47
Användning
Så kokar du ris
∙ Öppna riskokarens lock genom att hålla
ner lockets öppningsknapp och dra upp
locket genom att använda handtaget.
∙ Placera risbehållaren inuti apparaten.
∙ Sätt den önskade mängden ris i
risbehållaren (se kapitlet Risbehållare
med kopp- och L-skala).
∙ Tillsätt vatten tills vattennivån når
motsvarande märke på kopp- eller
L-skalan inuti behållaren.
∙ Tillsätt salt enligt behov.
∙ Stäng locket.
∙ Koppla elsladden till riskokaren först och
sätt därefter stickproppen i vägguttaget.
∙ Koppla på på/av-knappen på enhetens
vänstra sida.
∙ Tryck ner väljaren.
∙ Kokprocessen startar och indikeras av
den röda signallampan.
∙ När vattnet helt har förångats under
kokprocessen kopplar enheten
automatiskt om till värmefunktionen. Den
röda signallampan slocknar och ersätts av
den gula värmesignallampan.
∙ Riset bör sedan lämnas att stå i ytterligare
5 minuter innan det tas ur behållaren.
∙ Stäng av apparaten och dra stickproppen
ur vägguttaget.
∙ Använd lockets öppningsknapp för att
öppna locket.
∙
Risk för brännskada. Se upp för
ångan som utlöses.
Användbara tips beträffande ris
∙ Kontrollera alltid på förpackningen om
den innehåller information om att riset
behöver tvättas innan kokningen.
∙ Om du föredrar mjukare ris kan du
söka efter information på förpackningen
angående ångkokat ris, eller blötlägg riset
i vatten under ca 5 minuter innan du kokar
riset.
∙ Denna riskokare är inte avsedd för
tillredning av rispudding eller risgrynsgröt,
eftersom mjölken bränns vid.
Ångkokning
Kött, potatis och grönsaker kan ångkokas
med hjälp av ånginsatsen.
∙ Sätt 3 koppar (Cup) vatten i risbehållaren.
Denna mängd vatten är tillräcklig för 30
minuters ångkokning.
∙ Sätt de skurna matprodukterna
i ånginsatsen och placera den i
risbehållaren.
∙ Stäng locket.
∙ Koppla elsladden till riskokaren
först, innan du sätter stickproppen i
vägguttaget.
∙ Koppla på på/av-knappen på enhetens
vänstra sida.
∙ Tryck ner väljaren.
∙ Tillagningsprocessen startar.
∙ Tiden som krävs för ångkokning beror i
hög grad på vilken typ av matprodukter
som används. Blomkål och morötter
kräver en koktid på ca 15 minuter,
zucchini kräver endast 10 minuter.
∙ Locket borde hållas stängt för att
förhindra ånga från att släppas ut under
ångkokningen.
∙ Så snart den önskade ångningstiden
uppnåtts stänger du av apparaten och
drar stickproppen ur vägguttaget.
∙ Använd lockets öppningsknapp för att
öppna locket.
∙ Risk för brännskada. Se upp för
ångan som utlöses.
∙ Använd grytlappar när du försiktigt lyfter