No Brand PS-AP Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

42
Innehåll
Användning och rengöring ...........................................................................44
Recept .........................................................................................................45
Pizzadegar (för 3 eller 4 pizzor) ....................................................................45
Deg med jäst (originalet i Italien) .............................................................45
Deg med kvark och olja ...........................................................................45
Pizzatopping
(Kvantiteter som anges är för ca 3-4 pizzor) ................................................46
Pizza Napolitana ......................................................................................46
Pizza Margherita ......................................................................................47
Pizza Bianca ............................................................................................ 47
Pizza Rustica ........................................................................................... 47
Focaccia .................................................................................................. 48
Flatbröd med sesamfrön .........................................................................48
Flammkuchen från Alsace ....................................................................... 49
Lantbröd .................................................................................................. 50
Tortillas med vetemjöl ..............................................................................51
Med reservation för ändringar
SV
43
Grädda på pizzasten
Nu kan du göra pizzor som de gör på pizzeriorna. Hemligheten är
pizzastenen. Den hettas först upp i ugnen så att den kan avge värme
under gräddningen. Den porösa ytan absorberar fukten, vilket ger en
särskilt knaprig pizza.
För bästa resultat ska du följa stegen nedan:
1. Förbered pizzadegen (dvs. som våra recept föreslår, men redan
färdiggjord pizzadeg eller en pulverbas som blandas ut kan
användas).
2. Placera pizzastenen i ugnen på näst sista och sista positionen
nedifrån.
3. Hetta upp ugnen och vänta tills den uppnått rätt temperatur.
Beroende på vilka funktioner din ugn har ska du ställa in ugnen enligt
följande:
Ugnsfunktioner Förvärm Gräddning
Pizzainställningar 230-250°C ca 30 min. 230-250°C ca 10 min.
Grädda i varmluft 230-250°C ca 30 min. 230-250°C ca 10 min.
Med fläkt/cirkulation 250°C ca 30 min. 250°C ca 10 min.
Över/Undervärme 275 °C ca 30 min. 275°C ca 12 min.
4. Förbered ingredienserna för toppingen.
5. När degen har jäst ska du kavla ut den med en kavel till önskad form
(inte större än träbrädan) och göra en kant.
6. Mjöla träbrädan eller täck den med bakplåtspappar (låt inte
bakplåtspappret följa med in i ugnen med pizzan).
7. Lägg ut den kavlade degen på brädan.
8. Lägg på ingredienserna för toppingen på pizzan.
44
Låt inte den färdiga pizzan ligga för länge på träbrädan, eftersom
degen blir fuktig och fastnar på brädan!
9. För nu över pizzan på den förvärmda pizzastenen:
— använd brädan som stöd
— och dra bort brädan
10. Stäng ugnsluckan och grädda i ca 8-15 minuter.
När pizzan är klar ska du fram träbrädan igen för att lägga den färdiga
pizzan på från stenen.
Om du vill grädda flera pizzor efter varandra måste du värma upp
ugnen på nytt varje gång tills lampan slocknar (ca 5-10 minuter).
Tips:
•Om du gillar mycket topping på din pizza, välj en lägre temperatur
och lite längre tid (dvs. 200°C och cirka 15 minuter).
•För pizzor som inte har mycket topping kan temperaturen vara högre
och tiden kortare (dvs. 250°C och ca 8 minuter).
Användning och rengöring
•Innan du använder pizzastenen och träbrädan för första gången ska
de sköljas under rinnande vatten och därefter självtorka.
•Använd inget fett på pizzastenens yta.
•Missfärgning och ojämnheter i strukturen påverkar inte funktionen på
något sätt. Detta är typiskt för porösa stenar.
•Rester från degen eller från toppingen kan tas bort med en stekspade
eller en kniv.
•Om du vill rengöra den mer kan du hetta upp pizzastenen i ugnen
och skrubba den med stålull och därefter skölja den med vatten.
•Träbrädan får endast rengöras med varmt vatten och en diskborste.
Vid behov kan man ta lite diskmedel och skölja mycket noggrant med
vatten.
Observera
Pizzastenen och träbrädan får inte diskas i diskmaskinen!
Pizzastenen får endast användas i ugnen när den är torr!
45
Recept
Pizzadegar
(för 3 eller 4 pizzor)
Deg med jäst (originalet i Italien)
450 g mjöl
20 g jäst
1 tsk socker
200 ml (knappt ¼ l) ljummet vatten
1 tsk salt
3 matskedar olivolja
Lös jästen i lite vatten.
Lägg mjölet i en skål. Tillsätt socker, salt, olja, vatten och den upplösta
jästen i en liten grop i mitten av mjölet. Knåda degen noggrant (ca 10 min).
Den måste vara mjuk och elastisk (vid behov kan lite mer vätska tillsättas).
Knåda tills du får en mjuk degboll (den får inte vara klibbig!).
Låt degen jäsa tills den är dubbelt så stor. Knåda degen igen och låt
den jäsa i ca 15 minuter till.
Deg med kvark och olja
150 g lättkvarg
50 ml (3 rågade msk) solrosolja
1 nypa socker
3 msk mjölk
1 tsk salt
1 ägg
300 g vetemjöl
1 paket bakpulver
Blanda kvark, olja, mjölk, socker, salt och ägg.
Blanda mjöl och bakpulver, häll i hälften av det och knåda in resten.
Låt degen vila i ca 15 minuter.
46
Pizzatopping
(Kvantiteter som anges är för ca 3-4 pizzor)
Pizza Napolitana
10-15 ansjovisfiléer
500 g färska tomater eller 1 burk skalade tomater (utan vätska 480 g)
1 lök
1 vitlöksklyfta
20 svarta oliver
6 msk olivolja
12 färska basilikablad
300 g mozzarella
Salt, peppar
Låt vätskan på ansjovisfiléerna rinna av. Ta bort skinnet på tomaterna
och finhacka, eller låt vätskan på burktomaterna rinna av i en sil och
därefter finhacka dem.
Skala löken och skär i ringar. Finhacka den skalade vitlöken och
oliverna. Hetta upp 2 msk olivolja och stek lökringarna och vitlöken
tills de är genomskinliga. Tillsätt tomaterna och stek i 5 minuter. Skär
basilikan i strimlor.
Täck den utkavlade pizzadegen, som redan är på träbrädan, med
tomaterna, ostskivorna, ansjovisfiléerna och oliverna. Salta och peppra,
lägg på basilikan och några droppar olivolja. Grädda den på den
förvärmda pizzastenen.
Ugns-
funktioner
Nivåposition
nerifrån
Temperatur
ºC
Tid
Timmar: Min.
Förvärm Över/
Undervärme
1 eller 2 250 tills lampan för
temperaturen släcks
Gräddning Över/
Undervärme
1 eller 2 250 0:10-0:15
Gräddning Grädda
i varmluft
1 eller 2 200-220 0:08-0:12
Andra förslag på topping:
47
Pizza Margherita
Skalade tomater, mozzarella, basilika, olivolja, peppar, salt
Pizza Bianca
Mozzarella, riven getost, basilika, olivolja, salt
Pizza Rustica
Skalade tomater, champinjoner, kronärtskockshjärtan, räkor, svarta
oliver, gröna fyllda oliver, skivad salami, olivolja, mozzarella
48
Vad kan man laga mer på en pizzasten:
En specialitet som ofta äts i Italien är
Focaccia
Forma jästbröd (se pizzadeg) till platta bröd, strö över vitlöksolja och
krydda med salt och oregano.
Grädda i ugn i ca 10-15 minuter på den förvärmda pizzastenen.
Flatbröd med sesamfrön
100 g sesamfrö
500 g grovt vetemjöl
1 tsk mald koriander
1 paket torrjäst
1,5 tsk salt
350 ml varmt vatten
1 äggula
1 msk mjölk
Rosta sesamfröna i en stekpanna. Spara lite för dekoration och blanda
resten med det grova vetemjölet, koriander, torrjäst och salt. Tillsätt
vatten och knåda allt tillsammans och låt degen jäsa tills den är dubbelt
så stor. Knåda degen igen och dela in i 10 portioner. Kavla ut till platta
bröd och låt jäsa igen i ca 30 minuter. Vispa äggulan med mjölken,
pensla de platta bröden med blandningen och strö över sesamfröna
som du sparade.
Grädda de platta bröden på den förvärmda pizzastenen.
Ugns-
funktioner
Nivåposition
nerifrån
Temperatur
ºC
Tid
Timmar: Min.
Förvärm Över/
Undervärme
1 eller 2 240 tills lampan för
temperaturen släcks
Gräddning Över/
Undervärme
1 eller 2 220 0:10-0:15
49
Flammkuchen från Alsace
En halv deg för lantbröd (se nedan) eller pizzadeg 200 ml crème fraiche
(1 kkp)
Salt, peppar, muskotnöt
1 lök
75 g bacon
Kavla ut bröddegen till önskad storlek, forma en smal kant och
placera den på den mjölade träbrädan. Krydda crème fraichen med
salt, peppar och muskot och sprid ut det över degen. Skala och skär
löken i tärningar, skär baconen i tärningar och sprid ut det över crème
fraichen. Grädda det på pizzastenen som har förvärmts till 300°C (eller
högsta inställning).
Flammkuchen ska vara fläckvis brunt.
Ugns-
funktioner
Nivåposition
nerifrån
Temperatur
ºC
Tid
Timmar: Min.
Förvärm Över/
Undervärme
1 eller 2 275-300 tills lampan för
temperaturen släcks
Gräddning Över/
Undervärme
1 eller 2 275-300 0:08-0:15
Gräddning Grädda
i varmluft
1 eller 2 275 0:05-0:08
50
Lantbröd
1 kub med jäst
3 msk ljummet vatten
700 g rågmjöl
300 g vetemjöl
1 paket surdeg (150 g)
1 msk salt
½ msk mald kummin ¾ l ljummet vatten
Blanda jästen med ljummet vatten. Knåda degen med resten av
ingredienserna till du har en mjuk klibbig deg. Om degen är för hård
kan du tillsätta lite vatten. Låt degen jäsa på en varm plats till den är
dubbelt så stor.
Knåda den igen, forma den på arbetsbordet och lägg den på den
mjölade träbrädan. Låt den jäsa till dubbel storlek igen, använd en kniv
för att skära skåror i toppen, pensla med vatten och för över på den
förvärmda pizzastenen.
Ugns-
funktioner
Nivåposition
nerifrån
Temperatur
ºC
Tid
Timmar: Min.
Förvärm Över/
Undervärme
1 eller 2 240 tills lampan för
temperaturen släcks
Gräddning Över/
Undervärme
1 eller 2 240 0:15
Gräddning Över/
Undervärme
1 eller 2 200 0:45
51
Tortillas med vetemjöl
300 g mjöl
2 tsk salt
150 ml ljummet vatten
Mjöla för att kunna kavla
Knåda mjölet med salt och vatten till en deg. Låt den stå på en varm
plats insvept i plastfolie i en halvtimme.
Dela degen i 12 lika stora delar, forma till bollar och kavla ut till platta
bröd på en väl mjölad yta.
Grädda på den förvärmda pizzastenen.
Ugns-
funktioner
Nivåposition
nerifrån
Temperatur
ºC
Tid
Timmar: Min.
Förvärm Över/
Undervärme
1 eller 2 240 tills lampan för
temperaturen släcks
Gräddning Över/
Undervärme
1 eller 2 200-220 0:05-0:10
Grädda tills de är knapriga. Tortillas är särskilt goda till chili con carne.
Om du vill fylla dina tortillas ska du kavla dem väldigt tunna och inte
låta dem vara i ugnen för länge. Direkt efter gräddningen ska de
placeras mellan fuktiga handdukar så att de blir mjuka och kan rullas.
Njut!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

No Brand PS-AP Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för