Whirlpool AKPM 6580/IXL Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
SV41
Dessa anvisningar finns även på webbplatsen: www.whirlpool.eu
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
Den här instruktionsboken innehåller viktiga säkerhetsvarningar, som även återfinns även på själva apparaten. Läs dessa och följ
alltid råden.
Alla säkerhetsvarningar ger specifika detaljer om den potentiella risk
som föreligger och indikerar hur du ska undvika personskada och
annan skada samt elektriska stötar på grund av felaktig användning
av apparaten. Följ följande instruktioner noggrant:
- Använd skyddshandskar vid uppackning och installation.
- Apparaten ska alltid vara skild från elnätet innan installation av
apparaten utförs.
- Installation och underhåll ska utföras av behörig fackman i enlighet
med tillverkarens anvisningar och i enlighet med lokala
säkerhetsbestämmelser. Reparera eller byt inte ut delar på
apparaten om detta inte direkt rekommenderas i
bruksanvisningen.
- Byte av elkabel måste utföras av en kvalificerad elektriker. Vänd dig
till en auktoriserad serviceverkstad.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta denna apparat till jord.
- Elsladden måste vara tillräckligt lång för att en apparat som är
inbyggd i ett köksskåp ska kunna anslutas till ett eluttag.
- För att installationen ska uppfylla gällande säkerhetskrav, krävs att
en flerpolig strömbrytare med minst 3 mm kontaktavstånd
används.
- Använd inte grenuttag om ugnen är utrustad med en stickkontakt.
- Använd inte förlängningssladdar.
- Dra inte i apparatens elsladd.
- När installationen är klar ska det inte gå att komma åt de elektriska
komponenterna.
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är en säkerhetssymbol för fara, och symbolen varnar för eventuella risker för användaren och andra i närheten.
Alla säkerhetsvarningar föregås av farosymbolen och följande ord:
FARA
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kommer att förorsaka svåra skador.
VARNING
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra personskador.
SV42
- Om induktionsplattans yta är sprucken ska du stänga av apparaten
r att undvika risken för elektriska stötar (gäller endast för
modeller med induktionsfunktion).
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota
när du använder den.
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för
tillagning av livsmedel. Det är inte tillåtet att använda apparaten för
andra ändamål (t.ex.: värma upp rum). Tillverkaren ansvarar inte för
olämplig eller felaktig användning eller för felaktiga inställningar av
reglagen.
- Under användning blir apparaten och dess åtkomliga delar heta.
Det är viktigt att ingen vidrör värmeelementen. Barn (0–8 år) ska
hållas under uppsikt när de vistas i närheten av apparaten.
- Barn från 8 års ålder och personer med nedsatt fysisk, sensorisk
eller mental förmåga, eller bristande erfarenhet och kunskap, kan
använda apparaten under uppsikt eller om de har fått instruktioner
om hur apparaten kan användas på ett säkert sätt och förutsatt att
de förstår vilka faror det innebär. Låt inte barn leka med apparaten.
Rengöring och underhåll ska inte utföras av barn utan uppsikt.
- Vidrör inte värmeelementen eller de inre panelerna under och efter
användning av apparaten eftersom det kan leda till brännskador.
Undvik kontakt med trasor eller andra brännbara material tills
apparatens komponenter har svalnat helt.
- När tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis
släppa ut den varma luften eller ångan, innan du öppnar helt. Med
luckan stängd kommer varmluften ut från öppningen som sitter
över kontrollpanelen. Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör och vidrör
aldrig värmeelementen inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inne i apparaten eller i närheten
av den. Om apparaten skulle slås på av misstag kan materialet fatta
eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda behållare i apparaten. Det
tryck som utvecklas i behållaren kan få den att explodera och skada
apparaten.
- Använd inte kokkärl i syntetmaterial.
SV43
- Fett och oljor kan lätt fatta eld i ett överhettat tillstånd. Övervaka
tillagningen när du lagar mat med mycket fett och olja.
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn då du torkar mat.
- Om alkoholhaltiga drycker används vid matlagningen (t.ex. rom,
konjak, vin), tänk på att alkohol avdunstar vid höga temperaturer.
Dessa alkoholångor kan fatta eld när de kommer i kontakt med det
elektriska värmeelementet.
- Använd inte ångrengöringsutrustning.
- Rör inte vid ugnen under pyrolysrengöringen. Se till barn vistas på
avstånd från ugnen under pyrolysen. Större mängder matrester i
ugnen ska torkas bort innan pyrolysrengöringen startas (endast
ugnar med pyrolysfunktion).
- Använd endast en termometer som rekommenderas för den här
ugnen.
- Använd inga starka, slipande rengöringsmedel eller vassa
metallskrapor för att rengöra ugnsluckans glas. De kan repa ytan,
vilket kan leda till att glaset splittras.
- Kontrollera att apparaten är avstängd innan lampan byts för att inte
riskera att utsätta dig själv eller andra för elektriska stötar.
- Använd inte aluminiumfolie för att täcka över kokkärl (endast för
ugnar med tillhörande kokkärl).
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera den enligt lokala bestämmelser för
avfallshantering. Innan du kasserar apparaten, klipp av elkabeln.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av elektriska hushållsapparater, var god kontakta de
lokala myndigheterna, ortens sophanteringstjänst eller butiken där produkten inhandlades.
När ugnen har packats upp, kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att ugnsluckan stänger ordentligt. Om
du inte är säker, kontakta din återförsäljare eller närmaste Kundservice. För att förhindra eventuella skador rekommenderar vi
att du inte tar ut ugnen ur sitt emballage förrän du skall installera den.
ATT FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt sågspån och damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara tillgänglig efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du inte blockera öppningen mellan arbetsbänken och den övre delen av ugnen.
ANSLUTNING TILL ELNÄT
Försäkra dig om att den spänning som anges på apparatens typskylt överensstämmer med nätspänningen. Typskylten sitter på
framkanten av ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av elkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad elektriker. Vänd dig till
auktoriserad serviceverkstad.
INSTALLATION
SV44
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
- Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på tillbehören.
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så att lukt och ånga från
isoleringsmaterial och skyddsfett elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
- Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess handtag.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten på insidan av en varm ugn, detta kan skada emaljen.
- Dra aldrig pannor eller andra kokkärl över bottnen, detta kan skada emaljen.
- Försäkra dig om att elkablar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för ”väder och vind”
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet kan återvinnas till 100 %, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). Hantera inte emballagematerialet
vårdslöst, utan ta ditt ansvar och sortera och kassera det enligt de anvisningar som finns vid återvinningscentralen.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2012/19/EG beträffande elektriskt och elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa en korrekt kassering av denna pro
dukt bidrar du till att rhindra potentiella negativa konsekvenser
för r miljö och r hälsa, som annars kan bli ljden om produkten inte hanteras rätt sätt.
- Symbolen apparaten och på de dokument som medföljer apparaten visar att denna apparat inte r skrotas som
hushållsavfall, utan skall lämnas in miljöstation r återvinning av elektrisk och elektronisk utrustning.
Energispartips
- Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt tillagningstabellen eller om ditt recept kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme mycket bättre än andra
matlagningskärl.
- Stäng av ugnen 10-15 minuter innan den inställda koktiden löper ut. Om en maträtt kräver lå
ngkok kommer den att
fortsätta tillagas ändå.
- Denna ugn, vilken är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, följer den europeiska förordningen ( ) n.1935/2004
och är designad, tillverkad och såld enligt säkerhetskraven i Lågspänningsdirektiv 2006/95/EG (som ersätter 73/23/EG
med ändringar) och skyddskraven i EMC-direktiv 2004/108/EG.
- Apparaten uppfyller miljökriterierna i de europeiska förordningarna nr 65/2014 och 66/2014 i enlighet med den
europeiska standarden EN 60350-1.
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Ugnsluckan är spärrad:
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Viktigt! Under självrengöring går det inte att öppna ugnsluckan. Vänta tills den automatiskt låses upp (se avsnittet
”Rengöringscykel på ugn med pyrolysfunktion”).
Programmeraren fungerar inte:
Om displayen visar ” ” följt av ett nummer - kontakta närmaste Kundtjänst. Uppge i detta fall numret som följer
bokstaven ” .
MILJÖSKYDDSRÅD
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
FELSÖKNING
SV45
Innan du kontaktar Kundtjänst:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt förslagen i kapitlet ”Felsökning”.
2. Stäng av apparaten och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Om felet kvarstår efter dessa kontroller bör du kontakta närmaste Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs numret efter ordet Service på typskylten) som är placerat på höger innerkant i ugnsutrymmet (syn
s
när ugnsluckan är öppen). Servicenumret finns även i garantihäftet;
fullständig adress,
telefonnummer.
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (som garanti för att
originalreservdelar används och att reparationen utförs på korrekt sätt).
Ugnens utsida
VIKTIGT! Använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av misstag skulle spillas på
apparaten bör du omedelbart torka bort den med en fuktig mikrofibertrasa.
Torka av ytorna med en fuktig mikrofibertrasa. Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par droppar flytande
diskmedel till vattnet. Torka med en torr trasa.
Ugnens insida
VIKTIGT! Använd inte slipande svampar, stålull eller metallskrapor. De kan skada de emaljerade ytorna och ugnsluckans
glas.
Efter varje användningstillfälle, låt ugnen svalna och rengör den helst medan den fortfarande är varm för att ta bort
ansamlad smuts och fläckar som orsakats av matrester (t.ex. mat med hög sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för rengöring av ugnar och följ tillverkarens anvisningar till punkt och pricka.
Rengör ugnsluckans glas med ett specifikt flytande rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för att underlätta
rengöring av ugnen (se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för att du ska kunna rengöra innertaket på apparaten
(se UNDERHÅLL).
OBS! Under lång tillagning av mat med hög vattenhalt (t.ex. pizza, grönsaker) kan kondens bildas på ugnens insida och
runt tätningen. När ugnen har svalnat, torka av insidan med en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen, hantera dem med ugnsvantar om de fortfarande är
varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
Rengöring av den bakre panelen och de katalytiska sidopanelerna (beroende på
modell):
VIKTIGT! använd aldrig slipande eller frätande rengöringsmedel, repande svampar, stålull eller ugnsrengöringsspray,
eftersom dessa kan skada de katalytiska panelernas förmåga till självrengöring.
Töm ugnen, sätt på den, ställ in den på varmluft 200 °C och låt den stå på i ungefär en timme
Sedan, när ugnen svalnat, använder du vid behov en fuktig trasa för att torka bort eventuella matrester.
KUNDTJÄNST
RENGÖRING
VARNING
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Utför rengöring endast på sval ugn.
- Skilj apparaten från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
SV46
Rengöringscykel på ugnar med pyrolys (beroende på modell):
Denna funktion bränner av stänk som producerats inuti ugnen under kokning, vid en temperatur på nära 500 °C. Vid denna höga
temperatur förvandlas det som återstår till en lätt beläggning som enkelt kan torkas av med hjälp av en fuktig trasa, så fort ugnen
svalnat. Du behöver däremot inte aktivera självrengöringsfunktionen (pyrolysen) efter varje tillagning, utan endast då ugnen är
mycket smutsig, eller då matos skapas både under förvärmning och tillagning.
Om ugnen är placerad under en spishäll måste du se till att gasbrännare och elplattor är avstängda unde
r
självrengöringsprogrammet (pyrolysen).
Alla tillbehör måste avlägsnas innan pyrolysfunktionen används (inklusive eventuella galler).
För att få optimala resultat bör du torka bort grov smuts från ugnsluckan med en fuktig svamp innan du slår på
pyrolysfunktionen.
Apparaten är utrustad med 2 pyrolytiska funktioner:
1. En ekonomisk (PYRO EXPRESS/EKO): där energiåtgången är 25 % lägre än i standardrengöringen. Starta denna med jämn
a
mellanrum
(efter att du tillagat kött minst 2-3 gånger i rad).
2. En vanlig rengöringscykel (PYRO): som garanterar en effektiv rengöring även av en svårt nedsmutsad ugn.
Ett meddelande visas ändå på displayen efter ett antal användningstillfällen som säger att det är dags för
en
självrengöring.
OBS! under pyrolysfunktionen är luckan spärrad och det går inte att öppna den förrän temperaturen i ugnen nått
korrekt säkerhetsnivå.
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av ugnsluckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (Fig. 1).
3. Stäng luckan till anslaget (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den lossnar (D) (Fig. 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng ugnsluckan.
VARNING
- Rör inte vid ugnen under pyrolysen.
- Se till barn vistas på avstånd från ugnen under pyrolysen.
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande ingrepp då apparaten har svalnat.
- Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
Fig. 1 Fig. 2
SV47
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna tillbehörens guideskenor (Fig. 3).
2. Dra ut elementet (Fig. 4) en aning och sänk det (Fig. 5).
3. För att sätta tillbaka värmeelementet, lyft det, dra det en aning mot dig, och se till att det vilar i sina sidostöd.
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Skruva ur lampskyddet (Fig. 6), byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa) och skruva tillbaka lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
För att byta sidolampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Avlägsna tillbehörens guideskenor, om sådana finns (Fig. 3).
3. Använd en skruvmejsel för att bända lampskyddet utåt tills du kan ta loss det (Fig. 7).
4. Byt ut glödlampan (för typ av lampa - se anmärkning) (Fig. 8).
5. Sätt tillbaka lampskyddet och tryck det mot väggen för att det skall fästa korrekt (Fig. 9).
6. Montera tillbaka tillbehörens guideskenor.
7. Återanslut ugnen till elnätet.
OBS:
- Använd endast glödlampor 25–40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20–40W/230 V typ G9, T300 °C.
- Lampan i apparaten är särskilt konstruerad för elektriska apparater och lämpar sig inte för hushållsbelysn
ing
(EU-förordning nr 244/2009).
- Lamporna finns hos vår Kundtjänst.
VIKTIGT!
- Om du använder halogenlampor skall du inte hantera dem med bara händer, eftersom de kan förstöras av
fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9
SV48
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (skall ej avlägsnas)
5. Belysning
6. Fläkt
7. Roterande grillspett (beroende på modell)
8. Nedre ugnselement (dolt)
9. Lucka
10. Placering av hyllor/galler (höjdnivå visas på ugnens front)
11. Panel
OBS:
- Unde
r tillagning kan fläkten slås på och av för att reducera energiåtgången.
- Då tillagningen är klar och ugnen har stängts av kan kylfläkten fortsätta fungera ett tag.
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER: kan användas för att tillaga mat eller som underlägg för grytor, kakformar och andra
ugnsfasta matlagningskärl.
B. LÅNGPANNA: kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller som långpanna för att tillaga
kött, fisk, grönsaker, focaccia etc.
Antalet tillbehör kan variera beroende på modell.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Det går att separat köpa andra tillbehör - vänd dig till vår Kundtjänst.
BRUKSANVISNING FÖR DENNA UGN
Fig. A Fig. B
SV49
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
1. För in gallret vågrätt med upphöjningen ”A” riktad uppåt (Fig. 1).
2. Andra tillbehör som långpanna och bakplåt ska föras in med upphöjningen på den raka delen ”B”
riktad uppåt (Fig. 2).
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
1. Funktionsratt
2. Programmerarratt för koktiden
3. Termostatratt
OBS: rattarna fälls in i panelen. För att få ut dem, skall du trycka lätt på dem.
4. Termostatens lampa
ANVÄNDNING AV UGNEN
Vrid funktionsratten till önskad funktion.
Ugnsbelysningen tänds.
Vrid termostatratten medsols till önskad temperatur.
Termostatens röda kontrollampa tänds och slocknar sedan när inställd temperatur har uppnåtts
Vrid tillbaka ratten till ”0” när du är klar med tillagningen.
PROGRAMMERARRATT FÖR KOKTIDEN
Använd denna ratt för att ställa in en tillagningstid mellan 1 och 120 minuter.
För att ställa in tiden, välj först önskad tillagningsfunktion, och vrid sedan ratten medurs
och sedan tillbaka moturs till den önskade tiden för tillagning. Då ugnen når slutet på
den inställda timertiden stängs den av och ratten står åter på ”0”.
För att använda ugnen manuellt, d.v.s. utan tidsinställd tillagning, se till att
programratten står på symbolen ” ”.
VIKTIGT: Ugnen slås inte på när programväljaren står på ”0”.
För att sätta på ugnen ställer du in programväljaren på symbolen ” ” eller ställ in
tillagningstiden.
1 32 4
A
Fig.1 Fig.2
B
SV50
TABELL MED BESKRIVNING AV FUNKTIONER
FUNKTIONSRATT
AVSTÄNGNING För att avsluta tillagning och stänga av ugnen.
UGNSLAMPA För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
STATISK
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning på en nivå Använd
den 3:e ugnsfalsen. Förvärm ugnen till önskad temperatur. Termostatens
lysdiod stängs av då ugnen är redo och maten kan placeras i ugnen.
ÖVER/UNDER &
FLÄKT
Använd denna funktion när du skall tillaga kött och paj med vätskefyllning
(söt eller salt) på en enda fals. Maten får en jämn, gyllenbrun, knaprig yta och
underdel. Använd den 3:e ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du startar
tillagningen.
GRILL
För grillning av stekar, grillspett och korv, för att gratinera grönsaker och för
att rosta bröd. Vi rekommenderar att du placerar maträtterna på 4:e eller 5:e
ugnsfalsen. Då du grillar köttbitar rekommenderar vi att du använder en
långpanna under för att fånga upp köttsaften. Placera den på 3:a eller 4:a
ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Förvärm ugnen i 3-5 minuter.
Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen.
TURBO GRILL
Används för att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera
köttet på de mittersta falsarna. Vi rekommenderar att du använder en
långpanna under för att fånga upp köttsaften. Placera den på 1:a eller 2:a
ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Låt gärna maträtterna växla
läge i ugnen under koktiden för att få en jämnare tillagning. Du behöver inte
förvärma ugnen. Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen.
UPPTINING
För att snabba på upptining av livsmedel. Placera maten på den mittersta
ugnsfalsen. Låt maten ligga kvar i förpackningen. Det förhindrar att ytan blir
torr.
VARMLUFT
Används när man vill laga flera olika maträtter som kräver samma temperatur,
utan förvärmning (t.ex.: fisk, grönsaker, bakverk). Funktionen gör det möjligt att
tillaga maten utan risken att de drar åt sig lukt av varandra. Det är lämpligt att
använda den 3:e ugnsfalsen för tillagningen på en enda fals. För tillagning på
två ugnsfalsar rekommenderar vi att du använder den 1:a och den 4:e nivån.
Förvärm ugnen innan du startar tillagningen.
UNDRE
Använd denna funktion efter tillagning för att bryna rättens undersida. Du bör
placera rätten på 1:a eller 2:a ugnsfalsen. Denna funktion kan även användas
för långsam tillagning av grönsaker och köttgrytor. Du bör då använda den 3:e
ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
SV51
MATLAGNINGSTABELLER
Recept Funktion För-
vär-
mning
Fals
(från botten)
Tem p.
(°C)
rbere-
delser:
(min)
Tillbehör och anmärkningar
Sockerkakor
Ja 3 150-175 35-90 Tårtform på galler
Ja 1-4 150-170 30-90
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Fyllda tårtor
(cheesecake, strudel,
äppelpaj)
Ja 3 150-190 30-85
Långpanna/bakplåt eller
tårtform på galler
Ja 1-4 150-190 35-90
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Småkakor
Ja 3 160-175 20-45 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 150-175 20-45
Ugnsfals 4: galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
Petit-chouer
Ja 3 175-200 30-40 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 170-190 35-45
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
Maränger
Ja 3 100 110-150 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 100 130-150
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Bröd/Pizza/Focaccia
Ja 3 190-250 12-50 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 190-250 25-50
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Fryst pizza
Ja 3 250 10-15
Ugnsfals 3: långpanna/
bakplåt eller galler
Ja 1-4 250 10-20
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
tt- och
grönsakspajer
(quiche lorraine)
Ja 3 175-200 35-55 Tårtform på galler
Ja 1-4 175-190 45-60
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Vol-au-vent/
mördegsbakning
Ja 3 175-200 20-30 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 175-200 25-45
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
SV52
Lasagne/Ugnsbakad
pasta/Cannelloni/
Pudding
Ja 3 200 45-65
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Lamm-/Kalv-/Nöt-/
Fläskkött 1 kg
Ja 3 200 80-110
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Kyckling/Kanin/
Anka 1 kg
Ja 3 200 50-100
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Kalkon/Gås 3 kg Ja 2 200 80-130
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Ugnsbakad fisk/
inbakad fisk
(hel fisk eller filé)
Ja 3 175-200 40-60
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Fyllda grönsaker
(tomater, squash,
aubergine)
Ja 2 175-200 50-60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd Ja 5 200 2-5 Galler
Fiskfiléer/Stekar Ja 5 200 20-30
Ugnsfals 4: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med
vatten
Korv/Grillspett/
Revbensspjäll/
Hamburgare
Ja 5 200 30-40
Ugnsfals 5: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Ugnsfals 4: långpanna med
vatten
Grillad kyckling
1–1,3 kg
- 2 200 55-70
Ugnsfals 2: galler (vänd maten
efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Ugnsfals 1: långpanna med
vatten
Rostbiff, blodig 1 kg - 3 200 35-45
Ugnsfast form på galler (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Lammlägg/Fläsklägg - 3 200 60-90
Långpanna eller ugnsfast
form på galler (vänd maten
efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Ugnsbakad potatis - 3 200 45-55
Långpanna/bakplåt (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Gratinerade
grönsaker
- 3 200 20-30 Ugnsfast form på galler
Lasagne och kött Ja 1-4 200 50-100*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Recept Funktion r-
vär-
mning
Fals
(från botten)
Te mp.
(°C)
rbere-
delser:
(min)
Tillbehör och anmärkningar
SV53
* Tillagningstiderna är ungefärliga. Maten kan tas ur ugnen vid olika tidpunkter beroende på hur man
vill ha maten tillagad.
tt och potatis Ja 1-4 200 45-100*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Fisk och grönsaker Ja 1-4 175 30-50*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Recept Funktion För-
vär-
mning
Fals
(från botten)
Tem p.
(°C)
rbere-
delser:
(min)
Tillbehör och anmärkningar
SV54
Hur du skall läsa tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen att använda för en specifik maträtt som skall tillagas på en eller flera
ugnsfalsar samtidigt. Koktiderna startar från den stund du sätter in maten i ugnen, förutom förvärmning
(där sådan krävs). Temperaturer och tider är indikativa och beror på kvantitet mat och på vilka tillbehör som
används. Använd i början de lägsta värdena som rekommenderas, för att sedan - om tillagningen inte blir
som du tänkt - övergå till de högre värdena. Vi rekommenderar att du använder medföljande tillbehör samt
tårtformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att använda formar och tillbehör
i pyrex-glas eller keramik, men koktiderna blir en aning längre. För bästa möjliga resultat, följ noggrant
råden som finns i tillagningstabellen, speciellt vad gäller val av medföljande tillbehör och på vilken
ugnsfals de skall placeras.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Genom att använda funktionen ”VARMLUFT”, är det möjligt att tillaga olika sorters mat samtidigt
(till exempel: fisk och grönsaker) som kräver samma temperatur, på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt
som kräver kortare tillagningstid och låt tillagningen fortsätta för maträtt som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka fina bakverk på funktionen över-/undervärme, och på en enda ugnsfals. Använd tårtformar
i mörk metall och placera dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera nivåer, välj
funktionen med varmluft och placera tårtformarna i sicksack på gallren, så att luftcirkulationen
fungerar väl.
- För att se om en kaka är klar, för in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan kommer ut och
är torr är kakan klar.
- Om du använder teflonformar skall du inte smörja kanterna eftersom kakan eventuellt då inte reser
sig jämnt på sidorna.
- Om kakan ”punkteras” under bakningen, använd en lägre temperatur nästa gång, reducera
vätskekvantiteten, och blanda smeten mera försiktigt.
- Kakor med fuktiga toppningar (ostkakor eller fruktkakor/pajer) kräver funktionen ”CONVECTION
BAKE” (över/under & fläkt). Om kakbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och sprid brödsmulor
eller smulade kakor på bottnen av formen innan du tillsätter smeten.
tt
- Använd alla typer av formar eller glasformar som passar för storleken på det köttstycke som skall
tillagas. När du steker kött är det bra om du häller lite buljong i botten på kokkärlet och öser köttet
under tillagningen för att ge det smak. Då steken är klar, låt den vila i ugnen under 10–15 minuter,
eller slå in den i aluminiumfolie.
- Då du skall grilla köttbitar blir tillagningen mer jämn om du använder delar som är lika tjocka.
Köttbitar som är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. För att undvika att de bränns vid på ytan,
placera dem längre bort från grillen genom att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet
efter 2/3 av tiden gått.
Då du grillar rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten under gallret där
köttet ligger, för att fånga upp köttsaften. Fyll på om nödvändigt.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre
om det är kyckling, och se till att det sitter fast ordentligt innan du sätter spettets spets på plats i ugnens
bakre vägg och lägger spettet på stödet. För att undvika matos och för att fånga upp köttsaften,
rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten på den nedersta ugnsfalsen.
Spettet har ett plastvred som skall tas bort innan du börjar tillagningen, och detta skall användas igen vid
tillagningens slut för att ta ut spettet utan att du bränner dig.
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare pizza även i bottnen. Sprid ut mozzarellaost över pizzan då
den bakats 2/3 av tiden.
RÅD OCH FÖRSLAG
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14

Whirlpool AKPM 6580/IXL Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide