6. DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
6.1 Aktivera och inaktivera
produkten
1.
Vrid effektinställningsvredet för att
ställa in önskad funktion.
2.
Vrid tidsinställningsvredet för att ställa
in önskad tid.
3.
Tryck på för att bekräfta och akti-
vera produkten.
4.
För att stänga av produkten kan du:
– vänta tills produkten stängs av au-
tomatiskt när tiden tar slut.
– öppna luckan. Hushållsapparaten
stannar automatiskt. Stäng luckan
för att fortsätta tillagningen. Använd
detta alternativ för att inspektera
maten.
–
tryck på
.
FÖRSIKTIGHET
Låt inte ugnen vara på om den är
tom.
6.2 Allmän information om hur
man använder mikron
Allmänt:
• Låt maträtter stå några minuter i ugnen
efter att den har stängts av.
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering, me-
tallbehållare, etc. innan du tillagar ma-
ten.
Tillagning:
• Om möjligt, täck över maten med ett
material som är lämpligt för användning
i mikrovågsugn. Tillaga mat utan lock
endast om du vill ha en knaprig skorpa
• Tillaga inte rätter för länge genom att
ställa in för stark effekt och för lång tid.
Maten kan torka eller brännas vid på
vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka
sniglar eller ägg med skalet på – de kan
sprängas. För stekta ägg, stick först hål
på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal" så-
som potatis, tomater eller korvar flera
gånger med en gaffel före tillagning, så
att maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel behöver
längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver röras
om med jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur så-
som morötter, ärtor eller blomkål bör
tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva tillag-
ningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av lik-
nande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods som har små hål
(t.ex. på handtagen, eller oglaserad
botten). Fukt som kommer in i hålen
kan göra att kokkärlet spricker när det
värms upp.
• Tillagningstallriken i glas är platsen där
man värmer mat och vätska. Den är
nödvändig för att mikrougnen ska fun-
gera.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Lägg den frysta maten utan förpackning
på en liten tallrik med en behållare un-
der så att vätskan rinner ner i behålla-
ren.
• Vänd på maten efter halva upptiningsti-
den. Om möjligt, skär bort och avlägsna
delar som har tinats upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg:
• Tina inte upp maten helt och hållet i ug-
nen, utan lämna den framme en stund
för att tinas upp i rumstemperatur. Det
ger ett jämnare resultat. Avlägsna all
metall- och aluminiumpaketering eller -
delar helt och hållet före upptining.
Upptining av frukt, grönsaker:
• Tina inte upp frukt och grönsaker helt
och hållet i ugnen om de ska prepare-
ras mer när de fortfarande är råa. Låt
dem istället tina i rumstemperatur.
• Du kan använda högre effekt för att
tillaga frukt och grönsaker utan att först
behöva tina dem.
SVENSKA 75