60
så använder du din
slow-cooker
1 Följ receptet och lägg
ingredienserna i kokkärlet.
2 Placera kokkärlet i basenheten.
3 Lägg på locket.
4 Välj önskad inställning: Hög (High)
eller Låg (Low) och sätt i kontakten.
5 Koka så länge som önskas.
6 När du kokat färdigt stänger du av
och drar ut kontakten på din slow-
cooker.
Följande tidsangivelser är bara
vägledande och kan variera
beroende på vilken slags mat som
lagas.
Låg (Low) inställning lagar
maten gradvis under dagen eller
under natten och tar ungefär 8
timmar. Denna inställning kan också
användas när känsligare mat ska
tillagas som inte behöver koka så
länge, som bakade äpplen eller
inkokt frukt.
Hög (High) inställning snabbar
på tillagningsprocessen jämfört med
Låg inställning med koktider på
mellan 3 och 5 timmar.
Varmhållnings(Keep Warm)
inställning Använd denna
inställning när maten har tillagats
och ska hållas varm. Vi
rekommenderar att maten inte hålls
varm under mer än en timme efter
tillagningen och att enheten sedan
stängs av efter användning.
förslag på hur du kan
använda din slow-
cooker
1 Använd ingredienser som legat ett
tag i rumstemperatur hellre än att ta
dem direkt från kylskåpet. När det
gäller sådana ingredienser som kött
och fisk ska de däremot inte vara
ute ur kylskåpet längre än
nödvändigt, så ta ut dessa en liten
stund innan matlagningen för att
avlägsna kylan och täck med folie
eller gladpack.
2 Skär rotfrukter som morötter, lök,
kålrötter osv. i lite mindre bitar då
de måste kokas längre än kött.
3 Skär samtliga ingredienser i lika
stora bitar för att underlätta vid
tillagningen.
4 Bryn köttet och grönsakerna först i
en annan panna om du vill få bort
en del av fettet. Detta förbättrar
även utseende och smak hos både
kött och grönsaker. Detta är förstås
inte nödvändigt.
5 Lyft inte på locket oftare än
nödvändigt under tillagningen då
detta gör att värmen minskar och
vätskan avdunstar. Om du lyfter ofta
på locket kan det behövas
ytterligare 20-30 minuters koktid.
6 Tillaga alltid maten i kokkärlet. Lägg
aldrig mat direkt i basenheten.
7 Sänk aldrig ner det varma kokkärlet
i kallt vatten direkt efter användning,
och häll aldrig kokande vatten i ett
tomt och kallt kokkärl. Om man
utsätter kokkärlet för en snabb
temperaturväxling kan det spricka.
8 När grytan använts i flera månader
kan laseringen spricka: detta är
vanligt med laserat stengods och
påverkar inte slow-cookerns
funktion.
9 Om du använder dig av recept för
traditionell matlagning kan du
behöva minska mängden vätska.
Vid långsam tillagning dunstar inte
vätskan lika mycket som vid
traditionell matlagning även om en
viss mängd vätska behövs för att
överföra värme.
10 Fyll aldrig din slow-cooker till mer
än 2/3.
11 Mjölkprodukter, såsom grädde,
crème fraiche och yoghurt, tillsätts i
slutet av tillagningen för att undvika
att såsen skär sig.