Kenwood CP658 - slow cooker Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

innan du använder din
Kenwood-apparat
Läs bruksanvisningen noggrant och
spara den för framtida bruk.
Avlägsna allt emballage och alla
etiketter.
säkerhet
Denna apparat avger ånga som kan
bränna dig.
Se till att du inte bränner dig på
ångan som avges, var särskilt
försiktig när du tar bort locket.
Var försiktig när du hanterar din
slow-cooker, alla delar blir varma
under användning. Använd
grytlappar.
Använd aldrig en skadad slow-
cooker. Se till att den kontrolleras
eller repareras: se service och
skötselanvisningar.
Sänk aldrig ner basenheten,
sladden eller kontakten i vatten – du
kan få en elektrisk stöt. Se till att
reglagen hålls rena och torra.
Låt aldrig sladden hänga ner där ett
barn kan få tag på den.
Dra alltid ur kontakten när
apparaten inte används.
Ställ aldrig apparaten eller delarna
på en kokplatta eller i ugnen.
Använd aldrig apparaten på
värmekänsliga ytor.
Använd inte apparaten nära eller
under gardiner eller andra
brandfarliga material.
Låt inte svaga personer använda
apparaten utan tillsyn.
Låt inte barn använda eller leka
med apparaten.
Använd apparaten endast för avsett
ändamål i hemmet. Kenwood tar
inte på sig något ansvar om
apparaten används på felaktigt sätt
eller om dessa instruktioner inte
följs.
matsäkerhet
Tillaga kött (och fågel), fisk och
skaldjur ordentligt. Tillaga aldrig
frysta råvaror.
Återuppvärm inte mat i slow-
cookern.
Se alltid till att maten är ordentligt
varm innan du äter den.
Tillaga aldrig kött och kyckling
delvis för att sedan kyla och laga
färdigt senare.
Följ tillagningsråden från tillverkaren
särskilt noga när det gäller torkade
bönor. Röda kidneybönor ska
exempelvis blötläggas över natten
och sedan koka kraftigt i minst 10
minuter i en kastrull med friskt
vatten. Detta för att gifterna ska
förstöras innan bönorna sköljs och
kan tillsättas i slow-cookern.
före anslutningen
Kontrollera att den elektriska
spänningen är densamma som den
som anges på undersidan av
apparaten.
Denna apparat uppfyller kraven
enligt EEC Direktiv 89/336/EEC.
innan du använder din slow-
cooker för första gången
Diska delarna, se rengörings-
instruktioner.
key
lock
gryta
basenhet
handtag
kontrollknapp
59
Svenska
Vik ut främre omslaget med bilderna.
60
så använder du din
slow-cooker
1 Följ receptet och lägg
ingredienserna i kokkärlet.
2 Placera kokkärlet i basenheten.
3 Lägg på locket.
4 Välj önskad inställning: Hög (High)
eller Låg (Low) och sätt i kontakten.
5 Koka så länge som önskas.
6 När du kokat färdigt stänger du av
och drar ut kontakten på din slow-
cooker.
Följande tidsangivelser är bara
vägledande och kan variera
beroende på vilken slags mat som
lagas.
Låg (Low) inställning lagar
maten gradvis under dagen eller
under natten och tar ungefär 8
timmar. Denna inställning kan också
användas när känsligare mat ska
tillagas som inte behöver koka så
länge, som bakade äpplen eller
inkokt frukt.
Hög (High) inställning snabbar
på tillagningsprocessen jämfört med
Låg inställning med koktider på
mellan 3 och 5 timmar.
Varmhållnings(Keep Warm)
inställning Använd denna
inställning när maten har tillagats
och ska hållas varm. Vi
rekommenderar att maten inte hålls
varm under mer än en timme efter
tillagningen och att enheten sedan
stängs av efter användning.
förslag på hur du kan
använda din slow-
cooker
1 Använd ingredienser som legat ett
tag i rumstemperatur hellre än att ta
dem direkt från kylskåpet. När det
gäller sådana ingredienser som kött
och fisk ska de däremot inte vara
ute ur kylskåpet längre än
nödvändigt, så ta ut dessa en liten
stund innan matlagningen för att
avlägsna kylan och täck med folie
eller gladpack.
2 Skär rotfrukter som morötter, lök,
kålrötter osv. i lite mindre bitar då
de måste kokas längre än kött.
3 Skär samtliga ingredienser i lika
stora bitar för att underlätta vid
tillagningen.
4 Bryn köttet och grönsakerna först i
en annan panna om du vill få bort
en del av fettet. Detta förbättrar
även utseende och smak hos både
kött och grönsaker. Detta är förstås
inte nödvändigt.
5 Lyft inte på locket oftare än
nödvändigt under tillagningen då
detta gör att värmen minskar och
vätskan avdunstar. Om du lyfter ofta
på locket kan det behövas
ytterligare 20-30 minuters koktid.
6 Tillaga alltid maten i kokkärlet. Lägg
aldrig mat direkt i basenheten.
7 Sänk aldrig ner det varma kokkärlet
i kallt vatten direkt efter användning,
och häll aldrig kokande vatten i ett
tomt och kallt kokkärl. Om man
utsätter kokkärlet för en snabb
temperaturväxling kan det spricka.
8 När grytan använts i flera månader
kan laseringen spricka: detta är
vanligt med laserat stengods och
påverkar inte slow-cookerns
funktion.
9 Om du använder dig av recept för
traditionell matlagning kan du
behöva minska mängden vätska.
Vid långsam tillagning dunstar inte
vätskan lika mycket som vid
traditionell matlagning även om en
viss mängd vätska behövs för att
överföra värme.
10 Fyll aldrig din slow-cooker till mer
än 2/3.
11 Mjölkprodukter, såsom grädde,
crème fraiche och yoghurt, tillsätts i
slutet av tillagningen för att undvika
att såsen skär sig.
12 Frusna grönsaker, t.ex. ärter, bör
tinas och läggas i under den sista
halvtimmen. Detta för att bevara
färg och struktur hos grönsakerna
liksom temperaturen i grytan.
13 De bästa resultaten uppnås när
ingredienserna täcks av vätska.
14 Ta bort överflödigt fett från köttet.
15 Om du har värmetåliga kärl i lämplig
storlek, kan mer än en rätt tillagas
samtidigt i din slow-cooker,
exempelvis gryta, morötter och
fruktkompott. Täck kärlen ordentligt
med folie och ställ dem i varmt
vatten i grytan.
16 När du tillagar hela stekar, se till att
de passar i grytan och tillsätt alltid
vatten. Vänd steken under
tillagningen.
17 Tillagningstiden förkortas om du
använder varm buljong.
18 Vill du göra såsen tjockare blandar
du lite maizena med lite kallt vatten.
Tillsätt maizena-blandningen i
grytan i slutet av tillagningen. Täck
med lock och koka ytterligare en
stund tills vätskan har sjudit och
tjocknat.
skötsel och rengöring
Stäng alltid av, dra ut kontakten och
låt apparaten kallna innan du börjar
rengöra.
basenhet
Torka av utsidan på slow-cookern
med en fuktig trasa och torka den
sedan torr. Sänk aldrig ner
basenheten i vatten.
lock, kokkärl
Tvätta i varmt vatten med
diskmedel, skölj och torka sedan
noggrant. Mat som har fastnat på
insidan av grytan kan tas bort med
hjälp av en mjuk diskborste.
Kokkärlet och locket kan diskas i
diskmaskin.
service och kundtjänst
Om sladden skadas måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av
KENWOOD eller av en auktoriserad
KENWOOD-leverantör.
Om du behöver hjälp med:
att använda din slow-cooker
service eller reparation
Kontakta affären där du köpte din
slow-cooker.
RECEPT
soppa med potatis, ost
och gräslök
6 stora potatisar, skalade och
skivade
1 stor vitlöksklyfta, skalad
7 dl buljong
300 ost (Cheddar el. motsv.),
riven
2 msk färsk hackad gräslök
salt och peppar
Lägg potatis, vitlök och 5 dl av
buljongen i grytan. Koka på Hög (High)
i 2 timmar. Ta bort blandningen och kör
i mixer till önskad konsistens. Lägg
tillbaka blandningen i grytan och tillsätt
osten, resterande buljong, gräslök och
kryddor. Låt stå på Hög (High)
ytterligare 30 minuter. Tillsätt extra ost
och grädde om du vill vid serveringen.
61
biffstek med grönsaker
1 matsked olja
1,5 kg innanlår
1 lök, skalad och hackad
4 morötter, skalade och skurna i
1 cm tjocka skivor
1 liter varm köttbuljong
Hetta upp oljan i en stekpanna och
bryn köttet på alla sidor. Tillsätt
grönsakerna och stek tills de fått lite
färg. Häll över blandningen i grytan,
tillsätt den varma buljongen och
kryddorna. Lägg på locket och koka på
Hög (High) 4-6 timmar eller Låg (Low)
7-9 timmar.
biff i öl
1,5 kg grytbitar
skurna i 2,5 cm stora kuber
4 stora potatisar, skurna i 8 bitar
vardera
2 stora lökar, skurna i åtta
bitar vardera
4 morötter, skurna i 2 cm tjocka
bitar
5 dl öl
3 dl köttbuljong
2 msk färsk persilja, hackad
25 gr timjan, stjälkar borttagna
2 matskedar maizena
salt och peppar
Lägg i alla ingredienser i grytan och
koka på Hög (High) i 4-6 timmar eller
på Låg (Low) 7-9 timmar. Blanda
maizenan med lite kallt vatten och rör
ihop till en jämn smet. Ta bort locket
och tillsätt blandningen, rör om väl.
Täck igen och koka ytterligare en stund
tills dess att vätskan sjuder och har
tjocknat något.
bolognaisesås
Använd som bas till Spagetti
Bolognaise eller Lasagne
1 matsked olja
2 lökar, hackade
8 skivor hackad bacon
1 kg köttfärs
2 x 454 g burkar krossade tomater
1 vitlösklyfta, skalad och krossad
2 msk tomatpuré eller enligt smak
salt och peppar
250 gr champinjoner,
finhackade
Hetta upp oljan i en stor stekpanna och
stek löken tills den får en gyllenbrun
färg, häll sedan över den till grytan.
Stek baconet i stekpannan och flytta
sedan över det till grytan. Stek köttet
tills det fått färg, tillsätt de krossade
tomaterna och koka upp innan du
häller över allt i grytan. Lägg i de
återstående ingredienserna i grytan.
Koka på Hög (High) 3-5 timmar eller
Låg (Low) 6-8 timmar.
coq au vin
250 g bacon, tärnad
2 medium/stora lökar, hackade
2 krossade vitlöksklyftor
450 gr champinjoner, tjockt skivade
8 benfria kycklingbröst
5 dl rött vin
1 liter varm hönsbuljong
salt och peppar
maizena (om du vill)
Lägg i alla ingredienser i grytan. Täck
och koka på Hög (High) 3-5 timmar
eller Låg (Low) 6-8 timmar. Om du vill
kan du reda såsen med lite maizena
som är utrört i vatten. Ta bort locket
och tillsätt blandningen i grytan och rör
om ordentligt (om det behövs tar du
bort kycklingen och håller den varm
medan du tillsätter maizenan). Täck
med lock och koka ytterligare en stund
tills vätskan har sjudit och tjocknat.
62
kyckling och dragon-
gryta
25 gr smör
1 msk olja
6 kycklingbröst
1 stor lök, finhackad
2 dl torrt vitt vin
2 dl varm hönsbuljong
6 kvistar dragon
1 dl vispgrädde
salt och peppar
1-2 msk maizena
Smält smöret med oljan i en stekpanna.
Tillsätt kycklingbitarna och bryn dem på
bägge sidor. Flytta över kycklingen till
grytan. Stek löken och lägg över den i
grytan tillsammans med vinet,
buljongen, 2 stjälkar dragon och
kryddor. Täck med locket och koka på
Hög (High) i 3-4 timmar eller Låg (Low)
ungefär 6 timmar. Ta bort kycklingen
mot slutet av tillagningen och håll den
varm. Blanda maizena med vatten tills
du får en jämn smet och blanda ner i
grytan tillsammans med grädden. Rör
om ordentligt. Lägg tillbaka
kycklingbitarna i kokkärlet, lägg på
locket igen och låt koka ytterligare en
stund tills grytan tjocknat. Hacka
slutligen resten av dragonen och lägg i
grytan. Servera genast.
bakade äpplen
5 – 6 matlagningsäpplen (välj
sådana
som passar storleksmässigt i
grytan)
150 gr blandad torkad frukt
1 tsk kanel
4 msk farinsocker
1
1
4 dl kallt vatten
Skölj och kärna ur äpplena, ta sedan
en vass kniv och skär en skåra i skalet
runt mitten på varje äpple. Lägg i
äpplena i grytan. Blanda frukt, kanel
och socker och fyll sedan mitten på
varje äpple med blandningen. Tillsätt
vatten och lägg locket på plats. Koka
på Låg (Low) ca 4 timmar (beroende på
äpplenas storlek och antal).
rispudding
75 gr rundkornigt ris/grötris
1
2 dl socker
1 liter mjölk
25 gr smör
mald muskot
Lägg i ris, socker och mjölk i grytan
och rör om noga. Lägg på smörklickar
och krydda med muskot. Lägg på
locket och koka på Hög (High) i 4
timmar eller på Låg (Low) i 5 timmar.
Rör om efter en timma, och sedan
ytterligare en gång under tillagningen.
63
kladdig kaffe- och
päronpudding
2 msk kaffepulver
1 msk kokhett vatten
4 små mogna päron
juicen från en halv apelsin
100 gr rumsvarmt smör
100 gr socker plus
1 msk för utbakning
2 vispade ägg
4 msk vetemjöl blandat med
1
2 tsk
bakpulver
50 gr rostade skållade hasselnötter,
fint malna
3 msk lönnsirap el. motsvarande
apelsinskal för dekoration
Häll i ca 2
1
2 cm varmt vatten i grytans
botten. Placera ett uppvänt fat eller
kakform av metall i botten, sätt på
locket och ställ slow-cookern i läge
Hög (High). Smörj en djup 18 cm
kakform eller suffléform och placera
den på fatet. Häll i det malda kaffet i en
liten skål och häll över vattnet. Låt dra i
4 minuter, och sila sedan genom filter.
Skala, halvera och kärna ur päronen.
Skär skåror tätt i päronhalvorna och
pensla apelsinjuicen över. Vispa ihop
smöret och den större mängden socker
tills smeten blir porös. Tillsätt äggen
under vispning ett i taget. Vänd
försiktigt ner mjölet med bakpulvret i
skålen. Tillsätt hasselnötterna och
kaffet. Lägg i blandningen i formen och
jämna till ytan. Torka päronen med
hushållspapper och placera dem så de
bildar en cirkel i smeten med den
jämna sidan ner. Pensla lite av sirapen
över och strö över resten av sockret.
Täck formen med folie och placera den
i kokkärlet. Häll i vatten tills det når
något över mitten på formen. Täck
med ett lock och koka i 3-3,5 timme
tills puddingen är fast och har rest sig.
Låt puddingen kallna i formen i ca 10
minuter och lägg sedan över den på ett
serveringsfat. Pensla lätt med den
återstående sirapen, och dekorera med
apelsinskal och servera med grädde.
äpplechutney
Färsk ingefära, ca 2,5
kubikcentimeter
1 msk inläggningskrydda
1,5 kg matlagningsäpplen,
skivade
150 gr sultanrussin
150 gr finhackad lök
1 klyfta vitlök, skalad och krossad
2,5 dl farinsocker
2,5 dl maltvinäger
Vira in ingefärsroten och
inläggningskryddan i en liten bit tunt
bomullstyg. Lägg i alla ingredienserna i
kokkärlet och blanda väl. Lägg på
locket och koka på Låg (Low) i ca 8
timmar. Ta bort locket i slutet av
tillagningstiden, rör om ingredienserna
och vrid om till Hög (High). Låt sedan
blandningen koka i ytterligare ca 30-60
minuter eller tills önskad konsistens har
uppnåtts. Kyl en stund, häll sedan över
i rena burkar och förslut genast.
Blir ca 1,8 kg.
64
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125

Kenwood CP658 - slow cooker Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för