HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6205W Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

QSG6205 / QSG7205
Bruksanvisning Spis
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
Innehåll
Säkerhetsföreskrifter 2
Installation 3
Barnsäkerhet 3
Säkerhet under användning 3
Så här undviker du skador på spisen 3
Skötsel och rengöring 4
Uppackning 4
Beskrivning av produkten 5
Översikt 5
Beskrivning av kontrollpanelen 5
Häll - översikt 6
Ugnens utrustning, övre ugn 6
Ugnens utrustning, undre ugn 6
Tillbehör 7
Före första användning 8
Bränn av ugnen 8
Luckspärr 8
Kylfläkt 8
Användning av keramikhällen 8
Ändring av zonstorlek 9
Val av kastrull/stekpanna 9
Användning av ugnarna 9
Praktisk användning 10
Principen för varmluft 10
Ugnens funktioner 10
Tips, tabeller och råd 11
Skötsel och rengöring 14
Rengöringsprodukter 14
Utvändig rengöring 15
Vred och handtag 15
Rengöring av hällen 15
Daglig rengöring 15
Ta bort envisa fläckar 15
Ta bort inbränd mat 16
Rengöring av ugnen 16
Katalysemalj 17
Den släta emaljen 17
Ugnsluckans glas 17
Tillbehör 18
Non-stick behandlade tillbehör 19
Ugnsstegar 19
Ugnsbelysning 20
Vad ska jag göra om... 21
Tekniska data 21
Installation 22
Justera sockelns höjd 22
Horisontell justering 23
Tippskydd 23
Elektrisk anslutning 24
Miljöinformation 24
Med reservation för ändringar
Säkerhetsföreskrifter
Viktiga säkerhetsinstruktioner!
2
Innehåll
Läs igenom noga och spara som referens!
Elektrisk säkerhet
Denna spis får bara anslutas av en behörig elektriker.
Vid funktionsstörningar eller skador på spisen: Tag ur säkringarna eller stäng av spisen.
Reparationer av spisen får bara göras av en kvalificerad servicetekniker. Vid felaktiga
reparationer finns stor risk för personskador. Vid behov av reparation, vänd dig till Elec-
trolux Service eller till din återförsäljare.
Installation
Ingrepp i spisen måste utföras av behörig fackman Reparationer utförda av oerfarna
personer kan orsaka personskada eller allvarlig felfunktion. För spisar med stickkontakt: Se
till att stickkontakten är helt inskjuten i vägguttaget.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis inte kommer i kontakt med kan vara
vassa. Använd handskar när du flyttar spisen. Tippskyddet måste monteras så att spisen
inte kan tippa om den utsätts för onormal belastning.
Viktigt! Placera inte spisen på en extra pallning eller annat som gör spisen högre. Risken
för att spisen tippar ökar då!
Barnsäkerhet
Barn skall övervakas så att de inte leker med spisen.
Lämna inte barn utan tillsyn i närheten av spisen när den används.
Denna spis har ett barnlås.
Åtkomliga delar kan bli heta under användning. Håll barn på säkert avstånd.
Säkerhet under användning
Den här produkten är avsedd för kokning och stekning av mat och för bakning i hemmet.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till vägguttag i närheten. Se till att
spisens kabel inte kommer i kläm när du installerar eller flyttar spisen
Varning: Risk för brännskador! Spisen blir het när den används. Berör inte hällen eller
ugnens insida vid användning.
Den här produkten inte avsedd att användas av personer (inklusive barn) med nedsatt
fysisk, sensorisk eller mental förmåga, eller om de har bristande erfarenhet och kunskap,
om de inte övervakas och instrueras av en person som ansvarar för deras säkerhet.
Bryt strömmen till spisen och kontakta service för reparation.
Så här undviker du skador på spisen
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan vid överkokning och/eller rengöring
tränga ner till spänningsförande delar.
Lägg inte metallföremål som lock, knivar och skedar på hällen. De blir heta om en vär-
mezon sätts på av misstag.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett, paraffin eller annat lättantändligt utan
tillsyn. Om brand uppstår, stäng av spisen och fläkten. Kväv elden med lock, använd
aldrig vatten.
Den glaskeramiska hällen måste användas med stor försiktighet. T.ex. flambering med
alkohol, kan medföra att fettrester i köksfläkten antänds och orsakar allvarliga bränder.
Likaså kan eldslågor och brinnande fettstänk förorsaka personskador.
Säkerhetsföreskrifter
3
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med en botten som buktar utåt snurrar lätt på glaske-
ramikhällen.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan antändas när ugnen slås på.
Varning! Alkohol och liknande som kan bilda explosiva gaser eller andra ämnen som kan
förorsaka brand eller explosion får inte användas i ugnen.
Placera inte kemikalier och rengöringsmedel i förvaringslådan.
Bryt strömmen till spisen och kontakta service för reparation.
Om emaljen.
Förändringar i ugnsemaljens färg som resultat av användning påverkar inte spisens lämp-
lighet för normal och korrekt användning.dana förändringar utgör därför inget garan-
tifel.
Skötsel och rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugnar rena. Fett och spill osar vid uppvärmning och kan vid
upphettning medföra risk för brand.
Du måste genast (medan hällen fortfarande är varm) med rakbladsskrapan ta bort socker
och överkok med högt sockerinnehåll, t.ex. marmelad, samt smält plast och folie för att
inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet är mycket vasst.
Uppackning
Kontrollera att spisen är i perfekt skick och inte skadad på något sätt. Du måste omedelbart
informera din återförsäljare om någon skada har uppstått under transporten. Vid direkt-
leverans måste transportskador anmälas till Electrolux Service inom 7 dagar.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta de lokala myndigheterna för mer information om
ortens system för återvinning.
Glöm ej att ta bort emballaget inuti ugnen innan den används.
4
Säkerhetsföreskrifter
Beskrivning av produkten
Översikt
1 Keramikhäll
2 Kontrollpanel
3 Övre ugn
4 Undre ugn
Beskrivning av kontrollpanelen
1 Vred för ugnen
2 Vred för hällen
1
2
3
4
2
1
Beskrivning av produkten
5
Häll - översikt
1 Ø 140 mm
2 Ø 250 mm
3 Ø 120 mm
4 Ø 180 mm
5 Ø 140 mm
6 Ø 210 mm
Ugnens utrustning, övre ugn
1 Takelement
2 Grillelement
3 Ugnsbelysning
4 Undervärme
5 Ugnsstegar, löstagbara
6 Nivåer
Ugnens utrustning, undre ugn
1 Takelement
2 Grillelement
3 Ugnsbelysning
4 Fettfilter
5 Ugnsbelysning
6 Ringelement
7 Undervärme
8 Ugnsstegar, löstagbara
9 Nivåer
12 34
5
6
1 2
3
4
5
6
1
2
3
4
5
1
2
3
5
6
7
9
4
8
6
Beskrivning av produkten
Tillbehör
Rengör tillbehören innan du använder dem första gången. Rengör plåtar, långpanna och
övriga delar med varmt vatten och diskmedel. Skölj och torka torrt.
Långpanna (med teflonbehandlad yta)
För bakning och stekning eller som en bricka för
att samla upp fett.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Proffsplåt
För matbröd och bullar.
Ugnsgaller
För kokkärl, kakformar, stekar och mat som ska
grillas.
Beskrivning av produkten
7
Före första användning
Bränn av ugnen
VARNING
Håll barn under uppsikt! Spisen blir mycket het.
Obs: Använd inga skarpa eller slipande rengöringsmedel! Ytan kan skadas.
Glöm inte att ta bort allt emballage inuti ugnen.
Innan ugnen används första gången måste du bränna av den. Se till att ventilationen är
god genom att sätta igång köksfläkten eller öppna ett fönster. Gör sedan följande:
1. Öppna ugnsluckan och plocka ur alla tillbehör.
2.
Stäng ugnsluckan. Starta ugnen på över/undervärme
. Vrid temperaturvredet till 200
o
C.
3. Låt ugnen stå med denna inställning i cirka en timme.
4.
Skifta till grillfunktionen. Vrid funktionsvredet till Grill
.
5. Låt ugnen stå med denna inställning i cirka 30 minuter.
6. Vrid funktionsvredet till 0 och stäng av temperaturvredet.
7. Låt därefter ugnsluckan stå öppen i cirka två timmar och vädra ut köket.
8. Rengör ugnen, luckan och ugnsstegarna med varmt vatten och diskmedel. Torka ur
ugnen.
När en ugn används första gången kan den fortfarande lukta något. Detta påverkar inte
maten på något sätt och är inte hälsovådligt.
Luckspärr
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan. Spärren är aktiverad vid leverans,
men den kan inaktiveras vid behov.
Öppna luckan
För spärren åt höger när du skall öppna luckan.
Inaktivera låset
Kontrollera att ugnen inte är varm! För spärren åt höger, tryck ned och fortsätt föra den
ytterligare ett litet stycke åt höger och tryck sedan in knappens vänstra kant.
Aktivera låset
För spärren åt höger och nedåt.
Kylfläkt
Spisen är försedd med en kylfläkt. Den är till för att hålla spisen sval. Kylfläkten startar
automatiskt när ugnen används. När alla vred är nollställda stannar kylfläkten automatiskt.
Användning av keramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. De bakre kokzonerna är dubbla zoner. När du sätter
på en zon lyser den i olika långa perioder beroende på vilken nivå du har valt med reglaget.
Även på den högsta inställningen slocknar zonen ibland för att undvika överhettning. Vär-
8
Före första användning
mevarnaren har fyra lampor, en för varje zon. En lampa tänds om zonen är varmare än cirka
55 °C, även när zonen har stängts av.
Glaset i keramikhällen tål värme, kyla och temperaturchocker, men det är känsligt för slag.
En kryddkvarn som faller ned på den kan spräcka glaskeramikhällen. Stå aldrig på glaske-
ramikhällen.
Ändring av zonstorlek
Vreden för värmezonerna har markeringar från 0 till 12 där 12 ger den högsta värmen. Om
du vill använda de främre zonerna eller den mindre bakre zonen:
1. Vrid vredet för den kokzon du vill använda medurs till önskad inställning.
2. Återställ vredet moturs till 0 efter användning.
Så här använder du den bakre högra stora kokzonen:
1.
Vrid vredet medurs förbi symbolen efter
siffran 12,
2. Vrid sedan tillbaka vredet till önskat läge mellan 12 och 1. Återställ vredet moturs till
0 efter användning.
Du måste pröva dig fram för att hitta rätt inställning och kokzon som passar dig och dina
kokkärl, beroende på den mat du lagar.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina kokkärl än en spis med vanliga
värmeplattor. Observera följande:
Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl med konvex botten (buktar utåt) snurrar lätt på
glaskeramikhällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga, men kan lämna silverliknande fläckar på
hällen.
Kastruller och pannor i glas, eller om de är emaljerade med grova mönster, sliter mer om
de dras fram och tillbaka över hällen än vad kokkärl av andra material gör.
För att spara tid och energi måste botten på en kastrull eller stekpanna
täcka kokzonen helt. Med en för liten botten bränner överkok lätt fast på hällen.
skall vara slät eller finmönstrad.
måste vara helt slät. En botten som buktar för mycket utåt eller inåt ger förlängda upp-
värmningstider.
När du skall köpa en ny kastrull är det lämpligt att välja en rostfri modell med sandwich-
botten, dvs. en botten med lager av olika metaller. Vissa kastruller är konkava i kallt tillstånd,
men planar ut sig när de värms upp.
Användning av ugnarna
Det är normalt att ånga och kondens bildas på ugnsluckan. Det beror på kondens från maten
som tillagas och påverkar inte ugnens säkerhet eller funktion.
Den övre ugnen har löstagbara ugnsstegar med tre falsar och den undre har fem falsar.
Användning av ugnarna
9
Praktisk användning
VARNING
Lägg aldrig aluminiumfolie, en långpanna eller en plåt direkt på ugnens botten. Om un-
dervärmen blockeras kan emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir het under användning så håll barn under uppsikt.
Principen för varmluft
Ett ringelement runt fläkten värmer upp luften som sedan sprids genom luftkanaler i ugnens
bakre vägg med hjälp av fläkten. Den varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter sugs
in genom fläktgallret. Värmen överförs snabbt och effektivt, vilket i regel innebär att du
kan använda en lägre ugnstemperatur än vid Över/Undervärme. Sänk temperaturen med
15-20% om receptet säger att du skall använda en temperatur mellan 160 och 225 °C. Ju
högre temperatur, desto större sänkning. Vid temperaturer över 225°C är det bättre att
använda Över/Undervärme.
Ugnens utrustning, undre
ugn
Användning Värmeelement / fläkt
Varmluft För stekning och bakning på olika
nivåer samtidigt. Ställ in ugn-
stemperaturen 20-40 °C lägre än
vid över/undervärme.
Ringelement och fläkt
Över/undervärme För bakning och stekning på en
ugnsnivå.
Över- och undervärme
10
Användning av ugnarna
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula kontrollampan på kontrollpanelen lyser under
uppvärmning och slocknar när temperaturen uppnås (den tänds och släcks i takt med att
termostaten aktiveras och stängs av).
Ugnsfunktioner, övre ugn Användning Värmeelement / fläkt
Över-/Undervärme För bakning och stekning på en
ugnsnivå.
Övre och undre värmeelement
Brunstekning För gratinering och bryning Grillelement och undre
värmeelement
Max Grill För grillning av platta livsmedel
som läggs mitt på gallret och för
rostning av bröd.
Grillelement och takelement
Belysning Med denna funktion kan du lysa
upp ugnsutrymmet, till exempel
vid rengöring.
Ugnens utrustning, undre
ugn
Användning Värmeelement / fläkt
Paj/pizzafunktion För ugnsbakning på en nivå av
rätter som kräver en mer intensiv
bryning och en knaprig botten.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40
°C lägre än vid över/undervärme.
Undre element, ringelement och
fläkt
Turbo Max Grill
(gratinering)
För stekning av större stycken av
kött eller fågel på en nivå. Funk-
tionen är också lämplig för gra-
tinering och bryning.
Grillelement, takelement och
fläkt
Max Grill För grillning av tunna livsmedel
som läggs i mitten på gallret och
för rostning av bröd.
Grillelement och takelement
Torkning För torkning av grönsaker, t.ex.
svampar.
Undre element och fläkt
Upptining Vid upptining av kött och fisk
samt glaserade eller fyllda bak-
verk bör temperaturen vara
nollställd. Galler och plåtar kan
placeras på flera nivåer om du
har mycket att tina.
Belysning och fläkt.
Belysning Med denna funktion kan du lysa
upp ugnsutrymmet, till exempel
vid rengöring.
Tips, tabeller och råd
Bak/stektiderna är endast riktvärden.
Baktabell
Typ av bak-
verk
Temperatur
o
C
Över/Undervär-
me
Nivå
(undre
ugnen)
Nivå
(övre
ugnen)
Minuter
Temperatur
o
C
Varmluft
Nivå
Mjuka ka-
kor
Fruktkakor 150-170 1 1 70-80 140-150 1
Sockerkaka 160-180 1 Undre
ugnen
45-60 150-160 1
Muffins 220-225 3 2 10-20 160-170 1+4
Kakor
Rulltårta 225-250 3 2 6-10 200 3
Tips, tabeller och råd
11
Typ av bak-
verk
Temperatur
o
C
Över/Undervär-
me
Nivå
(undre
ugnen)
Nivå
(övre
ugnen)
Minuter
Temperatur
o
C
Varmluft
Nivå
Bakverk med
smör, mjöl,
socker (ägg)
170-180 3 2 20-30 150-160 1+4
Småkakor
Mördegska-
kor
170-180 3 2 10-15 150-160 1+4
Pepparkakor 190-200 3 2 8-12 170-190 1+4
Smördegska-
kor
180-200 3 2 20-30 160-180 1+4
Matbröd
Formbröd 190-210 1 1 30-40 170-190 2
Limpa 175-225 2 1 35-45 180-190 1+4
Tekaka 220-225 3 1 12-18 180-190 1+4
Franskbröd
Bullar 225-250 2 1 7-10 180-190 1+4
Längder/
kransar
180-200 2 1 20-30 170-180 3
Ugnsrätter
Potatisgra-
täng
200 1 1 45-50 180-190 1
Ugnspann-
kaka
200-225 2 2 20-35 180-190 3
Pan-pizza 210-220 1 1 16-20 180-200 1+4
Placera alltid ett ugnsgaller på ugnens botten om någonting behöver placeras där.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Mat/vetebrödsdegar och sock-
erkakor blir platta.
För låg temperatur i ugnen gör
att degen kan jäsa upp och se-
dan sjunka ihop och bli platt.
Kontrollera den inställda tem-
peraturen mot rekommenda-
tioner i tabeller eller recept.
Mat/vetebrödsdegar har inte
jäst rätt. För lång jäsning efter
utkavling kan ge ett platt re-
sultat. Mat/vetebrödsdegar
skall jäsa dragfritt vid rum-
stemperatur. Vid ett lätt tryck
på degen ska fördjupningen gå
tillbaka.
Kontrollera jästiden mot recep-
tets rekommendation.
12
Tips, tabeller och råd
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
För lite jäst eller bakpulver. Kontrollera i receptet att du ta-
git rätt mängd.
För varm fett-/vätskeblandning
förstör jästens verkan.
Rätt temperatur på vätskan är
37° för färsk jäst. För torrjäst, se
rekommendationerna på pake-
tet.
Mat-/vetebrödsdegar och
sockerkakor blir torra.
För lite vätska, för mycket mjöl
eller fel mjölsort kan ge torrt
bröd.
Kontrollera i receptet att du an-
vänt rätt mjölsort och rätt
mängd mjöl/vätska.
För låg temperatur i ugnen gör
att bakverket måste stå inne för
länge för att bli färdigt och blir
därmed torrt.
Kontrollera att du har ställt in
rätt temperatur.
Bakverk/maträtter blir för mör-
ka.
Vid för hög temperatur i ugnen
blir bakverk/maträtter för mör-
ka innan de är färdiga.
Kontrollera att du har ställt in
rätt temperatur.
För hög placering i ugnen vid
Över-/Undervärme ger för
mycket övervärme, och mot-
satt effekt vid för låg placering.
Kontrollera i tabell eller recept
att du valt rätt nivå.
Bakverk/maträtter blir ljusa. Aluminiumfolie, plåt eller lång-
panna på ugnens botten block-
erar undervärmen.
Se till att du inte har något på
botten i ugnen.
Ljusa bakformar ger ljusare ka-
kor än mörka formar.
Byt till mörkare bakformar.
Stektabell
Typ av kött Temperatur
o
C
Över/Undervär-
me
Nivå
(undre
ugnen)
Nivå
(övre
ugnen)
Minu-
ter
Tempe-
ratur
o
C
Varm-
luft
o
C
Nivå
Nötkött
Rostbiff
- blodig 125 2 1 55-75 120 50-55 2
- medium 125 2 1 75-85 120 55-60 2
- grå 125 2 1 100-1
30
120 70-75 2
Fläskkött
Skinkstek 170 2 1 90-10
5
160 80 2
Fläskkarré 170 2 1 105 160 85 2
Tips, tabeller och råd
13
Typ av kött Temperatur
o
C
Över/Undervär-
me
Nivå
(undre
ugnen)
Nivå
(övre
ugnen)
Minu-
ter
Tempe-
ratur
o
C
Varm-
luft
o
C
Nivå
Kotlett, rev-
bensspjäll
175 2 1 90 165 - 1+4
Köttfärslimpa 170 2 2 60-70 160 75-80 2
Kalv/Lamm
Kalvstek/lamm
- medium 170 2 1 90 160 70 2
- grå 170 1 1 105 160 75 2
Fågel
Kyckling, ung-
höna
190 2 1 50-60 180 85 2
Kyckling/kal-
konfilé
220 3 2 35-50 200 75 2
Kalkon, ung-
höna
170 1 1 45-55 160 90 2
Anka 160 2 1 40-55 150 2
Gås 160 1-2 1 40-55 150 2
Fisk
Kokning av fisk 100-110 2 2 50-70
Forell. 200-250
g
200 3 2 20-25 190 3
Gös. ca. 1 kg 220 3 2 25-30 200 3
Hel fisk 200 2 1 30-35 190 65 3
Hel lax. ca. 1 kg 210 2 1 20-25 200 58 3
Skötsel och rengöring
VARNING
Före rengöring, låt alltid kylfläkten kyla av spisen innan den stängs av.
Rengöringsprodukter
Innan du använder någon rengöringsprodukt till din spis, kontrollera att den är lämplig för
användning och rekommenderas av tillverkaren
Rengöringsmedel som innehåller blekmedel bör inte användas eftersom dessa kan medföra
att spisens ytfinish mattas. Skarpa slipmedel och skurmedel bör också undvikas. Antibak-
14
Skötsel och rengöring
teriella universalprodukter bör inte användas för att rengöra glaskeramikhällen eller de
omgivande listerna.
Utvändig rengöring
Använd inga rengöringsmedel med slipeffekt, t.ex. slipande krämprodukter, stålull och
skurmedel på målade eller tryckta ytor eftersom de kan skadas. Torka regelbundet av ma-
növerpanelen, ugnsluckan och spisens sidor med en mjuk trasa och hett vatten med hand-
diskmedel. Avsluta med en mjuk trasa för att undvika ränder.
Krämbaserade rengöringsmedel för rostfritt stål har slipeffekt och bör undvikas eftersom
de kan göra ytan matt. De rostfria ytorna rengörs enklast med hjälp av en mjuk trasa och
medföljande rengöringsmedel (medföljer endast produkter i rostfritt stål). Spill på ytor av
rostfritt stål måste omedelbart torkas av. Du kan även prova med fönsterputsmedel. Om
ytan är mycket smutsig kan du använda sprit, t.ex. T-sprit.
VARNING
Observera att tippskyddet inte fungerar när du drar ut spisen för att rengöra bakom den.
VARNING
Rengöring av ugnen med ång- eller högtryckstvätt är av säkerhetsskäl inte tillåtet.
Vred och handtag
Sätt aldrig en het långpanna, bakplåt eller kastrull nära vreden, de kan skadas av hettan.
Vi rekommenderar att du bara använder varmt tvålvatten för att rengöra kontrollvreden.
Alla andra rengöringsmedel kan göra ytfinishen matt.
VARNING
Försök inte ta bort något av kontrollvreden från spisen eftersom detta kan orsaka skada
och utgör en säkerhetsrisk.
Rengöring av hällen
Se till att glaskeramiken är kall före rengöring. Det är viktigt att rengöra glaskeramikhällen
varje dag så att matrester inte bränner fast. Var noga med att undvika hällens lister vid
rengöring av glaskeramiken eftersom de kan skadas av rengöringsmedlet.
Daglig rengöring
Använd rengöringsprodukter som är speciellt avsedda för glaskeramikhällar. Om matrester
inte får bränna fast på hällen blir den mycket enklare att rengöra.
1. Applicera en liten mängd rengöringsmedel på hällen och torka av med en mjuk trasa,
en ren pappershandduk eller liknande. Se till att hällen inte skadas.
2. Torka av rester av rengöringsmedlet med en annan fuktig pappershandduk och torka
torrt med en mjuk trasa.
Ta bort envisa fläckar
1. Krämbaserade rengöringsmedel kan användas för att ta bort envisa fläckar eller miss-
färgning.
2. Använd en plastdyna avsedd för Non-stick behandlade kastruller med krämrengö-
ringsmedel för att ta bort envisa fläckar.
Skötsel och rengöring
15
Ta bort inbränd mat
Vi rekommenderar bestämt att du använder en speciell skrapa för keramikhällar (med ett
rakblad) för att ta bort spill på hällen, särskilt sockerlösningar, som kan orsaka permanenta
skador om de inte avlägsnas.
1. Se till att glaskeramiken är kall före rengöring.
2.
Använd en skrapa för glaskeramik med en vinkel på 30
o
mot ytan för att ta bort så
mycket matrester som möjligt.
Använd ett lämpligt rengöringsmedel för glaskeramik enligt ovan för att slutföra ren-
göringen.
VARNING
Förvara rakbladsskrapan utom räckhåll för barn. Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Undvika märken på hällen
Kontrollera att botten på kokkärl och kokzonerna är rena och torra innan matlagning
påbörjas.
Se till att kokkärlet är tillräckligt stort för att undvika att maten kokar över
Torka om möjligt upp spill och stänk omedelbart, men var försiktig så att du inte bränner
dig på het ånga.
Använd inte disktrasor eller svampar för att rengöra hällen. Dessa kan lämna kvar ett
lager av smutsigt rengöringsmedel på hällens yta, vilket kan bränna fast och orsaka
missfärgning nästa gång hällen används.
Undvik att använda:
Hushållsrengöringsmedel och blekmedel.
Impregnerade plast- eller nylondynor som ej beskrivs som lämpliga för Non-stick be-
handlade kokkärl.
Rengöringssvampar med slipeffekt, kökssvampar och stålull.
Kemiska ugnsrengöringsmedel, t.ex. sprayprodukter och ugnssvampar.
Rostlösare, rengöringsmedel för bad och tvättställ.
Samtliga ovanstående produkter kan skada hällen.
Det är farligt att blanda olika rengöringsprodukter. Kemikalierna i dem kan reagera med
varandra och medföra farliga resultat.
Sockerlösningar måste avlägsnas från hällen innan sockerlagen stelnar, annars skadas
hällens yta.
Placera inte plastföremål, folie eller maträtter på den heta ytan eftersom detta skadar
hällen.
Rengöring av ugnen
VARNING
Vid rengöring får inte någon ugnsfunktion vara vald och ugnen måste vara kall.
Ugnsstegarna bör tas ut för att underlätta rengöring.
16
Skötsel och rengöring
Katalysemalj
Katalysemaljen på ugnsväggar och tak är porös och har en viss självrengörande effekt.
Ugnens botten består däremot av en något hårdare emalj så att du kan skrapa bort spill
med t.ex. en stekspade.
VARNING
Ugnen blir het när den används. Håll barn under uppsikt.
Smuts på emaljen bränns delvis bort när ugnen används. Om emaljen blir fläckig bränner
du ur ugnen på högsta temperatur med Över/Undervärme i 30-60 minuter. Envisa fläckar
av t.ex. fett får du bort så här:
1. "Blöt upp" emaljen med diskmedel och varmt vatten. Använd en nylonborste på fläck-
arna. Låt stå en timma.
2.
Sätt sedan på
Över/Undervärme med högsta temperatur.
3. Stäng av ugnen efter tre timmar.
VARNING
Använd inte ugnsspray eller rengöringsmedel med slipeffekt. Använd aldrig ugnsrengö-
ringsmedel eller vassa föremål på katalysemaljen. Katalysemaljen kan skadas.
Den släta emaljen
Gör så här om ugnens botten är mycket smutsig:
1. Spill som sitter fast kan du lossa med en stekspade eller liknande.
2. Stryk med en svamp ut såpa på ugnsbotten.
3.
Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C Över/Undervärme
i ca. 10 minuter.
4. När ugnen har kallnat, tvätta den med rent vatten och, vid behov, gnid försiktigt med
en rengöringssvamp. Torka torrt.
Ugnsluckans glas
VARNING
Använd inte ugnsluckan som fotstöd.
Luckan består av två delar med värmereflekterande glas för att reducera yttemperaturen.
De inre glasen kan tas bort för rengöring.
Rengöring mellan glasskivorna
VARNING
Var försiktig så att du inte skadar luckglaset. Sprickor som bildas på kanterna kan orsaka
att glaset går sönder när det har värmts upp några gånger.
Var försiktig när du stänger luckan efter det att glasskivan/-skivorna är borttagna eftersom
luckan då är betydligt lättare.
Att ta bort den övre glasskivan i ugnsluckan
Skötsel och rengöring
17
1. Ta tag i den övre glasskivans nedre kant
och skjut mot fjädertrycket i riktning mot
ugnsluckans handtag tills den är fri nedtill
(1).
2. Lyft upp skivan en aning nertill och dra ut
den (2).
Demontering av luckans mellersta glas
1. Fatta den mellersta skivan i dess nedre
ände och tryck upp mot luckhandtaget
tills den är fri i underkant (1).
2. Lyft upp glasskivan en aning nedtill och
dra ut den (2).
3. Rengör glasen.
Montering av den mellersta glasskivan i
luckan
1. För in den mellersta glasskivan diagonalt
uppifrån i glashållaren på handtagetssi-
dan (1).
2. Sänk ned den mellersta glasskivan och
skjut den i riktning mot luckans underkant
tills den inte kommer längre mot den ned-
re hållaren (2).
Montering av luckans övre glas
1. För in den övre glasskivan diagonalt upp-
ifrån i glashållaren på handtagssidan (1).
2. Sänk ner glasskivan. Lägg skivan mot fjä-
derkraften på handtagssidan framför fas-
thållningsprofilen på luckans underkant
och skjut den under fasthållningsprofilen
(2). Glasskivan måste sitta fast!
Tillbehör
Rengöring av tillbehör
1
2
1
2
1
2
1
2
18
Skötsel och rengöring
Rengör plåtar, långpanna och övriga delar med varmt vatten och diskmedel. Skölj och torka
torrt.
Non-stick behandlade tillbehör
Dessa tillbehör har en smutsavvisande beläggning och håller länge om de sköts på rätt sätt
Ljusa fläckar i beläggningen betyder inte att ytan är skadad.
VARNING
Lägg inte Non-stick behandlade tillbehör på en het glaskeramikhäll eftersom de kan skadas.
Tillbehören tål en temperatur på upp till 250 °C. Värm dem aldrig utan mat eller bakverk.
Rengör tillbehören noga i varmt vatten och diskmedel innan du använder dem första
gången.
Använd verktyg av plast eller trä i stället för metall, som kan skada beläggningen.
Tänk på att kokkärl med skrovlig botten kan skada tillbehören.
Rengör tillbehören med en mjuk svamp eller diskborste i varmt vatten och lite diskmedel.
Använd inte diskmaskin.
Använd aldrig stålull eller vassa föremål för rengöring.
Ugnsstegar
Du kan ta bort ugnsstegarna på båda sidorna för att förenkla rengöringen av sidoväggarna.
Demontering av ugnsstegarna
Dra först bort stegen från ugnens vägg (1) och
frigör den sedan baktill (2).
Montering av ugnsstegarna
Obs! Styrtapparnas avrundade ändar skall peka
framåt!
2
1
Skötsel och rengöring
19
data: 25 watt för den övre ugnen, 25
För att sätta tillbaka stegen på plats, lås den baktill
(1) och för sedan in framkanten och tryck på plats
(2).
Ugnsbelysning
VARNING
Risk för elektriska stötar! Innan du byter glödlampa:
Stäng av ugnen.
Koppla loss spisen från elnätet.
För spisar med nätkabel, lossa stickkontakten från eluttaget.
För övriga spisar, slå ifrån strömmen med huvudströmbrytaren.
Lägg en trasa på ugnsbotten som skydd för glödlampan och lampglaset.
Byte av ugnslampan / rengöring av lampglaset
1. Ta bort lampglaset genom att vrida det
moturs och rengör det.
2. Vid behov:
Byt ut ugnsbelysningen mot värmetå-
liga ugnslampor med följande märk-
watt för den undre ugnen, 230 volt,
300 °C.
3. Sätt tillbaka lampglaset på plats.
Byte av lampa på ugnssidan/rengöring av täckglaset
1. Ta bort vänster ugnsstegar.
1
2
20
Skötsel och rengöring
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6205W Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för