nivåer om stor
mängd skall tinas upp.
Belysning och fläkt.
Belysning Med denna funktion kan du lysa
upp ugnsutrymmet, till exempel
vid rengöring.
Tillvalsfunktioner
1 Tid- eller temperaturdisplay
2 Inställningsknappar
Du kan välja antingen Signalur eller Mat-
lagningstermometer .
Signalur
För att ställa in en kort tid för nedräkning.
Matlagningstermometer
För inställning av en innertemperatur.
1
2
Användning av ugnen
11
Allmänna anvisningar
När en funktion har valts blinkar displayen i cirka 5 sekunder. Medan den blinkar kan
önskad tid ställas in med knapparna "+" och "-".
Efter inställning av den önskade tiden blinkar displayen åter i cirka 5 sekunder. Den
inställda tiden börjar att räknas ned.
Tryck på valfri knapp för att stänga av signalen.
Den önskade ugnsfunktionen och temperaturen kan väljas före eller efter inställning av
klockfunktionerna.
Vrid vreden för ugnsfunktion och temperatur till noll när tillagningen är klar.
Signalur
Denna funktion kan även användas när ugnen inte är i drift.
1. Tryck på en valfri knapp. blinkar i dis-
playen.
12
Användning av ugnen
2. Inom 5 sekunder, ställ in önskad tid med
knapparna "+" och "-" (max. 2 timmar och
30 minuter). Efter 5 sekunder visar dis-
playen den återstående tiden.
När tiden löper ut visar displayen "0.00"
och en ljudsignal avges i två minuter.
3. Signalen kan stängas av genom att trycka
på en valfri knapp.
Matlagningstermometer
VARNING
Obs: Endast den medföljande matlagningstermometern får användas. Använd endast ori-
ginaldelar vid utbyte.
1. För in matlagningstermometern så
långt att dess spets hamnar i mitten
av köttbiten.
2. Sätt i matlagningstermometerns
kontakt hela vägen i uttaget på ug-
nens sidovägg.
Användning av ugnen
13
3. Använd knapparna "+" och "-" för att stäl-
la in önskad innertemperatur.
Displayen växlar till aktuell innertempe-
ratur.
Innertemperaturen visas från 30 ºC.
4. Ställ in ugnsfunktion och temperatur.
När den inställda innertemperaturen upp-
nås avges en ljudsignal.
5. Tryck på valfri knapp för att stänga av sig-
nalen.
6. Ställ vreden för ugnsfunktion och tempe-
raturinställning i läge FRÅN.
VARNING
Matlagningstermometern är het. När du drar
ur kontakten och spetsen finns risk att du
bränner dig.
7. Lossa matlagningstermometerns kontakt från uttaget och ta ut köttet ur ugnen.
Ändring av innertemperatur
Ändra vid behov temperaturen med "+" eller "-".
Tips, tabeller och råd
Bak/stektiderna är endast riktvärden.
14
Tips, tabeller och råd
Baktabell
Bakverk
Temperatur
o
C
Över-/Undervärme
Nivå Minuter
Temperatur
o
C
Varmluft
Nivå
Mjuka kakor
Fruktkakor 150-170 1 70-80 140-150 1
Sockerkaka 160-180 1 45-60 150-160 1
Muffins 220-225 3 10-20 160-170 1+4
Tårtor
Rulltårta 225-250 3 6-10 200 3
Bakverk inne-
hållande smör,
mjöl, socker
(ägg)
170-180 3 20-30 150-160 1+4
Småkakor
Mördegskakor 170-180 3 10-15 150-160 1+4
Pepparkakor 190-200 3 8-12 170-190 1+4
Smördegska-
kor
180-200 3 20-30 160-180 1+4
Matbröd
Formbröd 190-210 1 30-40 170-190 2
Limpa 175-225 2 35-45 180-190 1+4
Tekaka 220-225 3 12-18 180-190 1+4
Vetebröd
Bullar 225-250 2 7-10 180-190 1+4
Längder/kran-
sar
180-200 2 20-30 170-180 3
Ugnsrätter
Potatisgratäng 200 1 45-50 180-190 1
Ugnspannkaka 200-225 2 20-35 180-190 3
Pizza 210-220 1 16-20 180-200 1+4
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Matbröds/vetebrödsdegar och
sockerkakor blir platta.
För låg temperatur i ugnen kan
göra att bakverket jäser och se-
dan sjunker ihop och blir platt.
Kontrollera att den inställda
temperaturen är den som re-
kommenderas i tabeller eller re-
cept.
Tips, tabeller och råd
15
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Matbröds/vetebrödsdegar har
inte jäst ordentligt. För lång
jäsning efter utkavling kan göra
att brödet blir platt. Matbröds/
vetebrödsdegar skall jäsa drag-
fritt vid rumstemperatur. Vid
ett lätt tryck på degen skall för-
djupningen gå tillbaka.
Kontrollera att jästiden över-
ensstämmer med receptets re-
kommendation.
För lite jäst eller bakpulver. Kontrollera i receptet att du ta-
git rätt mängd.
För varm fett/vätskeblandning
förstör jästens verkan.
Rätt temperatur på vätskan är
37 °C för färsk jäst. För torrjäst,
se rekommendationerna på pa-
ketet.
Matbröds/vetebrödsdegar och
sockerkakor blir torra.
För lite vätska, för mycket mjöl
eller fel mjölsort kan ge torrt
bröd.
Kontrollera i receptet att du an-
vänt rätt mjölsort samt rätt
mängd mjöl och vätska.
För låg ugnstemperatur gör att
bakverket måste stå inne i ug-
nen för länge och blir därmed
torrt.
Kontrollera att du har ställt in
rätt temperatur.
Bakverk/maträtter blir för mör-
ka.
Vid för hög ugnstemperatur blir
bakverk/maträtter för mörka
innan de är färdiga.
Kontrollera att du har ställt in
rätt temperatur.
För hög placering i ugnen vid
Över/Undervärme ger för
mycket övervärme, och mot-
satt effekt vid för låg placering.
Kontrollera i tabell eller recept
att du har valt rätt position.
Bakverk/maträtter blir ljusa. Aluminiumfolie, plåt eller lång-
panna på ugnens botten block-
erar undervärmen.
Se till att du inte har något på
botten i ugnen.
Ljusa bakformar ger ljusare ka-
kor än mörka formar.
Byt till mörkare bakformar.
Stektabell
Typ av kött Temperatur
o
C
Över-/Undervär-
me
Nivå Minuter Tempera-
tur.
o
C
Varmluft
o
C
Nivå
Nötkött
Rostbiff
- blodig 125 2 55-75 120 50-55 2
- rosa i mitten 125 2 75-85 120 55-60 2
16
Tips, tabeller och råd
Typ av kött Temperatur
o
C
Över-/Undervär-
me
Nivå Minuter Tempera-
tur.
o
C
Varmluft
o
C
Nivå
- genomstekt 125 2 100-130 120 70-75 2
Griskött
Skinkstek 170 2 90-105 160 80 2
Fläskkarré 170 2 105 160 85 2
Kotlett, revben-
sspjäll
175 2 90 165 - 1+4
Köttfärslimpa 170 2 60-70 160 75-80 2
Kalvkött/Lamm
Kalv-/lammstek
- rosa i mitten 170 2 90 160 70 2
- genomstekt 170 1 105 160 75 2
Fågel
Kyckling, unghö-
na
190 2 50-60 180 85 2
Kyckling/kalkon-
filé
220 3 35-50 200 75 2
Kalkon, unghöna
eller halvor
170 1 45-55 160 90 2
Anka 160 2 40-55 150 2
Gås 160 1-2 40-55 150 2
Fisk
Kokning av fisk 100-110 2 50-70
Forell. 200-250 g 200 3 20-25 190 3
Gös. ca. 1 kg 220 3 25-30 200 3
Hel fisk 200 2 30-35 190 65 3
Hel lax. ca. 1 kg 210 2 20-25 200 58 3
Tabell Lågtemperaturstekning
Maträtt Vikt
g
Temperatur
o
C
Nivå Minuter
Rostbiff 1000-1500 150 1 90-110
Oxfilé eller biff 1000-1500 150 3 90-110
Kalvstek 1000-1500 150 1 100-120
Stekar 200-300 120 3 20-30
Tips, tabeller och råd
17
Skötsel och rengöring
VARNING
Före rengöring, låt alltid kylfläkten kyla av spisen innan den stängs av.
Rengöringsprodukter
Innan du använder någon rengöringsprodukt till din spis, kontrollera att den är lämplig för
användning och rekommenderas av tillverkaren
Rengöringsmedel som innehåller blekmedel bör inte användas eftersom dessa kan medföra
att spisens ytfinish mattas. Skarpa slipmedel och skurmedel bör också undvikas. Antibak-
teriella universalprodukter bör inte användas för att rengöra glaskeramikhällen eller de
omgivande listerna.
Utvändig rengöring
Använd inga rengöringsmedel med slipeffekt, t.ex. slipande krämprodukter, stålull och
skurmedel på målade eller tryckta ytor eftersom de kan skadas. Torka regelbundet av ma-
növerpanelen, ugnsluckan och spisens sidor med en mjuk trasa och hett vatten med hand-
diskmedel. Avsluta med en mjuk trasa för att undvika ränder.
Krämbaserade rengöringsmedel för rostfritt stål har slipeffekt och bör undvikas eftersom
de kan göra ytan matt. Ytor av rostfritt stål rengörs enklast med en mjuk trasa och ett
rengöringsmedel. Spill på ytor av rostfritt stål måste omedelbart torkas av. Du kan även
prova med fönsterputsmedel. Om ytan är mycket smutsig kan du använda sprit, t.ex. T-sprit.
VARNING
Observera att tippskyddet inte fungerar när du drar ut spisen för att rengöra bakom den.
VARNING
Rengöring av ugnen med ång- eller högtryckstvätt är av säkerhetsskäl inte tillåtet.
Vred och handtag
Sätt aldrig en het långpanna, bakplåt eller kastrull nära vreden, de kan skadas av hettan.
Vi rekommenderar att du bara använder varmt tvålvatten för att rengöra kontrollvreden.
Alla andra rengöringsmedel kan göra ytfinishen matt.
VARNING
Försök inte ta bort något av kontrollvreden från spisen eftersom detta kan orsaka skada
och utgör en säkerhetsrisk.
Rengöring av hällen
Se till att glaskeramiken är kall före rengöring. Det är viktigt att rengöra glaskeramikhällen
varje dag så att matrester inte bränner fast. Var noga med att undvika hällens lister vid
rengöring av glaskeramiken eftersom de kan skadas av rengöringsmedlet.
Daglig rengöring
Använd rengöringsprodukter som är speciellt avsedda för glaskeramikhällar. Om matrester
inte får bränna fast på hällen blir den mycket enklare att rengöra.
18
Skötsel och rengöring
1. Applicera en liten mängd rengöringsmedel på hällen och torka av med en mjuk trasa,
en ren pappershandduk eller liknande. Se till att hällen inte skadas.
2. Torka av rester av rengöringsmedlet med en annan fuktig pappershandduk och torka
torrt med en mjuk trasa.
Ta bort envisa fläckar
1. Krämbaserade rengöringsmedel kan användas för att ta bort envisa fläckar eller miss-
färgning.
2. Använd en plastdyna avsedd för Non-stick behandlade kastruller med krämrengö-
ringsmedel för att ta bort envisa fläckar.
Ta bort inbränd mat
Vi rekommenderar bestämt att du använder en speciell skrapa för keramikhällar (med ett
rakblad) för att ta bort spill på hällen, särskilt sockerlösningar, som kan orsaka permanenta
skador om de inte avlägsnas.
1. Se till att glaskeramiken är kall före rengöring.
2.
Använd en skrapa för glaskeramik med en vinkel på 30
o
mot ytan för att ta bort så
mycket matrester som möjligt.
Använd ett lämpligt rengöringsmedel för glaskeramik enligt ovan för att slutföra ren-
göringen.
VARNING
Förvara rakbladsskrapan utom räckhåll för barn. Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Undvika märken på hällen
Kontrollera att botten på kokkärl och kokzonerna är rena och torra innan matlagning
påbörjas.
Se till att kokkärlet är tillräckligt stort för att undvika att maten kokar över
Torka om möjligt upp spill och stänk omedelbart, men var försiktig så att du inte bränner
dig på het ånga.
Använd inte disktrasor eller svampar för att rengöra hällen. Dessa kan lämna kvar ett
lager av smutsigt rengöringsmedel på hällens yta, vilket kan bränna fast och orsaka
missfärgning nästa gång hällen används.
Undvik att använda:
Hushållsrengöringsmedel och blekmedel.
Impregnerade plast- eller nylondynor som ej beskrivs som lämpliga för Non-stick be-
handlade kokkärl.
Rengöringssvampar med slipeffekt, kökssvampar och stålull.
Kemiska ugnsrengöringsmedel, t.ex. sprayprodukter och ugnssvampar.
Rostlösare, rengöringsmedel för bad och tvättställ.
Samtliga ovanstående produkter kan skada hällen.
Det är farligt att blanda olika rengöringsprodukter. Kemikalierna i dem kan reagera med
varandra och medföra farliga resultat.
Sockerlösningar måste avlägsnas från hällen innan sockerlagen stelnar, annars skadas
hällens yta.
Placera inte plastföremål, folie eller maträtter på den heta ytan eftersom detta skadar
hällen.
Skötsel och rengöring
19
Rengöring av ugnen
VARNING
Vid rengöring får inte någon ugnsfunktion vara vald och ugnen måste vara kall.
Ugnsstegarna bör tas ut för att underlätta rengöring.
Katalysemalj (endast vissa modeller)
Den katalytiska emaljen på ugnsväggar och tak är porös och har en viss självrengörande
effekt. Ugnens botten består däremot av en jämn och betydligt hårdare emalj så att du kan
skrapa bort spill med t.ex. en stekspade.
VARNING
Ugnen blir het när den används. Håll barn under uppsikt.
Smuts på emaljen bränns delvis bort när ugnen används. Om emaljen blir fläckig, bränn ur
ugnen vid den högsta temperaturen med över/undervärme i 30–60 minuter. Envisa fläckar
av t.ex. fett får du bort så här:
1. "Dränk in" katalysemaljen med handdiskmedel och hett vatten. Använd en nylonborste
på fläckarna. Låt stå en timme.
2.
Sätt sedan på över/undervärme
och den högsta temperaturen.
3. Stäng av ugnen efter tre timmar.
VARNING
Använd inte ugnsspray eller rengöringsmedel med slipeffekt. Använd aldrig ugnsrengö-
ringsmedel eller vassa föremål på katalysemaljen. Katalysemaljen kan skadas.
Den släta emaljen
Gör så här om ugnens botten är mycket smutsig:
1. Spill som sitter fast kan du lossa med en stekspade eller liknande.
2. Stryk med en svamp ut mild såpa på ugnsbotten.
3.
Stäng luckan. Sätt ugnen på 100 °C Över/Undervärme
i cirka 10 minuter.
4. När ugnen har kallnat, tvätta den med rent vatten och, vid behov, gnid försiktigt med
tvålull. Torka torrt.
Ugnsluckans glas
VARNING
Använd inte ugnsluckan som fotstöd.
Ugnsluckan består av två delar med värmereflekterande glas för att ge en lägre yttempe-
ratur. De inre glasskivorna kan tas bort för rengöring.
Rengöring mellan glasskivorna
VARNING
Var försiktig så att du inte skadar luckglaset. Sprickbildning i kanterna kan leda till att det
går sönder efter några uppvärmningar.
20
Skötsel och rengöring
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6112X Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för