Tefal PY551712 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
Tack för att Ni köpt denna TEFAL produkt.
Läs noggrant igenom bruksanvisningen, som är gemensam för de olika versionerna beroende på
vilka tillbehör som levereras med apparaten, och spara den för framtida användning.
Apparaten är endast avsedd att användas för hemmabruk.
Den är inte avsedd att användas i följande fall som inte täcks av garantin:
– I pentryn för personal i butiker, kontor och på andra arbetsplatser,
– På lantbruk,
– För gästernas användning på hotell, motell och andra liknande boendemiljöer,
– I miljöer av typ bed & breakfast, vandrarhem och liknande rum för uthyrning.
För din säkerhet uppfyller denna produkt gällande bestämmelser och standarder (lågspänningsdirektiv,
elektromagnetisk kompatibilitet, material godkända för livsmedelskontakt, miljö).
TEFAL SAS har en fortlöpande forsknings- och utvecklingspolicy och kan komma att förändra denna
produkt utan förvarning.
Fasta eller flytande livsmedel som kommer i kontakt med de delarna på grillen markerade med -
logon, bör inte ätas.
Observera: apparaten är ingen leksak.
Förebyggande av olyckor i hemmet
• Denna apparat är inte avsedd att användas av personer (inklusive
barn) som inte klarar av att hantera elektrisk utrustning, eller av
personer utan erfarenhet eller kännedom, förutom om de har
erhållit, genom en person ansvarig för deras säkerhet, en
övervakning eller på förhand fått anvisningar angående
apparatens användning.
Om barn använder denna apparat måste de övervakas av en
vuxen för att säkerställa att barnen inte leker med apparaten.
Om olyckan ändå är framme, skölj omedelbart brännskadan
med kallt vatten och tillkalla läkare om det är nödvändigt.
Röken vid tillagning kan innebära fara för djur som har
speciellt känsliga luftvägar, som fåglar. Vi rekommenderar att
fåglar hålls på behörigt avstånd från platsen för tillagning.
Tillbehör (beroende på modell)
ministekspadar ( ) slev ( ) fördelare ( ) stekspade ( )
Montering
Ta bort förpackningsmaterial, klisterlappar och eventuell plast inuti
och utanpå din produkt.
Ta bort tillbehören ett efter ett, i omvänd förvaringsordning.
Skölj av stekspadarna ( & ), sleven ( ) och fördelaren ( )
(beroende på modell) under rinnande vatten.
Beroende på modell, placera tillagningsplattan på värmeelementet
().
Beroende på modell, se till att tillagningsplattan är stabilt och
korrekt placerad på apparatens bas. Använd endast
tillagningsplattan som bifogas apparaten eller som inköpts på en
auktoriserad serviceverkstad.
Ställ apparaten på ett plant stadigt bord: Använd inte apparaten på
ett mjukt eller ostadigt underlag.
För att undvika skador på tillagningsplattan: Använd den endast på
underlaget den är tillverkad för (t.ex. använd den inte i en ugn, på en
gas- eller elspis…).
Före första användningen, diska plattan/plattorna (se rubriken efter
användning), häll lite olja på plattan/plattorna och torka med en
mjuk trasa.
D
3241
4321
• Temperaturen kan vara hög
på de åtkomliga ytorna när
apparaten är i funktion.
• Rör aldrig vid apparatens
varma delar.
• Lämna aldrig apparaten
utan uppsikt när den
används.
Placera aldrig apparaten
direkt på ett ömtåligt
underlag (glasbord, duk,
lackade möbler…).
Om apparaten används mitt
på bordet, se till att den är
utom räckhåll för barn.
30
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
E
P
GR
RUS
UA
GB
ARA
TsCrêpiers 02-11 17/02/11 9:13 Page 30
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
E
P
GR
RUS
UA
GB
ARA
Anslutning och förvärmning
Rulla ut sladden helt och hållet.
Anslut sladden till apparaten (beroende på modell) sätt sedan i
kontakten i vägguttaget ( ).
Om din apparat är utrustad med en löstagbar sladd: om
sladden är skadad, införskaffar man en ny specialsladd hos
tillverkaren eller på tillverkarens serviceverkstad.
Om din apparat är utrustad med en fast sladd : om sladden
skadas, skall den bytas ut av tillverkaren, dennes service agent
eller likvärdigt kvalificerad person för att undvika fara.
Kontrollera att elnätet är kompatibelt med uppgifterna som är
noterade på apparatens undersida.
Anslut apparaten till ett jordat uttag.
Om en förlängningsladd används, så måste den vara jordad.
Vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder när du placerar
sladden, med eller utan förlängningssladd, vid bordet så att
den inte är i vägen för någon och så att ingen riskerar att snava
över den.
Modeller med på-/avknapp: Sätt knappen i läge “på”: indikatorn
lyser ( ).
Andra modeller: Apparaten värms upp då kontakten sätts i
vägguttaget.
Låt apparaten förvärmas i 8 till 10 minuter.
Vid första användningstillfället kan en svag lukt- och rökutveckling
förekomma.
Thermo-Spot
TM
(beroende på modell): Thermo-Spoten blir jämnt
röd när apparaten är perfekt uppvärmd och färdig att använda.
Tillagning
Efter förvärmning, är apparaten klar att användas.
Beroende på modell, använd måttsleven för att få rätt mängd smet
för det recept du har valt:
• För 6 plättar: fyll upp till den lägre nivån ( ).
• För blinis och pannkakor: fyll sleven helt ( ).
• För crêpes (beroende på modell): fyll helt 2 ggr ( ).
Beroende på modell, fördela omedelbart ut smeten med en
cirklande rörelse från mitten och utåt, utan att trycka. Använd
baksidan av sleven ( ) (för plättar) eller fördelaren ( ) (för stora
pannkakor). Vänd pannkakan efter halva tiden med hjälp av den
medföljande stekspaden ( eller ). Grädda ca 2 minuter på varje
sida. Vik ihop pannkakan enligt önskemål: som en rulle eller vik på
mitten, till en kvarts eller vik som ett kuvert eller blomma.
För att enkelt fördela smeten, rekommenderar vi (beroende på
modell) att placera sleven ( ) eller fördelaren ( ) i en skål med
vatten.
För att bevara beläggningen på tillagningsplattan, använd alltid en
plast- eller träspatel.
Garnera pannkakorna på tallriken istället för på tillagningsplattan.
Vissa modeller kan även användas för att grilla på.
Efter användandet
Modeller med termostat: Ställ in termostaten i läge "av".
Tag ur kontakten ur vägguttaget. Beroende på modell, tag loss
sladden ifrån apparaten. Låt apparaten svalna.
Beroende på modell, tag bort tillagningsplattan.
Gör rent tillagningsplattan samt basplattan med en svamp,
diskmedel och varmt vatten.
Sleven ( ), stekspadarna ( och ) och tillagningsplattan
(beroende på modell kan diskas i diskmaskin).
412
32
41
32
2b
2b
2a
F
E
För att undvika överhettning
av apparaten får den aldrig
placeras i ett hörn eller mot
en vägg.
Lämna aldrig apparaten
oövervakad när den används.
Apparaten är inte avsedd att
fungera med hjälp av en
extern timer eller med en
separat fjärrkontroll.
Låt aldrig apparaten vara
igång tom.
Placera inte köksredskap på
apparatens tillagningsytor.
Skär aldrig upp maten när
den ligger kvar på
tillagningsplattan.
Flambera inga rätter på den
här produkten, det kan skada
den.
Ställ inte tillagningsplattan
på en ömtålig yta.
Ställ inte den varma
tillagningsplattan i vatten.
31
TsCrêpiers 02-11 17/02/11 9:13 Page 31
Elementet ska inte rengöras.
Om det är mycket smutsigt, vänta tills det svalnat helt och gnid med
en torr trasa.
Använd aldrig en svamp med metalldelar eller skurmedel för att inte
skada tillagningsytan (t.ex. non-stick beläggning…).
Förvaring (beroende på modell)
Placera apparaten upp och ner på en ren, plan och stabil yta, såsom
en bordsduk, för att undvika att skada tillagningsplattan (A1 eller B1
eller C1).
Förvara varje tillbehör i sitt respektive förvaringsutrymme. Lägg alltid
i tillbehören i följande ordning.
1– Sladd, följ de olika stegen som visas av symbolerna: A2 eller B2
eller C2 (beroende på modell);
2 – Stekspadarna ( eller ), enligt symbolerna: A3 eller B3 eller
C3 (beroende på modell);
3 – Slev ( ) eller fördelare ( ), enligt symbolerna: A4 eller B4 eller
C4 (beroende på modell).
4 – Tillagningsplattan, för att låsa apparatens bas se bilderna C5
och C6 (endast för Crep’Party Dual).
Var rädd om miljön!
Din apparat innehåller olika material som kan återanvändas eller återvinnas.
Lämna den på en återvinningsstation eller på en auktoriserad serviceverkstad för
omhändertagande och behandling.
Crêpes
40 till 60 plättar eller 20 till 25 stora pannkakor (beroende på val av lagg)
• Tillagningstid: 2 min på varje sida
Klassisk fransk smet
Vispa 500 g mjöl med 1 liter mjölk till en jämn smet. Tillsätt
6 vispade ägg, 2 nypor salt och 2 msk olja eller smält smör. Låt
smeten vila 1 till 2 timmar.
Om smeten är för tjock vid gräddningen tillsätt lite vatten och vispa
ihop igen.
Salta pannkakor kan tillberedas med mer salt i smeten.
Bovetesmet
För salta crêpes kan vetemjölet bytas ut mot bovetemjöl.
Ölsmet
För fylligare crêpes byter du ut 1/4 mjölk mot 1/4 liter öl.
Vattensmet
För lättare crêpes byter du ut mjölken mot vatten.
Crêpes med skinka och grädde
Lägg en 1/2 skiva skinka på din crêpe vid slutet av stekningen av den
andra sidan. Strö över riven ost. När skinkan är varm, klicka på crème
fraiche och vik ihop.
Crêpes med roquefortost, grädde och valnötter
Blanda samtliga ingredienser. På tallriken kan du garnera crêpen
med denna beredning och vika ihop fyra gånger.
32
41
Apparaten ska inte doppas
ner i vatten.
Nedsänk aldrig basplattan
och dess sladd i vatten.
Förvara apparaten utom
räckhåll för barn.
• 500 g siktat vetemjöl
• 1 liter mjölk • 6 ägg • salt
• olja el. smör
• 3 skivor skinka • 1 skål
riven gruyèreost • 1 burk
crème fraîche
• 1 bit smulad roquefortost
• 1 liten burk crème fraiche
• 4–5 krossade valnötter
32
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
E
P
GR
RUS
UA
GB
ARA
TsCrêpiers 02-11 17/02/11 9:13 Page 32
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
E
P
GR
RUS
UA
GB
ARA
Crêpes med honung, valnötter och hasselnötter
Blanda samtliga ingredienser. Vid slutet av stekningen av den andra
sidan, garnera crêpen med denna beredning och vik ihop fyra
gånger. Lämna ett ögonblick på tillagningsplattan. Servera och
dekorera med vispgrädde.
Förslag på tillbehör
Förrätter
• rökt lax skuren i smala skivor (med lite pressad citron) • stenbitsrom (med lite pressad
citron), krabbor, räkor eller smulad tonfisk med senap • sparrisknoppar med majonnäs • skivor
av avokado med vinägrettsås eller tartarsås • champinjoner på grekiskt vis
Huvudrätter
• kycklingfilé skuren i tunna skivor med currysås (bechamelsås blandad med 1 hackad lök och
1/2 tsk curry) • skaldjur i bechamelsås eller armorikansk sås • grönsaker som spenat, morötter,
majrovor eller pumpa i mousselinesås
Ost
• riven gruyère, parmesan, raclette (lägg osten på crêpen under stekningen sedan crêpen
vänts och låt den smälta) • Roquefort, crème fraîche, petit suisse (lägg roquefortost eller petit
suisse på crépen när du har serverat den på tallriken)
Desserter
• smält choklad med hackade mandlar, valnötter eller hasselnötter • farinsocker, socker eller
sylt (blåbär, hallon…) • kastanjecrème • glass i kulor (vanilj, choklad) • honung, hackade
valnötter och hasselnötter skivade bananer i socker • färsk frukt : jordgubbar, hallon,
äppelmos… • färsk pressad citron och socker
Blinier
Passar endast lagg med 6 plättar. Ca 20 blinier • Tillagningstid: 2,5 min på varje sida
Caucasus blinis
Blanda jästen med 0,75 dl ljummen mjölk och låt stå i 10 min. Lägg
mjölet i en skål och gör ett hål i mitten. Tillsätt mjölken, lite åt
gången och blanda ihop. Tillsätt jästen, äggulorna, smält smör och
salt. Låt smeten vila på varm plats ca en timme.
Precis innan gräddningen av blinierna, vispa äggvitorna hårt och
vänd ner i smeten. Servera blinierna med kaviar.
Boveteblinier
Blanda ut jästen i lite ljummet vatten. Låt vila i ca 10 minuter och
blanda sedan vete- och bovetemjölet i ett kärl. Gör en grop i mitten
och häll under omrörning mjölk, äggulor, jäst och en nypa salt i
mjölet. Låt vila i ca 1 timme. Strax före stekningen, vispa äggvitorna
hårda innan du blandar ner dem. Servera blinier med fisk
(guldbraxen, lax, ål, hälleflundra) eller stenbitsrom eller torsklever. I
sådant fall bör du krydda beredningen med salt och peppar.
• 3 msk honung • 100 g
krossade valnötter eller
hasselnötter
• 300 g vetemjöl • 2 ägg
• 10 g färsk jäst • 1/2 liter
mjölk • 1 msk smält smör
• 1/2 tsk salt
200 g bovetemjöl • 100 g
vetemjöl • 3 ägg (vitorna
uppvispade) • 3 dl mjölk
• 10 g öljäst (utblandad i lite
vatten) • 1 nypa salt
33
TsCrêpiers 02-11 17/02/11 9:13 Page 33
Pannkakor
Passar endast lagg med 6 plättar. Förbereds 1 timme i förväg. Ger ca 20 pannkakor
• Tillagningstid: 15 min. • Stektid: 2,5 min på varje sida
Blanda jästen med 0,75 dl ljummen mjölk. Blanda mjölet, sockret,
salt och smält smör i en skål. Gör ett hål i mitten och tillsätt äggen
och jästblandningen. Vispa smeten och tillsätt långsamt resten av
mjölken. Låt vila på varm plats ca 1 timme och täck med handduk.
Servera med sylt eller lönnsirap.
Röstis
Passar endast lagg med 6 plättar. 6 röstis • Tillagningstid: 2,5 min på varje sida
Traditionell rösti
Skala inte potatisen. Koka dem dagen innan i saltat vatten under ca
15 min så att de fortfarande är fasta. Skala och riv potatisen dagen
därpå. Blanda samman potatis, lök, ost och ägg. Grädda smeten -
platta till så att det blir tunna plättar. Vänd försiktigt med en
stekspade efter halva gräddningstiden.
Rösti på Baselvis
Skala potatisen och riv på medelstor rivskiva eller i kvarn. Bryn löken
skuren i tunna skivor. Blanda den rivna potatisen, det vispade ägget
och grädden
Rösti på Tessinvis
Skala potatisen och riv på medelstor rivskiva eller i kvarn.
Bryn fläskbitarna. Blanda potatisen, det vispade ägget och
fläskbitarna. Smaksätt med rosmarin.
Matefaim
Bör planeras 1 timme i förväg. Ca 20 matefaim Tillagningstid: 2 minuter per sida
Smet till matefaim
Lägg mjölet i ett kärl. gör en grop och knäck de hela äggen, tillsätt
olja, en nypa salt och motsvarande ett glas mjölk. Arbeta energiskt
smeten med en träsked tills den blir slät. Fukta gradvis med den
återstående mjölken tills smeten bildar ett band när den rinner. Låt
vila 1 timme.
Matefaim från Alperna
Skär en 1/2 cm tjock skiva skinka i tärningar. Riv 100 g Comtéost eller
Beaufort Smält i en stekpanna en klick smör i 2 msk olja och bryn ca
1 kopp brödtärningar. Blanda skinka, ost och rödtärningar med smeten.
Som variant kan du byta ut osten och skinkan mot champinjoner.
Crapiaux
Skiva 1 stor lök och smält den i en klick smör. Skär en skiva lantskinka
i små tärningar. Blanda skinka och lök med smeten.
Matefaim Caroline
Tillbehöret består av bananskivor som bryns i smör och läggs på
matefaimkakan efter halva stektiden och spetsas med flytande
honung. Täck med en andra slev av smeten och fortsätt stekningen
enligt ovan. Strö över socker.
• 300 g vetemjöl • 20 g färsk
jäst • 3 ägg • 3 dl mjölk
• 30 g socker • 2 msk smält
smör • 1 nypa salt • 30 g
smör till stekningen
• 600 g potatis • 1 lök
• 100 g riven gruyereost
•1ägg
• 600 g kokta potatisar
• 2 lökar • 1 msk grädde
•1ägg
• 600 g potatis som kokats
dagen innan • 200 g
fläskbiltar • 1 ägg • färsk
eller torkad rosmarin
• 250 g mjöl • 1/2 liter mjölk
• 2 ägg • 1 msk valnötsolja
• salt
34
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
E
P
GR
RUS
UA
GB
ARA
TsCrêpiers 02-11 17/02/11 9:13 Page 34
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100

Tefal PY551712 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning