28
FÖRVÄRMA
1. Smörj grillplattan med lite matolja eller matfett.
2. Använd inte fettsnålt matfett i grillen – det kan brinna.
3. Sätt stickproppen i väggkontakten.
4. Vrid temperaturreglaget till 5.
5. Tryck in och släpp upp knappen. Signallampan lyser.
6. Värm upp metallgrillplattan i 3–4 minuter.
7. Värm upp stengrillplattan i 25-30 minuter.
ANVÄNDA GRILLEN
1. Skär köttet eller grönsakerna i små bitar och tillaga dem uppe på grillen.
2. Smält osten i raclettepannorna när det återstår cirka 5 minuter av grilltiden.
3. Beräkna en raclettepanna per person.
4. Fyll varje raclettepanna till tre ärdedelar med ost.
5. Ställ raclettepannorna på basplattan under värmeelementet.
6. Vänta tills ingredienserna är tillagade och osten har smält.
7. Ta maten från grillen med ett redskap av trä eller plast.
8. Tryck in och släpp upp knappen. Signallampan slocknar.
9. Servera osten tillsammans med de färdiglagade ingredienserna.
PANNKAKOR
1. Du kan grädda pannkakor på metallgrillplattan med den stora cirkeln. Använd
metallgrillplattan med små cirklar om du vill grädda crêpes eller plättar.
2. Häll en liten mängd smet i mitten av cirkeln.
3. Sprid ut smeten med en stekspade av plast eller med baksidan av en träsked.
4. Vänta tills ytan inte längre är flytande och man kan lossa crêpen en aning.
5. Vänd crêpen genom att föra in köksspaden under en tredjedel av crêpen.
6. Lyft upp ett hörn av crêpen för att kontrollera undersidan. Undersidan ska vara gyllenbrun
men inte mörkbrun.
7. Flytta över crêpen till ett bakgaller.
8. Om crêpen blir för mörk bör man minska värmen innan man gräddar nästa.
9. Smeten kan variera från gång till gång.
RÅD OCH TIPS
• Tjockleken beror på hur många ägg man har i smeten – mer vätska ger tunnare crêpes och
fler ägg ger tjockare crêpes.
• Man kan smaksätta smeten med socker, kryddörter, kryddor eller några droppar öl.
• Om man tillsätter socker kan crêpesen klibba fast i varandra när man lägger dem i en hög,
och det är större risk att de går sönder vid hanteringen.
• Pröva gärna också andra typer av mjöl (fullkornsmjöl ger en tjockare smet).