Användning
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När
du sätter på en zon lyser den i olika långa
perioder beroende på vilken nivå du har valt
med reglaget. Även på den högsta inställ-
ningen slocknar zonen ibland för att undvika
överhettning.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för varje
zon. En lampa tänds om zonen är varmare
än cirka 55 °C, även när zonen har stängts
av.
Glaset i hällen tål värme, kyla och tem-
peraturchocker, men det är känsligt för
slag. En kryddkvarn som faller på den
kan spräcka glaskeramikhällen. Stå ald-
rig på glaskeramikhällen.
Kokzoner
Värmezonernas reglage har markeringar från
0 till 12, där 12 ger den högsta värmen.
1. Vrid reglaget för den kokzon du vill an-
vända till önskad inställning.
2. Nollställ reglaget efter användning.
Du måste experimentera för att hitta den in-
ställning och den kokzon som passar dig och
dina kokkärl, beroende på den mat du lagar.
Säkerhetstimer
Säkerhetstimern, reglaget längst till vänster,
måste ställas in på en tid (max. 120 min = 2
timmar) så att värmezonerna arbetar när reg-
lagen ställs in på önskad nivå. Vrid reglaget
medurs. När tiden löper ut frånkopplas
strömmen till alla värmezoner. Kontrollera
att du har tillräckligt med tid kvar på säker-
hetstimern om du sätter på en värmezon ef-
ter den tidigare inställningen.
Tips om tillagning och stekning
Information om akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen
kan intensiv bryning av mat, särskilt pro-
dukter som innehåller stärkelse, orsaka
hälsorisker på grund av akrylamid. Vi re-
kommenderar därför tillagning vida låga
temperaturer när så är möjligt och att
inte bryna maträtter för kraftigt.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större
krav på dina kokkärl än en spis med vanliga
värmeplattor. Observera följande:
• Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (buktar utåt) snurrar lätt på
glaskeramikhällen och ger dålig värme-
kontakt.
• Aluminium har god värmeledningsförmå-
ga, men kan lämna silverliknande fläckar
på hällen.
• Kastruller och pannor i glas eller om de är
emaljerade med grova mönster, sliter mer
om de dras fram och tillbaka över hällen än
vad kokkärl av andra material gör.
För att spara tid och energi måste botten på
en kastrull eller stekpanna
• täcka kokzonen helt. Med en för liten bot-
ten bränner överkok lätt fast på hällen.
• skall vara slät eller finmönstrad.
• måste vara helt slät. En botten som buktar
för mycket utåt eller inåt ger förlängda upp-
värmningstider.
När du skall köpa en ny kastrull är det lämp-
ligt att välja en rostfri modell med sandwich-
botten, dvs. en botten med lager av olika
metaller. Vissa kastruller är konkava i kallt till-
stånd, men planar ut sig när de värms upp.
Spara energi!
• Använd lock så halverar du energibe-
hovet (jämfört med tillagning utan
lock).
• Använd kokkärl med jämna bottnar
och spara 25% energi (jämfört med
ojämna bottnar).
• Håll glaskeramiken ren och torr.
Smuts och vätska försämrar värme-
överföringen mellan kokkärlet och
kokzonen.
• Stäng av värmezonen och slutför till-
agningen med hjälp av restvärmen.
• Ång- och tryckkokning spar också
energi.
4 electrolux