SEVERIN cuisson basse température SV 2447 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

42
Vakuumkokare
Bästa kund!
Innan du använder apparaten bör du läsa
denna bruksanvisning noga och spara den
för framtida referens. Apparaten bör endast
användas av personer som bekantat sig med
dessa instruktioner.
Anslutning till vägguttaget
Apparaten bör endast anslutas till ett felfritt
jordat uttag installerat enligt gällande
bestämmelser. Se till att nätspänningen i
vägguttaget motsvarar den som är märkt på
apparatens skylt. Denna produkt uppfyller de
krav som är gällande för CE-märkning.
Konstruktion
1. Lock
2. Lockhandtag
3. Vattenbricka
4. Bärhandtag
5. Elsladd med kontakt
6. Galler
7. Kontrollpanel
Kontrollpanel
A. Display
B. Tidsinställning
C. Plus
D. Bekräfta/Avbryt
E. På/Av
F. Huvudindikatorlampa
G. Minus
H. Temperaturkontroll med indikatorlampa
Viktiga säkerhetsföreskrifter
För att undvika risker får reparationer
av denna elektriska apparat
eller dess elsladd endast utföras
av vår kundservice. Om det
krävs reparation, bör du skicka
apparaten till någon av våra
kundtjänstavdelningar.
Dra alltid ut kontakten ur vägguttaget
och se till att apparaten är avstängd
innan rengöring påbörjas. Se
avsnittet Skötsel och rengöring
för detaljerad information om hur
apparaten bör rengöras.
På grund av risken för elektrisk stöt
bör apparaten inte rengöras med
eller doppas i vatten.
Varning: Felaktig användning kan
orsaka svåra personskador.
De ytor i höljet som man kommer
åt blir mycket heta när apparaten
är påkopplad och är även heta en
tid efter att apparaten stängs av.
Varning: risk för skållning! Rör
inga andra delar av apparaten än
handtagen.
Apparatens elsladd och sockel måste
alltid hållas rena och torra.
Apparaten är avsedd för hemmabruk
eller liknande användning, såsom
- i personalkök, kontor och andra
SE
43
kommersiella miljöer,
- i företag inom jordbrukssektorn,
- för gäster i hotell, motell och
liknande inkvarteringsställen,
- för gäster i bed-and-breakfast hus.
Denna apparat kan användas
av barn (minst 8 år gamla) och
av personer som har minskad
fysisk rörelseförmåga, reducerat
sinnes- eller mentaltillstånd, eller
som har bristfällig erfarenhet och
kunskap, förutsatt att dessa personer
är under uppsyn eller har fått
tillräckliga instruktioner beträffande
apparatens användning och vet vilka
risker och säkerhetsåtgärder som
användningen innefattar.
Barn bör inte tillåtas leka med
apparaten.
Barn bör inte tillåtas rengöra eller
utföra service på apparaten ifall de
inte är övervakade och minst 8 år
gamla.
Apparaten och dess elsladd bör
hållas utom räckhåll för barn under 8
år.
Varning: Håll barn på avstånd från
apparatens förpackningsmaterial eftersom
fara eventuellt kan uppstå. Det nns t.ex.
risk för kvävning.
Innan varje användning bör apparaten
samt dess elsladd och monterade
tillbehör inspekteras noga så att de inte
har några skador. Om apparaten t ex
har tappats på en hård yta, eller om
elsladden har utsatts för alltför hård kraft,
bör den inte längre användas: Även
osynliga skador kan försämra apparatens
driftsäkerhet.
Dra alltid ut kontakten ur vägguttaget
- efter användning,
- ifall apparaten skulle krångla,
- innan apparaten rengörs.
Dra ut kontakten ur vägguttaget genom
att hålla i kontakten, aldrig i sladden.
Låt inte elsladden hänga fritt; sladden
måste hållas på säkert avstånd från
apparatens heta delar.
Då apparaten används bör den vara
placerad på en yta som är värmetålig och
vattenbeständig.
Placera inte apparaten på eller nära heta
ytor eller öppen eld såsom kokplattor eller
gaslågor. Använd inte apparaten under
väggskåp eller liknande eftersom dessa
kan skadas av den ånga som släpps ut
från locket vid användning.
När du använder denna apparat, se till att
- endast genuina tillbehör används,
- apparaten är under uppsikt hela tiden,
- vattenbrickan har fyllts med rent
kranvatten.
OBS: Använd inte apparaten om inte
vattenbrickan och gallret är ordentligt
ditsatta
Använd alltid en grytlapp/grytvante när du
tar bort vattenbrickan OBS: Se upp för het
ånga och hett droppande kondensvatten
när du lyfter locket: risk för skållning.
Flytta inte apparaten förrän den har
svalnat helt.
44
Inget ansvar godtas om skada
uppkommer till följd av felaktig
användning, eller om dessa instruktioner
inte följts.
Vakuumtillagning
Med vakuumtillagning tillagas maten,
förseglad i en vakuumpåse, med låg
temperatur i ett vattenbad. Det idealiska
temperaturintervallet för sådan tillagning
är 55° till 65°C. Pastörisering av maten
uppnås vid kärntemperaturen62°C. Den
jämna uppvärmningen av maten ger perfekt
konsistens hos hela innehållet så att
matens vätskor och smaker blir i stort sett
opåverkade.
Då vakuumtillagning görs med låga
temperaturer är hygien och snabb hantering
avgörande. När det är vakuumtillagat måste
maten antingen förtäras på en gång eller
kylas i isvatten och sedan djupfrysas eller
förvaras i ett kylskåp med en temperatur på
3°C eller lägre.
Endast vakuumpåsar av hög kvalitet som är
lämpliga både för frysning och uppvärmning
måste användas vid vakuumtillagning.
Före första användningen
Avlägsna ev. förpackningsmaterial och
rengör apparaten (se Skötsel och rengöring).
Användning
Temperaturkontroll
Vid temperaturer på upp till 65°C, är det en
avvikelse på plus 1°C. Vid temperaturer på
över 70°C, är det en avvikelse på plus 3°C.
Dessa faktorer ska man ha i åtanke när man
ställer in temperaturen; om man exempelvis
behöver en temperatur på 73°C, ska
temperaturkontrollen ställas in på 70°C.
Fylla på vatten
Sätt in vattenbrickan i apparaten och
placera gallret i brickan.
Fyll brickan med varmt vatten.
Detta förkortar tiden innan önskad
tillagningstemperatur uppnås. OBS: det
kan ta era minuter för den inbyggda
sensorn att registrera den aktuella
vattentemperaturen. Då kallt vatten
används kommer tillagningstiderna som
visas i tabellen nedan att öka med minst
30 minuter.
Notera alltid min- och maxmarkeringarna
när du fyller brickan med vatten. Ett
minimum på 2,6 l vatten krävs och max är
5,6 l.
När du fyller på vatten ska du också tänka
på att vattennivån stiger när du lägger i
matpåsarna. Vi rekommenderar därför
att du använder en mindre mängd vatten
och sen, när vakuumpåsarna har lagts på
brickan, tillsätter mer varmt vatten upp till
maxmarkeringen.
Lägga i den mat som ska lagas
Placera vakuumpåsarna med mat i
apparaten.
Se till att påsarna hela tiden är täckta
med vatten. Om du ser att en påse yter
på ytan, placera en lämplig vikt (t.ex. en
tallrik) ovanpå den.
Sätt på locket. Korrekt funktion garanteras
endast när locket är ordentligt ditsatt.
Programmera enheten
Sätt i elsladden i uttaget på apparatens
baksida och anslut kontakten till ett
lämpligt vägguttag.
45
Tryck på PÅ-/Avknappen ’ i minst 2
sekunder. Huvudindikatorlampan tänds
och displayen visar ‘0000’.
Tryck på temperaturknappen ‘ ’.
Displayen visar ‘40°C ‘.
Ställ in önskad tillagningstemperatur med
knapparna +/-. Temperaturinställningen
kan göras i små steg med enkla tryck;
om knappen hålls intryckt resulterar det i
snabb skrollning.
Tryck på timerknappen ‘
’; displayen
visar ‘00:01’ (tim : min).
Ställ in önskad tillagningstid med
knapparna +/-.
Starta tillagningsprocessen genom att
använda bekräftelseknappen ‘
’.
Strax innan den förinställda
tillagningstiden uppnås börjar
temperaturindikatorlampan ‘ ’ att blinka.
När den programmerade tillagningstiden
har nåtts hörs en ljudsignal och
indikatorlampan släcks. Påsarna kan nu
tas upp och användas eller förvaras.
Stäng av apparaten genom att trycka på
PÅ-/Avknappen’
’ i minst 2 sekunder.
Dra alltid ut kontakten ur vägguttaget
efter användning; ge apparaten tillräcklig
tid att svalna innan vattnet hälls ut och
apparaten rengörs.
Tillagningstider
Tillagningstiderna som anges är endast ungefärliga tider, eftersom varje matprodukt som skall
tillagas har olika egenskaper och konsistens. Vid bearbetning av fryst mat ökar tillagningstiden
med minst 30 %.
Matens
tjocklek 10 mm 20 mm 30 mm 40 mm 50 mm 60 mm
Kött
Temperatur
60°- 65°C 20 min 1 h
1 h
40 min
2 h
30 min
3 h
20 min
4 h
10 min
Fisk
Temperatur
55°- 60°C 20 min 40 min 1 h
1 h
20 min
1 h
40 min 2 h
Fågel
Temperatur
63°- 65°C 20 min 1 h
1 h
20 min
1 h
40 min
2 h
30 min
3 h
20 min
46
Grönsaker
Temperatur
80°- 85°C
Sparris 25 min
Potatis
1 h
10 min
Rot-
frukter
1 h
40 min
Skötsel och rengöring
Dra alltid ut kontakten ur vägguttaget
och låt apparaten svalna tillräckligt innan
rengöring påbörjas.
På grund av risken för elektrisk stöt bör
apparaten inte rengöras eller doppas i
vatten.
Använd inte slipmedel eller starka
rengöringsmedel.
Apparatens utsida kan rengöras med en
fuktig, luddfri trasa.
Vattenbrickan, gallret och locket
kan rengöras med varmt vatten och
diskmedel; torka noga efteråt.
Avfallshantering
Enheter märkta med denna
symbol måste kasseras separat
från hushållsavfallet, eftersom de
innehåller värdefulla material som
kan återvinnas. Korrekt avfallshantering
skyddar miljön och människors hälsa. Din
lokala myndighet eller återförsäljare kan ge
information i ärendet.
Garanti i Sverige och Finland
För material- och tillverkningsfel gäller 2
års garanti räknat från inköpsdagen mot
uppvisande av speci cerat inköpskvitto
i överensstämmelse med de allmänna
garantivillkoren. Denna garanti inverkar inte
på dina lagstadgade rättigheter eller dina
lagenliga rättigheter enligt den nationella
konsumentskyddslagstiftningen. Ifall
apparaten används felaktigt, eller vårdslöst,
ansvarar den som använder apparaten för
eventuella material- och personskador.
Tillverkas för: Severin Elektrogeräte GmbH,
Tyskland.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

SEVERIN cuisson basse température SV 2447 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för