Vi rekommenderar att grönsaker förvälls genom ångkokning för att inte vitaminer och
mineralämnenska gå förlorade. Då behöver du inte heller vänta tills grönsakerna blivit torra
innan du fryser in dem, det räcker att du låter dem svalna.
Allmänt gäller att grönsakerna blir bäst om de kokas direkt, utan upptining. Tänk dock på att
grönsakerna har förvällts före infrysningen och minska koktiden på lämpligt sätt.
Strö socker över frukten eller lägg den i en sockerlösning. Använd circa 250 gr socker per
kilo frukt. För infrysningen används sockerlösningar med olika koncentration. Tillred
lösningen genom att lösa sockret i vattnet och låta lösningen få ett uppkok. Lösningarnas
koncentration:
•
30% sockerlösning, 450 gr socker per liter vatten;
•
40% sockerlösning, 650 gr socker per liter vatten;
•
50% sockerlösning, 800 gr socker per liter vatten.
För att frukten inte ska missfärgas kan du doppa den i citronsaft innan du strör över socker,
eller tillsätta citronsaft till sockerlösningen. Innan frukten som ska frysas läggs in i frysen ska
den ligga kallt i kylen i en timme. Sockerlösningen måste täcka frukten helt.
Kan förvaras i 2 månader. Tina brödet i ugnen på 50 âC. Sätt in brödet innan du sätter på
ugnen.
Frys in smör och ost i mindre praktiska förpackningar. Smör kan lagras i 8 månader, liksom
hårdost (t.ex. parmesanost). Andra typer av ost kan lagras i 4 månader. Tina upp
produkterna i kylen. Tänk på att det bildas kondens på produkterna under upptiningen.
Sparris 12 månader Skölj, skär bort hårda delar 2 minuter
Kål, blomkål 6 månader Skölj, skär i bitar 2 minuter
(1)
Kronärtskockor
12 månader
Ansa bort de yttersta bladen 6 minuter
(1)
Bönor Sprita 3 minuter
Haricot verts Skölj, kassera små bönor 4 minuter
Svamp Ansa 2 minuter
(1)
Auberginer Ansa, skär i skivor 4 minuter
(2)
Paprikor (3) Skölj, skär i skivor, ta ur kärnorna
Ska inte förvällas
Ärtor, tomater (3)
Sprita och frys in genast. Fördela i ett
lager i förpackningen
Persilja, basilika 8 månader
Skölj
Spenat
12 månader
2 minuter
Grönsaksblandning för
soppa (selleri, morötter,
mangold, purjolök, etc.)
Skölj, skär i mindre bitar och fördela i
portionsförpackningar. Tillsätt ingen
potatis till grönsaksblandningen, den blir
svart
Ska inte förvällas
(1) Tillsätt lite vinäger eller citron till kokvattnet
(2) Strö lite salt över auberginerna och låt dem ligga en stund innan de förvälls.
(3) Under upptiningen blir dessa grönsaker mosiga, beroende på deras höga vattenhalt. Infrysning rekommenderas därför endast
om produkterna ska förtäras kokta
Aprikoser 8 månader Skölj, ta ur kärnan, slå över 40% sockerlösning
Ananas
10 månader
Skala, skär i skivor, slå över 50% sockerlösning
Apelsiner Skala, skär i skivor, slå över 30% sockerlösning
Körsbär Skölj, ta ur kärnorna, strö över socker eller slå över 30% sockerlösning
Jordgubbar
12 månader
Skölj bären, ta bort blomfästena och strö socker över bären
Melon Skala, skär i skivor, ta ur kärnorna, slå över 30% sockerlösning
Persikor 8 månader Skala, ta ur kärnorna, skär i skivor, slå över 50% sockerlösning
Grapefrukt 12 månader Skala, skär i skivor, slå över 30% sockerlösning
Juice av citrusfrukt 10 månader Pressa, ta ur kärnorna, sockra efter behag
Plommon
12 månader
Skölj, ta ur kärnorna, strö över socker eller slå över 50% sockerlösning
Vindruvor
Ta av druvorna från klasen, skölj, strö över socker eller slå över 30%
sockerlösning
Blåbär, björnbär, vinbär,
krusbär, hallon
10 månader Ansa, ta bort små bär, strö över socker
55