6.2 Allmän information om hur
man använder mikron
Allmänt:
• Låt maträtter stå några minuter i ugnen
efter att den har stängts av.
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering, me-
tallbehållare, etc. innan du tillagar ma-
ten.
Tillagning:
• Om möjligt, täck över maten med ett
material som är lämpligt för användning
i mikrovågsugn. Tillaga mat utan lock
endast om du vill ha en knaprig skorpa
• Tillaga inte rätter för länge genom att
ställa in för stark effekt och för lång tid.
Maten kan torka eller brännas vid på
vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka
sniglar eller ägg med skalet på – de kan
sprängas. För stekta ägg, stick först hål
på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal" så-
som potatis, tomater eller korvar flera
gånger med en gaffel före tillagning, så
att maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel behöver
längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver röras
om med jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur så-
som morötter, ärtor eller blomkål bör
tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva tillag-
ningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av lik-
nande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods som har små hål
(t.ex. på handtagen, eller oglaserad
botten). Fukt som kommer in i hålen
kan göra att kokkärlet spricker när det
värms upp.
• Tillagningstallriken i glas är platsen där
man värmer mat och vätska. Den är
nödvändig för att mikrougnen ska fun-
gera.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Lägg den frysta maten utan förpackning
på en liten tallrik med en behållare un-
der så att vätskan rinner ner i behålla-
ren.
• Vänd på maten efter halva upptiningsti-
den. Om möjligt, skär bort och avlägsna
delar som har tinats upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg:
• Tina inte upp maten helt och hållet i ug-
nen, utan lämna den framme en stund
för att tinas upp i rumstemperatur. Det
ger ett jämnare resultat. Avlägsna all
metall- och aluminiumpaketering eller -
delar helt och hållet före upptining.
Upptining av frukt, grönsaker:
• Tina inte upp frukt och grönsaker helt
och hållet i ugnen om de ska prepare-
ras mer när de fortfarande är råa. Låt
dem istället tina i rumstemperatur.
• Du kan använda högre effekt för att
tillaga frukt och grönsaker utan att först
behöva tina dem.
Färdiglagade maträtter:
• Du kan värma färdiglagade rätter i ug-
nen bara om förpackningen är lämplig
för användning i mikrovågsugn.
• Du måste följa tillverkarens instruktioner
på förpackningen (t.ex. avlägsna metal-
locket och sticka hål på ett plastöver-
drag).
Lämpliga kokkärl och material
Kokkärl/material Mikrovågsugn
Upptining Upp-
värm-
ning
Tillag-
ning
Ugnsfast glas och porslin utan metalldelar
(t.ex. Pyrex, värmebeständigt glas)
X X X
Ej ugnsfast glas och porslin
1)
X -- --
SVENSKA 51