5.1 Allmän information om hur
man använder mikron
• Låt maträtter stå några minuter i
ugnen efter att den har stängts av.
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering,
metallbehållare, etc. innan du tillagar
maten.
Matlagning
• Om möjligt, täck över maten med ett
material som är lämpligt för
användning i mikrovågsugn. Tillaga
mat utan lock endast om du vill ha en
knaprig skorpa
• Välj inte för hög effekt och låt inte
maten tillagas eller värmas under för
lång tid. Maten kan torka eller
brännas vid på vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka
ägg eller sniglar med skalet på – de
kan sprängas. För stekta ägg, stick
först hål på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal"
såsom potatis, tomater, korvar eller
liknande typer av mat flera gånger
med en gaffel före tillagning så att
maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel
behöver längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver
röras om med jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur
såsom morötter, ärtor eller blomkål
bör tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva
tillagningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av
liknande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte formar gjorda av porslin,
keramik eller lergods med oglaserad
botten eller som har små hål t.ex. på
handtagen. Fukt kan komma in i
dessa hål vilket gör att formen kan
spricka när den värms upp.
• Glasbrickan är nödvändig för att
mikrougnen ska fungera. Lägg mat
eller vätska på den.
• Bakplåten är nödvändig för att
mikrougnen ska fungera. Lägg mat
eller vätska på den.
Upptining av kött, fågel, fisk
• Lägg den frysta maten utan
förpackning på en liten tallrik med en
behållare under så att vätskan rinner
ner i behållaren.
• Vänd efter halva upptiningstiden. Om
möjligt, skär bort och avlägsna delar
som har tinats upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg
• Tina inte upp maten helt och hållet i
ugnen, utan lämna den framme en
stund för att tinas upp i
rumstemperatur. Det ger ett jämnare
resultat. Avlägsna all metall- och
aluminiumpaketering före upptining.
Upptining av frukt, grönsaker
• Om frukt och grönsaker ska vara råa
ska de inte tinas helt och hållet i
mikrougnen. Låt dem istället tina i
rumstemperatur.
• Du kan använda högre effekt i
mikrovågsugnen för att tillaga frukt
och grönsaker utan att först behöva
tina dem.
Färdiglagade maträtter
• Du kan värma färdiglagade rätter i
ugnen bara om förpackningen är
lämplig för användning i
mikrovågsugn.
• Du måste följa tillverkarens
instruktioner på förpackningen (t.ex.
avlägsna metallocket och sticka hål
på ett plastöverdrag).
Lämpliga kokkärl och material
Kokkärl/material Mikrovågsugn Grilla
Avfrost‐
ning
Upp‐
värm‐
ning
Matlag‐
ning
Ugnsfast glas och porslin utan metall‐
delar, t.ex. Pyrex, värmebeständigt
glas
www.electrolux.com92