Du kan ställa in tiden i 24-timmars
klocksystem.
1. Tryck på
två gånger.
2. Vrid inställningsvredet för att ställa in timmarna.
3. Tryck på för
att bekräfta.
4. Vrid inställningsvredet för att ställa in minuterna.
5. Tryck på för
att bekräfta.
Daglig användning
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Allmän information om hur man använder mikron
• Låt maträtter stå några minuter i ugnen efter att den
har stängts av.
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering, metallbehållare,
etc. innan du tillagar maten.
Tillagning
• Om möjligt, täck över maten med ett material som är
lämpligt för användning i mikrovågsugn. Tillaga mat
utan lock endast om du vill ha en knaprig skorpa
• Tillaga inte rätter för länge genom att ställa in för
stark effekt och för lång tid. Maten kan torka eller
brännas vid på vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka sniglar eller ägg
med skalet på – de kan sprängas. För stekta ägg,
stick först hål på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal" såsom potatis,
tomater, korvar eller liknande typer av mat flera
gånger med en gaffel före tillagning så att maten
inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel behöver längre
tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver röras om med
jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur såsom morötter,
ärtor eller blomkål bör tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva tillagningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av liknande
storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin, keramik eller
lergods med oglaserad botten eller som har små hål
t.ex. på handtagen. Fukt som kommer in i hålen kan
göra att kokkärlet spricker när det värms upp.
• Glasbrickan är nödvändig för att mikrougnen ska
fungera. Lägg mat eller vätska på den.
Upptining av kött, fågel, fisk
• Lägg den frysta maten utan förpackning på en liten
tallrik med en behållare under så att vätskan rinner
ner i behållaren.
• Vänd på maten efter halva upptiningstiden. Om
möjligt, skär bort och avlägsna delar som har tinats
upp.
Upptining av smör, portioner av bakelser, kvarg
• Tina inte upp maten helt och hållet i ugnen, utan
lämna den framme en stund för att tinas upp i
rumstemperatur. Det ger ett jämnare resultat.
Avlägsna all metall- och aluminiumpaketering före
upptining.
Upptining av frukt, grönsaker
• Om frukt och grönsaker ska vara råa ska de inte
tinas helt och hållet i mikrougnen. Låt dem istället
tina i rumstemperatur.
• Du kan använda högre effekt i mikrovågsugnen för
att tillaga frukt och grönsaker utan att först behöva
tina dem.
Färdiglagade maträtter
• Du kan värma färdiglagade rätter i ugnen bara om
förpackningen är lämplig för användning i
mikrovågsugn.
• Du måste följa tillverkarens instruktioner på
förpackningen (t.ex. avlägsna metallocket och sticka
hål på ett plastöverdrag).
Lämpliga kokkärl och material
Kokkärl/material Mikrovågsugn Grilla
Avfrostning Uppvärm-
ning
Tillagning
Ugnsfast glas och porslin utan metalldelar, t.ex. Py-
rex, värmebeständigt glas
52