FoodSaver FFS012X Bruksanvisning

Kategori
Dammsugare
Typ
Bruksanvisning
English 4
Français/French 10
Deutsch/German 16
Español/Spanish 22
Português/Portuguese 28
Italiano/Italian 34
Nederlands/Dutch 40
Svenska/Swedish 46
Suomi/Finnish 52
Dansk/Danish 58
Norsk/Norwegian 64
www.foodsavereurope.com
46
Viktiga Säkerhetsanvisningar
Denna apparat kan användas av barn från
8 års ålder och av personer med nedsatt
fysisk, sensorisk eller mental kapacitet eller
brist på erfarenhet och kunskap om de har
fått handledning eller anvisningar om hur
apparaten används på ett säkert sätt och
förstår riskerna som är involverade. Barn får
inte leka med denna apparat. Rengöring och
användarunderhåll ska inte utföras av barn
utan handledning.
Om nätsladden skadas måste den bytas ut
av tillverkaren, dennes serviceombud eller
en person med liknande kvalifikationer för att
undvika risker.
Använd alltid apparaten på ett stabilt, säkert, torrt och jämnt
underlag.
Använd aldrig denna apparat till någonting annat än det
som den är avsedd för. Denna apparat är endast avsedd för
hushållsanvändning. Apparaten får inte användas utomhus.
Doppa aldrig någon del av apparaten eller nätsladden och
kontakten i vatten eller någon annan vätska.
Använd inte apparaten om den har blivit tappad eller om det
finns synliga tecken på skador.
Se till att apparaten är avstängd och att sladden är utdragen ur
eluttaget efter användning och före rengöring.
Dra ut elsladden ur vägguttaget för att koppla från apparaten.
Dra inte i själva elsladden.
Använd inte en skarvsladd med apparaten.
Använd endast tillsatser eller tillbehör som har rekommenderats
av tillverkaren.
När du återuppvärmer mat i FoodSaver™-påsar måste du lägga
dem i vatten med sjudtemperatur under 75°C (170°F).
MAT SOM ÄR FÖRPACKAD I PÅSAR KAN TINAS UPP MEN
INTE ÅTERUPPVÄRMAS I MIKROVÅGSUGN.När du tinar upp
mat i FoodSaver™-påsar i mikrovågsugn måste du se till att inte
överstiga en maxeffekt på 180 watt, en maxtid på 2 minuter eller
en maxtemperatur på 70°C (158°F).
FÖRSIKTIGHET: FÖRSEGLAREN ÄR INTE AVSEDD FÖR
KOMMERSIELL ANVÄNDNING.
Endast för Användning i Hemmet
SPARA DESSA ANVISNINGAR
FoodSaver
-systemet
För vakuumförpackning?
Exponering till luften får livsmedel att förlora näring och smak samt
orsakar frysskador och gör det möjligt för många bakterier, mögel och
jäst att växa. FoodSaver™ vakuumförpackningssystem avlägsnar
luften och innesluter smak och kvalitet. FoodSaver™ påsar och
behållare gör att du kan utöka dina alternativ ger fördelarna med en
vetenskapligt dokumenterad livsmedelsförvaringsmetod som håller
livsmedel färska upp till fem gånger längre.
FoodSaver™ system spar tid och pengar
Spendera mindre pengar. Med FoodSaver™ system, kan du
bulkhandla eller köpa på rea och vakuumförpacka dina livsmedel
i önskade portionsstorlekar utan att kasta bort några livsmedel.
Spara mer tid. Laga till veckans måltider och spar dem i
FoodSaver™ påsar.
Marinera på några minuter. Vakuumförpackning öppnar porerna
i livsmedel så du kan få en fantastisk marinerad smak på bara 20
minuter istället på över natten.
Gör det lätt att ha gäster. Gör din signaturrätt och helgmaten i
förväg så du kan tillbringa mer tid med dina gäster.
Njut av säsongsmat eller specialrätter. Förvara ömtåliga varor
eller varor som du använder sällan längre.
Kontrollera portioner vid bantning. Vakuumförpacka portioner
av rätt storlek och skriv antal kalorier och/eller gram fett på
påsen.
Skydda artiklar som inte är livsmedel. Förvara camping- och
båtutrustning torrt och organiserad för utflykter. Hindrar silver från
att missfärgas genom att minimera exponering till luften.
FoodSaver
-tillbehör
Få ut så mycket som möjligt av din FoodSaver™ apparat med
FoodSaver™ påsar, burkar, och tillbehör som är lätta att använda.
FoodSaver™ påsar och rullar
Utformningen av FoodSaver™ påsar och rullar uppvisar speciella
kanaler för en effektiv och fullständig borttagning av luft. Konstruktion
med många lager på varandra gör dem till en särskilt effektiv barriär
mot syre och fukt, och förhindrar därmed frysbränna. FoodSaver™
påsar och rullar kommer i många olika storlekar.
FoodSaver™ vakuumförpackningsbehållare
FoodSaver™ behållarna är enkla att använda och perfekta för
förpackning av ömtåliga artiklar som muffins och andra bakverk,
vätskor och torra varor.
FoodSaver™ Bottle Stopper
Använd FoodSaver™ flaskförslutare Bottle Stoppers för att
vakuumförsegla vin, icke-kolsyrade vätskor och oljor. Detta kommer
att förlänga livslängden på vätskan och bevara smaken. Undvik att
använda flaskförslutaren på plastflaskor.
FoodSaver™-snabbmarinerare
Snabbmarineraren gör maten smakrik på bara några minuter istället
för timmar med hjälp av vakuumkraft som gör att marinaden tränger
djupt in i livsmedlet..
www.foodsavereurope.com
47
Beställning
Om du vill beställa FoodSaver™-påsar, -rullar och -tillbehör går du till
www.foodsavereurope.com och väljer din region.
Delar
Se bild 1
A
Övre packning
B
Rullförvaring
C
Rullskärare
D
Rullskärarstång
E
Spärrhake
F
Löstagbar droppbricka
G
Undre packning
H
Förseglingsremsa
I
Kontrollpanel
J
Tillbehörsport
K
Tillbehörsslang
L
Strömlampa
M
Förloppslampor
N
Förloppslampa för försegling
O
Endast förseglingsknapp
P
Vakuum- och förseglingsknapp
Q
Knapp för livsmedel med vätska (endast ...004X)
R
Varningslampa för överhettning
Skapa en påse från en FoodSaver
-rulle
Du kan skapa dina egna påsar i valfri storlek från en FoodSaver™-
rulle. Se bild 2.
1. Anslut din vakuumförseglare till ett eluttag. Tryck in båda
spärrhakarna (
E
) och öppna locket. Om du inte redan har
gjort det, placera FoodSaver™-rullen i förvaringsområdet (
B
),
lyft upp rullskärarstången (
D
) och mata in rullens ände under
stången. Dra ut rullens ände tills cirka 10 mm av rullen överlappar
förseglingsremsan (
H
).
2. Stäng locket helt tills spärrhakarna (
E
) hoppar ut. När locket
är ordentligt stängt visas ett grönt band runt spärrhaken och den
gröna strömlampan (
L
) tänds. Tryck på knappen för endast
försegling (
O
). När den röda förloppsknappen för försegling
(
N
) släcks, trycker du in båda spärrhakarna och tar bort rullen.
Rullens ände är nu förseglad.
3. Dra ut rullen till den längd som krävs för produkten som ska
förpackas. Lägg till ytterligare 75 mm för förseglingen och skjut
sedan rullskäraren (
C
) över för att skära av rullen.
Använda din vakuumförseglare
Se bild 3:
1. Placera maten som du vill förpacka i påsen. Du kan använda
en färdig FoodSaver™-påse eller skapa din egen från en
FoodSaver™-rulle.
2. Placera påsens öppna ände i droppbrickans (
F
) fack.
3. Stäng och lås locket. När locket är ordentligt stängt visas ett grönt
band runt spärrhaken och den gröna strömlampan (
L
) tänds.
4. Tryck på vakuum- och förseglingsknappen (
P
).
5. Din vakuumförpackare avlägsnar luften från påsen och förseglar
den. När förloppslamporna (
M
) har stannat och den röda
förloppslampan för försegling (
N
) har slocknat är förseglingen
klar.
Förpacka livsmedel med mycket vätska (endast ...004X)
Om du förpackar livsmedel som är fuktiga eller innehåller mycket
vätska ska du trycka på knappen för livsmedel med vätska (
Q
)
INNAN du trycker på vakuum- och förseglingsknappen.
Försegla en påse utan att avlägsna luft
För att försegla en påse utan att avlägsna luften från den trycker du på
knappen för endast försegling (
O
). Du kan försegla den typ av påsar
som används för förpackning av snacks som potatischips, nachos osv.
Försegla känsliga varor
Vissa livsmedel som bakverk, bröd, kex osv. kan krossas vid
förseglingen. För att förhindra detta använder du knappen för endast
försegling (
O
) enligt följande
1. Följ steg 1, 2, 3 och 4 i avsnittet Använda din vakuumförseglare.
2. Tryck på knappen för endast försegling (
O
) innan varorna
krossas. Då upphör omedelbart utsugningen av luft och påsen
förseglas.
Använda FoodSaver™-tillbehör
1. Anslut en ände av tillbehörsslangen (
K
) till tillbehörsporten
(
J
). Anslut slangens andra ände till porten på tillbehöret.
Följ eventuella särskilda instruktioner som medföljer
FoodSaver™-tillbehöret.
2. Följ steg 3 och 4 i avsnittet Använda din vakuumförseglare.
www.foodsavereurope.com
48
Förvaringsguide, tips och trick
Vacuum Packaging and Food Safety
Vakuumförpackning och livsmedelssäkerhet
Vakuumförpackning förlänger hållbarheten på livsmedel genom
att avlägsna den mesta luften från den förseglade behållaren, och
därmed reducera oxidation, vilket påverkar näringsvärde, smak
och helhetskvalitet. Att avlägsna luften kan också förhindra växt av
mikroorganismer, vilket kan orsaka problem under vissa förhållanden.
Förvara livsmedel på ett säkert sätt; det är viktigt att du gör det vid
låga temperaturer. Växten av mikroorganismer minskar avsevärt
vid en temperatur på 4°C eller lägre. Frysning vid -17°C tar inte kål
på mikroorganismer, men hindrar dem från att växa. För långvarig
förvaring, frys alltid dagligvaror som har vakuumförpackats och
förvara dem i kylskåp när de har tinats.
Det är viktigt att vara medveten om att vakuumförpackning INTE är en
ersättning för en konservering och att den inte kan vända nedbrytning
av livsmedel. Den kan bara sakta ner förändringar i kvaliteten. Det
är svårt att förutsäga hur länge livsmedel kan behålla bästa smak,
utseende eller textur eftersom det beror på livsmedlets ålder och
tillstånd den dagen det vakuumförpackades.
Livsmedel Förvaringstid Förvaringsplats Anmärkningar
Nötkött, griskött, lamm, fågel 2–3 år Frys
Förfrys mat som innehåller mycket vätska före vakuumförpackningen. Alternativt kan du lägga en hopvikt
pappershandduk mellan maten och påsens ände för att suga upp överflödig vätska. Kom ihåg att lämna 75 mm tomt efter
pappershandduken för förseglingen. Obs! Nötkött kan mörkna under vakuumförpackningen på grund av avsaknaden av
syre. Det här är inte ett tecken på förruttnelse.
Malet kött 1 år Frys
Fisk 2 år Frys
Hårda ostar (cheddar, parmesan, edam, gouda osv.) 4–8 månader Kylskåp
Vakuumförpacka ost efter varje användning för att behålla färskheten. Gör påsarna extra långa för att lämna plats för
25 mm för varje ny försegling. Vakuumförpacka ALDRIG mjuka ostar.
Sparris, broccoli, blomkål, morötter, kål, brysselkål, brytbönor, ärter, majs osv. 2–3 år
Förvara alltid i
frysen.
Blanchera grönsakerna tills de är kokta men fortfarande krispiga före förpackningen. Frys före förpackningen. Separera
grönsakerna under frysningen för att undvika att de klumpar ihop sig när de förpackas. Vakuumförpacka ALDRIG färska
svampar.
Sallad, spenat osv. 2 veckor Kylskåp Skölj och torka. Förpacka med en FoodSaver
-behållare för bästa resultat.
Aprikoser, plommon, persikor, nektariner osv. 1–3 år Frys
Förfrys mjuka frukter och bär före förpackningen. Separera frukterna under frysningen för att undvika att de klumpar ihop
sig när de förpackas.
Mjuka bär (hallon, björnbär, jordgubbar osv.) 1 vecka Kylskåp
Hårda bär (blåbär, tranbär osv.) 2 veckor Kylskåp
Bröd, bagels, bakverk 1–3 år Frys
Vi rekommenderar en FoodSaver
-behållare för att undvika krossning. Alternativt kan du förfrysa produkterna tills de är
hårda.
Nötter och frön 2 år Skafferi
Kaffebönor 1 år Skafferi
Placera ett kaffefilter eller en pappershandduk överst i påsen eller behållaren före vakuumförpackningen för att förhindra
att mat dras in i vakuumpumpen. Du kan även placera maten i dess ursprungliga påse inuti en FoodSaver
-påse.
Malet kaffe 5–6 månader Skafferi
Varor i pulverform (socker, mjöl osv.) 1–2 år Skafferi
Såser, soppor, grytor osv. 1–2 år Frys Förfrys i en lämplig behållare tills de är hårda. Ta bort frusen vätska och vakuumförpacka i en FoodSaver
-påse.
Torkade varor (bönor, pasta, ris, gryn osv.) 1–2 år Skafferi
Potatischips, kex, skorpor osv. 3–6 veckor Skafferi Förpacka kex och liknande som kan krossas med en FoodSaver
-behållare för bästa resultat.
www.foodsavereurope.com
49
VIKTIGT: Vakuumförpackning är INTE en ersättning för förvaring
i kylskåp eller frysning. Alla ömtåliga livsmedel som kräver
förvaring i kylskåp måste ändå förvaras i kylskåp eller frysas efter
vakuumförpackning. För att undvika eventuell sjukdom, återanvänd
inte påsar efter lagring av rått kött, rå fisk eller fet mat. Återanvänd
inte påsar som har varit i mikrovågsugnen eller har sjudits.
Upptining och återuppvärmning av vakuumförpackade
livsmedel
MAT SOM ÄR FÖRPACKAD I PÅSAR KAN TINAS UPP MEN INTE
ÅTERUPPVÄRMAS I MIKROVÅGSUGN.
Upptining - tina alltid upp maten antingen i ett kylskåp eller i
en mikrovågsugn - tina inte upp färskvaror i rumstemperatur. Se
till att du klipper hål i ett hörn på påsen innan du lägger in den i
mikrovågsugnen. Det är rekommendabelt att lägga påsen på en
mikrosäker tallrik för att undvika att vätska läcker ut ur påsen. Se till
att inte överstiga en maxeffekt på 180 watt, en maxtid på 2 minuter
eller en maxtemperatur på 70°C (158°F).
Återuppvärmning - för att återuppvärma mat i en mikrovågsugn tar
du ut maten ur påsen och lägger den på en mikrosäker tallrik.
Du kan också återuppvärma maten i FoodSaver™-påsar genom att
lägga dem i vatten med sjudtemperatur under 75°C (170°F).
Livsmedel Förvaringstid Förvaringsplats Anmärkningar
Nötkött, griskött, lamm, fågel 2–3 år Frys
Förfrys mat som innehåller mycket vätska före vakuumförpackningen. Alternativt kan du lägga en hopvikt
pappershandduk mellan maten och påsens ände för att suga upp överflödig vätska. Kom ihåg att lämna 75 mm tomt efter
pappershandduken för förseglingen. Obs! Nötkött kan mörkna under vakuumförpackningen på grund av avsaknaden av
syre. Det här är inte ett tecken på förruttnelse.
Malet kött 1 år Frys
Fisk 2 år Frys
Hårda ostar (cheddar, parmesan, edam, gouda osv.) 4–8 månader Kylskåp
Vakuumförpacka ost efter varje användning för att behålla färskheten. Gör påsarna extra långa för att lämna plats för
25 mm för varje ny försegling. Vakuumförpacka ALDRIG mjuka ostar.
Sparris, broccoli, blomkål, morötter, kål, brysselkål, brytbönor, ärter, majs osv. 2–3 år
Förvara alltid i
frysen.
Blanchera grönsakerna tills de är kokta men fortfarande krispiga före förpackningen. Frys före förpackningen. Separera
grönsakerna under frysningen för att undvika att de klumpar ihop sig när de förpackas. Vakuumförpacka ALDRIG färska
svampar.
Sallad, spenat osv. 2 veckor Kylskåp Skölj och torka. Förpacka med en FoodSaver
-behållare för bästa resultat.
Aprikoser, plommon, persikor, nektariner osv. 1–3 år Frys
Förfrys mjuka frukter och bär före förpackningen. Separera frukterna under frysningen för att undvika att de klumpar ihop
sig när de förpackas.
Mjuka bär (hallon, björnbär, jordgubbar osv.) 1 vecka Kylskåp
Hårda bär (blåbär, tranbär osv.) 2 veckor Kylskåp
Bröd, bagels, bakverk 1–3 år Frys
Vi rekommenderar en FoodSaver
-behållare för att undvika krossning. Alternativt kan du förfrysa produkterna tills de är
hårda.
Nötter och frön 2 år Skafferi
Kaffebönor 1 år Skafferi
Placera ett kaffefilter eller en pappershandduk överst i påsen eller behållaren före vakuumförpackningen för att förhindra
att mat dras in i vakuumpumpen. Du kan även placera maten i dess ursprungliga påse inuti en FoodSaver
-påse.
Malet kaffe 5–6 månader Skafferi
Varor i pulverform (socker, mjöl osv.) 1–2 år Skafferi
Såser, soppor, grytor osv. 1–2 år Frys Förfrys i en lämplig behållare tills de är hårda. Ta bort frusen vätska och vakuumförpacka i en FoodSaver
-påse.
Torkade varor (bönor, pasta, ris, gryn osv.) 1–2 år Skafferi
Potatischips, kex, skorpor osv. 3–6 veckor Skafferi Förpacka kex och liknande som kan krossas med en FoodSaver
-behållare för bästa resultat.
www.foodsavereurope.com
50
Skötsel och rengöring
Doppa aldrig enheten eller elsladden och kontakten i vatten eller
någon annan vätska. Dra alltid ur enheten ur vägguttaget innan
du rengör den.
Torka av apparatens stomme med en mjuk, torr trasa.
Ta bort och töm droppbrickan (
F
) efter varje användning. Diska den
i varmt vatten och diskmedel eller i den övre korgen i diskmaskinen.
Torka noga innan du sätter den på plats igen.
Kontrollera att den övre packningen (
A
), undre packningen (
G
) och
området runt droppbrickan inte innehåller några matrester. Torka av
packningarna med en trasa, varmt vatten och diskmedel vid behov.
Packningarna kan tas bort för rengöring. Rengör dem med varmt
vatten och diskmedel. Torka noga och sätt dem försiktigt på plats
igen.
Förvaring
Stäng locket tills du hör ett första klick och spärrhakarna fäster med
inte hoppar ut och visar det gröna bandet. Det här är tillräckligt för
att säkra locket men undviker att pressa ihop packningarna (som kan
göra att enheten slutar fungera korrekt).
Vira kablarna runt klamparna under enheten. Enheten kan förvaras
upprätt enligt bilden.
Garanti
Spara kvittot eftersom det krävs vid eventuellt ersättningskrav enligt
denna garanti.
Den här produkten är garanterad i 2 år efter köpet så som beskrivs i
detta dokument.
Under denna garantiperiod, vid den osannolika händelse att
apparaten inte längre fungerar på grund av ett konstruktions- eller
tillverkningsfel, tag tillbaka apparaten till inköpsstället tillsammans
med ditt kvitto och en kopia av denna garanti.
Rättigheter och fördelar enligt denna garanti gäller utöver dina lagliga
rättigheter, vilka inte påverkas av denna garanti. Endast Jarden
Consumer Solutions (Europe) Limited (“JCS (Europe)”) har rätten att
ändra dessa villkor.
JCS (Europe) åtar sig att inom garantiperioden reparera eller byta ut
apparaten, eventuella delar av apparaten som inte fungerar ordentligt,
kostnadsfritt förutsatt att:
Du omedelbart meddelar inköpsstället eller JCS (Europe) om
problemet; och
att apparaten inte har ändrats på något sätt eller utsatts för
skada, används felaktigt, missbrukats, reparerats eller ändrats
av någon person annan än en person som auktoriserats av JCS
(Europe).
Fel som uppstår på grund av felaktig användning, skada, missbruk,
användning med felaktig spänning, force majure, händelser som ligger
utanför JCS (Europe) kontroll, reparation eller ändring utförda av en
person annan än en person som auktoriserats av JCS (Europe) eller
underlåtenhet att följa bruksanvisningen täcks inte av denna garanti.
Dessutom täcks inte normalt slitage inklusive, men inte begränsat till
mindre missfärgning eller repor av denna garanti.
Rättigheten enligt denna garanti gäller endast för den ursprungliga
köparen och gäller inte kommersiell eller kollektiv användning.
Elektriska avfallsprodukter får inte kasseras tillsammans med
hushållsavfall. Lämna till återvinning där sådan anläggning finns.
Skicka e-post till oss på [email protected] för ytterligare
information om återvinning och WEEE.
Jarden Consumer Solutions (Europe) Limited
5400 Lakeside
Cheadle Royal Business Park
Cheadle
SK8 3GQ
Storbritannien
www.foodsavereurope.com
51
Problem Lösning
Varningslampan för överhettning
R
tänds.
Enheten har överhettats. Vänta tills varningslampan för överhettning har slocknat innan du använder
enheten.
Pumpen är i gång i mer än 2 minuter
utan att någon luft avlägsnas.
Kontrollera att påsens öppna ände är infogad i droppbrickan.
Kontrollera att båda packningarna är rätt installerade.
Kontrollera att minst en av påsens ändar är förseglad.
Öppna enheten och kontrollera att det inte finns några främmande föremål, smuts eller skräp på den
övre eller undre packningen.
Kontrollera att det finns tillräckligt med plats (75 mm) överst i påsen så att den passar in i
droppbrickan med locket stängt och låst.
Kontrollera att tillbehörsslangen inte är fäst.
Kontrollera att locket är helt stängt (det gröna bandet visas kring spärrhaken och den gröna
strömlampan är tänd).
Påsen förseglas inte ordentligt. Påsen innehåller för mycket vätska. Frys påsens innehåll före vakuumförpackningen.
För att förhindra veck i förseglingen sträcker du försiktigt ut påsen medan du för in påsen i
droppbrickan, och fortsätter att hålla påsen tills vakuumpumpen startar.
Skapa ytterligare en försegling ovanför den första förseglingen på påsen för att säkerställa en
ordentlig försegling när du förpackar livsmedel med mycket vätska.
Inget händer när spärren låses och
vakuum- och förseglingsknappen
eller endast förseglingsknappen
trycks in.
Kontrollera att locket är helt stängt (det gröna bandet visas kring spärrhaken och den gröna
strömlampan är tänd).
Felsökning
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

FoodSaver FFS012X Bruksanvisning

Kategori
Dammsugare
Typ
Bruksanvisning